Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Wednesday, July 28, 2010

Review 180: Ad + Iz by Eury Athena


Ad + Iz
Penulis: Eury Athena
Terbitan Kaki Novel Enterprise
Cetakan pertama 2010
RM21.00
sabah/sarawak RM24.00
636 muka surat


"Aku cuma berpeluang menjadi kekasihmu selama tiga jam, tiga puluh minit, tiga puluh sembilan saat... untuk itu izinkan aku menjadi pencintamu buat sepanjang hayatku..."


Aku start baca buku ni before pegi KK dan aku tak bawak buku ni masa ke sana. Kang nanti letih jer bawak tapi tak baca sbb mesti letih ngan aktiviti merantau. :) balik jer dari KK sekejap jer aku abis kan.


Ad + Iz adalah cerita kawin kontrak. Bagi penggemar genre ni, ni tentulah jadi pilihan korang :)


Kisah ini pada mulanya kelihatan biasa saja. Ad berkahwin dgn Iz sbg pengganti Marina yg malu utk bergandingan dgn lelaki gemuk spt Iz. Iz cabar Ad supaya menamatkan pengajian peringkat Ijazah manakala Ad mencabar Iz supaya kurus :)


kepulangan Marina membuka harapan Iz utk kembali ke pangkuan kekasihnya. Marina tu terus nak balik ngan Iz bila tengok Iz tu dah slim. Ad sudah mula menyemai kasih pada Iz. Iz pulak mcm confuse dgn perasaan sendiri sbb bila dia bersama Marina, dia tak rasa happy seperti ketika dia bersama Ad yg macam2 perangainya dan most of the time gila2 tu.


Aku suka dgn kelucuan yg dicetuskan dlm cerita ini terutamanya dialog2 yg selamba dan mengundang tawa. Tetapi penggunaan ganti nama 'aku' yg diselang seli dgn penceritaan pihak ketiga sedikit mengganggu penghayatan cerita dan kelihatan kurang kemas.


Konflik2 yg timbul selepas kembali nya Marina dan penglibatan Tengku Faris (bapa Iz) menjadikan cerita ini interesting dan ada misteri yg perlu dirungkaikan. Ad sendiri tidak menduga background dirinya sudah lama wujud dlm file Tengku Faris walaupun dia secara tidak sengaja terjebak dlm perkahwinan dgn Iz. Fakta yg diputar belitkan membuatkan Ad kelihatan seperti seorang pemasang perangkap yg sangat profesional sedangkan dia sendiri tak tau apa2 dan sedang melayari hidup bahagia bersama Iz.


Memang geram betui dgn ibu tiri dan adik2 tiri Ad tu. Tak sedar diri betul!


Kalau aku jadi Iz pun aku akan menyalahkan Ad kerana dia buat pengakuan umum tu... Unexpectedly aku sangat suka dgn cara penulis merangka bab2 akhir cerita ni. Mendebarkan dan tangkap nangis tu... Good ending yg membuatkan kita rasa puas dan sangat berbaloi membaca naskah setebal 636 muka surat ni :)




blurb / sinopsis belakang buku:


Kita dirancangkan untuk bertemu...
kita ditakdirkan untuk berjumpa...
namun adakah utk bersatu... buat selamanya?


Adrianna Mayesa, seorg pekerja butik pakaian yg sanggup berbuat apa sahaja utk menyara keluarga tirinya walaupun sering ditindas, malah dieksploitasi oleh mereka.


Salah faham yg berlaku ketika dia menghantar pakaian ke rumah pelangga, membuatkan Adrianna terjebak ke dlm perkahwinan kontrak yg merubah 360 darjah paksi hidupnya.


Bermula dari detik itu, dia hidup dlm kemewahan di samping Tengku-tengku yg bermacam ragam, di samping menjalani kehidupan sbg seorg 'isteri' kepada Tengku Farriel Izumi, seniornya ketika di sekolah yg tidak pernah suka dan senang dgn kehadirannya.


Di saat Adrianna mula selesa dgn kehidupannya, sesuatu yg selama ini dirahsiakan dan langsung tidak diketahuinya muncul... lantas meragut kebahagiaannya.


Aku sanggup mempertaruhkan segala milikku utk cintamu...

Review 179: Tenggelamnya Warna Pelangi by Sharina Elisa


Tenggelamnya Warna Pelangi
Penulis Sharina Elisa
Terbitan Kaki Novel
Cetakan Pertama 2010
RM17.00
Sabah/Sarawak: RM20.00
393 muka surat


"Tiadakah warna ceria di penghujung cerita? Suramnya bagaikan tenggelamnya warna pelangi..."


Menghabiskan naskah setebal 393 muka surat ni terasa spt telah membaca sesuatu yg sepatutnya mencecah 600 muka surat! Penulis menghidangkan kisah yg panjang tapi diceritakan dgn pantas dan tidak meleret. Tak sampai sehari aku menghabiskan masa menelek buku ni :)


Kisah Eidena yg ditunangkan oleh arwah kakaknya dgn seseorg yg langsung tidak dikenalinya. Tetapi kepercayaan Eide terhadap Iqlin sgt utuh dan menyerahkan segalanya utk Iqlin tentukan, termasuklah memilih bakal suaminya. Dia yakin Iqlin takkan memilih lelaki yg bukan2 utk dirinya.


Rupa2nya selama ini dia bekerja di bawah pentadbiran bakal suaminya, Izlan Zakrin. Setelah rahsia siapa Izlan terbongkar, Eide cuba menyemai rasa kasih buat Izlan tambahan pula ibu bapanya sgt menghormatinya dan dia pula anak yatim piatu yg rindukan kasih ibu bapa.


Tempoh pertunangan mereka diduga hebat apabila video Izlan dgn seorg wanita diedarkan kepada keluarga Iz dan Eide. Iz sgt takut kehilangan Eide dan sungguh2 menidakkan yg dia bukanlah lelaki dlm video itu. Eide bukanlah wanita yg mudah melatah. Dia bertindak bijak menyelidik video tu dan terbukti lelaki dlm video tu bukan Iz. Iz sgt2 menghargai kepercayaan Eide terhadap dirinya. Dia yakin memilih Eide sbg isterinya. Aku sedikit musykil, wanita mengandung yg mengirim video kepada keluarga Iz hilang begitu saja dan isu ini lenyap begitu saja setelah Eide menunjukkan bukti bhw Iz tukan org dlm video tu. Rasa spt tergantung sedikit part ni.


Kepercayaan Iz pada Eide pula teruji apabila Iz ternampak Eide kelihatan sgt mesra dgn seorg lelaki. Dia terus menuduh Iz dgn kata2 yg melukakan perasaan malah menghadiahkan tamparan sulung buat Eide tanpa usul periksa. Sangat berbeza tahap kepercayaan Iz dlm hubungannya dgn Eide berbanding kepercayaan eide terhadap Iz. Perwatakan Iz dlm keadaan tertekan dan marah berjaya dilakarkan oleh penulis dgn baik. Membuatkan kita pun rasa nak bagi penumbuk sebijik kat Iz tu. Melulu betul! geram aku.


Banyak lagi ujian melanda dan setiap kali kepercayaan Eide makin kukuh, Iz pula mudah melatah dan menuduh melulu. Eide menerima Iz sbg suami tetapi meletakkan 4 syarat utk dipatuhi. Iz akur dan sabar menanti Eide menerimanya sbg suami dlm erti kata sebenar. Tetapi cemburu buta telah membawa Eide pergi jauh dari hidup Iz.


Watak Nazmi yg muncul di beberapa bab terakhir Eide seperti mengisi kekosongan hidup Eide. Nazmi seorg yg percaya pada cinta tetapi syarat keluarganya membuatkan dia terpaksa pergi dari hidup Eide. ni lagi satu musykil. Famili Nazmi boleh benarkan dia bekerja jauh di Malaysia sdgkan keluarganya di Kanada, tapi bila dia nak kawin dgn Eide, famili dia letakkan syarat mesti bawa Eide balik ke Kanada.


Kronologi cerita ini sgt padat dan ada ketikanya 'shaky' dan terlalu pantas. Kadang2 saya blum habis memproses kejadian sebelumnya kejadian baru pula menimpa dan resolusinya spt dibiarkan begitu saja seperti mahu pembaca paham2 sendiri.


contoh macam kes Datuk yg nak 50% share dari syarikat IH dan dua lelaki yg mendakwa arwah kakak Eide meminjam duit mereka. Isu itu ditamatkan dengan hujah dan kata2 Eide semata2 tanpa ada lanjutan mengenai isu itu di tempat lain. Yg part dua lelaki tu mgkin sekadar utk menimbulkan rahsia yg sekian lama terpendam mengenai latar belakang sebenar kakak Eidena yg telah meninggal dunia.


Bagi aku, watak Eide sangat menarik. dia bukan tipikal heroin2 novel melayu. Dia tidak mudah diperkotak katikkan. Bekas teman wanita bakal suaminya yg cuba meremehkan kedudukannya sampai lintang pukang lari dikerjakannya. Background character ini sangat menarik dan terselit misterinya. Tetapi ada plotnya yg sedikit longgar dan kurang dikembangkan utk membina elemen 'believable' buat pembaca.


Cetusan cerita yg tidak membosankan sepanjang kisah ini menunjukkan penulis mempunyai kolobrasi idea yg berterusan dan mampu membina satu cerita yg sgt menarik. Saya berharap dpt membaca lebih banyak lagi karya penulis ini di masa yg akan datang. :)


Sebenarnya saya sangat sukakan chemistry antara Ili dengan Edham. I kinda hoping good ending utk diorang sbb Eide is not lucky in love. Edeh, this is typical me, nak happy ending for everybody. hehe.


sure fine whatever
rinn


Blurb/sinopsis belakang buku:


Bahagia hanya sementara. Kecewa perkara biasa. Ketakutan menutupi segalanya. Begitulah kehidupan Tengku Eidena Alaisya. Pertunangan dan perkahwinan yg terpaksa dilaluinya diterima dgn hati terbuka lantas menyayangi si suami sepenuh jiwa sehingga tidak mampu digambarrkan dgn kata-kata. Mampukah bunga2 bahagia berkembang selamanya?


izlan Zakrin, sang suami yg tidak tahu menghargai kejujuran dan kesetiaan sang isteri. Puncanya hanyalah salah faham. Tengku Hazryl yg dikejar penjahat, meminta tempat berlindung buat sementara waktu daripada Eidena Alaisya semasa Izlan Zakrin tiada di rumah. Malang tidak berbau, izlan zakrin terus menceraikan Eidena Alaisya sebaik sahaja mengetahui isterinya itu ditangkap khalwat dgn Tengku Hazryl.


Adakah Eidena Alaisya akan memaafkan dan kembali kepada Izlan Zakrin setelah kebenaran terbongkar? Adakah Eidena Alaisya akan bertemu dgn cinta sejatinya sendiri? Apakah takdir cinta mereka?

Review 178: Kuseru Namamu Kekasih by Maya Iris


Kuseru Namamu Kekasih
Penulis: Maya Iris
Terbitan PTS
RM24.50
sabah/sarawak 27.50
485 mukasurat


"4 wajah dgn latar berbeza, 4 ideologi dan falsafah dlm kekeliruan cinta semalam"


Bagi aku naskah kedua Maya Iris membawa tema yg jauh lebih berat dari karya pertamanya. Kalau dalam "Curahan cinta Niagara" perdebatan agama hanya di paparkan dalam debat antara kak Fisa dgn pendakwah Kristian, tetapi dalam "Kuseru Namamu Kekasih" tema ini menjadi tunjang cerita.


Rayyan adalah gadis Islamik yg berpegang teguh pada agamanya tanpa berbelah bagi. Kejelitaan dan perbadinya memikat Zaim dan Hanisa. Hanisa mmg takkan dpt Rayyan sbg kekasih la, tapi Zaim cuba mendekati Rayyan melalui kenalan dekat Rayyan. Dia terkedu apa bila menerima syarat dari Rayyan kalau ingin menyuntingnya. Zaim mesti habis membaca al-Quran sekali dgn maknanya dlm bulan Ramadhan itu. dan lepas raya Rayyan akan menyebut satu surah yg Zaim kena baca depannya. Berpeluh jugak Zaim bila terima syarat tu. Dia bukanlah jenis lelaki yg alim sgt pun. Tapi demi Rayyan dia sanggup bermalam di masjid utk memastikan kehendak Rayyan dilaksana.


Tragedi yg menimpa Hanisa telah membawa Hanisa ke pangkal jalan. Perlahan2 dia mula berubah menjadi wanita semula. Namun keakraban Hanisa dgn Mark membuat Rayyan resah kerana Mark adalah anak paderi kristian yg terkenal di situ. Kejadian Hanisa menjadi saksi aktiviti ajaran sesat di kediaman ayah mark menjadikan Hanisa buruan. Demi menyelamatkan Hanisa, Rayyan merelakan Zaim menikahi Hanisa walaupun Zaim sudah melayakkan diri sbg tunangannya.


