Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Wednesday, December 29, 2010

Review 273: Suka Saya, Ya? Suka Saya, Tidak? by Manjlara



Suka Saya, Ya? Suka Saya, Tidak?
Penulis: Manjlara
Editor: Noor Suraya binti Adnan Salleh
Terbitan Jemari Seni
RM19.00
Sabah/Sarawak RM22.00
443 mukasurat


cover dia mcm card yg selalu pelekat kat hamper :) comel dgn bunga2 dan ladybird merayap di sana sini.


Kisah Qisya Amni yg setia pada cinta Hilmy tetapi bencana yg menimpa Hilmy sehingga koma menyebabkan ibu Hilmy mahu menyingkirkan Qisya dari keluarganya. Hilmy kemalangan ketika berpatah balik ke kolej utk mengambil hadiah jam tangan yg hendak diberikan kepada tunangannya itu. tetapi tragedi menimpa.


Pertemuan Azam Jufry & Qisya Amni ketika majlis merisik kelihatan sangat manis walaupun old fashion :) Azam Jufry yg mulanya ragu dgn pilihan keluarganya akhirnya akur dia terpikat dgn Qisya Amni yg tak banyak bicara. Sygnya hajatnya ditolak kerana Qisya masih menyayangi Hilmy. Azam Jufry sekadar berpuas hati sbg kawan/abg kepada Qisya dan Qisya menerima cadangan itu dgn hati yg lega. Dia bimbang juga sekiranya melukakan hati lelaki sebaik 'abg azam'.


Qisya ni yatim piatu sejak ibubapanya meninggal dlm sebuah kemalangan jlnraya. Dia pernah dipelihara neneknya dan kemudian terpaksa menetap dgn bapa saudaranya sekeluarga. Dia memang akrab dgn paklongnya tetapi mak long dia tu memang ada saja rasa tak puas hati terhadap Qisya. Dia mungkin tak pernah mencederakan tubuh badan Qisya tetapi perasaan Qisya sering remuk dihentam kata2 dan pandangan sinis maklongnya.


Wafi Ilya pulak adalah abg kepada Hilmy. Dia jatuh cinta pandang pertama ketika bertemu Qisya di hospital. Bleh ker doktor tak grad lagi tetiba jer take over rawatan adiknya kat hospital tu? Apa2pun, tindakan Wafi telah memberi harapan kepada Hilmy yg memberi tindak balas positif. Tetapi tidak lama, akhirnya Hilmy menghembuskan nafas terakhir. Wafi tak menunggu lama utk menyatakan hajatnya utk memperisterikan Qisya. Sikap Wafi tu seperti mementing perasaan sendiri dan tidak langsung memikirkan perasaan ibunya, perasaan Qisya.


Sikapnya yg begitu meletakkan Azam Jufry sbg calon yg paling layak buat Qisya Amni tetapi perubahan positif ibu Wafi/Hilmy seperti melembutkan hati Qisya. Lagipun abg Azam cuma menganggapnya sbg adik. Pertunangan Qisya dgn Wafi memang membuat aku frust dan geram dgn Qisya tu. Adussss. Nasib baik la sikap cemburu dan suka mengongkong si Wafi tu terserlah sepanjang pertunangan dan membuat Qisya rimas. Wafi memutuskan pertunangan kerana berpendapat Qisya curang kerana kelihatan mesra melayani Azam Jufry di hospital. kalau jeles kat Azam Jufry tu kira ok ar, ni dgn Hilmy yg dah arwah tu pun dia jeles. Dia yg tak memberi masa yg cukup utk Qisya merawat luka lepas senang2 jer suruh org tu lepaskan kenangan lalu. Qisya terus menghilangkan diri selepas itu tambahan pula mendengar kata2 cercaan mak longnya.


haaaa ni la masanya utk Azam Jufry mengambil langkah2 yg sepatutnya. jangan la buat stail abang2, Qisya dah salah faham. Tapi Qisya tu memang bekenan kat Azam Jufry tu sampai terlanggar tiang telefon. haha. kesian tiang telefon tu kena marah dgn abg Azam.


Semua scene Qisya dgn mak long dia di akhir2 cerita mmg sangat menyentuh perasaan dan tangkap nangis. Interaction mereka mempunyai chemistry yg sangat mengkagumkan. Buat kita rasa nak balik kampung dan peluk mak erat2.


Tajuk buku ni macam sesuai disebut sambil mencabut kelopak bunga. hehe.


sure fine whatever
Rinn



sinopsis/blurb belakang buku alongside@multiply


Jodoh itu rahsia ALLAH


Allah pinjamkan dia buat aku mengenal cinta. Allah temuka dia untuk aku mengenal kaca dan permata. Andai bersua lagi, akan ku kotakan janji padanya. Tetapi benarkah dialah pilihan hati?


Qisya Amni, gadis manis yg tinggal bersama ayah saudaranya sejak kecil. Walaupun tidak disenangi Mak Long Ainun, namun Pak Long Mukri sangat menyayanginya. Pada mata Qisya Amni itu tertulis cerita. Setiap kali memandang matanya, seakan turut mendengar kisahnya.


Membesarkan anak perempuan bagaikan memiliki harta yg dipinjamkan org. Sampai waktu dan ketika, harta itu akan dikembalikan. Lalu dia mahu yg terbaik utk anak saudaranya yg piatu itu. tetapi bagaimana, jika hati Qisya menulis yg lain. alongside @ multiply


Kadang-kadang cinta boleh buat seseorg itu sesat. kadang2 pula cinta boleh buat seseorg mengembara. Dan... sang pengembara pula, pasti akan bertemu dari mana asal hatinya.


---------
MANJLARA menulis tulus dan indah sekali. Membaca perasaan Qisya Amni bagaikan membuka jendela rasa seorg anak yg terpinggir. Menilik jiwa Qisya Amni umpama meneroka diari seorg perawan suci. Suka saya ya? suka saya tidak? membawa anda belayar mencari cinta kasih sejati.

Review 272: Persis Sebutir Pasir by Manjlara



Ni adalah karya pertama Manjlara :)
Lepas ni nak post karya kedua beliau, "Suka Saya, Ya? Suka Saya, Tidak?" so saya post la karya pertamanya terlebih dahulu :)


Persis Sebutir Pasir by Manjlara
Terbitan Jemari Seni
RM22.00
640 mukasurat

Nilai bahasa melayu yang terhasil melalui penulisan ini sangat berkualiti dan mengkagumkan. Tahniah buat Manjlara kerana tak ramai penulis yang dapat mengekalkan atau menampilkan penulisan bahasa melayu yang begitu rapi. Setiap bab yang ditutup dgn petikan maksud ayat al-Quran menjadikan buku ini kelihatan Islamic.


Saya kurang setuju dgn pemilihan penceritaan keadaan Widya/Kasih di Darul Atiqah sbg pembuka buku ini kerana ia menggambarkan betapa beratnya situasi cerita ini selanjutnya dan mungkin akan mengendurkan semangat pembaca santai utk meneruskan bacaan. Ia seperti membuka lembaran terakhir novel. oh, ni mengingatkan saya kepada teknik yang sama digunakan oleh Rose Harissa utk novel keduanya CMDH. membaca pembukaan yang seperti membaca penutup.


mungkin kalau ada beberapa buku lagi yang menampilkan prolog sebegini akan menjadikan saya lebih biasa dengan permulaan sebegini supaya tidak terpengaruh dgn tanggapan "inilah akhirnya".


Walau bagaimanapun keinginan utk mengenali Kasih/Widya, persoalan2 tentang kedudukan Syed Irwan dlm hidup kasih, apa kena mengena Abg Jeff dgn cerita ini menarik perhatian saya utk meneruskan pembacaan.


Buku ini dibahagi kepada Bhg I dan II. Sepanjang membaca Bhg I saya tidak dapat merasakan sebarang kelainan dalam cerita ini. ianya seperti mendatar dan kadang2 saya terleka dan terlangkau. Hubungan antara Kasih dan Syed Irwan yang tiada penghalang sangat menjadikan kisah cinta mereka mudah dan membawa kepada ikatan pertunangan. Namun apabila pembacaan Bhg II bermula rentak cerita menjadi total opposite. mata saya yang layu dah terbukak semula. Kalau tadi saya dah terkulai, sekarang saya dah mula duduk tegak dan meneruskan bacaan dengan penuh minat. Saya menyalahkan diri sendiri kerana tak baca betul2 dari mula. So sebaik saja abis baca buku ni saya tak terus taip review, saya ulang baca dari mula supaya tidak ada yang tertinggal.


Dugaan sebenar menanti Kasih dan Syed Irwan di bhg II buku ini. Di situlah ketentuan takdir mereka dan bagi saya ianya adalah pilihan yang terbaik untuk mereka. tentu saja ada yang bertanya kpd saya mcm mana PSP? saya akan kata citer ni menarik, berat dan sedih! ni bukan sedih jenis sob sob.. ni sedih jenis uwaaaaaaaa huhu uwaaaaaaaaaaa. pestaim baca buku yang menyebabkan tangisan terlepas macam tu.. ish.. buat malu jer aku nih. Reaksi yang bertanya? Bercampur aduk, ada yang terus tak fikir panjang dan pergi beli dan ada juga yang taknak baca sbb tak suka citer sedih.


rasa sedih tu mungkin agak lebih2 kerana saya pernah terbaca laporan akhbar tentang penggunaan dadah rohypnol ke atas wanita yang diperkosa supaya wanita itu tidak dapat melawan atau mengingati apa yang berlaku dan dadah progestrex digunakan supaya bukti2 forensik seperti kesan mani akan dicuci dlm rahim oleh dadah jenis ini and once clensed, the woman tak akan boleh mengandung sampai bila2.


Kisah ini ditutup dengan baik dan segala persoalan terjawab seadanya.


Terima kasih Manjlara for Persis Sebutir Pasir.


Serba sedikit tentang cerita ini...

Kasih sudah lama meminati Syed Irwan tetapi malu utk meluahkan perasaannya, sahabat baiknya Farah sentiasa cuba mendekatkan mereka sehingga kadang2 menjadikan Kasih rasa malu dan tertekan. Kasih tidak tahu yang Syed Irwan turut menyimpan perasaan buatnya. Farah yg semakin menekan telah menyinggung perasaan Kasih hingga menyebabkan mereka tidak semesra dulu. Kasih terus diburu rasa penyesalan apabila Farah pergi dijemput Ilahi. Perhubungan Kasih dan Syed Irwan semakin baik dan mendapat restu keluarga. Mereka ditunangkan sebelum Syed Irwan berangkat ke luar negara. Satu persatu dugaan mula menimpa. Kasih sedih dgn terbukanya rahsia bahawa dia anak luar nikah dan pembantu rumah adalah ibu sebenarnya. Warkah dari Bu Darni menyedarkan Kasih yg ibunya tidak bersalah. Dugaan lebih besar menimpa apabila tiba2 saja Kasih tersedar di hospital dan dia dimaklumkan bahawa dia telah diperkosa sedangkan dia sendiri tidak dapat recall apa2 mengenai kejadian itu. Kasih tidak mahu Syed Irwan mengetahui perkara sebenar lalu memutuskan pertunangan. Then lelaki yg bersubahat dengan kumpulan yg bertanggungjawab meragut kesuciannya telah insaf dan setuju memperisterikannya dan di samping itu juga JG yang selama ini dikenali diinternet muncul menghulurkan cinta. Namun cinta Kasih masih buat Syed Irwan yang masih bingung dgn keputusan Kasih. Namun pertemuan dgn sicomel kembar Myrul dan Myra menghalakan Kasih ke arah cinta yang terbaik buatnya.



sure fine whatever
rinn


sinopsis belakang buku:

Aku ingin jadi bintang... biarpun kerdil, tidaklah sebesar dan secantik bulan namun bintang tetap punya ceritanya tersendiri.

Jika tidak kerana bintang
masihkah ada insan yang sudi menatap pekatnya warna malam?
Jika tidak kerana kerdipannya yang berkilau cantik
mungkinkah ada yang edan mengira butir-butirnya yang halus gemerlap?
Jika tidak ditemani bintang
mahukah bulan muncul bersendirian di dada langit?

...aku hanya ingin menjadi bintang, kerana ceritera bintang lebih banyak berbanding bulan nan satu...

WIDYA
Inikah takdir yang diumpamakan sebagai 'sijil' buat Kasih"
'Sijil' yang tidak mungkin dipadamkan faktanya, ditokok atau ditambah isinya, Wan?

IRWAN ZAHIR
Kasih, betapa jerih kita berusaha untuk terus bersama... ada saja halangan yang melanda. Setelah semua peluang itu tertutup untuk kita, tiba-tiba ada 'jalan' lain pula yang ingin menghubungkan kita semula... lalu harus bagaimanakah aku, Kasih?

Sesungguhnya setiap insan di dunia ini setaraf! Semuanya sama saja mengusung takdir yang tertulis. Masing-masing berjalan dengan ceritera takdir yang tersendiri.

Sebuah cerita yang begitu indah susunan bahasanya; penuh debar dan sarat teladan... daripada tulisan seorang MANJLARA tentang Widya, tentang Persis Sebutir Pasir.

