Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Sunday, December 26, 2010

Review 261: Versus by Hlovate




Versus
Penulis: Hlovate
Terbitan Jemari Seni
Editor Mariah Mustapha
RM19.00
Sabah/Sarawak: RM22.00
432 mukasurat


Entah berapa ratus kali kita dah baca cerita bagaimana seorg yg jahat berubah jadi baik akhirnya. Biasanya kerana jatuh cinta, dia berubah dan menjadi baik. Perbezaannya amat terasa ketika membaca VERSUS kerana Hlovate bukan saja bercerita bagaimana Minn dan AO berubah dari tak berapa baik kepada baik dan daripada baik kepada LEBIH BAIK, malah dia juga menceritakan bagaimana mereka melalui transformasi itu. Bagaimana mereka melakukannya. Memang banyak kehendak nafsu yg dikorbankan demi sesuatu yg jauh lebih baik. Membuatkan aku rasa yg aku ni bukan dalam kategori baik pun. Mungkin dlm kategori tak berapa baik.


Dalam menceritakan perubahan ke arah hidup yg lebih Islamic, kisah cinta terpendam antara Minn dan AO jugak sangat menarik membuat kita mahu mengikuti perjalanan hidup mereka dan nak tahu bagaimana diorang boleh kawin akhirnya seperti yg kita baca dalam Ked's Story (3 ceritera dlm sebuah Pelangi). Kisah cinta yg membuat kita berfikir, adakah kita bersedia utk cinta sebenar-benarnya. Cintailah Allah dahulu sebelum menyintai yang lain.


Gaya bahasa Hlovate menjadikan naskhah ini mudah dihadam golongan muda & remaja. In a way, dia mengajak kita sama-sama berubah. Inilah cara penulis mengumpul pahala dalam berkarya. bila terdetik saja di hati pembacanya utk berubah ke arah kebaikan, maka pahalanya sudah dikira. Alhamdulillah moga2 ramai yg berubah ke arah yg lebih baik.


sure fine whatever
rinn


blurb/novelcinta@multiply/sinopsis


I


"Please Minn. Bukak tingkap bilik you."
"Huh?"
"I'm freezing right outside your window. On the roof."
Minn tegak dari baringnya, telefon bimbit masih di tangan.
"You what?"
"No kidding. Please..." balas Ashraff Omar
Mata Minn menala ke tingkap yang ditutupi langsir. Putus fius ke apa mamat ni.
"Enough of your tricks, AO."
"Minn, I'm dead serious."
Ashraff Omar berdiri di atas bumbung porch rumah Minn Edina.
"Minn, you nak bagi I masuk atau you nak tengok I jatuh?"


II

"Not a step away from that spot, AO." Keras suara Minn Edina.
"Minn, you tahu I takkan sentuh you pasal I hormati you."
"Back. Off."
Ashraff Omar akur. Langkahnya ditarik kembali ke belakang.
"I tak memaksa. I cuma meminta. I like you. I really really like you. I want to give us a chance. Permintaan I bukan untuk you terima I sekarang, tapi I yang akan change for good, for you and for me. For us. Boleh you bagi I peluang tu?"
Hujan masih belum berhenti.


VERSUS
Susuri bagaimana HLOVATE membawa watak-watak dlm versus mengubah haluan hidup dgn pusingan arah 180 darjah. Bacalah jika anda juga ingin berubah menjadi lebih baik, insya-Allah!

No comments:

Post a Comment