Demi agama dan keselamatan Hanisa, mereka mengorban kan perasaan masing2. Hanisa juga mengorbankan perasaannya buat Mark.


Zaim adalah lelaki yg tepat utk melindungi Hanisa. Tanpa disangka mereka mempunyai kisah silam sejak zaman kanak2. oh, diorang ada lagu yg didendangkan yg mengingatkan kepada kisah silam mereka. Bukan lagu kuch kuch hota hai atau i want to spend my life time loving you, tapi lagu 'cok cok pin, pin dalam cupak'! haha lawak la pulak.


Dugaan paling hebat adalah buat Rayyan apabila dia diculik dan dijadikan mangsa korban utk ajaran sesat anjuran ayah Mark. Keimanan Rayyan tidak tergugat, malah semakin kukuh membuatkan Mark kagum dgn Tuhan yg dipuja Rayyan.


Tak sangka pulak kisah serius begini buleh buat kiter tergelak dgn kisah Rayyan termasukkan manik dlm hidungnya dan kejadiannya dikejar Tompok. Well Tompok tu bukan kucing, tetapi lembu yg bakal dikorbankan di pagi aidiladha masa dia kecik2 dulu.


sure fine whatever
rinn



blurb/sinopsis belakang buku:


Rayyan, gadis yg sanggup berkorban apa sahaja demi teguhnya cinta pada Kekasihnya. Dia sanggup memutuskan tali pertunangan dgn Zaim supaya mendapat keredhaan Kekasih yang satu.


Hanisa, gadis keliru yg terpaksa meninggalkan dunia yg dikasihinya kerana kebahagiaan yg dikecapi berakhir dgn kesengsaraan. Dunia yg pada mulanya indah adalah palsu belaka.


Zaim, lelaki yg tidak pernah terfikir jatuh cinta dgn gadis bertudung yg mengamalkan cara hidup Islaam dgn sepenuhnya. namun dia sanggup melakukan apa sahaja demi membahagiakan hati seorg kekasih.


Mark, lelaki yg sedang tercari-cari kekasih sejati. Kekasih yg dapat memberikannya kebahagiaan yg hakiki.


Sebuah kisah empat watak yg berbeza latar belakang, ygg masih tercari-cari kekasih sejati. Kekasih yg dpt memberikannya kebahagiaan yg hakiki.


Sebuah kisah empat watak yg berbeza latar belakang, yg masih tercari-cari cinta sejati di sebalik bayangan semalam. Dlm pencarian mereka, seruan kekasih yg manakah bakal menggegarkan jiwa? Seruan kekasih yg manakah menjadi janji yg akhirnya tertunai?


--------------
"Kuseru Namamu Kekasih membuatkan saya mengimbau kembali saat-saat di negara kanggaru beberapa tahun yg lalu melalui latar belakang tempatnya. Karya ini mengetuk pintuk mengajak pembaca menyoroti hakikat iaitu manusia hanya merancang namun Yang Maha Berkuasa sahaja yg dpt menentukan. Kejahilan pula dapat ditebus dgn sikap terbuka, mahu berusaha dan semangat cintakan ilmu. Seperti karyanya yg terdahulu, penulis menyelitkan cebisan daripada al-Quran dan hadis yg bersesuaian dgn penuh bijaksana. hasilnya pembaca pasti terbuka mindanya. Insya-Allah."
-Dr. Umi Kalthum Ngah - Penulis buku Seindah Dafodil dan Seungu Lavender.
-------

"Apakah cinta itu menjadi desakan yg memaksa hati atau fitrah yg akrab kpd hubungan yg lestari? Soalan itu terus berlegar mencari jawapan akhir sepanjang karya ini. Jika novel ini ingin menceritakan kejujuran, maka kejujuran itulah yg menjadi tunjang kepada sentuhan pena magis Maya Iris. Jujur pada realiti, jujur pada suara emosi, jujur membuat pilihan dan jujur dlm mencari erti sebenar cinta.
-Zamri Mohamad - Penulis buku Memahami Bahasa Cinta Lelaki, 77 Tip Melembutkan Hati Lelaki, Magnet Cinta dan Cari Duit Cara Mudah.-

Review 177: Snow White 96' by Ahadiat Akashah



Snow White 96'
Penulis: Ahadiat Akashah
RM9.90
Cetakan Pertama 1995
Terbitan: Ahadiat Akashah Sdn. Bhd
206 muka surat


Buku nilah yang aku bawak masa jalan2 kat KK. Aku memang suka pilih buku nipis kalau nak bawa pegi melancong. Cepat habis :) tapi tak abis jugak sbb balik dah letih. Last2 perabis lepas dah sampai semenanjung jugak. hehe.


kisah ni byk dialog dan kadang2 terasa spt membaca script apabila ada insertion reaksi watak dalam brackets ( ) dalam huruf besar, contoh macam kat page 71
(SEBAK) "Habis tu... kenapa kau layan Razman?"

kat page 72
(GELENG) "Kalau macam tu, taklah sengsara."


ada beberapa lagi la contoh. mgkin sbb tak biasa baca yg jenis macam ni sbb tu la rasa lain sikit.


Tak sangka pulak cerita ni sad ending dan agak tragik walaupun prolog nya seperti dah menceritakan endingnya cuma kita tak tahu sapa yg tersumbat dalam kereta yg remuk redam yg hanya nampak sepasang tangan bertaup erat.
gila ngeri...


Rozita adalah seorg GRO yg juga janda muda berusia 21 tahun, dah ada anak sorang. Dia jadi GRO sbg tanda protes kepada bekas suaminya, Razman, yg gemar bermesra dgn GRO.


Indra pulak seorg jurugambar yg masih lagi dibayangi cinta Tania yg telah pergi. Elina cuba meraih cintanya tetapi dia lebih berkenan kat Rozita yg iras2 Tania.


Razman cuba utk berbaik semula dgn Rozita demi anak mereka tetapi Rozita sudah serik dan bertindak menerima lamaran Indra. Semasa mengira ketibaan hari bahagia, Elina membalas dendam menyebabkan Rozita jatuh tangga lalu koma.


Bila Rozita sedar kembali, dia sudah lupa siapa Indra dan dia cuma ingat Razman adalah suaminya dan mereka sedang berbahagia dgn anak tunggal mereka.


Indra yg patah hati membuat keputusan utk membawa Elina 'pergi' bersamanya ke 'syurga'. Sayangla Indra bunuh diri mcm tu. bagi Elina mati sorang dah ler. huhu...


sure fine whatever
Rinn




blurb/sinopsis belakang buku:


Bila kau tersenyum,
bunga matahari kembang
di seluruh dunia!

Review 176: Awek Cun by Ahadiat Akashah


Awek Cun
Penulis: Ahadiat Akashah
RM8.90
140 muka surat


"Satu dekad Satu Kisah"
"Berulang-ulang cetak, 18 ribu naskah terjual"

Salah satu sebab saya capai buku ni adalah kerana tak tebal sangat dan malam tu aku memang tak der benda nak buat.. aduih.. mana la aku tau ada hantu/roh dalam citer ni.. tak sampai separuh, aku tutup buku ni dan lampu bilik aku biar menyala sampai pagi. Esoknya baru lah aku abiskan baca buku nih.

Memang tak sangka langsung yg citer ni citer seram rupanya... Kisah remaja yang dihidangkan dalam buku ni memang mampu menarik pembaca2 remaja untuk menghayati citer ni.

Mengisahkan Danial dan Danny, pasangan kembar yang seiras tapi tak ngam langsung antara satu sama lain. Danial tak se agresif Danny yg dah macam samseng. Suatu malam bapa mereka menyerahkan sebuah kotak turun temurun kepada Danial yg merupakan anak sulung lelaki dalam keluarganya. nanti bila Danial ada anak lelaki sulung, dia pulak kena serahkan kotak tu kepada anaknya. Dia diamanahkan supaya tidak membuka kotak itu walau apa pun yang terjadi. Tapi Danial tewas di tangan Danny yg tak bertanggung jawab dan terus mencungkil kotak tu dan terserlahlah rahsia dalam kotak tu, ada duit singapore yg ada gambar todak tu.

Danny ketawa berdekah dekah manakala Danial pulak berdebar-debar menunggu sumpahan keturunan yang bakal melanda dirinya sebab tidak menjaga amanah dgn baik.Danny tu siap ajak kawan dia Grr main spirit of the coin guna duit todak tu kat rumah mak we dia yg kebetulan masa tu balik kg. Memang macam2 roh yang datang, tapi ada satu roh ni bernama Niki yang enggan pulang bila disuruh. Yang menghairankan Danial, dia yang sedang mengendap aktiviti Danny dan Grr dapat melihat Niki dgn mata kasarnya.

Niki ada agenda tersendiri, dia memerlukan cinta suci Danial untuk kembali ke alam maya dan bapa Danial memegang rahsia terbesar mengenai misteri duit todak tu.

sure fine whatever
Rinn

Sinopsis belakang buku:

"Kau nampak tak angin yang sedang bertiup tu?" Niki senyum melihat angin yang berbentuk dan bercorak itu. Ada yang nakal, dan ada yang baik. Angin juga mempunyai beberapa karektor. Niki gemar melihat telatah angin yang bermacam ragam tu...

Nampak angin? sumpah aku tak nampak. mana boleh nampak angin! Danial ternganga. Di mana aku saat ini? Adakah aku ni masih hidup ataupun sudah mati? Dia tak pasti...

Review 175: Sleeping Beauty '95 by Ahadiat Akashah


Sleeping Beauty '95 by Ahadiat Akashah
Terbitan Editorial Ahadiat Akashah Sdn. Bhd


"Terima kasih - diatas masa yang kau berikan padaku. Kenangan itu takkan kulupakan. Tidurlah. Pejam mata. Pabila kau bangun esok hari, aku akan tetap setia di sisimu"


Ahadiat akashah nyata mempunyai idea tersendiri dalam menyampaikan cerita, cerita yg mudah sebegini mempunyai twist and turn yg tersendiri menjadikan cerita ini mudah diingati. Gaya penulisan ahadiat akashah sentiasa santai selamba seperti biasa.


Kisah ni menceritakan tentang Adila yg baru pulang dari luar negara kerana satu rahsia yg disembunyikan dari semua orang. Remmy berjaya menambat hatinya dgn kisah percintaannya yg sedih dan tidak kesampaian. Namun Adila mendpt tahu ttg tipudaya Remmy dan memasang perangkap sendiri utk menjerat Remmy. Adila kena rape by one of her friends masa di London dulu dan dgn bantuan Remmy dia mencari tempat utk abortion. Sbenarnya dia tak mengandung, tapi dia tipu Remmy. Remmy dipergunakan habis2an oleh Adila sbg 'pemandu pelancong'. Remmy yg mulanya ingin menipu Adila spt yg dilakukan kpd wanita2 lain akhirnya jatuh cinta dgn Adila. Tetapi adila sedang menderita kanser dan hanya 3% peluang utk hidup. Remmy menangis melihat Adila terbaring koma. Frust giler remmy tu, yg dia tak tau, dia dah kena kelentong dgn Adila yg kemudiannya berangkat ke London lalu berjumpa semula dgn boyfriendnya yg masih setia menunggunya walaupun Adila mahu berpisah setelah kesuciannya diragut. yg heran sikit macam mana orang nama Zain panggilan manjanya jadi May?



Lagi satu yg musykil, tajuk depan buku ni besar2 nya tulih Sleeping
Beauty '95, tapi kat dlm ditulis 'Sleeping Beauty '96' yg mana satu ni
tahunnya yg sebenar. kalau ditengok pada tahun dicetak, it's 1995.


sure fine whatever
Rinn

Review 174: Untuk Tiga Hari by Ahadiat Akashah


Untuk Tiga Hari by Ahadiat Akashah
RM19.90
483 mukasurat
Terbitan Roket Kertas Sdn. Bhd.

"Mereka berjanji kahwin hanya untuk tiga hari"

Menarik packing buku ni, ada sarung kotak warna putih berlubang membentuk frame kepada gambar sepasang kekasih. Bila ditarik keluar isi dalamnya sebuah novel berkulit merah menyala dengan gambar pasangan kekasih di hadapan dan di belakang buku. simple tapi menarik. Ni first time saya baca buku Ahadiat Akashah.

Buku ni mempunyai gaya bahasa yang sangat selamba.. amat sesuai untuk remaja yang sukakan sentuhan santai dalam penulisan.. ataupun mungkin semua buku Ahadiat Akashah menggunakan bahasa santai dan selamba seperti ni? Tengok ar nanti, ada rezeki nanti saya baca lagi buku2 Ahadiat Akashah yg lain.