Sunday, December 26, 2010

Review 271: Iman Suraya by Areila Sahimi


Iman Suraya
Penulis: Areila Sahimi
Editor: Kaki Novel Enterprise
Terbitan: Kaki Novel Enterprise
cetakan pertama: 2010
RM19.00
Sabah/sarawak: RM22.00
476 mukasurat
isbn: 978967506617


"Benarkah, cinta sejati walau telah pergi akan datang lagi...?"


Whoa sejak penulis ni dikenali melalui "Baju Pengantin Mak Andam", cepat jer karya kedua dan ketiganya muncul di pasaran. Rasa macam baru jer pesta buku pwtc Mac 2010 lalu saya dapatkan karya kedua beliau "2x5" kini karya terbarunya muncul dgn tajuk "Iman Suraya". Penulis2 e-novel memang ada banyak stock cerita lah :) Setahun sampai 2 buku boleh publish tuuuu.


Secara umumnya novel ketiga Areila Sahimi ini lebih kemas dan matang pendekatannya jika dibandingkan dengan BPMA dulu yg terlalu banyak menggunakan perumpaman dan peribahasa yg diubahsuai. kalau boleh nak BPMA pun sekemas ini, tentu lebih menarik ceritanya. :)


Iman Suraya mengetengahkan cerita cinta kedua yg menjadi cinta sejati. Tak semua cinta pertama membawa ke jinjang pelamin.


heroin citer ni nama suraya. dah bertunang dgn Azim. Azim ni memang faham la sikap suraya ni and terima dia seadanya. Kira set lelaki baik2 dan sgt caring lah. B4 kawin suraya ni pegi makan angin kat langkawi sorang2, dia suka amik gambar guna DSLR. masa kat langkawi tu dia berkenalan dgn Iman, lelaki yg baru frust sbb x-tunang dia kawin dgn abg dia. kes 'ex ku kakak iparku'. kat langkawi diorang jadi kawan travel sama2. Suraya mmg dah bgtau awai2 dia tunang org dan dia mmg syg giler ngn tunang dia. Iman pon x kisah, dia faham kedudukan suraya and at the same time dia citer gak la kisah duka dia tu. Suraya ni mcm byk nasihat dia la suruh terima kenyataan, jgn sisihkan keluarga sbb benda2 mcm ni.


Selepas pulang ke tempat masing2, diorang meneruskan hidup. Iman belajar menerima kenyataan bahawa Amelia kini kakak iparnya. Dalam diam dia amat menghargai pertemuannya dgn Suraya yg serba sempoi tu, tapi sayang dah nak jadi milik org.


Suraya gembira dapat pulang dan tak sabar2 nak menempuh hari bahagia tetapi tiba2 saja sikap Azim berubah. Mereka sudah jarang bertemu malah Azim sudah jarang menghubunginya melalui telefon. Bila dia tahu hal sebenar, segalanya sudah terlewat. Azim menghembuskan nafas terakhir dan berharap abangnya Norman dpt membahagiakan Suraya.


Walaupun Norman tu ensem, Suraya tak berkenan dgn tingkah laku Norman yg pernah cuba ngorat dia walaupun dia telah bertunang dgn Azim. Norman sering mengungkit wasiat Azim dan membuat Suraya serba salah. Walaupun bertahun-tahun berlalu Suraya masih merasakan cintanya masih kuat utk Azim sehinggalah Iman muncul semula dan membuat dia berasa seperti telah menduakan Azim.


Iman memang nekad nak memenangi hati Suraya setelah mengetahui dia masih belum berpunya, tapi rasa sgt tercabar dgn kehadiran Norman yg kelihatan seperti mengongkong Suraya.


Norman baran lah. sikit2 angkat tangan, sikit2 angkat tangan. kalau kena pelempang dia sah2 tergolek. Iman tu plak sanggup jer kena lenyek ngan Norman sbb nak menguji perasaan Suraya pada dia. Walaupun lebam sana sini tapi dia bahagia sbb Suraya sanggup mempertahankan dia.


halamak takkan Umairah ngan Norman kot? ala Umairah tu baik la.


Bahasa utara dalam novel ni ok tapi ada part yg perkataannya tak wujud pon dlm loghat utara. Ketawaq. apa tu? adusss.




sure fine whatever
rinn


sinopsis/gengkicap/blurb


Ajal maut, jodoh pertemuan semuanya di tangan Tuhan. di Tanah Mahsuri Iman Radhiff dan Suraya Dania bertemu. Suraya ke sana mahu menghiburkan diri sebelum bergelar seorg isteri. Iman pula membawa diri apabila kisah cintanya tidak menjadi. Di sana mereka berkenalan dan berkawan. Sekembalinya ke tempat masing2, mereka meneruskan kehidupan seperti biasa. Suraya sudah bersedia utk menjadi isteri, Iman pula sedang belajar utk menerima realiti.


Takdir Tuhan, mungkin sudah tertulis jodoh Suraya bukan dgn Azim apabila lelaki itu pergi mengadap Ilahi. Dia tabah meneruskan hidup bersama kenangan dengan lelaki itu. Iman pula, sekembalinya ke rumah, seringkali kenangan bersama kekasih lama yg dikahwini abangnya sendiri datang bertubi-tubi.


Selang beberapa tahun mereka berdua bertemu semula tanpa diduga. Di situ persahabatan kembali terjalin. Isyarat dari tingkah Suraya meyakinkan Iman yg dia tidak bertepuk sebelah tangan. Cinta tanpa isyarat. Datangnya tanpa sedar. Mereka jatuh cinta kali kedua. Namun, di belakang gadis itu sentiasa ada Norman Hakim, lelaki yg punya potensi utk mana2 gadis di luar sana jatuh cinta padanya.


Susahkan? Bila kisah cinta sudah jadi ala-ala filem hindustan. Mujur ada 'Wonder Pets' yg sudi membantu dan melengkapkan kisah cinta mereka...

Review 270: 3 Campur 1 = Satu


3 Campur 1 = Satu
Penulis Ana Farhana
Editor Mohd Rosdi bin Mohd Zin
Terbitan Jemari Seni Publishing
RM19.00
Sabah/Sarawak: RM22.00
436 muka surat


"Kalau tiga org tak cukup utk menyayangi Khairina, aku sanggup jadi lelaki yg keempat." - Hakimi


Memang havoc kalau ada abg2 seperti Along, Angah dan Acik dalam cerita ini. Penulis mengadun byk dialog2 komedi utk tiga watak ini. Kadang2 terasa seperti lawak yg kita tengok kat tv, mcm senario, mcm Simpang Tiga dan paling persis lawak mamat2 Sepah. Sehingga imaginasi sikit terganggu dgn kemunculan wajah2 mamat2 Sepah tu sepanjang aku membaca novel ini. huhu.


Tiga bersaudara dan adik mereka, Rin, menjadi fokus cerita ini. Diorg ni bimbang dgn adik mereka yg belum ada pasangan hidup. Jadi diorang cuba rekemenkan adik mereka kepada Hakimi, sahabat mereka.


Hakimi ni kalau berinteraksi dgn Rin, perwatakannya lebih normal dan tidak keterlaluan lawak tiga sukunya. tapi kalau dia mix sekali dgn along, angah & acik, dia pun dah jadi lebih kurang macam diorang jer.


Memang kadang2 rimas dengan cara Along, Angah dan Acik mengongkong Rin, tetapi as the story goes, kita akan faham mengapa diorg begitu dan mungkin diorg jadi 'pak lawak' utk Rin supaya Rin lebih sibuk memikirkan mereka daripada memikirkan masa silamnya yg hitam.


Hakimi mendapat tip2 dari abg2 Rin dan dia sentiasa muncul di hadapan Rin pada waktu2 yg tak disangka. Hakimi berjaya menarik perhatian Rin walaupun Rin tidak pernah meluahkan perasaannya kerana dia merasakan gadis sepertinya tidak layak utk lelaki sebaik Hakimi. Sejarah hitam Rin diketahui Hakimi secara tidak sengaja. Hakimi tidak melatah malah sanggup menerima Rin seadanya.


Selepas pembaca mengetahui rahsia hitam Rin, terasa cerita ini berubah emosi kepada lebih heavy dan menyentuh perasaan. Konflik emosi yg dirasakan Rin dialunkan penulis dlm gaya santai tetapi masih mampu membuat kita turut menangis bersamanya.


sure fine whatever
rinn


sinopsis/novelcinta.multiply/blurb


I
ARGHHH! Khairina menjerit kuat. Bengang sungguh dia dengan abg2nya.
"Menjerit sampai nak cair tahi telinga aku," rungut along.
"Oit! Kau org ingat benda senang ke?
Susahhh!" omel Khairina.
"Susah apa ke bendanya? Senang aje. Suruh kahwin aje. Itu pun susah ke nak faham?" Mata Angah membuntang.


II
"Nah ni gambar adik kami!"
Hakimi ambil gambar tu. Aduhai!
"Oit! Tenung lama2 nampak." Acik berdeham kecil.
Hakim kembali ke alam nyata. Dia tersengih seketika.
Cantik adik kau orang ni ya, adik betul ke adik angkat?" soal Hakimi.


III
Kenyataan berani mati yg diluahkan oleh Hakimi tadi benarr2 meruntun hatinya. Tapi dia buat2 selamba badak. Padahal jantung dah macam nak terjatuh keluar; melompat-lompat macam katak.

-------
ANA FARHANA menulis utk grup 'muda' yg mahu bacaan bermutu tetapi santai dan 'sempoi'. Sekiranya grup 'tua tidak dapat menghadap cerita ini, hmmm... ini bermakna usia anda betul2 sudah 'terawet' :) dengan jayanya.

Review 269: Lovin' You by Haruno Hana


Lovin' You
Penulis: Haruno Hana
Editor: kaki novel enterprise
Penerbit: Kaki Novel Enterprise
Cetakan pertama 2010
RM18.00
Sabah/Sarawak: RM21.00
409 mukasurat


"Simfoni kita akan terus berlagu selagi ianya kekal di hati kita..."


Membaca novel ni terasa sedang menonton cerita drama bersiri remaja Jepun yg dialihbahasa ke bahasa Malaysia. MEmang 100% tentang cinta remaja Jepun. Penceritaannya sangat teliti sehingga kita dpt visualize scene2 nya atau mungkin sbb apa yg diceritakan terasa seperti pernah ditonton. Aku kagum bila baca di helaian terakhir novel ni kerana penulisnya baru berusia 16 thn! Penulisannya kemas dan tidak memeningkan kepala walaupun dia menceritakan tentang remaja sekolah di Jepun. Bagi yg meminati cerita remaja Jepun/Korea/Taiwan tentu akan enjoy cerita ni. Teringat masa balik kg baru2 ni aku tengok astro tayang citer My Girl cakap Melayu. Terlopong gak aku. Walaupun paham apa yg diorang ckp tapi rasa sgt kekok dan nak tergelak :)


Cerita ini tentang Kinimoto Kotomi, gadis miskin yg bekerja sambil belajar. Dia tinggal di sebuah mansion besar milik keluarga Masashi. Masashi Kira adalah Tuan Muda yg menjadi harapan keluarga utk meneruskan legasi perniagaan keluarga mereka. Dia sentiasa tunduk pada kehendak bapanya sehingga terpaksa melepaskan cita2nya utk menjadi seorg pemain piano spt yg diingini datuknya yg telah pergi utk selama-lamanya.


Kehadiran Kotomi telah menambah perisa dalam hidupnya. Irama piano makin kerap bergema di mansion itu dan Kira sgt senang hati tetapi sentiasa menolak hakikat yg dia semakin jatuh cinta pada seorg gadis miskin. Tragedi yg kerap menimpa Kotomi di sekolah membuat Kira susah hati dan menjadi seorg yg suka mengongkong pergerakan Kotomi tambahan pula bekas teman baik Kira, Setsuna turut menaruh hati pada Kotomi. Kira ni jadi double jeles dgn Setsuna yg kini menjadi penyanyi popular sedangkan dia tak dapat mengejar cita2nya seperti Setsuna.


Sebenarnya Kotomi tu asyik kena sabotaj ja kat sekolah sbb ada sorang budak ni dah syok giler kat Kira tapi Kira reject dia awai2. Bila tengok Kira kamceng dgn Kotomi, budak tu jeles dan nekad nak buat macam2 utk pastikan Kotomi dibuang sekolah. Baginya gadis miskin tidak layak utk putera kaya spt Kira dan Setsuna.


Memang geram la dgn sikap Kira yg cepat putus asa dan terlalu memendam perasaan. Ego dia tak bertempat. Mungkin sbb terlalu tertekan dgn sikap bapanya yg suka mengongkong. Satu kemalangan telah menambah duka Kira dan menyingkir Kotomi dari hidupnya kerana dia rasa dia sudah tidak layak utk mendampingi Kotomi.


