Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Thursday, December 1, 2011

Review 599: Gelombang Cinta by Anuarjah


Gelombang Cinta by Anuarjah
Terbitan Karisma Publications
Tahun 2007
RM15.90
212 mukasurat


"Kesetiaan itu hanya menyeksakan, lebih-lebih lagi ia merupakan hadiah yang sia-sia..."


Dah lama saya tak baca novel yang tulisan besar-besar seperti ini. TAk mengusutkan kepala :) Kisahnya, kisah cinta tak kesampaian kerana menurut kehendak keluarga. Kisah yg agak biasa dan predictible. Diceritakan dalam rentak yang agak laju sehingga tak sempat nak betul2 menghayati sesuatu situasi. Mulanya seperti kisah ringan cinta riang ria yg kecundang, tapi di pertengahan cerita, kisah ini menjadi serius apabila heroin terperangkap dan dibawa ke luar negara utk dilacurkan.


Ikram dan nur Syuhada adalah guru di sebuah sekolah. Cinta mereka tidak kesampaian apabila keluarga nur menerima pinangan menantu pilihan mereka, Norzakwan. Ikram kecewa lalu menerima tawaran ditukarkan ke Sabah. Dia pergi membawa hati yg luka manakala Nur bernikah dgn Norzakwan. Norzakwan seorg yg sgt penyabar dgn sikap Nur yg mula memberontak. Dia masih rindukan Ikhram walaupun sudah menjadi isteri orang. Ntah la kenapa Nur tu cuma berani memberontak ketika dia sudah mahu dinikahkan dengan Norzakwan. RAsanya kalau dia berterus terang tentang pilihan hatinya kepada ibunya sudah tentu tak jadi macam nih.


Hisyam kenalan Nur ntah macam mana pulak jadi penculik Norzakwan. Nur menukarkan dirinya dgn Norzakwan kerana tidak mampu mencari wang setengah juta utk membebaskan Norzakwan. Nur dibawa ke Singapura utk dilacurkan namun dia berjaya melarikan diri ke Sabah.


Ikram sudah mula membuka hatinya yg sekian lama tertutup utk Norima. Kemunculan Nur mengejutkan Ikram, namun dia menasihatkan Nur utk kembali ke pangkuan suaminya. Nur akur, namun kepulangannya menambahkan kedukaannya apabila suaminya menghembuskan nafas terakhir di pangkuannya.


Ikram nekad memperisterikan Norima dan sudah memberi harapan yg tinggi kepada gadis itu, namun nasib Nur membuatkan Ikram bersimpati pada gadis yg pernah dicintainya separuh mati itu. Cerita ini diakhiri dgn persoalan yang tak terjawab. Adakah Ikram memperisterikan Norima dan melupakan terus Nur, atau adakah dia memperisterikan Nur dan memusnahkan harapan Norima,ataupun dia mengahwini kedua-dua wanita itu? *garu pala*


sure fine whatever
rinn


sinopsis belakang buku:


Tidak semua percintaan berakhir dengan kebahagiaan. manusia hanya mampu merancang. Allah jua yg menentukan. apakah kuasa manusia untuk melawan takdirNya. Kerana kecewa Izham membawa diri jauh daripada Nur Syuhadah biarpun cintanya masih mendalam. Izham reda dgn keputusan Nur Syuhadah utk menerima jodoh yang ditetapkan oleh keluarganya.


Namun masa terus berlalu. Nur Syuhadah terus mengejar kembali cinta Izham dlm angannya. Mengharap agar dirinya diterima kembali. Namun semuanya berakhir dgn sia-sia. Hati Izham telah dimiliki, cinta Izham sudah beralih arah. Sedangkan Nur Syuhadah tetap setia terhadap cintanya yg satu. Ternyata usahanya memelihara mahkota kewanitaannya daripada insan yg berhak tidak berbaloi. Sehingga akhirnya Nur Syuhadah terdampar di tepian laut penyesalan. Siapakah yg berjaya merampas cinta Izham daripada Nur Syuhadah?

No comments:

Post a Comment