Kisah Zafrin dan Ujie yang masing2 ada sejarah cinta tak kesampaian yang tersendiri. Zafrin cintakan Balqis, anak orang miskin yang bijak di sekolah tetapi ibunya tak merestui kerana sejak kenal Balqis, Zafrin terlalu kemaruk cinta dan lebih suka menyendiri sambil melukis wajah2 Balqis. Ibunya bertindak memisahkan mereka dgn menghantar Balqis ke luar negara bsama ibunya. Zafrin frust.

ujie pulak sayangkan Remi, sahabat rapatnya tapi mereka tak pernah melafazkan cinta. Remi sudah bosan menunggu kerana dia percaya orang secantik Ujie tentu sudah berpunya, lantas Remi menerima cinta Awie (pompuan tau!). Ujie Frust.

Awal2 lagi novel ni dah meneritakan persiapan2 perkahwinan yg kelihatannya seperti perkahwinan antara Ujie dan Zafrin.. tapi rupa2nya Ujie & Zafrin mmg becinta tapi masing2 terpaksa menerima pilihan keluarga, tetapi mereka telah saling berjanji, mereka akan meminta cerai dari pasangan masing2 pada hari ketiga selepas perkahwinan mereka.

Dalam tempoh yang amat singkat itu mereka mendapati pasangan pilihan keluarga mereka ada tarikan yg tersendiri dan mereka mula berfikir dua kali mengenai janji mereka. masing2 cuba memegang janji. mampukah mereka bertahan untuk 3 hari?

Secara kenyataannya saya tidak dapat menerima konsep yg mcm ni.. tapi kalau sekadar bahan bacaan dlm novel memang menarik. Sebab, kalau dah tak nak kawin bgtau la awai2, kenapa mesti selepas 3 hari mendirikan rumah tangga baru nak bercerai.. baik sebelum dari selepas, kan? bab kawin-cerai ni bukan main2. Di Malaysia dan Indonesia sudah ada fatwa mengharamkan perkahwinan kontrak sebegini.

sure fine whatever
Rinn

Review 173: Horizon by Ahadiat Akashah


Horizon by Ahadiat Akashah
Terbitan Creative
RM6.90
135 muka surat

"Ketika orang lain sudah berlabuh di daratan, dia masih berdayung mengejar ufuk."

hah, jangan sekali kali cuba membuat tekaan cerita ini dengan hanya melihat wajah orang tua di hadapan buku ini. Never judge a book by its cover. Apa saya yg anda cuba teka, tentunya akan jauh tersasar. :) antara sebab mengapa saya menyenangi jugak la karya2 Ahadiat Akashah yang dizahirkan dalam buku yang tidak tebal, hanya sekadar 135 muka surat namun sempat dia menyulam kisah2 yang ada thrill dan unexpected.

Nek Tik akan menangkap wanita2 yang dirasakan berpotensi utk dijadikan salinan dirinya dan membawa legasi yang dipegangnya hingga bila2. Jgn main-main, Nek Tik ada ilmu, siap ada upacara puja memuja dan minum air dari tempurung. Siapa sangka Salina adalah Marlisa dan marlisa adalah Nek Tik? eh betul ke ni? *garu pala*

sure fine whatever
rinn

sinopsis belakang buku:

Mereka hadir di sana dengan tujuan dan keperluan sendiri...

Marlisa - bercita-cita untuk terus mengembangkan kepercayaan yang dianuti walalu terpaksa mengorbankan apa saja...

Diek - mahu berpegang kpd kekuasaan yang diwarisinya...

Salina - ingin mencari identiti yang semakin meninggalkannya

dan

Solo Sulaiman - mengejar kekasih yang menghilang.

Pertembungan antara mereka mendedahkan segala-galanya.

Tuesday, July 27, 2010

Review 172: Matahari Cerah Lagi by Fauziah Ashari


Matahari Cerah Lagi
Penulis Fauziah Ashari
Terbitan Intens Idea International
RM21.90
Sabah/Sarawak: 24.40
587 mukasurat


Akhirnya muncul juga karya dari penulis yg ramai tertunggu-tunggu kehadiran sentuhan terbaru darinya. Kali ini Fauziah Ashari memilih tema cinta yg lebih berat dan konflik yg agak rumit. Bagi aku kisah seorg gadis belasan tahun berkahwin dgn seorg lelaki 50-an yg mempunyai anak2 yg jauh lebih tua dari ibu tiri mereka adalah sesuatu yg rumit.


Suha adalah gadis kecil yg teraniaya dek ibu tirinya yg menjaganya semata-mata kerana harta. Suha tersiksa dan dia sentiasa dicurigai ibu tirinya kerana disangka berpeleseran dgn macam2 lelaki sehingga Suha tidak berani langsung bertegur sapa dgn mana2 lelaki.


Watak Nazirul adalah watak jahat yg menarik perhatian aku. Kemunculannya tidak sampai 5% dari jalan cerita tetapi mulutnya yg lancar melafaz fitnah yg sgt believable kepada siapa saja yg mendengarnya membuatkan watak kenit ni sgt2 memorable. eeee geremmmmmmmmmm. A character that we love to hate!


Suha difitnah Nazirul sehingga hilang kepercayaan adik tirinya yg kelihatan seperti satu2nya watak dlm familinya yg berfikiran positif. Segala kepercayaan musnah sekelip mata dan ibunya membuat keputusan utk mengahwin kan dia dgn Yem, seorg pemuda terencat akal di kampung mereka. Suha tidak membenci Yem tetapi dia tak sanggup bersuamikan lelaki seperti itu. Dia berhak mendapat kehidupan yg jauh lebih baik dari apa yg dia ada sekarang.


Munir, lelaki 50-an yg muncul sbg penyelamat tiba2 pulak jadi suami Suha. Part ni aku tak dpt proses sikit. Kalau betul dia nak selamatkan sorg gadis yg baru dpt result spm, byk cara lain dia buleh buat. Kenapa nak kawin? Watak Munir bukannya lelaki yg gatal tapi biler baca seterusnya, dia mcm ada masalah mental sikit selepas mendapati arwah isterinya curang dgn lelaki lain. Tapi kenapa tindakan isterinya curang membuatkan dia nak beristeri berumur 18 thn? yg tu aku tk dapat relate.


Nasib Suha tidak berubah baik setelah mengikut Munir. Lebih kurang jer sakit hati masa hidup bersama ibu tirinya. Munir yg di awal cerita kelihatan gentleman dan baik hati rupa2nya ada masalah utk mempercayai seorg isteri. Anak sulungnya, Adam, dituduh menaruh hati pada Suha lantas kedua2 mereka dihalau dari rumah. Memang Adam dan Suha seperti ada chemistry antara satu sama lain. Selang beberapa tahun, Suha sudah mempunyai kehidupan yg lebih baik setelah diselamatkan oleh seorg wanita yg berkerjaya. Dia menyara Suha spt adiknya sendiri dan menyerahkan perniagaannya kpd Suha.


Adam pulak sudah membina karier sendiri dan menjadi lelaki licik yg penuh dgn perancangan rapi terutamanya setelah terserempak semula dgn Suha yg dianggap punca dia dibuang keluarga.


Munir sudah bakal bergelar datuk dan akan berkahwin dgn wanita yg ada gelaran Tengku. Dia lupa kah yg dia belum pernah menceraikan Suha?oh, tak lupa...


Semakin Adam cuba menyakiti dan membalas dendam pada Suha, semakin dia memahami duduk cerita sebenar dan penderitaan yg ditanggung Suha membuat Adam bersimpati dan mula bertukar kepada sayang dan cinta. Mana mungkin ibu tiri kawin dgn anak tiri? Suha cuma akan mengahwini Adam sekiranya hukum Allah membenarkan... haaa.. ini bakal membongkar satu lagi rahsia gelap keluarga Adam.


REntak penceritaan yg rancak kerana penuh teka teki yg kita mahukan jawapan. Cerita lebih dirancakkan dgn sentuhan thriller yg mendebarkan terutamanya di hujung2 cerita.


sure fine whatever
rinn


blurb/sinopsis:


Suha menempuh kehidupan terpencil berbanding rakan seusia. Dikongkong oleh Saidah yg diamanahkan menjaganya demi melampiaskan dia dewasa keseorgan, terabai daripada segala-galanya, dinafikan pendidikan malah lebih memilukan dia tidak dapat mengatur masa hadapannya lalu dipaksa menerima kehadiran Yem.


Namun, naluri semulajadi mengatasi kekangan psikologi tetap mengambil tempatnya, tatkala dia bertemu Munir, lelaki separuh abad yg membawa sinar cerah matahari pagi. Tetapi malangnya, Munir dirundung tekanan jiwa yg amat parah. Berdendam dgn anaknya sendiri, Adam yg membesar bersamanya di samping tiga anak yg lain. Akhirnya Munir tekad menyunting Suha dek kerana marahkan nyamuk kelambu dibakar.


Adakah Suha terus nestapa?
Mengapa Adam menjadi mangsa dendam?
Dan...
Mampukah Yem menggapai cintanya?


Matahari Cerah Lagi membuka tabir, seorg gadis terabai hidupnya namun tetap mendambakan cinta... Suha


Matahari cerah lagi menzahirkan cinta yg tidak sewajarnya wujud... Adam


Matahari Cerah Lagi mengupas perspektif cinta yg telus... Yem.


Mataharri Cerah lagi menelursuri psikologi seorg yg kehilngan cinta... Munir.

Review 171: Setia Menanti by Fauziah Ashari



Setia Menanti by Fauziah Ashari
Terbitan Alaf 21 Sendirian Berhad
RM 19.90
552 muka surat

"Hanya sonata rindu yang mampu merawat luka-luka semalam"

*sighs* tulisan fauziah ashari memang best. susah nak lepas buku ni selagi tak abis. Ternyata F.A berjaya membawa kisah bermadu yg biasanya jarang menjadi pilihan pembaca. Tapi citer ni memang seronok dibaca. Kalaupun kita dpt meneka ending nya tapi perjalanan ceritanya sangat padat dan tak dijangka dan tentunya F.A nak buat kiter menangis. dua tiga kali ulang baca benda yg sama pun air mata still nak mengalir tu.

Setia Menanti membawa kisah Adrina yg pernah melafazkan cinta kpd Ajmal semasa zaman persekolahannya. Kini dia tak tau nak menghalakan wajahnya ke mana bila Ajmal kembali sbg abg tirinya bila bapanya berkahwin dgn ibu Ajmal. Ajmal pulak jatuh cinta kat Adrina. Bapa Adrina tak merestui cinta mereka sbb dia teringin nak rujuk semula dgn mak Adrina. Tapi mak Adrina berjaya memujuk bapa Adrina lalu perhubungan mereka direstui, tapi kasih itu teruji bila kehadiran Fatihah, kekasih pertama Ajmal. Ajmal masih cintakan Adrina tapi Fatihah yang teraniaya lalu mengandung mengundang rasa simpati yg menebal. Lalu Fatihah dinikahi. Adrina kecewa tapi dia tabah berbanding dgn Fatihah yg hampir2 membunuh diri.

Adrina & Ajmal bertunang utk menutup cerita sebenar dari keluarga mereka. Kehadiran baby comel Faishal merapatkan lagi hubungan Ajmal & Fatihah tetapi Fatihah tau Adrina masih segar di ingatan Ajmal. Adrina cuba menerima cinta Zul tapi Ajmal meragut segala2nya apabila mereka dituduh berdua-duaan semasa di kampung, Adrina membantah dan cuba membela diri tetapi Ajmal bertindak mendiamkan diri dan mengaku salah (mcm Syafiq dan Afiqah dlm 'Pergilah Sepi'). Atuk Adrina yg garang dan berparang telah memaksa mereka berkahwin.

Menarik juga cara Fatihah menghadirkan diri dalam keluarga Adrina. Dia ada agenda sendiri utk melihat sendiri siapa Adrina yg dipuja2 Ajmal dan mampukah Adrina menjaga Faishal apabila dia terpaksa pergi nanti.

sure fine whatever
Rinn

Sinopsis belakang buku

Pandang pertama telah memutikkan cinta di hati Adrina terhadap Ajmal. Malangnya, lelaki itu memilih Fatihah sebagai kekasihnya. Adrina memujuk perasaannya agar melupakan lelaki itu. Bertahun-tahun dia merawat hatinya sendiri.

Tanpa disangka, takdir telah menemukan mereka semula. Ajmal yang kecewa bercinta mula merindui Adrina yang masih terluka. Sejak itu dia berusaha untuk meraih cinta si gadis. Ternyata, hati Adrina memang untuk Ajmal.

Setelah janji diikat, mereka bagaikan tidak sabar menanti hari bahagia untuk menyulam kasih sehidup semati. Namun, kemunculan Fatihah telah merobek kesetiaan Ajmal. Malah, Ajmal sanggup menikahi Fatihah yang tercela maruahnya.