Sebelum meninggalkan Kira, Kotomi nekad berdepan dgn bapa Kira dan meluahkan pendapatnya. Tanpa diketahuinya, kata2nya telah memberi perubahan besar pada keluarga itu. Kotomi pergi tanpa meletakkan sebarang harapan kepada Kira. Kira mengambil masa yg lama utk mencari kekuatan diri dan dia mahu kembali ke dalam hidup Kotomi sbg lelaki yg lebih baik dan kali ini dia mendapat sokongan keluarga sepenuhnya.


Cerita yg ada kronologi yg tersusun kemas tetapi emosi sedih agak kurang menonjol mungkin kerana emosi remaja riang ria tu lebih diutamakan penulis.


Cerita ini ada terpengaruh dgn citer Boys over Flower (Korea), Meteor Garden (Taiwan) and Hana Yori Dango (Jepun)


masa taip nama Kinimoto Kotomi tu macam nak tersasul jer taip Kinomoto Sakura haha aku ni gila tengok anime Sakura CardCaptor. Kawaiiiiiiiiiiii *mata tukar jadi diamond besar penumbuk*


Tahniah buat penulis muda ini. Dia menyalurkan minatnya dalam bentuk penulisan dan berkongsi hasilnya dgn mereka2 yg ada kecenderungan yg sama :) Mungkin terhad pada group2 tertentu tetapi tentu memberi kepuasan kepada penulisnya sendiri. Semoga cemerlang dlm SPM tahun depan :)


sure fine whatever
rinn


blurb/gengkicap/sinopsis belakang buku:


"Apakah perasaan kau kalau orang yg paling kau sayang halang niat kau utk capai impian kau?" - Kira


* Dibesarkan sbg anak tunggal pemilik syarikat yg bertaraf dunia, menghalang dia utk mencapai impiannya yg tersimpan sejak kecil. Dia seperti sebuah robot yg diprogramkan utk menuruti segala arahan bapanya.


"Awak tak patut begini. Datuk awak sayangkan awak, tentu dia tidak setuju kalau dia tahu awak bermusuhan dgn bapa awak sendiri hanya semata-mata kerana perkara ini." - Kotomi.


* Dia hanyalah seorg gadis biasa yg tiba2 sahaja terjebak ke dalam dunia Kira. Seorg gadis yg sentiasa cuba menghargai persahabatan. Bagi dia, Kira mungkin lebih daripada seorg kawan selepas mengenali peribadi sebenar lelaki dingin itu.

Review 268: Manisnya Alunan Rindu by Nur Hazma


Manisnya Alunan Rindu
Penulis : Nur Hazma (a.k.a Fatin Nabila)
RM20.90
Sabah/Sarawak RM23.90
509 mukasurat
terbitan Fajar Pakeer
Cetakan Pertama 2010


"Cinta kita umpama pelangi, munculnya sesudah hujan"


Novel ni bagai pengubat kekecewaan aku selepas baca karya penulis ini, Syurga Di Hati. Kronologi cerita ini lebih tersusun dan menyimpan kejutan yg tersingkap sedikit demi sedikit bagi watak Ilham.


milya dan haris adalah sepupu yg saling menyimpan perasaan sayang. Haris ke luar negara sambung belajar. milya bagi respon positif kpd harapan haris utk hidup bersama apabila dia kembali nanti.


pertemuan milya dan ilham menimbulkan kemarahan milya kerana sikap ilham yg tidak sopan di hadapan ibu bapanya dan ibu saudaranya. Ilham ada sebab tersendiri utk memendam rasa marah terhadap keluarga itu. Laila yg dianggap spt kakaknya sendiri tidak dipedulikan suaminya, Johan (sepupu Milya). Pertemuan antara Milya & Ilham selepas itu sentiasa mencetuskan pertengkaran.


Ilham sebenarnya seorg jejaka yg pendiam. Dia mempunyai tanggapan buruk terhadap ibu sendiri yg meninggalkan dirinya bersama ayah yg berpendapatan rendah demi mengejar kekayaan. Salah satu sebab mengapa dia mudah membenci wanita.


Keluarga Milya berhajat menjodohkan Milya dgn anak kenalan rapat mereka, Aunty Suhaila yg bernama Ikmal. Kebetulan pula Milya semakin rapat dgn kakak Ikmal, Ilani. Milya keberatan kerana masih mengharapkan Haris.


Pertemuan singkat dgn Ilham telah memikat hati Ilani walaupun Ilham biasa2 saja ketika berhadapan dengannya. Ilham lebih berminat berlawan panahan mata benci ke arah Milya. Ilani sangka nama Ilham adalah Fikri sbb selepas diorang bersembang Ilham hulurkan kad nama sahabatnya kepada Ilani. Dengan menyangka Fikri adalah Ilham, bermulalah sesi berbalas-balas sms antara Ilani dan Fikri yg kebetulan frust dgn kekasihnya, Shada, yg sudah ada teman baru di luar negara.


Tanpa disangka Ilham terpaksa mendapatkan bantuan Milya ketika keretanya rosak. Dia dalam keadaan terdesak ketika itu dan kebetulan Milya yg lalu di situ. Tanggapan Ilham terhadap Milya mula berubah.


Ilham dpt tahu yg Haris merupakan kekasih baru Shada di luar negara. Dia cuba menghamburkan kemarahan kepada Milya yg disangka adik kepada Haris. Dia terpana bila mendapati Milya sebenarnya kekasih Haris. Frust la Milya.


Persetujuan Milya utk menjadi model butik ibu Ikmal membuatkan Ikmal gembira sbb boleh rapat dgn Milya. Tapi Milya tak suka.


Ketika Milya ke rumah Ilham utk memulangkan alat ganti tayar keta, Ilham sedang dlm keadaan tidak sihat. Dan sekali lagi dia terhutang budi dgn Milya yg bersusah payah membawanya ke hospital. Budi Milya kali ini membuat Ilham jatuh sayang. Interaksi Ilham dan Milya selepas tu kelihatan manis ;)


Milya cuba utk tidak jatuh hati pada Ilham kerana dia tahu Ilani selalu berbalas-balas sms dgn 'Ilham' (Fikri disangka Ilham). Pertemuan Ilham dgn Aunty Suhaila (ibu Ikmal) bakal membongkar sejarah silam. Siapa Ilham sebenarnya? hmm kena la baca sendiri :)


sure fine whatever
rinn


blurb/sinopsis belakang buku:


Milya Khaleeda, dia gadis yg sangat setia. Bersama Haris, janji dipadu. Setia akan dipertahankan biarpun jarak dan masa memisahkan. Berjauhan bukan halangan utk tidak berlaku setia.


Ilham Hambali, lelaki pesimis ini tidak percaya pada cinta. Alur hidupnya hanya benci utk perempuan dek sebuah kisah yg melukakan. Baginya cinta sekadar cakap kosong yg melekakan lelaki. Cinta membawa derita kepada lelaki. Lalu dia sedayanya menjauhkan diri daripada cinta. Menghindari daripada didekati cinta.


Aturan Allah menemukan keduanya dlm sengketa. Pertengkaran dan perbalahan seakan sebati dlm hari2 Milya Khaleeda dan Ilham Hambali. Pertembungan mencetuskan pergeseran. Namun sebuah insiden membongkar kisah kasih Milya dan Haris. Gadis itu menjeruk rasa dek kecewa dan kelukaan cinta. Mencetuskan diari baru antara Milya dan Ilham. Bermulalah sebuah kisah yg sarat dgn dugaan yg sukar ditempuhi.


Menggapai bahagia bukan semudah tercetusnya perasaan kasih dan rindu yg membuai. Halangan yg berliku, bolehkah mereka lepasi? Kepulangan haris dan cinta yg tertunas di hati Ilani akankah menjenguk hati Milya dan Ilham?

Review 267: Bahagia Kasihmu by Fatin Nabila


Bahagia Kasihmu
Penulis: Fatin Nabila
Terbitan alaf 21 Sdn. Bhd
Harga : RM 18.00
Halaman :464
ISBN : 978-983-124-345-9


"Aku menanti angi membawa salam kasihmu ke ruang dadaku"


Penulis yg sama utk novel Dakapan Rindu :) Kali ini dia muncul lagi dengan Novel baru Bahagia Kasihmu. RAsanya masa pesta buku antarabangsa yang lalu baru saya tau yang Fatin Nabila dan Nur Hazma adalah orang yang sama. Dua novel Nur hazma yg saya dah baca adalah Bukan Terlarang dan Dialah Di hati. KEdua-duanya sangat menarik :)


Surprisingly ada rasa puas sebaik saja menutup novel ini. Ada yang membuat saya tersenyum. Heroinnya, Tasnim, seorg yang cantik manis tetapi mempunyai sejarah hitam kerana dia pernah menjadi warga sekolah budak2 nakal, Taman Seri Puteri. Di situ dia berubah menjadi insan yang lebih baik.


Fatin Nabila memperkenalkan Puan Zakiah di awal cerita tapi saya tak perasan langsung yang Zakiah yg sama adalah ibu Zarul. Twist yang menarik. Puan Zakiah merupakan org yang sentiasa memberi semangat kepada Tasnim utk meneruskan kehidupan semasa di Tmn SEri Puteri, tetapi apabila anaknya sendiri jatuh hati pada Tasnim, dia membantah sekeras-kerasnya.


Tasnim menyembunyikan kisah silamnya tapi kehadiran Nazril membongkar segala-galanya. Kebetulan pulak Nazril tu adik kepada Needa, menantu pilihan ibu Zarul tapi Zarul tak berkenan kerana ada rahsia Needa yang dia tahu. pakcik Idris seolah-olah memaksa dia memilih Needa kerana ada agenda besar tersembunyi.


Saya suka dengan cara Fatin Nabila mengolah perubahan Puan Zakiah. SEsetengah cerita terlalu mudah seorang ibu berubah fikiran dan menerima menantu pilihan anaknya. Tapi Puan Zakiah menjalani transformasi yang tidak mendadak. Kemalangan yg menimpa dirinya, Kehadiran Ehsan, menantu bukan pilihan menyelamatkan dirinya sehingga diri sendiri lumpuh, kehilangan Zarul, kehadiran Tasnim yang menjaganya melebihi ibu sendiri. Semua itu membuatkan puan Zakiah menyedari kesilapannya dan Zarul tak pernah silap membuat pilihan. Semua perkara ini tidak dipanjang2kan. Ia diceritakan dengan padat dan berkesan dalam beberapa helai muka surat sahaja.


Saya amat tersentuh dengan interaksi Tasnim dan ayahnya ketika di hospital. Mungkin saya teringat kat arwah ayah saya (al-Fatihah). Babak2 akhir memang sedih bangat. Tangkap nangis wo. Saya senang dgn watak Zarul yang bukan pak turut. Dia sentiasa menunjuk protes bila ibunya menyuruh dia berkahwin dengan Needa, malah dia sangat2 berterus terang dengan ibu bapa Needa yang dia tidak menyintai anak mereka. Selalu sangat baca watak hero yg dah suka kat heroin tapi masih nak ikut kehendak ibu bapa kawin dgn wanita lain n then tak berterus terang pulak tu dengan ibu bapa wanita berkenaan atau wanita itu sendiri.


TAsnim-Zarul. Saya paling suka interaksi mereka selepas berlaku salah faham kat gerai rojak. Tasnim marah2 sebab Zarul menghilangkan diri sehingga tak pedulikan ibunya yg terlantar di hospital. manakala Zarul pulak fikir TAsnim tak nak kawin ngan dia sbb dia dah jadi penjual rojak.

Dgn restu keluarga, Zarul cuba memikat Tasnim semula tapi Tasnim tu dah pandai jual mahal. Ikut perancangan Zarul dia mahu bertunang dan berkahwin tahun berikutnya tapi Tasnim mengakui dia tak bersedia. Jawapan yang Zarul tak nak dengar. So Zarul buat rancangan rahsia. Tau2 jer 2minggu kemudian Tasnim dah kena kawin ngan dia.


sure fine whatever
rinn


sinopsis belakang buku:


DIBURU masa silam, Tasnim sentiasa kegelisahan. Kepahitan semalam mendera perasaan. Terus, dia tidak berani mencintai. Jauh sekali membiarkan dirinya dicintai. Dia sentiasa sedar di mana dia berpijak. Di penjuru mana dia berdiri.

Kemunculan Zarul, memang tidak diduga. Tanpa sedar, lelaki itu menjadi watak penting dalam hari-harinya. Dia seolah terikat dengan Zarul. Ingin menjauh, tetapi makin dekat pula jadinya. Dalam diam, sedetik rasa mula bertunas dalam jiwanya.

“Awak adalah perempuan yang berjaya membuka pintu hati saya. Siapa pun awak sebelum ini, saya tak kisah.Izinkan saya bahagiakan awak.”

Tasnim terkedu. Pertemuan mereka tidak pernah dirancang. Perkenalan mereka tanpa salam. Lalu, semudah itukah dia melafazkan kata cinta?

Kata pujangga, apabila hati disimbahi cahaya cinta, sinarnya akan dapat dibaca pada seri wajah. Begitulah hebatnya kuasa cinta. Jadi, wajarkah dia menolak hakikat sebuah kehidupan?

Hakikatnya, cinta itu permulaan sebuah derita. Dibayar dgn air mata sekalipun belum tentu mendatangkan bahagia sekelip mata.