Adrina benar-benar kecewa dengan permainan cinta Ajmal. Dalam merawat lara, Zulfaris muncul memberikan semangat dan harapan. Tetapi, antara kasih dan belas, Adrina terjerat antara Ajmal dan Zulfaris. Dengan hati yang terluka, dia harus memilih seorang daripada mereka kerana cintanya hanya satu.

Monday, July 26, 2010

Review 170: Rindu Cintaku by Fauziah Ashari


Rindu Cintaku by Fauziah Ashari
Terbitan Intens Idea

"Cinta ini tak akan terhakis, cuma kealpaan yang mengguris"
"Kesinambungan OMBAK RINDU & CINTA... TIADA AKHIRNYA"

Akhirnya lengkaplah trilogi kisah Izzah-Hariz. Bagi pengikut setia kisah pasangan ini memang wajib aar baca buku ini. Bagi saya kisah ketiga ini agak kurang menyengat berbanding Ombak Rindu dan Cinta... Tiada Akhirnya. Kisah sedihnya juga kurang menyentuh hati seperti OR dan CTA. Bagaimanapun FA berjaya menimbulkan rasa ingin tahu pembaca melalui watak Izzah yang ingat2 lupa kisah silamnya dgn Hariz. Dia seperti pernah merasa Hariz mengasari dirinya tetapi Hariz yang sedang bersama dgnnya adalah sorang yg sangat romantis dan mengambil berat. Izzah jadi keliru dgn keadaan dirinya dan cuba mencari kebenaran. Muncul juga watak dari Ombak Rindu yang mahu menggoyahkan lagi rumah tangga Izzah-Hariz yang mula bergetar. Segalanya menguji cinta Hariz pada Izzah. Yang pastinya ending kali ini menutup kemelut kisah cinta Izzah-Hariz apabila akhirnya Izzah bahagia bersama Asyanur Juni Ibtisam dan Haji Hariz Abdullah, and oh.. another baby coming. :).

Sinopsis belakang buku:
Izzah tercari-cari ketika dirinya hilang ingatan. Mimpi-mimpi ngeri tentang suaminya berkunjung datang dalam kotak minda menambah kekeliruan, menjadikan dia kedinginan dalam cinta Hariz yang sentiasa membara. Izzah pulih saat konflik memuncak dan dia tidak berdaya untuk menggalas beban yang membelenggu hati bila cinta suami ditagih insan lain walau maruah menjadi taruhan.

Hariz yang keresahan terus dilanda tsunami permasalahan. Neraca karma beralun ganas melibas keegoannya. Hariz hilang punca, hilang kuasa dan hilang Izzah. Namun membuang cintanya pada isteri tercinta tidak pernah wujud di hatinya walau dalam keterpaksaan.

Andainya mampu ditebus kesilapan, apakah harga yang perlu dilunaskan? Rumahtangga? Cinta tak kesampaian? Kesetiaan? Maruah? Atau... Nyawa?

RM23.90
634 mukasurat

Review 169: Cinta... Tiada Akhirnya by Fauziah Ashari


Terbitan Intens Media
Cinta... Tiada Akhirnya by Fauziah Ashari
(Kesinambungan Ombak Rindu)
RM22.90
570 muka surat.


"Tak henti hati ini menyebut namamu. Tak henti jua degupan rindu memalu jantungku..."


tak sabarnyer nak baca buku ni sbb nak tau sangat apa la jadi kat Izzah ngan Hariz. Langkau baris dalam novel ni lebih besar dari novel2 lain, selesa jugak baca mcm tu tak sakit mata. Bagi saya sambungan citer best la, kira Hariz memulakan semula cintanya dengan langkah yang betul bagi membetulkan cara dia berkahwin dgn Izzah dulu.


pada permulaan cerita agak slow, berkisar hubungan Izzah-Hariz. Hariz ada anak dgn Mila, nama dia Armand. Tapi Mila dah nak kawin so Hariz ni risau sikit pasal anak dia yg dijaga oleh Elin, adik Mila. Izzah masih lagi seorang yang penyabar dan Hariz yg ada lagi barannya walaupun sangat sayangkan Izzah. Hariz paling marah masa Izzah langgar arahan dia supaya jgn kuar rumah. Lg satu yg dia runsingkan bila Izzah menipu dia utk mendapatkan wang RM25ribu utk diberi kepada Pakcik Taha yg menyamar sbg pemandu Hariz. Di sini jelasnya kesalahan pada Izzah la sbb tak berterus terang dengan Hariz menyebabkan Hariz semakin
menyisihkan Izzah.


Citer jadi suspen selepas Izzah diculik dan hanyut di sungai semasa melarikan diri. Hariz dah tak keruan. tu la masa ada tak layan elok2 dah hilang baru kalut, dah la izzah tu pregnant. tapi tu la lepas kena sepak ngan Roland, Izzah keguguran lagi. Lepas izzah hilang pihak polis jumpa mayat yg disyakki sebgai Izzah dan akhirnya konfirm izzah selepas ujian DNA.


dua tahun lebih Hariz kehilangan Izzah tapi dia tetap tak cari pengganti walaupun Mila, janda dia dok cuba ngorat dia balik and oso adik Mila, Elin turut menunjukkan minat pada Hariz tapi tak la seagressive si Mila tu. Mak Jah berkenankan Elin yg rapat dgn Armand dan hint2 la suruh Hariz kawin ngan Elin sbb Izzah pon dah lama meninggal dunia.


Setelah melihat gambar Suri yg ditunjukkan oleh Hazirah, cinta kembali berbunga di hati Hariz sbb rupa Suri memang sejibik sejibon muka Izzah cuma rambutnya pendek, dan agak kasar perilakunya (macam heroin citer korea stairway to heaven lah pulak, kan awek tu disangka mati selepas dilanggar kereta, tapi bertahun-tahun kemudian bertemu semula dgn hero dlm keadaan hilang ingatan dan mempunyai identiti lain, tapi takdir mereka bercinta so jatuh cinta jugak macam mana pon)


selepas dpt mencari Suri, pembaca akan keliru, betul ke ni Izzah ataupun memang Suri sbb keluarga suri bela suri sejak berusia 4 hari dan siap ditunjukkan gambar2 Izzah zaman kecik, remaja dan dewasa.


Lepas frust tak dapat kawin, Hariz bjaya memujuk keluarga suri membenarkan Suri bekerja sbg penjaga anaknya yg diambil dari Mila setelah berjanji tak akan kawin dengan Elin sekiranya dia dibenarkan menjaga Armand. Terlalu banyak ciri-ciri Izzah yg dimiliki oleh Suri menyebabkan Hariz makin yakin itulah Izzahnya. Dia ajak Suri kawin tapi Suri takmo selepas mendengar citer Syamil(bekas tunang suri) yg kononnya diculik sejurus sebelum majlis pernikahan dan percaya itu angkara Hariz.


memang misteri la identiti suri ni sebab suri ni tiada ingatan kisah hidupnya sebelum 3 tahun yg lalu.


Salleh, adik Hariz yg diberi kepercayaan menerajui Cemerlang Sufiah telah memperdaya Hariz dan kawin dgn Hazirah hingga berjaya mengumpul 41% jumlah share Sufiah holding, menidakkan Hariz sbg pemegang share utama.


banyak lagi la perkara2 menarik menyelubungi kisah Hariz-Izzah/Suri nih. Dalam nak menyingkap semula ingatan Suri pun macam2 yang berlaku.


Tapi saya macam tak convince sgt ttg keputusan DNA, adakah pakcik Taha dan Salleh berjaya menukar sample DNA mayat yang tak dikenali tu hingga menjadikan keputusan ujian forensik tu positif, sedangkan mayat itu bukan Izzah dan bukan juga Suri. *garu pala*


Happy ending tapi Izzah masih belum pulih sepenuhnya daya ingatannya dan memberi ruang yang baik utk sambungan bhg ke3. memuaskan hati, thumbs up to Fauziah Ashari.


sure fine whatever
Rinn

Terbitan Intens Media
Sinopsis belakang buku:

Rentetan Perkahwinan rahsia antara Izzah dan Hariz di Ombak Rindu dipanjangkan lagi di dalam 'Cinta....Tiada Akhirnya.

Kehidupan menjanjikan segalanya. Pahit, manis, suka dan duka. Satu perjalanan anugerah dari Maha Pencipta yang menjanjikan kematian dalam kembara kehidupan. Bagi kaki yang melangkah dan tangan yang menadah, terpulang pada insan itu sendiri mencorak hidupnya.

Inilah kisah.....CINTA .....TIADA AKHIRNYA, menyelami Izzah yang setia, hampir sempurna, menyajikan cinta pada suaminya, Hariz yang masih mencari diri dan cinta sejati.

Disulami detik cemas yang pasti mengocak minda, mendebar jiwa, CINTA....TIADA AKHIRNYA, akan menyerapi kehidupan setiap pembaca.

Review 168: Ombak Rindu by Fauziah Ashari


Terbitan Alaf 21 Sendirian Berhad
Ombak Rindu by Fauziah Ashari
RM 19.90
576 mukasurat

Rinduku umpama ombak yang tidak berhenti, Kasihmu bagai pantai yang setia menanti."


sedih betul hidup seorang bernama izzah ni. always end up dengan orang2 yang tak berapa nak elok. kat rumah Pakcik Taha dan isterinya mendera izzah, dipaksa jadi GRO menjadi mangsa kepada Hariz. Izzah merayu dikahwini, tetiba jer Hariz lembut hati walaupun garang giler. perkahwinan mereka dirahsiakan. SEmakin lama semakin terserlah kebaikan dan kemuliaan izzah dan Hariz dah semakin kurang garangnya.. mungkin nasib izzah akan berubah, tapi ada saja cabaran yg terpaksa ditempuh izzah dalam hidupnya.


great story, penuh drama.. *sob *sob. yang penting ending bagus.. utk ombak rindu la.. sambungan kedua dan ketiga pun aku dah baca. lepas ni aku post kan review nya yg dah pernah aku post sebelum nih.


Nampaknya novel popular ni akan difilemkan! sebelum ni asyik dengar di dramakan jer. Selepas Lagenda Budak Setan, Ombak Rindu pulak akan difilem kan dgn menampilkan Aaron Aziz dan Maya Karin, masing2 memegang watak Hariz dan Izzah :) dengar2nya Lisa Surihani akan berlakon sbg madu kepada Izzah, Mila.


sure fine whatever


IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.


Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.


Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.


Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?

Review 167: Pada Angin Aku Berpesan by Adileah


Pada Angin Aku Berpesan
Penulis: Adileah
Cetakan pertama 2010
Terbitan Jemari Seni Publishing
501 mukasurat
RM20.00
Sabah/Sarawak: RM23.00


Ada yang mencari cerita kawin paksa ke? haaa kalau ada sesuailah cari buku nih. Apa bezanya dgn karya2 lain? well ni dari Adileah. Cara dia menutup cerita ini pastinya mengejutkan sesiapa yg terbiasa dgn ending2 tipikal cerita kawin paksa.


Ariel telah lama bercinta dgn Nelly. Tindakannya membawa Nelly berjumpa ibu bapanya telah menimbulkan kerisauan hati kedua org tuanya tu. Nelly tu seksi giler, org tua2 kampung tengok memang fikir berjuta kali nak buat menantu.


Yasmeen anak sahabat bapa Ariel menjadi calon terbaik utk Ariel. Ibu bapa Ariel berharap Ariel yg semakin sesat itu akan menjadi lelaki yg lebih bertanggungjawab. Yasmeen menolak kerana dia sudah ada Adam yg dicintainya sepenuh hati. Namun pinangan sudah diterima dan tak akan ditarik balik lagi.


Ariel tu kelihatannya spt anak yg menurut kata walaupun ada gak cubaan2 membantah tapi bila jauh dari ibu bapanya dia ni rajin gi clubbing dan memang keja mengulit si Nelly tu saja.


List Ariel yg kena cantas oleh Yasmeen tu kelakar jugak :)


Yasmeen menyesal tak tengok gambar Ariel terlebih dahulu sbb rupa2nya Ariel tu one of the bosses kat tempat keja dia. Ariel memang ada tengok gambar yasmeen tapi memang yasmeen hantar gambar yg paling teruk dia ada.


Kisah diorang selepas kawin tu memang tipikal cerita kawin paksa kerana diorang ni saling membenci dan cuba saling menyakiti. Ariel besar egonya. Yasmeen bijak melawan tetapi at the same time dia menjaga rahsia Ariel yg masih meneruskan hubungn cinta dengan Nelly hingga tak diketahui langsung oleh familinya atau famili Ariel. Biar pecah di perut jgn pecah di mulut!


Yasmeen cuba berubah tapi tak dapat melupakan Adam. Ariel memang tersentuh dgn kebaikan dan kesungguhan Yasmeen, tapi dia masih merasakan cintanya terlalu kuat utk Nelly. Jika disuruh memilih, akan tetap memilih Nelly.