Pergilah cinta, andai itu mampu mengembalikan kebahagiaan. Biarkan sahaja bahagia kasih itu berlalu, andainya itulah harga sebuah kepahitan yang perlu dibayar. Biarlah rindu ini terus tersimpan dalam lipatan memori cinta.

Review 266: Bukan Terlarang by Nur Hazma


Bukan Terlarang by Nur Hazma
Terbitan Tintarona Publications Sdn. Bhd
RM35.00
883 mukasurat


"Cinta bukanlah satu cagaran!"


Tebai betul kisah cinta lepas kawin hasil karya Nur Hazma nih. 800 lebih wo. Tengok tajuk jer dah bleh agak ni kisah kawin paksa. Buku ini baru saja diterbitkan sekitar 2007 tapi popularitinya agak mengkagumkan, terutama di kalangan peminat2 novel kisah cinta selepas kawin atau kawin paksa nih.. Biasanya lepas baca atau pinjam, diorang akan cuba mencari buku ini utk dibeli walaupun harganya lebih RM30.00


Bagi saya kisah ni buat saya tersiput-siput lah.. haha.. banyak betul 'blushing' scences.. rasanya perasaan yang sama masa saya baca kisah "Kasih Yang Suci" Meen Zulaikha tu.. sama jer standard gatalnya si Seth ngan ngan Imran tu. haha.. Kesian Elena ngan Maisara. dah ter cross over pulak.


Dari segi penyampaian cerita, Nur Hazma memang salah seorang penulis yang saya senang dgn gaya penulisan dan peyampaian ceritanya spt kisah "Dialah Di Hati" (tintarona) yg ala2 benci jadi cinta. Yang lain yang saya suka adalah "Dakapan Rindu" (Alaf21) yg menceritakan kisah kawan jadi kekasih.. dan kali ni pulak kisah cinta lepas kawin.. kira Nur Hazma mencuba genre2 biasa tetapi berbeza antara satu sama lain utk novel2nya. Novel dia yang lain saya belum berkesempatan utk membacanya.


Nur Hazma byk menceritakan luahan perasaan Imran dan Maisara antara satu sama lain.. masa diorang tak berapa baik tu.. saya suka la baca.. tapi lepas dah baik tu macam pagi petang siang malam ailebiu ailebiu lah.. kadang2 rasa macam berulang2, tapi apa2pun saya rasa itu antara sebab mengapa orang suka baca buku ni.. Masa mula2 tu Maisara berusaha memikat hati Imran dgn menjadi isteri yang baik.. Biler Imran pulak dah nak berbaik, Maisara pulak stat jual mahal.


Situasi couple citer ni membuatkan saya teringat pada Hakimi dan Afrina dalam "Kuseru Kasihmu", walau bagaimanapun kedua2 kisah ini amat berbeza.


Kisah ini tentang Maisara yang bersahabat baik dgn Imran sejak di kampung lagi. Dia menaruh hati pada Imran sejak di bangku sekolah. Imran menganggap Maisara kawan baiknya, malah membawa Maisara ke kota utk bekerja dan tinggal serumah dgn Makwenya, Tina. Maisara memendam rasa kecewa namun tidak pernah cuba meruntuhkan hubungan cinta Imran dan Tina, malah dialah yg kadang2 menjadi pendamai antara mereka apabila bergaduh.


Keadaan menjadi haru biru bila ibu dan bapa Imran (yg masa tu pi ssinggah rumah Maisara) terserempak dgn Imran yang pakai kain batik dan T-shirt Maisara sbb tumpang mandi kerana ujan lebat. haha.. kantoi.. Kenapa pulak mak bapa imran singgah rumah Maisara, tak pi terus rumah Imran? tak kisah lah.. yang menjadikan Imran terpaksa berkahwin dgn Maisara adalah kerana Mak Imran memang dh berkenan sgt2 kat maisara dan menggunakan alasan ini utk mengahwinkan mereka dgn segera. Imran ni jenis tak boleh tengok mak dia menangis. Dia akan cuba membuat mak dia gembira. Dia membuat perjanjian dgn Maisara, bersaksikan Tina yg mereka akan bercerai dan dia akan kembali kepada Tina.


Tina tidak dapat menahan rasa curiga terhadap Imran dan maisara yg sudah tinggal sebumbung walaupun bilik berasingan. Tambah2 mak ayah Imran rajin betul berkunjung ke rumah Imran dan terpaksala diorang share bilik.


Maisara menjalankn tugas seorang suri rumah dgn baik walaupun Imran masih menganggapnya sekadar sahabat baik. Imran mula mengesyaki Maisara apabila seorg rakan sekampung membuka rahsia yg sara sudah lama jatuh cinta dgnnya. Imran menuduh yg Maisara sengaja memerangkap dia supaya dia terpisah dgn Tina. aduh.. byk la kalau nak citer.. utk nak tau kisah selanjutnya, baca la citer ni ;)


sure fine whatever
rinn


Sinopsis belakang buku:


Maisara merenung lama wajah Imran yang sedang lena, lelaki yang terpaksa dikahwininya. Sememangnya hati Maisara rela bersuamikan Imran. Sejak zaman sekolah lagi dia mencintai Imran. Namun, cinta itu tetap menjadi rahsia hatinya.


Sesungguhnya, Maisara menyintai lelaki itu sepenuh jiwa raganya dan melaksanakan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri dgn rela sedangkan Imran menganggapnya tidak lebih daripada seorg sahabat baik. Perkahwinan mereka pun atas dasar terpaksa. Cinta Imran hanyalah utk Tina.


Kemesraan Imran terhadapnya sebagai pasangan suami isteri hanyalah sebuah lakonan semata-mata, demi menjaga hati emaknya yang amat menyayangi Maisara sbg seorang menantu. Namun, Maisara tidak tahu sampai bila dia mampu bertahan, merelakan dirinya seumpama pohon yang semakin layu kerana tidak disiram. Dia mahukan keadilan utk diri dan maruahnya sebagai wanita.


Mampukah dia meraih cinta Imran atau akan berkuburkah perkahwinan mereka seperti yang telah dirancang oleh Imran?

Review 265: Dialah di Hati by Nur Hazma


Memandangkan aku nak post Review Manisnya alunan rindu by Nur Hazma, novel barunya dgn Fajar Pakeer, so aku cari lah review novel2 dia yg lain yg pernah aku baca utk dikongsikan di sini :) utk baca review novel2 nur hazma a.k.a fatin nabila ni, boleh semak pada tags di sebelah kanan blog ini :)

Terbitan Tintarona
Dialah Di Hati by Nur Hazma
RM25.50
611 muka surat



"Mana mungkin aku jauh darimu... kerana hatiku ada padamu"


what can i say, errmm a pleasant book to read. agak stereotype tapi ada cara pendekatan yang tersendiri. Penceritaan watak mampu menarik minat pembaca membacanya. kisah cinta yg bermula dengan permusuhan kemudian bertukar menjadi percintaan, diselitkan dengan rencah salah faham dan cemburu, memang boleh membuat pembaca yg berminat dengan genre ni tak lepas buku ni selagi tak abis. I only take one day to finish this book.


Walau pun watak utama, si Laila tu ego tapi tak menjengkelkan sangat sbb dia tak menipu diri. cuma cuba mengelak. SErba sedikit ttg kisah ni. Laila anak yatim piatu yg dijaga oleh ibu dan bapa saudaranya. Semasa di kolej dia sering berbalah dengan Adib Saufi yang sentiasa ditemuinya dlm keadaan yg menimbulkan kemarahan. Adib rasa maruah nya tercalar dan nekad nak buat Laila tunduk pada cintanya. tapi masa dlm proses memikat, dia yg terpikat. Bila rasa dah diluahkan
timbul pulak salah sangka hingga Laila bertindak menerima cadangan pertunangan dia dengan sepupunya demi utk membalas budi. Adib bukan seorang yg mudah putus asa kerana dia tahu hati Laila ada padanya...


sure fine whatever



terbitan Tintarona Publications Sdn. Bhd.
Sinopsis belakang buku:


Uniknya cinta. Hadirnya tanpa diundang. Datang tanpa dipaksa. Dalam diam kasih bersemi. Dalam resah hati terpaut. Gelisah mimpi menjadi titis-titis kerinduan.


Laila Syakirah dan Adib Saufi akur terhadap perasaan masing-masing.


Biarpun tanpa kata, hati sudah mula bersuara. Pada saat cinta mengharum, Laila Syakirah terluka. Adib Saufi hanya sekadar manis di bibir. Lalu, dia menjauhkan diri dari lelaki itu.


Dalam keterpaksaan, dia rela berkorban atas nama budi. Biarlah dia memendam perasaan, biarpun cinta tidak pernah pudar dari hati.


Adib Saufi tidak pernah jemu merebut semula piala cintanya. Sejauh mana Laila Syakirah lari, dia akan tetap menjejaki. Laila Syakirah tetap tegas dengan keputusannya. Hatinya sudah parah dengan tingkah Adib Saufi.

Review 264: 26 Episod Gossip by Haswida Abu Bakar



26 Episod gosip
Penulis: Haswida Abu Bakar
Terbitan Jemari Seni
Cetakan pertama Sept 2010
RM19.00
Sabah/Sarawak RM21.00
9789675118449
447 mukasurat


Hajat nak join Bicara Buku V buat aku cepat2 sambar buku ni :) Tak da expectation apa sangat cuma sekadar nak pastikan aku tahu cerita yg bakal dibincangkan dalam Bicara Buku V di JS weekend nih. Well, unexpectedly aku suka dgn rentak cerita ni. Cerita seorg gadis membuat pilihan cinta dalam masa yang dia dia menjalankan tugasnya sbg Assistant Director di lokasi penggambaran.


Cerita cinta mungkin terlalu biasa dan memang selalu kita baca pun, tapi background cerita dan suasana cerita ini membawa kelainan kepada pembacaan aku kali ni.


Ain Nurlisa (naper aku teringat kat citer Donia? kena balik kelebek rak cari buku donia nih hehe). Dia adalah gadis yg tidak suka menonjol diri, lebih suka low profile. Tapi tugasnya membuat dia sangat terkenal di kalangan krew produksi drama Jas. Dia yg selama ini low profile sedikit demi sedikit kelihatan menarik di mata Jeffri dan Ari, dua jejaka idaman Malaya. Pelakon2 muda yg berwajah tampan dan berkarekter menarik :) Ain ni perwatakannya agak kasar dan biasa2 saja. Tetapi dia ada sisi yg membuat dia kelihatan menarik dan mendamaikan mata yg memandang.


Jeffri mendekati Ain sekadar menyahut cabaran kawan2, tetapi perkenalan dgn Ain membuat dia nampak kekurangan gadis2 yg menghiasi hidupnya sebelum ini. Mereka tidak ada apa yg Ain ada. Mereka tidak membawa kedamaian pada jiwanya. Cinta mula meresap dalam jiwa tapi Ain kelihatan biasa2 saja dgn dia malah melayannya seperti rakan2 lain.


Ari mencuri perhatian Ain semasa penggambaran di Pulau Kapas. Jeffri tak terlibat dalam penggambaran di Pulau Kapas. Ini memberi peluang kepada Ari utk mendekati Ain. Aku sangat suka pada Ari bermula dari scene dia mengajak Ain bergambar. Ari kelihatan seperti seorg jejaka yg jauh lebih baik dari Jeffri yg girlfriend keliling pinggang dan suka mendesak Ain keluar dgnnya. Ari memberi ruang utk Ain membuat keputusannya sendiri apabila diajak keluar. Tapi bila tiba2 Jeffri muncul di Pulau Kapas, perwatakan Ari bertukar jadi pendesak dan cepat merajuk jugak. Mungkin sebab cemburu. Jeffri tu memang semata2 muncul di Pulau Kapas utk melepaskan rindu menatap wajah Ain yg tak memberi respond kepada panggilan telefon dan smsnya.


Lawak pulak baca tingkah laku Ain bila set mereka dikunjungi wartawan2. Dia tak nak kelihatan dekat dgn Ari ataupun Jeffri tapi masa tu si Ari ngan Jeffri pulak sibuk nak ngendeng2 ngan dia supaya wartawan nampak. hehe. memang rimas ain masa tu. Tapi kalau dari awal cerita lagi dia dah terima ajakan Jeffri malah rapat dgn Ari di Pulau kapas, so memang nampak mcm dia la yg saja nak bagi kena gossip. Kalau tak nak kena gosip, kena la jauhkan diri dari jejaka2 yg jadi perhatian ramai macam tu.


Keprihatinan dua jejaka tu memang menarik perhatian Ain sebenarnya. Lebih dari separuh cerita aku sangat menyenangi Ari berbanding Jeffri. Rimas perut aku bila rupa2nya ibu bapa Jeffri dan ibu bapa Ain rupa2nya saling mengenali dan sangat gembira kerana Ain dan Jeffri agak rapat. Mereka berhajat utk berbesan. Ini membuat Ain lebih marah pada Jeffri yg seperti mengambil kesempatan. Memang aku bertambah benci kat Jeffri masa ni.