Apa beza cinta Adam dan cinta Ariel? Bagi Adam, dia menjauhi Yasmeen supaya Yasmeen tidak menjadi isteri yg berdosa. Dia terlalu sayangkan Yasmeen utk membiarkan Yasmeen berdosa begitu. Bagi Ariel pula kemanjaan dan keseksian Nelly telah mengikat hatinya, namun pada masa yg sama dia semakin terpikat dgn Yasmeen. Dia nak kedua2nya. Diri sendiri pun tak betul ada hajat nak pasang dua.


Nelly bagi aku adalah seorg wanita yg baik hati. Dia tidak menjengkelkan. Ariel tu lebih menjengkelkan. Nelly walaupun manja tapi dia seperti boleh dibentuk, cuma Ariel tu lebih banyak mengikut daripada memperbaiki Nelly. Ariel mengaitkan cinta dgn tarikan fizikal. Nelly lebih seksi dan dia lebih tertarik kpd Nelly walaupun pd masa yg sama Yasmeen yg tidak pernah cuba memikatnya tu kelihatan sempurna sbg isterinya.


Nelly yg kelihatan baik hati tu rupa2nya jadi beast bila tau Ariel menolaknya dan memilih utk bersama Yasmeen. Mgkin dia terlalu geram kerana sudah lama tertipu dgn lakonan Yasmeen dan Ariel. Perut Yasmeen dirodok dgn gunting (di perut sudah pecah tapi rahsia tetap rahsia). Hmmm semua kat pejabat tu kelihatannya seperti menyalahkan Yasmeen walaupun diorang semua menyampesss dgn aksi2 romantis Ariel dgn Nelly. Rasa mcm diorang lagi benci dgn lakonan Yasmeen dan Ariel yg spt tak ada hubungan apa2 sedangkan diorang suami isteri. Mcm pelik lah pulak.


Sejujurnya aku suka ending cerita ni. Yasmeen bertemu cinta yg terbaik utk dirinya. Walaupun Yasmeen terpaksa melalui fasa yg mendera jiwanya tetapi ia adalah utk sesuatu yg jauh lebih baik.


Aku tercari-cari jugak part Nelly dan kawan2 sepejabat Yasmeen diceritakan keadaan sebenar Yasmeen dan Ariel supaya kesalahan tak diletakkan di bahu Yasmeen semata-mata.


Di hujung cerita barulah ibu bapa Yasmeen menyesal menyerahkan satu2nya anak kesayangan mereka kepada lelaki seperti Ariel. Mesti nyesal gak tu sbb dulu tak terima Adam.


Apa jadi pada Ariel? huh! Ada aku kisah???


Aku rasa mgkin ramai pembaca yg lebih mengharapkan Ariel yg bersama Yasmeen kerana dia sudah menunjukkan perubahan2 positif. Kalau Ariel dan Yasmeen berpisah sebelum Nelly menikam Yasmeen, mungkin kurang sikit rasa terkilan. Tapi tak kiralah dilihat dari sudut mana pun, Adam jauh beribu kali lebih baik dari Ariel :)



tahniah buat Adileah utk novel ni :)


sure fine whatever
rinn




blurb/sinopsis belakang buku:


Perasaan kasih dan sayang itu diberi percuma oleh Allah, tetapi mengapa ada sesetengah org begitu kikir sekali utk menzahirkannyya?


Abah emak tidak pernah mahu mengerti apabila Ariel berkata dia sudah ada Nelly!


Bahagiakah Yasmeen jika terpaksa meninggalkan cinta pertamanya untuk menjadi isteri hanya kerana lafaz nikah tetapi tidak pada hakikatnya?


Lalu di mana segala keindahan perkahwinan ini jika percaturan hidup mereka bidaknya itu ada pada org lain yg menggerakkannya.


Pada si isteri perkahwinan itu penyatuan dua hati, jika hatinya seorg sahaja yg lurus... dan hati Ariel masih bercabang, kenapa dia harus membiarkan diri terseksa dalam bahtera ini?


Ada apa pula dgn Yasmeen sehinggakan Ariel tidak mahu menceraikannya, tetapi tidak juga mahu melepaskan kekasih gelapnya.


Lelaki seperti Ariel ini harus diajar! Tetapi dgn cara yg bagaimana, Yasmeen?


Bencikah ini...?
Pabila tiba-tiba kalbunya berdarah parah tetapi tidak meninggalkan parut. Jiwanya sejuk dingin tetapi tidak membuatkan dirinya beku. Sanubarinya panas membara, tetapi dia tidak tahu dari mana nyalanya.
Atau... cintakah itu?


------
Pada Angin Aku Berpesan memperlihatkan idea ADILEAH untuk mengungkap: "Aku benci kepadamu," dgn caranya yg tersendiri.

Sunday, July 25, 2010

Review 166: Suci Wajah Rindu by Zuraidah Othman


Suci Wajah Rindu by Zuraidah Othman
Terbitan Creative Enterprise Sdn. Bhd
Tahun 2008
RM22.90
isbn: 9789838938402
480 mukasurat



"Pelangi Cinta yang kita titi bersama itu adalah rindu yg kupintal tatkala kehilanganmu"


Nama Zuraidah Othman memang tak asing lagi di pendengaran aku. Ramai yang menyebut2 namanya sbg penulis kegemaran. Akhirnya merasa jugak aku membaca novelnya "Suci Wajah Rindu" nih :) thanks to Azah dari suteraonline :)


Memang seronok menatap kisah hidup Wa yang penuh dengan dugaan. Sebagai anak dia tersisih dan sering disalahertikan kerana kakaknya Farah Hani sentiasa cuba utk memburukkan reputasinya di mata keluarga dan org kampung. Ibunya terlalu mengasihi Farah Hani sehingga anak kandungnya, Najwa tersisih.


Farah Hani ni kepala otaknya memang cergas dan cerdas. bab belajar pon terer tapi sayang kebijaksanaannya digunakan 100% utk memporak perandakan hidup Najwa. Sanggup dia meneruskan majlis pertunangan yang awal2 lagi dia tahu tak jadi semata-mata utk meletakkan satu kesalahan yg amat besar di bahu Najwa yg terkebil-kebil tidak tahu letak duduknya perkara itu. Dia terus disisih saudara mara. Bapanya pergi berjumpa tunang tak jadi si Farah utk mendapatkan cerita sebenar, namun berita gembira tidak sempat disampaikan kpd sesiapa kerana dia bertemu ajal dalam perjalanan pulang. Najwa terkapai-kapai. dia berusaha mencari pekerjaan yang tidak melibatkan kakaknya supaya kakaknya tidak mengungkit di kemudian hari.


Pilihannya amat tepat kerana itulah titik tolaknya dia bertemu semula jejaka yang pernah mencuri hatinya sejak berusia 11 tahun! Memang sesiapapun mudah jatuh sayang pada Najwa yang jujur dan manis. :)


kisah yg membuat kita tersenyum, menangis, geram dan menutup buku dengan rasa puas.


sure fine whatever
rinn


Sinopsis belakang buku:


10 tahun lalu AJ pergi meninggalkannya bersama untaian janji yg tidak pernah tertunai. Dia meyakinkan diri bahawa AJ hanya sebahagian dpd mimpi. Tidak mungkin hadir di alam realiti. Dendam dan benci kesumat kak long menolak dirinya semakin jauh dari hidup AJ hinggakan terlalu sukar utk dia menjejaki lelaki itu. Biarpun rindu terhadap lelaki itu masih berdenyut namun... terlalu mengharapkan keajaiban berlaku bukan dia orgnya.


Dlm parah membelai rindu, dalam pedih membuang onak angkara kak long dan dalam kepayahan menggapai kasih ibu, tiba2 pada satu subuh yg indah, lelaki itu hadir merawat luka...

Review 165: Jangan Ada Benci by Zuraidah Othman


Jangan Ada Benci
Penulis Zuraidah Othman
Terbitan Ahadiat Akashah The Writer Sdn. Bhd
RM8.90
Cetakan Pertama 1997
168 mukasurat


Baru2 ni aku sempat merayau-rayau di blog2 jualan buku 2nd hand maka bertemulah dgn buku ni :) Aku mcm teringin nak baca buku yg nipis2. Buku2 baru yg aku beli, banyak yg tebai2. Buku yg pinjam dari kengkawan pun tebai2 belaka. Memandangkan mood membaca aku yang agak kureng, baik aku cari buku yg nipis2 sikit. So aku pilih la buku ni. tambah2 pulak nama penulis di kulit buku sangat menarik perhatian aku :)


Bagi aku cerita dalam naskah setebal 168 muka surat ini sangat menarik :) Mungkin juga sebab sememangnya aku menyenangi karya2 Zuraidah Othman :)


Kisah ini tentang Mera dan Izah. Dua adik beradik tiri yg terpaksa tinggal sebumbung setelah ibu dan abah mereka berkahwin. Mera ni anak si ayah. Dia sangat tidak menyenangi Izah yg dianggap datang hanya utk menumpang kesenangannya dan sentiasa cuba memburuk2 kan reputasi Izah di hadapan ibu dan abah mereka. Ada2 saja cerita mengenai keburukan Izah yg Mera bawak balik utk dicanangkan, tambah2 pula ibu sering menyebelahi dirinya. Izah tertekan tetapi demi kasihkan ibunya dia bertahan di rumah itu. Abah sgt baik padanya cuma Mera tu lah yg tak abis2 dendamnya sehinggalah mereka meningkat dewasa.


Mera hampir2 berkahwin dgn Rashid tetapi Izah berperanan menggagalkan perkahwinan itu kerana baginya lelaki yg sudah berkahwin dan beranak 3 malah sering keluar dan bercumbu dgn perempuan2 lain bukanlah lelaki yg sesuai utk Mera kahwini. Tetapi Mera beranggapan Izah sengaja dengki padanya dan mengungkit kembali bahawa Izah telah merampas Amer darinya semasa zaman diorang skolah dulu.


Masalahnya Mera tu syok sendiri. Amer memang sukakan Izah. Keberangkatan amer ke luar negara tidak memutuskan hubungannya dgn Izah malah diorang sering berhubung melalui surat. Kedua2nya menyimpan harapan utk bersama suatu hari nanti.


Kehadiran Raziman, anak kenalan abah yg pernah dibantu melanjutkan pelajaran membuat Mera memasang perangkap baru buat Izah. Raziman ni syok kat Mera, dia sanggup lakukan apa saja utk Mera. Dia amat gembira apabila pinangannya diterima dan menghitung ketibaan tarikh pernikahannya dgn Mera yg amat dicintai. Tetapi pada hari pernikahan Mera melarikan diri dan meninggalkan sepucuk surat menyatakan niat sebenarnya. Dia memang tak pernah cintakan Raziman. Dia mahu Izah yg menutup malu yg ditinggalkannya. Membalas jasa abah supaya maruahnya tidak tercalar di mata masyarakat. Abah tidak memaksa tetapi Izah tahu abah yg dipandang tinggi di mata masyarakat akan menjadi bahan bualan dan cacian org ramai. Izah bersetuju menerima Raziman. Demi maruah keluarga mereka dinikahkan.


Tetapi kedua2nya mempunyai cinta yg kental utk orang lain. Apa petunjuknya kalau diorang sudah melupakan kekasih hati? Izah kata di hari dia berpakaian berwarna merah, itulah menunjukkan dia sudah melupakan Amer yg bencikan warna merah. Raziman pulak kata tanda dia sudah melupakan Amera adalah apabila dia menyanyi lagu hindustan! heheh


Well Raziman lah yg pertama mendendangkan lagu hindustan, itu pun setelah akhirnya bertentang mata dgn Mera yg masih bersama Rashid. Mera memang tak pernah cintakannya. Lagipun semasa izah di kampungnya, dia sgt mudah menyesuaikan diri dgn suasana kampung malah berjaya memikat hati ibunya yg tercinta serta adik beradiknya yg lain. Izah semakin susah hati dan gelabah apabila Raziman makin kerap menyanyi lagu hindustan walaupun liriknya tunggang langgang. Raziman pulak resah menunggu saat2 Izah memakai baju merah ;)


sure fine whatever
rinn


blurb/sinopsis belakang buku:


Jangan ada benci...
Andai cinta yang dicari
sudah terkunci di hati.

Tuesday, July 13, 2010

Review 164: Curahan Cinta Niagara by Maya Iris



Curahan Cinta Niagara
Penulis: Maya Iris
Terbitan PTS
RM26.00
Sabah/Sarawak RM29.00
550 mukasurat
cetakan pertama 2007


"Kita sering kali bertanya, "Kenapa aku tidak dapat apa yg aku idam2kan?" Quran menjawab, "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagimu. Boleh jadi kamu menyayangi sesuatu padahal ia buruk bagimu. Allah mengetahui sdg kamu tidak mengetahui" surah Al Baqarah, ayat 216.