Tetapi cara penulis me reveal kan background Ari membuat aku rasa Jeffri dan Ari setara pula. Mereka mempunyai kelebihan dan kekurangan yg sangat sama. Dua2 merokok, dua2 ada ramai girlfriend, dua2 mempunyai ibu bapa yg baik dan prihatin, dua2 hensem, malah kedua2nya ikhlas mahu berubah demi Ain. Bila aku tau benda ni, aku terus tak menyebelahi Ari ataupun Jeffri. Aku mahu tahu siapa yg buat Ain jatuh hati dan aku boleh terima mana2 saja pilihan dia. :) dan sudah tentunya pilihan Ain membuat ramai orang tersenyum suka! termasuk aku. hehe.


lepas dah lama abis baca novel ni baru terfikir, apa jadi kat Kamil & Dilla? Diorang break after such long relationship? Airil tu betul2 ker nak kan Dilla? Dilla tu baik ler. hmmm


ni aku selitkan notes yg sempat aku jot down sepanjang Bicara buku V jemari seni yg diadakan pada penghujung november 2010 yg lalu.


Alhamdulillah aku dapat join bicara buku kali ni :) thanks Uda n Dyea, sudi jadi peneman. hehe. Sebenarnya mlm sebelum tu aku tak cukup tido. lepas abis review 26 ep gosip & ant safa dan marwah aku pi sambung baca warna pada sebelah malamnya. Aku pulun nak abiskan 1st story yg bertajuk Bukan Dipaksa karya Nazurah Aishah. Best ar citer tu, tangkap nangis... hua hua... dlm pukul 2 baru aku nak cuba2 pejamkan mata nak lena. Pagi2 tu dah ada program berjogging, beli setem dan makan kat presint 16. Sempat lelap 1/2 jam sebelum bertolak ke jemari seni utk program bicara buku v. Sampai situ memang la best tapi aku rasa ada angkup luar yg mencekup kiri dan kanan otak aku. adussss... Malam tu lepas isyak jer aku pengsan dgn nyenyaknya sampai 5.30pg. hua hua... lepas tu baru clear kepala hotak. Baru aku teringat aku tak tulis points pon utk bicara buku kali ni. adussss. so ingat2 lupa lah...


26 episod gosip adalah buku pertama yg dibincangkan pada 27/11/2010 yg lalu. Pembicaranya adalah Saudara Imaen, penulis dan editor Jemari Seni. Tukang Tanya yg bertugas utk sesi pertama ini adalah Saudari Rnysa, seorg penulis jemari seni.


antara point yg dapat aku pick up dlm keadaan pening ngap ngap tu adalah:


-penulis secara tak langsung mengajar kita cara melihat sesuatu drama dari sudut yg baru. Dia menceritakan dalam bentuk capture-capture yg kita akan sedarinya apabila menonton sebarang drama selepas membaca novel ini.


- sudut ilmiah perfileman dalam novel ini terlindung kerana penulis lebih mementingkan nilai komersil dlm menghasilkan novel ini.


- watak wardah dan wanita2 lain dalam hidup Ari adalah seperti utk merendahkan kualiti watak Ari supaya Jeffri akan kelihatan lebih layak utk Ain. Ada yg berpendapat mungkin penulis sendiri telah jatuh hati pada watak Jeffri lalu cuba mencari jalan supaya Jeffri yg dpt Ain.


- Saudara Pembicara sangat suka dgn watak Mak dan Posh dlm novel ini. Kedua2 watak 'semi-pro aw aw' ini mempunyai banyak pengetahuan tentang watak2 lain dalam cerita ini.


- Kalau Joe Adam tu yg bagi luahan perasaan kata syok kat Ain, tentu la la tu jugak Ain kata YESS YESSSS sbb dia minat giler dgn pelakon tu. hehe.


- Walaupun Ain menerima Jefferi tapi memang jelas dia masih mengharapkan kasih bekas kekasihnya yg sudah pun ada orang lain.


-kisah Ain sebagai model tidak dikembangkan oleh penulis. Beliau lebih menumpukan kepada sisi Ain sbg seorg gadis biasa yg kasar perwatakannya.


- kemungkinan penulis akan menyambung kisah ini tak lama lagi :)


- apa lagi? aku dah tak berapa nak ingat. kalau sapa yg ingat or ada nak tambah2, komen adalah dialu-alukan :)



sure fine whatever
rinn




sinopsis/alongside/blurb


matahari bukan pelakon yg boleh disuruh ulang berlakon.


Seperti hidup ini, ada bedna yg kita mahu pilih sekali sahaja sepanjang hidup: kekasih. Ini cerita di belakang tabir. Kisah Ain Nurlisa yg keras hati pada cinta bermula dari sini... 'di dalam' dan 'di luar lokasi' bersama krew produksinya...


Scene 1
"Ingat kau org ikut mak dan posh berkaraoke!"
"Mak pandai menyanyi ke?"
"Bolehlah!"
"Hesyyy! Jgn buat main, Misha Omar tu... suara sedap," celah pelakon baru, Ari Zaman.
"Suara mak tu... mula aja ala-ala Misha Omar, lepas tu jadilah suara Hattan ke Jamal Abdillah pula!" seloroh juruaudio produksi.


Scene 2
"Wah, Jeffri Husin sejak bila pulak suka pakai blusher ni? Cap apa?" usik Rosie.
"Bukan senang tau nak 'terpakai' blusher yg ada corak lima jari kat pipi mcm ni," gurau Jeffri. Telapak tangan Ain masih pedih, sepedih hatinya.
"Hey girls, hati2 kau org dgn pelakon pujaan Malaya ni. Nanti frust terlebih tonggeng kau," leter Posh.


26EpisodGosip

HASWIDA ABU BAKAR mahir terap ilmu perfileman utk 'mengarah' novel 26 Episod Gosip. 'Tontonlah' bagaimana HASWIDA ABU BAKAR menggerak watak-wataknya menjadi sebuah telenovela.

Review 263: Antara Safa dan Marwah by Ismad Astar


Antara Safa dan Marwah
Penulis: Ismad Astar
Terbitan Jemari Seni Publishing
RM20.00
Sabah/Sarawak: RM23.00
Cetakan Pertama Ogos 2010
466 mukasurat.


"Cinta sejati akan kekal
biar dihakis dek berjuta detik masa"


banyak yg aku syak jadi yg tak baik tak baik, tapi baik2 aja semua characters. macam fatin tu ingat ka jadi spy bapak dia sbb co. bapak dia ngan co nor atiqah menjalankan busines yg sama :) Pn. Wardah pun aku ingat nanti dia nak seleweng ker apa sbb dia dah lama keje tapi Fatin yg baru dilantik tu terus jadi bos dia. Turns out Puan Wardah tu baik2 aja. Mana org jahat ni???? heheh. Masa fatin mcm saja2 nak jadi close friend dgn Nur Atiqah pun buat aku syak macam2 dgn Fatin tu.


cara nak dapat jawatan pun ala2 aprentice nyer assignment :)


cerita ini dirasakan lebih islamik hanya kerana nur atiqah bertudung/berpurdah, dia pernah menetap di jeddah dan dia panggil ayah dia abi dan ayah dia panggil dia habibati.


kisah dilalui nur atiqah dalam cinta dan membuat pilihan dalam cinta adalah sama saja yg gadis2 lain yg diketengahkan dalam novel2 melayu sbg heroin. Dia pernah bercinta di luar negara dan kecewa dalam cinta setelah ditinggalkan utk org lain. Dia diberi peluang oleh ayahnya utk membuat pilihan 3 jejaka yg menjadi calon terpilih yg telah ditemuduga ayahnya. Salah seorg daripadanya adalah bekas kekasih nur atiqah sendiri.


masa mula2 kemunculan watak Daisy tu memang aku syak dia tu mak Nur Atiqah tapi bukan, anak dia lelaki pulak. Nur Atiqah tu berkobar2 nak jejak ibunya tapi tak pernah bertanya pada ayahnya kerana bimbang luka lama berdarah kembali. Begitu bersungguh2 mahu menjaga hati ayahnya yg tersayang. ada jugak at one point aku menyangka Syeikh Hamdani tu mungkin hanya bapa saudara Nur Atiqah, tapi bukan rupanya. Dia memang ayah kandung Nur Atiqah.


selepas confirmkan calon2 yg sesuai tuk dijadikan suami nur atiqah, barulah ayah nur atiqah memikirkan hasrat utk beristeri lagi. calon calonnya -
muaz - calon pilihan Syeikh Hamdani
hizbul muslim - bekas kekasih nur atiqah
faisal - abg kpd fatin yg curious dgn gadis misteri bernama Nur Atiqah


Pencarian ibu nur atiqah sangat misteri, ia menjadi lebih mudah dgn bantuan Faisal dan Fatin yg siap lukis salasilah keluarga lagi ha. Semuanya menuding ke arah ibu Fatin. So kemungkinan besar mereka berkongsi ibu yg sama, tambahan pulak wajah Fatin dan Nur Atiqah sgt seiras. Faisal macam lega sbb dia ngan Nur Atiqah tak der pertalian darah, so ada peluang la buat bini ;)


Faisal tu memang slow kalau bab2 melibatkan hati dan perasaan tapi aku lebih suka dia dengan Nur Atiqah :) Muaz memang tarik diri awal2 kerana dia sedar kedudukan dirinya dlm persaingan kecil ni. Hizbul Muslim memang complete package la sbg bakal suami tapi mengenangkan dia pernah melukakan hati nur atiqah, so aku agak kurang berkenan la.


hmm bila baca berturut novel JS Antara Safa & Marwah dgn 26 Episod Gosip, nampak macam ada persamaan di hujung2 cerita apabila, MEREKA YG TERLEWAT YG DAPAT HEROIN! hehe... tapi dua2 hero tu deserve the heroin2 tu lah :)


ni aku selitkan beberapa pendapat dari perbincangan mengenai novel ini dalam Slot Bicara Buku V di Jemari Seni pada penghujung November 2010 yg lalu:


Pembicaranya adalah Saudara Pingu Toha dan Tukang Menyampuk adalah Kak Wan, seorg pengulas novel di blog.

- mengisahkan susah payah seorg bapa tunggal yg berkerjaya membesarkan seorg anak perempuan supaya menjadi insan yg baik dan bersopan santun. biasanya kiter baca keperitan hidup ibu tunggal membesarkan anak2. Syeikh Hamdani diangkat sbg bapa tunggal contoh dalam cerita ini.

- fatin dan nur atiqah dikatakan seiras sejak awal cerita, so penulis sudah memberi pembayang kepada pembaca siapakah wanita misteri yg dicari2 nur atiqah.

- cerita yg memberi idea tentang syarikat IT yg Islamik. Satu cara berkongsi idea perniagaan Islam dgn pembaca-pembaca di luar sana. Selain dari menghayati kisah kasih seorg bapa, kisah cinta anaknya, penulis juga ingin berkongsi tip dan idea perniagaan dgn pembaca2nya. Pembacaan ilmiah yg menghiburkan.

- penulis adalah seorg professor yg lebih arif tentang ilmu berkaitan darah. Secara tak langsung penulis berkongsi ilmu nya itu ketika watak2 nur atiqah, faisal dan fatin melukis salasilah keluarga mereka.

- Penulis menunjukkan peningkatan melebihi 100% melalui novel keduanya ini berbanding novel pertama (novel utk asyikin). Cara penceritaannya ada nilai ilmiah dan komersil yg seimbang.

- Tajuk asal novel ini adalah Novel Untuk Mama. Editor mencadangkan tajuk baru kerana bimbang pembaca novel pertama menyangka ceritanya lebih kurang novel yg pertama sedangkan ianya jauh berbeza.

- CErita ini tiada kaitan dgn sinetron indonesia yg bertajuk safa dan marwah.

- kewujudan alat pengesan ciptaan Hizbul utk mengesan Haseena yg telah diculik membuatkan pembaca merasa seperti tiba2 saja alat tu wujud dan amat berguna utk mengesan Haseena.
Pada pendapat aku, Hizbul memang sudah mencipta alat ni tapi ia di peringkat percubaan. Alat yg sama di present pada Nur Atiqah utk dijadikan alat pengesan software atau file asing dalam komputer-komputer yang disyakki telah dicerobohi talibarut syarikat pesaing yg kurang senang dengan kejayaan syarikat nur atiqah. Sbg pencipta alat ini yg masih lagi dlm peringkat prototype dia meletakkan peranti pada kereta yg digunakan adiknya sbg eksperimen. Dan apabila adiknya diculik, dia menggunakan alat itulah utk mengesan ke mana adiknya dilarikan.


- ada juga yg tidak berpuas hati dgn cara ibu dan bapa nur atiqah terpaksa berpisah. alasan itu dirasakan tidak berapa meyakinkanya. aku ingat kak su kata dia ingat ker mak Nur Atiqah tu komunis sbb tu terpaksa tinggalkan dia sbb jadi buruan. "ni best ni mak dia komunis ni." hehe.

- apa lagi ya? aku dah tak ingat. kalau sapa2 yg ada di situ dan ingat point2 yg dibincangkan, boleh tambah di sini ya? terima kasih.


sure fine whatever
rinn



sinopsis/alongside/blurb


usah diulang cerita lama, usah dituil keruping luka, usah dipaksa hati yg parah berdarah kembali.