Patutla ramai rekemen baca buku ni. Memang sangat menarik. Kisah ni ada nilai2 islamik nya tapi ada pulak terselit adegan yg org bawah umur tk sesuai baca.


Pemergian Mira ke USA utk melanjutkan pelajaran pada mulanya seperti bakal merubahnya ke arah negatif, namun perjalanan yg dipilihnya membentuk dia menjadi muslimah yg jauh lebih baik dari sebelum ini. Kecantikannya telah menarik perhatian Faris, yg bahagia mendampingi wanita2 cantik. Tetapi hati Mira sukar diraih.


Faris ni suka menyalahkan org lain apabila kesan buruk menimpa dirinya. contohnya bila dia jadi pemabuk dia salahkan Mira yg mengganggu jiwanya sedangkan mira tak buat apa2pun. apabila dia melanggan pelacur hingga dijangkiti HIV pun dia salahkan Mira kerana tidak menyambut cintanya. Dan paling geram tu bila Mira menolak utk bercumbu dgnnya malah menghalaunya ketika ribut salji lalu dia kemalangan hingga meragut keupayaannya utk berjalan, dia turut menyalahkan Mira sehingga Mira akhirrnya merasa kasihan dan bersalah. Mira berkahwin dgn Faris dan cuba menjadi isteri terbaik buat Faris. Faris tk pandai menghargai Mira. Mira terdera hidup di samping Faris yg semakin sensitif. Ketidakupayaannya membuat dia menjadi pemarah dan semakin jauh dari hidayah Allah. Namun kesabaran Mira berjaya memercik titis keinsafan di jiwa Faris yg kemudian menghembuskan nafas terakhir dalam redha Allah. Mira yakin semuanya berlaku ada sebabnya. Faris yg serba negatif sebelum ini pergi utk selama-lamanya dlm keadaan yg jauh lebih baik.


Tanpa Mira ketahui, Faris meninggalkan wasiat buatnya. Bab2 harta peninggalan Mira tak kisah sangat, cuma part Faris suruh dia bernikah dgn abgnya, Farhan yg membuat Mira resah. Tambahan pula perkataan 'terlanjur' dalam surrat tinggalan Faris itu membuat Farhan berfikiran negatif terhadap kesucian Mira. Tetapi bila Mira minta mereka melupakan wasiat itu Farhan tak nak sbb memang sebelum Mira kawin dgn Faris lagi, dia dh berkenan dgn Mira. Macam2 gak la mira buat utk mengelak berkahwin dgn Farrhan. Siap terrjun tingkap utk melarikan diri masa hari pertunangan mereka. Tapi, apa yg berlaku ada hikmahnya. Seperti yg tertulis di tagline cover buku ni, sesuatu yg kita suka tak semestinya baik utk kita dan sesuatu yg kita benci tak semestinya buruk utk kita :)


Yg menariknya adalah kisah Mira-Farhan selepas mereka berkahwin. Utk mengelak suaminya berdosa tidak menegurnya selama lebih tigahari, Mira minta Farhan beli benda2 kecil supaya Farhan akan memberi respond kepadanya sekurang kurangnya sekali dlm tiga hari. sehinggalah setiap selang tiga hari, secara spontan Farhan sendiri akan memulakan bicara dgnnya. Sgt berhemah cara Mira tu. Mira ni rajin mengkaji dan dia menjadikan rujukan2 ilmiah sbg bahan utk dia merancang cara memujuk hati Farhan. Tapi kadang2 mai idea gila dia, dia buat gak benda tak terjangka. contoh mcm terjun tingkap masa hari pertunangan dia tu lah.


Kisah Azrin yg diselitkan dalam ceritanya pada mulanya kelihatan pelik dan tidak bersangkut paut dgn perjalanan cerita. Rupanya Azrin tu pencetus climax di akhir cerita. Penulis mahu menyerlahkan latarbelakang Azrin supaya pembaca tidak pelik dgn tindakan Azrin menikam Farhan demi menyelamatkan Mira. Sedangkan apa yg dilihatnya sama sekali tidak selari dgn apa yg dia sangka. Oh don't worry, ni bukan citer sad ending :) aku suka dgn cara penulis menyelesaikan konflik Mira dgn ibu mertuanya. Kelahiran Myra Farhana adalah perfect utk menutup cerita ini :)


sure fine whatever
alongside



blurb/sinopsis belakang buku


Farhan memandang wajah Mira. Perlahan-lahan Farhan menyeka air mata Mira dgn tangannya yg berlumuran darah. Terpalit darahnya di pipi Mira. Dia memandang Mira dgn wajah sayang bercampurr sakit. Darah yg semakin byk keluar tidak mencukupi utk membekalkan keseluruh tubuhnya. Tubuhnya mula menyekat darah dari mengalir ke tangan dan kaki. Tangan dan kakinya terasa kebas. Darah yg semakin sedikit mengalir dalam tubuhnya lebih diperlukan oleh jantung dan paru2. Tubuhnya menggigil kesejukan. Matanya terpejam.


"Abang! Jgn tinggalkan Mira. Buka mata pandanglah Mira, bang. Mira cintakan abg. Mira sayang abg. Mira syg abg. Mira syg abg," Mira merintih dlm tangisan yg tidak dpt ditahan. Mira mengusap-usap rambut Farhan. Dia kesal kerrana dlm kritikal baru dia dpt mengucapkan kata2 syg kpd suaminya. Selama ini dia gagal melafazkan kata2 keramat itu, walaupun dia tahu suaminya begitu ingin mendengarnya.


pts millenia
sure fine whatever

Review 163: Melur Bunga Ivy by Nazurah Aishah



Melur Bunga Ivy
Penulis: Nazurah Aishah
Terbitan Jemari Seni
Cetakan Pertama 2010
RM20.00
Sabah/Sarawak: RM23.00
473 mukasurat


Bila ada cerita yg ada tersisip konflik keagamaan, murtad, convert spt ni aku mesti teringat kat karya2 John Norafizan. Mgkin sebab cerita yg ada isu2 begini aku baca buku JN saja. Di tangan Nazurah Aishah konflik ini dihuraikan dgn teliti dan tidak mengelirukan. Sentuhan feminin genre berat begini mampu membuat aku tak sabar nak mengetahui perjalanan cerita ini.


Kali ni Nazurah tidak banyak mewujudkan scene romantis antara watak2 utama iaitu Khalida dan Azam. Dia banyak membawa kita menyelami hati Khalida yg mahu bangun dari runtuhan hidupnya. Khalida bertuah kerana insan2 yg terdekat dgnnya sangat memahami jiwanya dan empati dgn apa yg dialaminya walaupun di suatu sudut, insan yg amat disayanginya mahu melihat dia musnah kerana dianggap menjatuhkan maruah keluarga.


Azam seorg lelaki yg setia dgn cinta. Walaupun jatuh cinta pandang pertama, rasa cinta nya kita tetap rasa mekar tak kira bila dan di mana. Walaupun nampak seperti tiada harapan utknya cintanya bersahut, rasa setia cinta itu tetap terserlah.


Nasib cinta Azam berubah apabila rupa2nya Khalida itu ada pertalian dgn keluarganya. Pertemuan mereka sentiasa ada namun jodoh ada jugak ke? Attia menyembuhkan banyak hati yg pernah terluka dan meniup sinar bahagia ke dalam keluarga Azam yg suram dgn pemergian Azlan.


Watak Stephanie hanya kelihatan sangat misteri di mata Azam, tapi sbg pembaca penulis sudah mula mendedahkan siapa Stephanie sedikit demi sedikit sejak di awal cerita. Cara itu membuat rasa terkejut pembaca di peringkat yg minima kerana segalanya diceritakan dengan revealation yg sedikit2 tetapi tidak meleret atau dilengah-lengahkan.


Pengaruh Khalida sgt besar dlm hidup Azam sehingga dia sanggup meninggalkan kerjanya dgn Tabung Haji dan menjadi rakan kongsi kedai bunga merangkap driver van delivery! Besarnya pengorbanan Azam demi gadis yg dicintainya.


Sentuhan thriller dlm karya ini menambahkan debaran dlm menghayati kisah ini dan aku suka endingnya. Tak sangka Azam boleh pengsan! Yer la, lama betul dia menahan perasaan, last2 diduga begitu hebat mau tak pengsan. Nasib baik bukan kat majlis nikah dia. Kalau tak, buat malu kat tok kadi saja.


sure fine whatever
rinn

also by this author:
Lili buat Najah
Rahsia Hati Sofia
Bunga Melur Ivy

blurb/sinopsis belakang buku:


Loving an Ivy


Teratai warna merah hati daunnya lebar berbiku, hijau. Ada tempayan besar ditanam seroja berbunga merah jambu. Dereta pasu tirus panjang berisi bunga-bunga kekwa bagi palet-palet warna. Pasu-pasu kecil warna putih dgn juntaian pokok2 ivy.


Sebuah impian yg menjadi kenyataan. Seperti ceria lagi warna warni serta harumnya bunga2 di situ, itulah yang dia cuba terapkan dalam hidup ini. Dia ingin berjaya. Dia ingin baagia. dia ingin dihargai.


Pertemuannya dengan Azam membuka ceritera baharu. Azam yg sungguh berazam itu adalah 'masalah' baginya. Namun Azam adalah kunci utk membuka pencarian pada 'dia' yg sudah pergi. Sukar utk dia melupakan 'dia', seperti sukarnya dia meletakkan Azam dlm hatinya.


Namun Attia perlukan ayah, jadi perlukah dia tutup hatinya dgn abaikan kehenda Attia? Atau memilih Azam semata-mata bagi membahagiakan anaknya? Tetapi... kalau hati sudah tidak cinta, bolehkah hati2 itu disatukan, Khalida?


------
NAZURAH AISHAH menggunakan pendekatan yg berbeza utk mempersembahkan Melur Bunga Ivy. Ikuti Khalida utk belajar mengubah bunga di Loving an Ivy, sambil 'sertai' babak cemas yg penuh emosi di situ. Sebuah kisah cinta sewangi melur!

Review 162: Rahsia Hati Sofia by Nazurah Aishah


Rahsia Hati Sofia by Nazurah Aishah
Terbitan Jemari Seni
Tahun 2009
RM21.00
sabah/sarawak: RM24.00
isbn: 9789675118173
555 mukasurat.


Lagi karya online yang dizahirkan dalam bentuk buku. Kalau yg online tu memang aku jenis susah nak menghayati. tak der feel :). Aku ni old fesyen, kena pegang dan baca baru puas.


Dah malam baru aku mula menyelak buku ni, esok paginya aku dah abis baca before mula keja. Memang excited nak menghabiskan.


Permulaannya dalam rentak yang biasa tapi selepas tragedi yang menimpa Sofia, cerita ni jadi tak sabar aku nak habiskannya.


Tak sangka pulak kisah ni tentang kahwin paksa, stail Nazurah Aishah nyer kawin paksa memang lain dari pada kisah2 yang pernah kita baca sebelum ini. Kalau before this kita baca buat sempadan letak binding tape atau lukis dgn kapur kat atas lantai or sekadar letak bantal peluk kat atas katil, well cara2 tu gerenti tak berkesan. hehe.. dlm citer ni heroin tu tido dgn pisau potong ikan kat bawah bantal. Gerenti husband dia tu nak menguit masa tidur pun pikir berjuta kali sbb mata pisau tu mungkin end up tenggelam dalam pusat dia. haha.


Bukan mudah sofia nak memaafkan Ikhmal. Penyampaian Nazurah Aishah mengenai kemelut dalam jiwa Sofia memang mengundang hiba dan mengalirkan air mata. Cerita yang tangkap nangis. Lu buat wa nangis la Nazurah Aishah *sob *sob (perah comforter).


kalau nak baca buku ni, boleh stop setakat ini kerana selepas ini banyak spoiler akan di reveal ya dan mungkin akan mengganggu mood membaca :)


Sofia dan Ikhmal bercinta ke? diorang sendiri tak pasti kedudukan hubungan diorang. Dari sekolah mereka saling mengenali dan mereka setia tanpa ikatan. Ikhmal seorg yang panas baran dan cepat cemburu. Dia sering keluar dgn wanita lain, tapi apabila dia terserempak dgn Sofia bersama rakan sepejabatnya kat tempat makan, dia terus dibakar cemburu. Dia menggunakan alasan keluarga utk membawa Sofia balik ke rumahnya lalu Sofia dicabul tanpa simpati.