Ini kisah teganya hati seorg ibu meninggalkan anak yg baru berusia 6bln; dan teguhnya hati sang anak mencari umi yg menghilang itu.


Kenapa ya sejak akhir2 ini hati semakin kerap dioles rindu pada umi? Mungkin sebab dia berada jauh dari Jeddah. Atau Masjidilharam tidak sedekat dulu utk dijadikan tempat menenteramkan jiwa. Atau umi sudah terlalu hampir sehingga baunya boleh dihidu oleh panca ke6nya?


Dimana nak dicari di Malaysia ni, seorang wanita bermata biru-hijau dan berumur sekitar lima puluh tahun. ah, dia rindu sgt pada umi.


Ini cerita seorg perempuan yg terpaksa membuat pilihan hati - Muaz yg disukai ayahnya, Faisal lelaki berambut perang yg dulunya membenci kaum Hawa atau Hizbul yg pernah melukakannya tapi kini kembali menagih hatinya. Dia buntu!


----------
ISMAD ASTAR mengajak pembacanya 'berhijrah' utk kehidupan yg lebih bermakna. Antara Safa dan Marwah memperlihatkan kasihnya ayah juga membawa ke syurga.

Review 262: Novel Untuk Asyikin by Ismad Astar


Novel untuk Asyikin by Ismad Astar
Terbitan Jemari Seni
Tahun 2008
RM17.00
isbn: 978 9675118111
352 mukasurat


Kisahnya tentang seorang gadis bernama ASyikin yang telah masuk U dan amik kursus biotech tetapi mendapati dia lebih berminat dengan sastera. Dia nak tukar kursus tapi ayah dia tak bagi sebab prospect kerja dalam bidang biotech lebih luas berbanding bidang sastera. Jiwa anak muda ini semakin memberontak. Dia cuba mencari keserasian dlam biotech namun keputusan peperiksaannya mengecewakan.


Dia cuba mendapatkan khidmat kaunseling dari seorang professor dan ternyata dia mula mengerti, lulusan biotech bukannya tak boleh menjadi seorg minat sastera dan suka bersastera. Dengan azam baru dia meneruskan usaha utk memperbaiki keputusannya setiap semester.


Kursus yg dihadapinya bukan satu2nya masalah yg dihadapinya. Sbg seorang gadis manis yg meningkat dewasa, dia menjadi perhatian beberapa jejaka termasuk abg sepupunya. Ada yg menarik perhatiannya. Namun pelajaran menjadi keutamaan. Dia cuba mengelak abg sepupunya yg dianggap spt abg kandung sendiri dgn cuba mengenenkan brader tu dgn roomatenya yg memang dah terpikat dgn abg Zul sejak pertemuan pertama.


Termizi, Syafiq dan Nurhisyam ada keistimewaan tersendiri namun dia terpikat dengan si dia yang mengambil berat hal2 solatnya, keluarganya, dirinya dan berjanji akan setia menantinya.


Kisah Nurasyikin dalam membuat pilihan2 penting dalam hidupnya. Memang rasa mcm baca buku motivasi dan ibu2 sesuai lah bagi bacaan begini utk anak2 remaja anda yg sedang membesar dgn kuat dan sihat.


Memandangkan aku ni jenis membaca sebagai hiburan, tak der lah cenderung sangat nak membaca novel motivasi mcm ni.


(dan rating pun aku bagi mengikut tahap terhibur ker tak terhiburnya hati aku ni). hehe.. hampeh la aku ni.


sure fine whatever
rinn


"Bunga tu mekar dlm hati, tetapi cantik kelopaknya terletak di mata."


"Mata siapa?" Nurasyikin sudah tercium baunya, tetapi dia pura2 masih tidak faham.


"Di mata yg bercakap."


"Bunganya?"


"Di depan tetapi imejnya tersimpan di minda dan di hati."


Nurasyikin senyum nipis dan tawar. Menimbang bagaimana keadaannya kalau dia cakap 'ya' atau pun cakap 'tidak'. Ada risiko bagi kedua-dua jawapan. Dia sudah berdepan dgn perkara ini berulang kali.


"Beginilah, bunga perlu mengukur diri, bunga takut pada harapan taman yg meninggi gunung."


Madah dijawab dgn madah. Nurasyikin memandang tajam ke dalam mata dia yg sungguh-sungguh asyik menanti.


"Wah, org biotech pun sudah pandai bermadah! Padanlah org sastera tak dapat kerja!"


Mata mereka saling menatap.


Sukarnya menjadi rama-rama yg bersayap cantik, 'dia' sering aja menjadi perhatian!


Novel utk Nurasyikin ialah karya kreatif seorg profesor dlm bidang sains yg sejak kecil meminati kesusasteraan. Susurilah pendekatan ISMAD ASTAR yg menggunakan kaedah motivasi utk 'menasihati' pelajarnya yg seorg ini!

Review 261: Versus by Hlovate




Versus
Penulis: Hlovate
Terbitan Jemari Seni
Editor Mariah Mustapha
RM19.00
Sabah/Sarawak: RM22.00
432 mukasurat


Entah berapa ratus kali kita dah baca cerita bagaimana seorg yg jahat berubah jadi baik akhirnya. Biasanya kerana jatuh cinta, dia berubah dan menjadi baik. Perbezaannya amat terasa ketika membaca VERSUS kerana Hlovate bukan saja bercerita bagaimana Minn dan AO berubah dari tak berapa baik kepada baik dan daripada baik kepada LEBIH BAIK, malah dia juga menceritakan bagaimana mereka melalui transformasi itu. Bagaimana mereka melakukannya. Memang banyak kehendak nafsu yg dikorbankan demi sesuatu yg jauh lebih baik. Membuatkan aku rasa yg aku ni bukan dalam kategori baik pun. Mungkin dlm kategori tak berapa baik.


Dalam menceritakan perubahan ke arah hidup yg lebih Islamic, kisah cinta terpendam antara Minn dan AO jugak sangat menarik membuat kita mahu mengikuti perjalanan hidup mereka dan nak tahu bagaimana diorang boleh kawin akhirnya seperti yg kita baca dalam Ked's Story (3 ceritera dlm sebuah Pelangi). Kisah cinta yg membuat kita berfikir, adakah kita bersedia utk cinta sebenar-benarnya. Cintailah Allah dahulu sebelum menyintai yang lain.


Gaya bahasa Hlovate menjadikan naskhah ini mudah dihadam golongan muda & remaja. In a way, dia mengajak kita sama-sama berubah. Inilah cara penulis mengumpul pahala dalam berkarya. bila terdetik saja di hati pembacanya utk berubah ke arah kebaikan, maka pahalanya sudah dikira. Alhamdulillah moga2 ramai yg berubah ke arah yg lebih baik.


sure fine whatever
rinn


blurb/novelcinta@multiply/sinopsis


I


"Please Minn. Bukak tingkap bilik you."
"Huh?"
"I'm freezing right outside your window. On the roof."
Minn tegak dari baringnya, telefon bimbit masih di tangan.
"You what?"
"No kidding. Please..." balas Ashraff Omar
Mata Minn menala ke tingkap yang ditutupi langsir. Putus fius ke apa mamat ni.
"Enough of your tricks, AO."
"Minn, I'm dead serious."
Ashraff Omar berdiri di atas bumbung porch rumah Minn Edina.
"Minn, you nak bagi I masuk atau you nak tengok I jatuh?"


II

"Not a step away from that spot, AO." Keras suara Minn Edina.
"Minn, you tahu I takkan sentuh you pasal I hormati you."
"Back. Off."
Ashraff Omar akur. Langkahnya ditarik kembali ke belakang.
"I tak memaksa. I cuma meminta. I like you. I really really like you. I want to give us a chance. Permintaan I bukan untuk you terima I sekarang, tapi I yang akan change for good, for you and for me. For us. Boleh you bagi I peluang tu?"
Hujan masih belum berhenti.


VERSUS
Susuri bagaimana HLOVATE membawa watak-watak dlm versus mengubah haluan hidup dgn pusingan arah 180 darjah. Bacalah jika anda juga ingin berubah menjadi lebih baik, insya-Allah!

Review 260: Rayyan Fantasi by Ramlee Awang Murshid


Rayyan Fantasi
Penulis: Ramlee Awang Murshid
Editor: Mazuen Yahya
Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd
Cetakan Pertama 2010
RM19.90
Sabah/Sarawak: RM22.90


"Apa yang terfikir... itu ada!"


Lebih kepada kisah misteri dan science fiction. Bagi penggemar genre sci-fi, memang wajib baca novel ni. Sentuhan thriller RAM yg disulam sci-fi adalah sesuatu yang menarik :)


RAM membuka cerita dengan misteri siapa Ibrahim? Siapa Aiddin? Apabila dia menyembuhkan bapa mertuanya, aku ingat ker dia ni dari future. Dia datang ke zaman sekarang bersama ubat/penawar yg diguna pd masa akan datang. but i was totally wrong. Bunian? lagi lah bukan! Persoalan-persoalan begini membuat aku tak sabar nak abiskan novel ni, biar semua persoalan tu terungkai. Bacaan menjadi fast-phased kerana rasa ingin tahu yg dijana oleh cara penceritaan RAM. Bila dikatakan diorang ni mungkin dari Alam Fantasi, ni buat aku terfikir pulak, diorang ni tak real? tapi memang langsung tak meletakkan diorang sebagai alien dari planet lain. Bacaan ini akan lebih menghiburkan kalau anda mengenepi persoalan bahasa pertuturan. Diorang tak da masalah nak blend dalam bahasa di sana dan bahasa melayu di sini :)


Kisah ini tentang Ibrahim dan Aiddin yg terpaksa melarikan diri dari tempat asal mereka setelah rampasan kuasa berlaku. Nama org Melayu tu dikutip Mij Gillion (Ibrahim) ketika menumpang kenderaan yg dipandu Ibrahim dan Maidin. Aku terfikir jugak, nasib baik la dia tak bubuh nama anak dia Maidin! hehe Aiddin yg dipilih :) Kalau tak, sah2 la nama hero citer ni MAIDIN. Ibrahim dan Aiddin datang dari suatu tempat yg tak pernah kenal Allah. Pak Markum dan Supinah menjadikan hidupnya bahagia dalam naungan Islam.


Aiddin meningkat dewasa dan menjadi anak yg baik. Konco2 dari tempat asal mereka berjaya menjejak mereka, malah mereka yg tertindas di sana turut menjejak Aiddin utk membantu mereka menewaskan kekejaman yg semakin bermaharajalela. Sempat la Aiddin ni bertunang sebelum disahkan mengidap barah tahap kritikal. Impiannya utk menakluki gunung kinabalu berjaya tetapi pada hari yg sama dia lenyap dari muka bumi secara misteri. Feena (tunangnya) mulanya tu memang setia menanti tapi biler dah lebih tigapat tahun tu, dia terpaksa memutuskan pertunangan.


Zaidan memang watak yg sgt menjengkelkan. Kesian la Feena dpt suami mcm tu. Zaidan ni memangla sygkan Feena sepenuh hati tapi kalau tercetus rasa cemburunya, memang makan hati la Feena. Dan cemburu yang diimaginasi sendiri. Adus.


Mika adalah watak warrior princess yang sgt menarik. tapi action dia tak der la banyak sangat dan aku rasa dia memang saaaaaaaaaangat padan dgn Rayyan/Aidin. Aku suka Mika.


Aku sebenarnya tak tau nak citer yg mana satu kat sini. Memang padat kisah dlm novel ini. Cerita dunia realiti (bumi) dan dunia fantasi dipecahkan kepada dua bahagian menjadikan penceritaan lebih kemas dan selari antara satu sama lain.


Kemunculan semula Aiddin 5 tahun kemudian menimbulkan misteri baru apabila satu demi satu kematian ngeri berlaku apabila Aiddin ada di situ. Endingnya membuatkan aku rasa semuanya di reset semula. Realiti yg sebelum ini sangat kental menjadi fantasi yg samar2 dalam ingatan. Aiddin lebih selesa di bumi. Pak MArkum dgn Supinah tu jadi awet muda lah ye? :)


sure fine whatever
rinn





sinopsis/novelcinta.multiply/blurb


Rahsia susur galur Aiddin sengaja dirahsiakan oleh ayahnya, Ibrahim. Justeru... dia memiliki sebuah keluarga yg bahagia. Bagaimanapun kehidupan manusianya yg gembira dan ceria, tercalar apabila disahkan mengidap barah otak tahap 4. Doktor meramalkan Aiddin hanya mampu hidup dlm tempoh yg sangat singkat. Jiwanya terganggu dan sejak itu, Aiddin suka bersendirian.


Aiddin yg berduka cita ditenteramkan oleh tunangnya, Feena yg berjanji akan setia pada ikatan cinta. Impian terakhir sebelum kematian meragut kehidupannya adalah utk mendaki Gunung Kinabalu. Impian itu terlaksana, tetapi Aiddin hilang di kawasan hutan pergunungan.


Selepas 5 tahun, Aiddin muncul semula di kawasan tersebut. Sejak itu, beberapa siri pembunuhan ngeri berlaku. Manakala Aiddin sendiri sering mendengar bisikan suara perempuan.


RAMLEE AWANG MURSHID berjaya mewujudkan sebuah rahsia dlm lingkaran saspens, seram dan misteri dlm novel ini. Faktor cinta pula adalah pengikat, tetapi tidak semestinya tersimpul mati. Rayyan Fantasi merupakan genre berbeza dlm karya Ramlee kali ini. Ketika membaca novel ini, pastikan di sekeliling anda adalah realiti kerana fantasi begitu bijak menipu fikiran.

Review 259: Jiwa Merindu by Erin Zehana



Jiwa Merindu
Penulis: Erin Zehana
Terbitan Alaf 21
Cetakan Pertama 2009
RM17.00
Sabah/Sarawak: RM20.00
412 mukasurat


"Tanpa nafas cintamu, hidup ini bagai tiada jiwa"


Cerita ini mungkin mengajar pada pasangan2 di luar sana tentang padahnya apabila ikatan tidak direstui. Restu ibu dan bapa itu penting sebelum melayari hidup sbg suami isteri. Penulis menghamparkan kisah Luq dan Tasha yg mempunyai 3 time frame yg berbeza. Mereka berkasih ketika di kolej. Kemudian terpisah kerana salah faham dan gangguan pihak ketiga yg amat menggilai Luq iaitu Melissa. Mereka bertemu semula sbg jiran lalu terperangkap dalam satu lagi salah faham sehingga mereka terpaksa berkahwin. Salah faham yg sentiasa wujud memisahkan mereka sekali lagi dan kemudian menemukan mereka dlm penemuan ketiga yg menyedarkan bahawa cinta mereka terlalu kuat utk berpisah lagi.


Aku tiada masalah dlm menghayati kronologi cerita ini cuma ada masalah konsistensi dalam cerita. contoh ibu Luq tak suka bila Tasha dan luq ditangkap khalwat tapi dia yg memaksa diorang berkawin sedangkan dia tak suka kat tasha. Ibu Luq ni asalnya sangat menyenangi Tasha. Seorg gadis baik dan bersopan santun. Diorang ni rajin la tukar2 kuih dan amat mesra. Tetapi Kejadian Tasha dan Luq ditangkap khalwat, terus menukarkan kemesraan itu kepada kebencian. Tapi Ibu Luq memaksa Luq mengahwini Tasha, mungkin utk tutup malu. Sepanjang perkahwinan diorang memang ibu Luq tak suka kat Tasha. Aku rasa Tasha tu sebenarnya ada alibi yg amat kukuh utk menunjukkan bukti bahawa dia dgn Luq bukannya berkhalwat. Luq sebenarnya datang utk membantu Tasha yg menjerit kerana rumahnya dimasukki pencuri. malah ada disebut tentang pisau yg berlumuran darah. Tak mention pulak how the blood got there. Sepatutnya diorang buat report polis ja. Dah boleh patahkan tuduhan berkhalwat tu. Nampaknya jiran2 kat rumah Tasha tu pekak pulak bila Tasha menjerit minta tolong, Luq sorang jer yg dengar. Tapi bila ada lelaki tua yg kaya datang rumah dia, semua pakat dok mengata pulak. Mata yg tajam tapi telinga yg tumpul.


Luq dan Tasha tak berusaha menerangkan kisah sebenar sedangkan bila last2 cerita tu senang jer Angah tu citer kat ibu Luq dan ibu Luq menyesal kerana selama ni salah sangka dgn Tasha. Rasa mcm terlalu mudah pulak sedangkan Tasha tu dah penat2 sedih dan sakit hati dgn sikap ibu Luq yg lebih pentingkan kata2 pedas dari jiran2.


Lagi satu masa diceritakan Luq ni masa belum kawin, dia pujuk ibunya tinggal dengan dia di bandar, memandangkan dia anak bongsu dan belum berkahwin. dia tak nak ibunya kesunyian. Tapi lepas kawin dgn Tasya, dia nak pindah dok rumah lain dgn wife dia. Tinggai pulak mak dia sorang2 kat rumah tu. Ibu kita mana boleh buat macam tu... sbb Luq ni adalah karektor yg sgt menyayangi ibunya. Macam ada yg tidak konsisten di situ.


Watak Melissa cukup memberi suntikan menarik dlm cerita tetapi lama kelamaan kehilangan bisa. Ending utk Melissa buat saya rasa puas hati :) Di awal cerita Tasha seperti membiarkan saja ayahnya berkahwin dgn Melissa tanpa tentangan yg betul2. Rasanya byk keburukan Melissa yg dia boleh singkap tetapi dia membiarkan saja Melissa jadi ibu tiri dia.


Tasha ni sebenarnya anak org kaya, tetapi dia mahu berdikari membina hidup sendiri tanpa bantuan ayahnya. Perkahwinan dgn Luq dirahsiakan dari pengetahuan ayahnya. Selepas dpt tahu, ayahnya cuba memecah belahkan perkahwinan mereka kerana dia yakin Luq hanya mahu mengejar kekayaan Tasha. Kegagalan Luq memunculkan diri utk berjumpa Tasha dan ayahnya membuat Tasha putus harapan lalu memohon cerai. Lagipun mungkin dgn cara itu ibu Luq akan lebih gembira. Pertemuan semula lepas itu membuat mereka sedar yg cinta mereka tak pernah padam tambahan pula dgn kehadiran dua anak comel sbg penyeri menjadikan mereka kembali bersama and stronger. Dalam pertemuan semula selepas penceraian geram jugak aku dgn Luq n Tasha ni. Bila dah jumpa masing2 tak cerita pulak hal sebenar. Terasa penulis nak stretch cerita sikit dgn melengah-lengahkan revelations of kenapa Luq tak muncul pada hari yg dia berjanji akan berjumpa Tasha dan ayahnya. Buat kita tak sabar2 nak baca sampai habis. It's a good way to drive readers utk baca tanpa berenti, tapi mcm Ramlee Awang Murshid pernah kata lebih kurang camnih, jgn letak pembaca dlm isu yg sama dlm masa lebih seminit. Aku rasa pendapat tu betul kerana sbg pembaca, rasa ingin tahu tu jika terlalu dipanjang2kan akan jadi bosan. Tapi aku tak guna stop watch so tak tau la seminit ker tidak :)


Cerita sahabat Tasha yg menjadi mangsa dera tu agak menarik. Sad ending for her, tapi nasib baik la anak dia dpt kat Tasha.


Karya kedua penulis ni tak nampak pulak tahun ni... tahun depan kot? Semoga penulis terus aktif berkarya :)


sure fine whatever
rinn




sinopsis/novelcinta/blurb

Pertemuan semula dgn Luqman benar-benar tidak diduga. Natasha pernah terluka kerana jejaka itu. Telah dilempar jauh semua kenangan manis agar tiada rindu mencengkam jiwa. Cinta di hati telah pudar dibawa arus masa.


Tetapi, Luqman tidak pernah berputus asa menjejak cinta Natasha. Dia mahu menjernihkan hubungan, memperbetulkan keadaan. Perpisahan yg terjadi bukan pintanya. Kemaafan Natasha diraih agar terhapus rasa derita.


Suratan takdir itu tiada siapa dapat menentangnya. Demi sebuah maruah yg cuba dipertahankan, Natasha dan Luqman terperangkap. Kerana peristiwa hitam itu, Natasha sah menjadi isteri Luqman tanpa pengetahuan papanya. Dia pasrah dalam duka.


Melayari mahligai dari airmata, tiada restu keluarga, penuh dgn curiga dan tidak sefahaman... bahagiakah yg menanti Natasha? Sedangkan Luqman sungguh2 mengharap cinta Natasha kembali bersemi utknya.

Tuesday, November 23, 2010

Bakal Muncul: ...dan cinta pun tersenyum..


...dan cinta pun tersenyum...
by Nora Ismail a.k.a Rose Harissa
Penerbit NB Kara


Sedangkan dua negara bisa berdamai, inikan pula dua hati...


blum ada blurb cerita. tapi citer ni dah laaaaaaaaaaaaaaaama ditunggu2 :) akhirnya dibukukan juga... yeah!!! kalau sapa yg pernah baca entry2 Rose Harissa berkaitan Ervan Prima Sakti, jangan lupa dapat kan novel ni nanti. Sekarang ni blum ada di pasaran. kita tunggu lah updates dari NB Kara dan Rose Harissa sendiri.
http://novelnbkara.blogspot.com/
http://roseharissa.blogspot.com/


tahniah rose! :)

Friday, November 19, 2010

Review 258: Dosa Semalam by Adilla Tasha



Dosa Semalam
Penulis: Adilla Tasha
Terbitan Kaki Novel
RM19.00
sabah/sarawak: RM22.00
460 mukasurat


"kutinggalkan semalam yg hilang, akan kudakap hari mendatang..."


Sinopsisnya menarik tapi rasa mcam dah pernah baca novel lain yg ada jalan cerita sebegini. Aku bukan pembaca enovel tegar. Rasa mcm baru saja aku baca novel yg ada jalan lenggok cerita begini. tetapi penyampaiannya dan background ada kelainan lah. Mungkin aku akan senang confuse cerita ni dgn cerita yg lagi satu tu.


Cerita ni terasa lebih light berbanding cerita dalam novel yg lagi satu nun yg lebih berat dan sarat dgn emosi. Bagi yg menggemari kisah2 ala2 kahwin paksa, benci jadi cinta, tentu tak ada masalah utk menyukai kisah ini.


Kisah ni tentang Hanim yg menjadi menjadi mangsa rogol angkara Ariff, bossnya sendiri yg ketika itu dikuasai nafsu gara2 minum arak. Ariff kemudian menghilangkan diri. Hanim dibuang keluarga setelah disahkan mengandung. Hanim memang tak pernah membuat laporan polis mengenai kejadian yg menimpanya. Aku rasa kegusaran Hanim itu logik kerana ramai saksi nampak dia yg memapah Ariff ke bilik hotelnya so besar kemungkinan dia akan dituduh bersalah juga.


Izan membantunya meneruskan hidup dan melahirkan Aidil yg merupakan segala-galanya dlm hidup Hanim. Kehidupannya berjalan lancar sehinggalah satu hari Ariff muncul semula dalam hidupnya, malah mereka kembali bekerja bersama.


Ariff sudah lama cuba menjejaki Hanim demi utk menebus dosanya terhadap gadis itu. malah dia sanggup menerima hukuman dari keluarga Hanim dan menjaga kebajikan keluarga itu sepanjang pemergian Hanim.


Ariff menggunakan peluang terbaiknya ini utk memikat semula Hanim dan menjadi bapa kepada Aidil dlm erti kata sebenar. Malah Aidil lah menjadi target utama utk Ariff dalam usaha utk mendapatkan semula Hanim.


Lepas diorg kawin tu Tuan Ariff tu terus jadi overdose romatik lah pulak. Hanim seperti menerima Ariff demi kepentingan Aidil. Walaupun sudah berkahwin, Ariff masih mencuba sebaik mungkin utk menjaga hati isterinya. Rasanya mcm Ariff simpan lama sangat surprise utk bawa Hanim balik jumpa keluarga yg sudah lama merinduinya. Mungkin dia saja nak tunggu hari raya kot :) Suka dgn famili Ariff yg sangat supportive dan bertimbang rasa :)


sure fine whatever
rinn





sinopsis/blurb belakang buku alongside@novelcinta


Diri Hanim terbuang dari naungan kasih ayah dan bonda akibat perbuatan keji Ariff yg merogolnya. Nasib menyebelahi dirinya apabila Izan tampil menghulurkan bantuan dgn memberinya semangat dan perlindungan di Rumah Kasih Sayang.


Kehadiran Aidil pengubat luka di hati walaupun lahirnya tidak sah di sisi undang-undang. Bersama Izan, Hanim membesarkan Aidil dgn penuh kasih sayang tetapi ada batasnya. 6 thn mengubat lara dihati, kehadiran Arif di pejabat tempatnya bekerja kini menggugat ketenangan di tasik hati.

alongside@novelcinta

Dendam masih membara. Sedaya upaya Hanim cuba menjauhkan diri daripada Ariff namun tidak berjaya apabila tuntutan kerja memaksa mereka sentiasa bersama. Ariff yg telah berjaya menjejaki Hanim berusaha utk menjernihkan keadaan


Berjayakah Ariff mencuri hati Hanim sekali gus memikul tanggungjwb sbg seorg ayah keapda aidil?

Review 257: Penjara Rindu by Nia Arissa



Penjara Rindu
Penulis: Nia Arissa
Terbitan Kaki Novel Enterprise
RM21.00
sabah/sarawak: RM24.00
644 ms


"Biarlah aku bebas mencintaimu kerana rinduku tidak sanggup terpenjara lagi..."


Cover kedua2 novel terbitan november 2010 oleh kaki novel ni mempunyai konsep warna yg sama (Dosa Semalam & Penjara Rindu). Kadang2 macam tak teringat covernya yg mana satu.