Sofia hilang arah, dia mendpatkan bantuan Dr. Najihah. Dia enggan buat laporan polis demi menjaga kehormatan keluarga kedua-dua pihak yg dipandang tinggi dlm masyarakat. Ikhmal segera menghantar rombongan meminang namun ditolak mentah2 oleh Sofia yg tak mahu bersuamikan syaitan bertopengkan manusia. Rahsia Sofia terbongkar apabila Ikhmal sekeluarga kembali dan mahu mereka berkahwin kerana sudah terlanjur. Akibatnya Sofia dibuang keluarga dan terpaksa tinggal dgn keluarga Ikhmal. Bencinya membuak2 buat Ikhmal yang berdusta. Terlalu banyak dosa Ikhmal padanya yg tidak terampun. Ikhmalnya akhirnya membuat pengakuan mengenai kekejamannya terhadap Sofia, so dapat jugak la dia bonus penumbuk penampar penendang dari bapa tersayang dan juga bapa mertuanya. Abg iparnya awal2 lagi dah blasah dia. Padan muka. Mulai saat itu, jika Ikhmal tersilap langkah sedikit dan membuat Sofia sedih, memang dia akan menerima 'bonus' tiga serangkai sekali lagi.


Mereka cuba melayari hidup suami isteri sebaik mungkin. Rasa cinta yg sememangnya ada mekar dan penyeri hidup bakal lahir. Namun tindakan Ikhmal merahsiakan aktiviti malamnya membuatkan isterinya curiga, cemburu dan salah faham. Kemalangan yg menimpa Ikhmal sebelum kelahiran anak kedua mereka menggegarkan lagi bahtera mereka. Ikhmal tercabar dengan Nizam yang sudah lama menaruh hati pd isterinya. Dia tidak dpt membuang rasa curiga.


Nizam dan Ikhmal kedua2nya ada kekurangan yang hampir sama. Cuma bezanya Ikhmal percaya bahagia cuma akan datang bila dia dpt memberi kepuasan zahir batin pada isterinya tapi Nizam lebih mementingkan cinta dan tanggungjawab. Tak sangka pulak aku suka endingnya. Buat apa meneruskan perkahwinan yang penuh dengan curiga dan kata2 menyakitkan hati. Bukan selalu dpt tutup novel yg mcm ni dgn rasa puas. Habis baca buku ni barulah aku macam faham la (macam saja hehe) coretan Nazurah Aishah masa amik signature nya:


"Jika cinta... lepaskan
Jika rindu... pendamkan" - Nazurah Aishah


sure fine whatever
rinn


sinopsis belakang buku:


Sekali air sungai melimpah…
sekali pasirnya pun berubah…


Aku dan dia kenal begitu lama, saling menyimpan rasa dan berkongsi hati. Kenapa sukarnya
untuk saling memahami? Padahal kita bagaikan bercerung jiwa!


Ini bukan cinta 3 segi! Dia dan dia bersahabat. Mereka berkongsi cerita. Namun rahsianya
hanya aku seorang sahaja yang tahu!


Ajaibnya dalam derita masih ada lagi cahaya, jalurnya memandu arah. Anehnya dalam pijar
resah, angin masih bawa salam bahagia walau seketika. Payahnya pabila cinta jadi benci.
Sukarnya nak pujuk hati biar benci bertukar rindu. Pilunya hati tatkala kau paksa aku
memilihmu, padahal kau sudah lama kupilih!


Jiwamu bagai ombak di tengah laut, pabila datang menderu kau usung segala beban ke gigi
pantai. Singgahmu sekejap cuma, tika pergi kau titipkan semuanya di bahuku seorang....
Kenapa harus begitu, Mal?


--------------------
NAZURAH AISHAH kembali dgn cerita yg sarat dgn emosi. Bahasa Nazurah Aishah terserlah matang, tulisannya segar dan menguntum senyum pembaca. Rahsia Hati Sofia dipersembahkan hanya buat mereka yang faham akan erti cinta!

Review 161: Lili Buat Najah by Nazurah Aishah


Lili buat Najah by Nazurah Aishah
Terbitan Jemari Seni Publishing
RM21.00
530 muka surat


"Telah kau tunai seribu janji, satu kau mungkiri... Hidup bersamaku..."


Masa mula2 dengar tajuk and tengok kulit buku ni, i thought Najah tu nama pompuan.. hehe.. dulu masa aku mengajar kat skolah, ada sorang student pompuan aku tu nama dia Najah. Mungkin terpengaruh dgn tu lah aku dok ingat najah dlm buku ni pun pompuan tapi rupa2nya lelaki, Syahrun Najah namanya.


Nazurah Aishah menggunakan detik2 mesra Najah-Tasha sbg penarik utk membuat pembaca setia mengikut cerita ini. Sekali sekala kemunculan watak Farah dan ibu Najah menggoncang keharmonian rumah tangga Najah-Tasha menambahkan rencah emosi dalam cerita ini. Di awal2 ketibaan Najah dan Tasha ke Malaysia lagi sudah digambarkan mereka ini pasangan romantis yang saling menyinta. Tapi perkahwinan mereka terpaksa dirahsiakan demi menjaga hati ibu Najah yg sudah mempunyai calon menantu yang tak sesuai langsung utk anaknya. hehe.. macam kerap pulak saya terbaca kisah ibu yang dah ada calon menantu utk anaknya tapi anaknya dah ada pilihan sendiri dan calon menantu ibu tu biasa nyakitkan hati jer keja nya. macam mana la menantu mcm tu pulak yang diletakkan sbg pilihan berbanding dengan heroin cerita yang cantik molek comel lote.


Tasya keguguran anak pertama tu memang saya tak sangka langsung.. Yg masa dia pregnant 2nd time tu ingat ker senang2 jer mama Najah akan terima Tasya tapi peristiwa Tasya menyelamatkan mama yang menyebabkan mama jatuh sayang pada Tasya dan cucu2 yang sedang dikandungnya.


Lepas jumpa Nazurah Aishah masa pesta buku tu.. saya tak sangka dia kelakar juga ye? yer la muka serius ala cikgu disiplin gitu. hehe.. dialog2 jenaka yang diselitkan kelakar la.. tambah2 part mat bangla berbual dgn non indon kat tingkap dapur tu. hehe..


bagi yang suka kisah cintan cintun melantun lantun mesti enjoy baca interaksi Najah dan Tasha, tambah2 mereka terpaksa bercinta sembunyi2 sedangkan mereka bekerja di tempat yang sama.


di muka surat 163 seperti ada kekeliruan antara nama watak Abg Nazim dgn Abg Harriz. Rasanya masa tu TAsya bersembang dgn Abg harriz.


Cepat juga saya habiskan buku ni kerana pembacaan saya tidak terganggu langsung, kerana penceritaannya sangat lancar dan sentiasa ada terselit rangsangan utk kita meneruskan pembacaan bagi mengetahui apa yang bakal berlaku. Kelahiran Naufal dan Najwa jadi penyeri keluarga mereka namun ada yang terpaksa pergi dahulu.


Sue! betul ker ko demam lepas baca buku ni? haha! jiwang terlampau! sabo jer aku. Padah ke baca buku romantik semendang? hehe.


sure fine whatever
rinn


sinopsis belakang buku:

telah kau tunai seribu janji
satu kau mungkiri… hidup bersamaku…

Aku dan Najah kenal di depan Stadium Old Trafford, berkahwin sembunyi-sembunyi di Tanah Ratu. Sekembali ke tanah air, aku dan Najah harus pula menjadi pelakon di depan mama yang sudah ada pilihan sendiri.

Itulah permulaan kisah ini... yang bagaikan sudah terang lagi bersuluh.
Apakah boleh aku memilih jalan ceritaku sendiri, Najah?
Jika tidak, bagaimana pula dengan perasaan?
Berkorban perasaanlah yang paling memedihkan, kerana perasaan itu tidak pernah ada bau dan warna: lalu sukarnya untuk orang lain memahami, apatah lagi merasai...

Tulis Najah:
apalah maknanya bulan kalau langit diselubungi mendung
apalah ertinya mentari kalau sinarnya dihalang gerhana
jadi bagaimana aku harus terus hidup
kalau mentari tak mahu berkongsi kehangatannya
dan bulan tidak mahu meminjamkan sinarnya…?

Najah, sudah jadi fitrah alam... matahari itu tetap terbit dari arah timur, dan bulan pula tetap setia menemani malam!

Nazurah Aishah, menulis Lili Buat Najah dari kaca mata hatinya... Sebuah kisah yang mengesankan pada yg sedia berkongsi rasa.

Monday, July 12, 2010

Review 160: Untuk Awak Teja Aulia by Syud


Untuk Awak Teja Aulia
Penulis: Syud
Terbitan Jemari Seni
Cetakan Pertama 2010
RM20.00
Sabah/Sarawak RM23.00
isbn 9789675118357
479 mukasurat


Cara Syud mengungkapkan persahabatan Teja Aulia dan Adil kelihatan sangat polos dan manis.


Memang susah nak melihat lelaki dan perempuan sbg bestfriend tanpa ada cinta antara mereka. Aku suka dgn kata2 Azril bahawa biasanya kalau lelaki dan perempuan tu jadi bestfriend, salah sorang mesti 'tergelincir' terlebih suka. Well dalam kes Aulia dan Adil memang ada yg tergelincir malah dah jatuh gaung.


Kesian jugak kat Adil biler Aulia macam tertarik pada Raif yang sangat iras dengan Adil. Nampak sangat pengaruh Adil sangat kuat pada Aulia. Tapi atas nama sahabat Aulia tak betul2 fikirkan perasaannya dan Adil pula bertindak memendam perasaan sbb sangka Raif tu boyfriend Aulia.


Tempoh 'gaduh' diorang yg berlanjutan hingga 3 tahun tu pun kelihatan manis walapun diorang tak bertegur sapa. Cute!


Aku beli buku ni pagi2 Sabtu 26/6/2010 utk dibawa ke tepi tasik dalam program Outdoor Reading hari tu :) Sebenarnya aku bukan baca buku ni dulu. Aku sambung Baca 'Bila Ada Rindu' sampai habis dan sebaik saja selesai buku tu aku terus start Utk Awak Teja Aulia ni. Dan memang sebelum tengah malam sabtu aku dah selamat khatam novel ni dan tido pun tersenyum macam icon smiley kat akhir muka surat novel ni :)


tapi perjalanan cerita ini terasa agak slow. slow but sweet ;)


sure fine whatever
Rinn

also by this author
Tiga Ceritera Dalam Sebuah Damai
Tiga Ceritera Dalam Sebuah Pelangi
Tiga Ceritera Dalam Sebuah Kebun Mimpi
Tentang... Dhiya




blurb/sinopsis belakang buku:


dalam benakku, lama tertanam sejuta bayangan dirimu


Selalunya... kalau lelaki dan perempuan mengaku sahabat baik, salah seorg mesti akan 'tergelincir' - terlebih suka!


I


"Tak apalah, adik dah ada pilihan sendiri."
"Siapa? Pacai?" balas mak, sarkastik.
Pacai tu teman serumah, sahabat dunia akhirat.
"Kalau Pacai tu perempuan, dah lama mak suruh kau orang berdua kahwin."
Tawa Adil pecah.
"Anak Cik Fizah..." kata mak lagi.
"Makkk..." Adil mula memprotes, "Nanti adik pandai la cari sendiri. Mak jangan nak memandai apa-apa."
"Iya... tapi kalau sampai tahun depan tak ada bayang-bayang lagi...?" ugut mak


Hatinya sudah terlanjur 'tergelincir' pada Teja Aulia, biarpun mereka sudah tidak bertegur sapa :(


II


Dan hati Teja Aulia penuh berbunga daisi apabila Adil melambai tadi. Namun rasa itu 'dihibakan' apabila Adil guna kata ganti diri 'saya'. Jadi pada Adil, dia bukanlah Aulia yang dulu?


Aidil hanya akan sebut 'saya' pada perempuan yang dia 'tak berapa kenal'; 'tak berapa biasa'; 'tak berapa sayang'. Dan dia sudah termasuk dalam kategori itu!


Nampaknya hubungan dia dengan Adil sudah tidak ada bunga-bunga untuk pulih lagi :(

------
SYUD menulis ceritanya seperti 'melukis'. Tulisannya berwarna-warni bak pelangi. Susuri persahabatan bertukar cinta dlm Untuk Awak Teja Aulia. Tentulah karya SYUD ini sebuah 'lukisan' yang cantik sekali!

Review 159: Kala Mimpi Bersatu by Emma Maizura


Kala Mimpi Bersatu by Emma Maizura
Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd
Tahun 2008
RM19.90
500 mukasurat
isbn: 978 9831243930


"Tak akan kurela impianmu menjadi igauan lagi"


Ni kali kedua penulis ini mengetengahkan percintaan berlainan bangsa dalam karyanya. Kali pertama dalam novel "Tiada Noktah cinta" dan kali ni dalam "Kala mimpi bersatu" pula. Kalau dalam TNC antara gadis melayu dgn lelaki cina, kali ni gadis india dengan lelaki melayu pula. Bagi saya, penulis ini sangat konsisten dalam cerita2 yang disampaikannya. Dia mampu membina rangkaian peminat setia dengan gaya penulisan yg konsisten dan menarik begini. Tidak dinafikan saya memang ternanti2 karya2 penulis ini.


Kisah ini tentang Asha yg dibuang bapa sendiri kerana kepercayaan kepada ramalan. Malang tidak berbau, dia tercampak ke sungai berarus deras. Zaiffudin (Budin) membantunya dan beranggapan Asha cuba membunuh diri walaupun Asha menidakkan. Cerita itu tersebar dan Asha sentiasa dipandang serong, namun Ismail dan Nuriah ikhlas dan gembira menerimanya sbg ahli baru dalam keluarga mereka. Mereka mengasihinya seperti anak sendiri. Budin tak dapat menahan hatinya dari jatuh cinta pada Asha. Amanat Asha dilaksanakan lalu menjadikan dia lelaki yang lebih baik tahap ekonominya. Pemergian Asha ke London meragut kegembiraan Ismail, Nuriah dan Budin.


Setelah 5 tahun menyepi tanpa berita, Asha kembali sebagai Dr. Aisyah, kembali menceriakan dunia 3 insan yang paling mengasihinya. Namun ada juga hati yang tidak senang dengan kehadirannya dan sentiasa memburuk2kan dirinya. Pertemuan dgn boss Budin, Nasha memungkinkan Asha kembali kepada keluarganya namun bapanya masih menganggap dia membawa sial dalam hidup mereka sekeluarga. Nasha membuang perasaan cintanya terhadap Budin kerana dia tahu Budin lebih menyintai adiknya, Aisyah. Selain Nasha, Marlia juga menyintai Budin dan sanggup melakukan apa saja asal dapat berkahwin dengan budin tambah2 lagi biler mendapat sokongan penuh dari ibu tiri Budin.


Laluan hidup Aisyah bukannya mudah.


Budin ni pada pendapat saya mcm cintakan Aisyah sebab kecantikannya. Dari segi kepercayaan pada Aisyah agak kurang sbb dia lebih percayakan kata2 orang lain. Dia berat mulut utk mendapatkan kepastian dan cerita sebenar dari mulut Aisyah sendiri.


sure fine whatever
rinn

Also by this author:
Bila Ada Rindu


Ada Cinta Di Hati


Tiada Noktah Cinta


blurb/sinopsis belakang buku:


Kelahiran Asha tidak dinantikan kerana dianggap membawa sial. Perniagaan keluarga yg sebelum ini sukses, akhirnya merudum. Kecewa dgn kenyataan itu, Asha sering bertindak di luar batasan. Bukan niatnya utk menconteng arang, dia cuma mengharapkan sedikit perhatian.


Kehadiran Zaiffudin membawa seribu makna dlm hidupnya. Bkn saja terhutang nyawa dan budi, bahkan lelaki itu telah memberi nafas baru dlm denyutan nadinya. Kerana lelaki itu juga, dia bangkit membina kecemerlangan diri. Tanpa sedar, perasaan aneh itu kian bercambah dgn sendirinya.


Kepulangannya dari London membawa sejuta impian. Impian yg tergantung selama ini harus disandarkan. apatah lagi nur Islam telah menyinari jiwanya. Kini nama Asha juga telah tiada, yg ada adalah sebuah nama yg cukup indah... Aisyah.


Detik waktu yg berlalu menjadikan Aisyah seorg pencinta yg setia. Namun, siapa sangka saat bahagia berlegar di depan mata, akhirnya musnah dlm sekelipan sahaja. Bakal ibu mertua yg diharap dpt menyirami hatinya yg ketandusan kasih sayang rupa2nya meracun diri.


Mampukah Aisyah bertahan sedangkan dia tahu syurga suami terletak di bawah telapak kaki ibunya?

Review 158: Tiada Noktah Cinta by Emma Maizura


Tiada Noktah Cinta by Emma Maizura
Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd


"Cinta itu bukan jalinan dua hati tetapi paduan dua jiwa"


Lepas baca novel Bila Ada Rindu, teringat lah pada karya2 Emma Maizura yg sebelum ini. Aku follow novel2 dari penulis ini sejak novel pertamanya dengan Alaf yg bertajuk Tiada Noktah Cinta. Pada ketika itu namanya sangat baru dlm dunia penulisan, tapi aku la baca lewat, biasala, ketinggalan zaman :)


Walaupun namanya sangat baru ketika itu, tetapi karya pertamanya kelihatan seperti orang yang sudah lama dalam bidang penulisan. lancar, bijak menyembunyi kisah misteri di sebalik watak Fitrah yang menjadi igauan Daniel. Geram jugak aku bila Fitrah ni asyik mengelak saja bila ditanya.. info diberi sedikit-sedikit oleh penulis, cukup utk membuat kita menggenggam pinggir buku dgn lebih erat dan meneruskan bacaan dgn berkobar kobar.


Fitrah terdampar di Labuan kerana dihalau bapanya setelah kesucian diragui. Dia yg dulunya tomboy bergaul dgn lelaki2 di kampungnya tetapi gurauan kawan2 kali ini merosakkan masa depannya. Dia terjaga di sebelah Ismadi yg juga terkebil-kebil spt dirinya. Kesimpulan dibuat, dia sudah hilang harga diri. Fitrah bencikan Ismadi yang sedikit pun tidak membela dirinya dan menceritakan hal sebenar.


Daniel tu bos dia. diorang ni suka sama suka tetapi Fitrah tak membiarkan dirinya hanyut dgn cinta. Dia tak mahu Daniel terluka bila mengetahui kisah silamnya. Ismadi hadir kembali dan masih berminat dgn Fitrah tetapi Fitrah sudah tidak percayakan lelaki itu dan dia tak pernah menyintainya, hanya sahabat. Ismadi memainkan peranannya sbg orang jahat dlm cerita ini. Fitrah terpaksa menceritakan segala-galanya kpd Daniel lalu meletakkan jawatan tanpa pengetahuan Daniel. Simpati dan cinta makin tebal di hati Daniel tetapi Fitriah menghilang. Bapanya pula memaksanya menerima Diah, sahabatnya sejak kecil demi membalas budi baik ibu bapa Diah terhadap bapanya. Daniel dalam dilema.


Dgn kekuatan yg diberikan abangnya Fitriah pergi mengadap ibu dan ayahnya. sedikit demi sedikit perubahan dirinya berjaya mencuit hati bapanya yg pernah membuangnya, tetapi Ismadi tu badigol betul.. ada saja benda dia nak buat utk memporak perandakan hidup Fitriah. Disangkanya Fitriah akan melutut merayu agar mereka berkahwin tetapi, Daniel terperangkap ketika bersama Fitriah utk menenangkan gadis itu terpaksa mengahwini Fitriah sedangkan esoknya adalah hari nikahnya dgn Diah yang langsung dia tak ingat.


Bermula konflik kisah yang lebih berat dlm novel ini. Ntah kenapa aku rasa kisah ni sedih sangat.. atau pun aku tengah sensitif sekarang ni? ntah la..


Geram betul dgn Ismadi yang masih rasa tak bersalah walaupun dia memang bersalah.. i kinda of wish biar mampus kena langgar lori.. and tersenyum aku bila betul2 dia kiok lepas kena langgar lori.. haha.. walau apapun.. aku rasa tak rugi baca sbb happy ending :) hehe.. can't help it.. i looooooooooooooove happy endings... la la la...


Also by this author
Ada Cinta Di Hati


Kala Mimpi Bersatu


Bila Ada Rindu



sure fine whatever
rinn



sinopsis belakang buku:


Entah silap siapa, persahabatan menjadi ingauan ngeri. Kerana percaya atas dasar sahabat, dirinya dianggap sebagai pencemar maruah! Ismadi membiarkan Fitrah sendiri mencari harga diri yang telah hilang dan hidup dalam sejarah hitam yang tidak tahu siapa penciptanya.


Hampa dan keliru menjadikan Fitrah seperti dikejar oleh bayang-bayang sendiri. Begitu takut untuknya berpaling apatah lagi melangkah. Bagi dirinya di kira kanan penuh onak yang tak sanggup untuk diredah. Dia rela berdiri di situ selagi boleh bernafas. Biarlah semuanya berlalu mengikut putaran waktu. Dan... dia sanggup menjadi penunggu yang hanya mengenang kisah lalu.


Sesekali Fitrah ingin membebaskan diri daripada rantaian kenangan itu. Membuangnya jauh-jauh supaya hidup lebih tenang dan damai. Tetapi, bagaimana hendak disingkirkan kalau kenangan itu sering menerjah? kadangkala dia rimas dengan belenggu itu. Terutama bila jiwanya sepi kerinduan dan hatinya kontang dgn kasih sayang.


Kehadiran Daniel seperti tepat pada ketikanya. Tetapi Fitrah seakan bermain dgn masa. Baginya cinta yang baru berputik ini mesti dinoktahkan! Namun, gembirakah Fitrah dgn keputusan itu? Atau, luka lamanya akan berdarah kembali?


RM17.00
420 muka surat

Review 157: Bila Ada Rindu by Emma Maizura


Bila Ada Rindu
Penulis: Emma Maizura
Cetakan Pertama 2009
RM19.90
Sabah/Sarawak: RM22.90
502 mukasurat
Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd


"Rindu itu satu pertemuan tatkala sendirian"


Tema yg dibawa EM dalam novel keempatnya ini agak berat dan menyentuh masalah gejala sosial yg semakin serius sekarang ini. Gadis tidak bersalah mengandung setelah diperkosa tetapi disingkir oleh orang kampung.


Orang asing pulak yng bersimpati, tetapi kelahiran anaknya telah meragut nyawanya. Tetapi kisah ini bukan tentang ibunya, ianya tentang Dalyla yg dipelihara penuh kasih sayang oleh keluarga angkatnya sehingga dia sendiri tidak menyangka bahawa dia adalah anak angkat. Dia membesar sbg anak manja yg ayu dan dikawal rapi ibu bapanya yg bimbang dengan masalah sosial zaman sekarang dan bimbang nasib ibu kandung Dalyla akan menimpa dirinya pula.


Mereka ada sebab utk lebih risau lagi apabila Dalyla menjadi perhatian jejaka kacak, Eriel yg digilai ramai wanita.


Ibu dan ayah Lyla memaksa dia mengahwini sepupunya, Zahim supaya rahsia kelahiran Dalyla dapat disembunyikan tetapi Zahim sendiri gagal membendung perasaan memberontaknya kerana dia enggan memperisterikan anak luar nikah spt Lyla.


Alasan Lyla dan Eriel dituduh berdua-duaan digunakan utk memutuskan pertunangan mereka. Lyla redha dan rahsianya sudah bukan rahsia lagi. Ibu Eriel tak mahu Eriel merapati Lyla lagi.


Lyla semakin matang menempuh hidup walaupun pada mulanya dia cuba menjauhi ibu bapa angkatnya. Namun alongnya telah menyemai kesedaran sebenar dlm jiwanya. Setelah dia mula stabil dalam hidupnya, Eriel muncul semula dan kali ini dia nekad mahu memperisterikan Lyla.


Kehidupan berkeluarga mereka tidak mudah, tambah2 pula dgn kehadiran Shira yg tak pernah jemu menghina latar belakang Lyla tambah2 pula dia disokong ibu Eriel.


Bagaimana Lyla berjaya curi hati ibu mertuanya? kena baca sendiri lah.


Watak macam shira dan ibu Eriel tu kelihatan sgt tipikal dan agak selalu kita baca dan mungkin susah nak distinguish dgn watak2 lain yg ada ciri2 yg hampir sama. Hhingga buat aku terfikir. Datin2 semua nak menantu macam Shira ke? Dari dpt menantu mcm shira, baik lagi la si Lyla tu walaupun dia anak luar nikah tapi dia pandai menjaga adab sopan dan maruah diri.


also by this author:

Ada Cinta Di Hati


Kala Mimpi Bersatu


Tiada Noktah Cinta




sure fine whatever
rinn



blurb/sinopsis belakang buku:


Hidup Nur Dalyla dipayungi bahagia apatah lagi menjadi ank kesayangan keluarga. Ke mana pergi, dgn siapa dia berkawan sering menjadi perhatian org tuanya sehingga dia digelar anak manja. Walaupun kadangkala rasa terkongkong dgn situasi itu, namun dia akur... kasih sayang ibunya melebihi segala.



Namun, siapa sangka... di sebalik kegembiraan dan kesempurnaan itu, rupa-rupanya ada cerita duka yg terbongkar. Gelaran anak angkat yg berstatus luar nikah ibarat bumi menghempap kepala. Sekelip mata, segala imian ranap begitu sahaja. Dalyla kehilangan punca.


Saat hati dihurung kecewa, muncul Eriel untuk menyembuh luka. Namun, bila kisah hitamnya diketahui, sang arjuna pergi tanpa sebarang pesan. Hati Dalyla merintih...


Awan hitam seolah-olah melitupi segenap dunianya. Mungkinkah ada sinar mentari pada esok hari?