Penjara Rindu menawarkan kisah kawin paksa. Sesuatu yg dah jadi terlalu biasa dalam membaca novel melayu seolah2 ramainyer org kat Malaysia ni yg kena kawin paksa.


Farisya Hani yg sudah mempunyai kekasih (Aswad) terpaksa mengahwini sepupunya Haziq demi menyelamat maruah keluarga itu setelah bakal pengantin perempuan melarikan diri dgn lelaki lain.


Di bahagian awal kisah ini memang agak lambat aku membacanya kerana terasa seperti mengulang baca kisah lain yg mempunyai latar cerita yg lebih kurang sama.


As we follow the storyline, the writer began to improve in presenting her stories. Rasanya banyak di bahagian awal novel ini perlu diedit dan dikemaskini supaya lebih 'menangkap' perhatian pembaca. Bagi yg mahu memulakan cerita ini, jgn sekali kali berenti ya, kerana konflik cerita ini semakin menarik selepas fasa 'stereotaip' yg pertama itu.


Isya dan Haziq akhirnya membuka hati utk menerima antara satu sama lain dan mereka sangat bahagia. Tetapi sayang, sikap Isya yg menyembunyikan kemunculan 'peminat misteri' yg sering mengirim bunga kepadanya memang telah dijangka akan menjadi punca Haziq dikuasai cemburu.


Aswad masih menyintai Isya dan peluang utk bekerja dgn Isya memang menjadikan dia lelaki yg paling gembira. Namun tidak bagi Isya. Pergerakan mereka menjadi intipan lalu menimbulkan fitnah. Fitnah yg telah meragut kebahagiaan Isya-Haziq. Api cemburu Haziq disemarakkan lagi oleh Tasya yg sempat mencalit ubat guna2 pulak kat Haziq sehingga Haziq melafazkan talak tiga ke atas Isya.


Penulis mempunyai kelebihan dalam melakar kisah sedih menyentuh hati dalam menceritakan kesengsaraan Isya yg kehilangan anak dan suami dalam masa yg sama sehingga membuatkan dia meroyan. Bertahun-tahun masa diambil Isya utk sembuh. Haziq juga turut menjalani rawatan secara Islam dan kembali sedar akan kesilapannya. Cintanya masih segar utk Isya tetapi segalanya sudah terlambat, Isya sudah membuka semula hatinya buat Aswad. Tak sangka pulak Haziq sampai kidnap Isya dan pergelutan mereka telah membuat Haziq terluka, literally. Aku ingat ker Isya yg tertikam tapi HAziq yg kena rupanya. Kata2 Haziq masa tu memang menyentuh perasaan dan boleh ternangis lah.


Dapt ker Haziq mengaut kembali kepercayaan Isya? Lu baca la sendiri ;)


sure fine whatever
rinn





blurb/alongside/sinopsis


Kehadiran Farisya Hani di dalam hidup Haziq Denial hanyalah sekadar penyelamat kpd maruah keluarga lelaki itu. Atas dasar itu, perhubungan mereka tidak berjalan dgn lancar.


Dgn kejadian beberapa insiden yg tidak disengajakan, bibit-bibit cinta mula berkembang mekar bak bunga di pagi hari. Dalam tak sedar, masing-masing sudah saling jatuh cinta.


Namun langit tidak selalunya cerah. Kebahagiaan yg diharapkan berkekalan terlerai sudah di pertengahan jalan. Kehdiran bekas kekasih Farisya Hani telah mengundang konflik yg ditunggu-tunggu oleh pihak ketiga yg sentiasa mencari peluang utk mendekati Haziq Denial.


Masih adakah peluang kedua utk mereka? Atau... adakah rindu mereka akan terpenjara buat selama-lamanya?

Thursday, November 18, 2010

Review 256: Kristal-Kristal by Misdhiaz



Kristal-Kristal
Penulis Misdhiaz
Penerbit: Jemari Seni
361 mukasurat
RM17.00
Sabah/Sarawak RM20.00
isbn: 9789675118456


Ini kisah cinta. Kisah cinta duka. Yg pergi selamanya itu, turut membawa cintanya pergi. Yg ditinggalkan dan masih bernyawa terus berduka kerana tidak memperjuangkan cinta. Yg baik2 dlm citer ni pendek umur pulak, yg jahat sikit2 dan jahat banyak2 tu yg panjang umur. Tapi yg pergi selamanya itu telah meninggalkan kesan mendalam sehingga membuat mereka yg masih melayari hidup di dunia fana ini menyesal dan kita boleh kata 'padan muka!' kat diorang. :) mcm ada rasa puas pula di situ.


Bagi aku penulis menulis utk kepuasan diri. Dia melayarkan ceritanya bukan kerana nama. Dia hendak berkongsi rasa cinta seorg gadis yg kecewa.


Bagi aku penulis ini berani menonjolkan karya pertama dgn ending begini. Memang cerita alternatif ending begini ada peminat2 tersendiri tetapi dari segi komersil mungkin bagi pembaca santai yg membaca utk hiburan akan rasa agak takut utk membeli karya kedua penulis ini.


Iris meneruskan pertunangan dgn Keem walaupun sejak dahulu dia asyik makan hati dgn sikap Keem yg suka berpeleseran dgn model2 cantik. Setia Iris seperti sia-sia. Mungkin atas rasa tanggungjawab membuatkan dia menjaga ikatan pertunangan tu, tp kalau dari sudut hati, dia lebih terikat pada Ray. Kelihatan seperti Iris pilih utk menderita dan makan hati.


Ray memang jauh lebih baik dari Keem tetapi bait2 romantis dari Ray hanya menonjolkan dia sbg seorg yg puitis tapi bukan seorg hero.


Aku rasa macam tak sabar nak selak setiap muka surat bila membaca kisah ini mulai dari part Iris kehilangan abg dan ibunya serta part selepas dia berkahwin dgn Keem. Ada rahsia yg kita tak sabar nak tahu. Memang geram bila tau Iris sebenarnya isteri kedua dan Nia yg menjadi isteri pertama tu lebih mementingkan dendam dari persahabatan. Penulis tak banyak menyingkap perasaan Iris selepas berkahwin dengan Keem. Dia kelihatan pasrah menerima Keem dan cuba membahagiakan Keem walaupun terpaksa berkongsi kasih. cuma selepas mengetahui Nia dan keem pernah ada anak luar nikah, barulah dia menonjolkan rasa kecewa tambah2 anak itu adalah si anak kecil yg disayangi Iris selama ini. Dia rasa tertipu apabila Keem merahsiakan tentang kewujudan anak itu.


Iris menghargai seni nota2 puitis Ray manakala Ray dgn mudahnya dapat menyelami lukisan perasaan karya Iris tetapi mereka tidak ditakdirkan utk bersama.


Watak Aunty Mila memang mengejutkan tetapi membuatkan ending terasa seperti tergesa-gesa. Aku suka novel yg tidak terlalu tebal tetapi kalau mcm summarized buat aku rasa tak puas pulak. Susah betul la aku ni, nak tulis sendiri tak reti. haha... pandai komplen saja.


Misi Nia utk memporak perandakan hubungan Keem dan Iris berjaya dgn cemerlang tapi kesannya menjadikan dia perempuan serabai yg suka menangis dan ketawa sendirian. WAtak2 antagonis mendapat balasan yg setimpal dan buat aku rasa seronok pulak. Ending agak sedih tapi tak rasa nak menangis walaupun aku ni kira dalam kategori minah sensitif kalau baca citer2 sedih neh.


buat Bugurwu & Emai, aku gerenti hang mesti suka citer nih. :)


sure fine whateverr
rinn



"Someone!
Someone tu siapa?
Someone to love... is DR Luv..."


blurb/alongside


Kasih Iris Arshad!
Nama itu terlalu istimewa; buat dia nanar suatu waktu dulu! Lalu nota-nota perak dia titipkan buat memecah 'rasa' si gadis. Momen indah itu selayaknya tercipta dgn kelainan yg abadi. Biarpun si gadis tidak mampu utk dimiliki.


Silapnya dia terlalu bergantung pada naluri. Silapnya dia membiarkan gadisnya terus meneka dlm kesamaran.
Masihkah ada sisa waktu utk mereka?


Aduhai hati,
Murahkah cintanya selama ini, miskinkah sayangnya pd diaa. Atau dia sudah lelah menunggu? Lalu, ahirnya dia harus bagaimana?


DR Luv...
Suka itu tak semestinya cinta. Sayang itu tak semestinya kasih.
Kepastian adalah tunggak segala penantian. Aku sedia menunggumu sehingga terbuka kata.
Kalau cinta, lafazkanlah!


Kristal. Kristal.
masih bergaung dlm hiba
saat mencari suatu petanda utk bahagia
Kenapa dia harus suka dlm duka?


MISDHIAZ membongkar cinta daripada sanggar hatinya. MISDHIAZ membiarkan Kasih Iris mencorakkan dan mewarrnakan Kristal Kristal mengikut gerak hati seorg perempuan yg ditinggalkan.

Friday, November 5, 2010

Review 255: Kasih Vila Cinta by Haiza Najwa


Kasih Villa Cinta
Penulis: Haiza Najwa
Cetakan pertama 2009
585 mukasurat
RM20.00
sabah/sarawak: RM23.00
Terbitan Kaki Novel Enterprise


"Di vila ini ada cinta yg tersimpan dan ada dendam yg bertaut mohon diuraikan"


Kali pertama aku baca karya Haiza Najwa dgn penerbit lain. Sebelum ni aku hanya baca buku2nya yg diterbitkan oleh Alaf 21. NOvelnya yg ke4 dgn alaf aku blum lagi baca.


Novel thriller! fuh, memang penuh tanda tanya dan misteri yg tak sabar kita nak singkap hingga ke muka surat terakhir. cuma aku rasakan watak2 dalam cerita ni terlalu ramai tambahan pula budak2 U yg dalam villa tu. lebih separuh buku kita tertanya2 betul ker omong2 penduduk kampung tentang sumpahan vila tu, ada misteri baru yg timbul dan terjawab di separuh terakhir novel ini :) ending yg membuat aku terjerit terkejut!


Dengar2nya novel ni ada sambungan. Teringin nya nak baca. Nak sangat tau apa jadi kat Ilya, kat Syamil. Faliq yg kelihatan spt watak utama dari awal cerita terus jadi tak penting setelah membaca endingnya. Cinta dalam kisah ini bukannya yg jenis2 tipikal yg selalu kita baca.


Mengisahkan sekumpulan pelajar universiti yg berkampung di sebuah vila misteri milik profesor mereka untuk menyempurnakan projek kursus mereka. Sepanjang berada di vila pelbagai kejadian misteri menjengah membuat mereka tertanya-tanya samada gosip2 penduduk kampung benar atau sekadar cerita2 kosong. Prof diorang yg tuan punya vila tu pun spt tak menghiraukan cerita2 orang kampung.


Lembaga misteri yg sekali sekala kelihatan menimbulkan rasa seram juga. aku tak sure yg mana lembaga betul yg mana manusia menyamar jadi manusia. Watak Mai antara yg paling misteri. Susur galur cerita adalah sangat dalam dan bersimpang siur memang membawa ke arah Teratak Kilau yg jadi penyimpan kemas misteri kisah cinta yg berkubur. Kehadiran pelajar2 tersebut yg menjadi titik tolak terbongkarnya kubur cinta.


Bagi yg kurang senang dengan elemen seram dan mistik mungkin akan agak terganggu dgn penceritaan thriller seram begini. Bagi aku cerita ini menarik dan seronok dibaca di waktu siang. Malam2 aku cari buku lain. hehe.


Mila versi mesra yg diorang jumpa dlm utan tu bukan Mila rasanya, scene tu buat aku rasa seram walaupun penceritaan utk scene tu tak der la seram sangat.


"Mai: Kadangkala kebenaran itu datangnya terlalu lewat. Dia datang di kala kita dalam kealpaan, di kala kita langsung tidak menyangkanya."


sure fine whatever
rinn


blurb/sinopsis belakang buku


Teratak Kilau. Segah namanya. Di dalamnya terhimpun pelbagai cerita suka duka, misteri malah pembunuhan paling kejam yg masih tersimpan rapi bersama perginya mereka yg menghuni satu persatu. Ia bagaikan satu sumpahan kpd mereka yg menyebutnya dan satu kematian bg mereka yg cuba menyelongkar rahsianya.


Hanya kerana satu rombongan pelajar UPM 'berkampung' di vila yg dikenali sbg Teratak Kilau, sumpahan terhadap mereka yg menghampiri vila tersebut benar2 terjadi. Satu, satu nyawa telah diragut dan ini menguatkan tanggapan penduduk di situ bahawa Teratak Kilau sememangnya berpuaka!


Faliq yg tidak mempercayai bidaah tersebut, nekad utk membongkar misteri Teratak Kilau bersama-sama dgn Halizam, Acap, Kelam, Jati, Fauzan (yg 'ayu'), Ilya, Getrude, Fitrina dan Ajue.


Penemuan sebuah terowong rahsia di Teratak Kilau membawa mereka ke sebuah kisah cinta dan misteri yg pernah berlaku di vila tersebut suatu waktu dahulu...