Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Monday, July 26, 2010

Review 167: Pada Angin Aku Berpesan by Adileah


Pada Angin Aku Berpesan
Penulis: Adileah
Cetakan pertama 2010
Terbitan Jemari Seni Publishing
501 mukasurat
RM20.00
Sabah/Sarawak: RM23.00


Ada yang mencari cerita kawin paksa ke? haaa kalau ada sesuailah cari buku nih. Apa bezanya dgn karya2 lain? well ni dari Adileah. Cara dia menutup cerita ini pastinya mengejutkan sesiapa yg terbiasa dgn ending2 tipikal cerita kawin paksa.


Ariel telah lama bercinta dgn Nelly. Tindakannya membawa Nelly berjumpa ibu bapanya telah menimbulkan kerisauan hati kedua org tuanya tu. Nelly tu seksi giler, org tua2 kampung tengok memang fikir berjuta kali nak buat menantu.


Yasmeen anak sahabat bapa Ariel menjadi calon terbaik utk Ariel. Ibu bapa Ariel berharap Ariel yg semakin sesat itu akan menjadi lelaki yg lebih bertanggungjawab. Yasmeen menolak kerana dia sudah ada Adam yg dicintainya sepenuh hati. Namun pinangan sudah diterima dan tak akan ditarik balik lagi.


Ariel tu kelihatannya spt anak yg menurut kata walaupun ada gak cubaan2 membantah tapi bila jauh dari ibu bapanya dia ni rajin gi clubbing dan memang keja mengulit si Nelly tu saja.


List Ariel yg kena cantas oleh Yasmeen tu kelakar jugak :)


Yasmeen menyesal tak tengok gambar Ariel terlebih dahulu sbb rupa2nya Ariel tu one of the bosses kat tempat keja dia. Ariel memang ada tengok gambar yasmeen tapi memang yasmeen hantar gambar yg paling teruk dia ada.


Kisah diorang selepas kawin tu memang tipikal cerita kawin paksa kerana diorang ni saling membenci dan cuba saling menyakiti. Ariel besar egonya. Yasmeen bijak melawan tetapi at the same time dia menjaga rahsia Ariel yg masih meneruskan hubungn cinta dengan Nelly hingga tak diketahui langsung oleh familinya atau famili Ariel. Biar pecah di perut jgn pecah di mulut!


Yasmeen cuba berubah tapi tak dapat melupakan Adam. Ariel memang tersentuh dgn kebaikan dan kesungguhan Yasmeen, tapi dia masih merasakan cintanya terlalu kuat utk Nelly. Jika disuruh memilih, akan tetap memilih Nelly.


Apa beza cinta Adam dan cinta Ariel? Bagi Adam, dia menjauhi Yasmeen supaya Yasmeen tidak menjadi isteri yg berdosa. Dia terlalu sayangkan Yasmeen utk membiarkan Yasmeen berdosa begitu. Bagi Ariel pula kemanjaan dan keseksian Nelly telah mengikat hatinya, namun pada masa yg sama dia semakin terpikat dgn Yasmeen. Dia nak kedua2nya. Diri sendiri pun tak betul ada hajat nak pasang dua.


Nelly bagi aku adalah seorg wanita yg baik hati. Dia tidak menjengkelkan. Ariel tu lebih menjengkelkan. Nelly walaupun manja tapi dia seperti boleh dibentuk, cuma Ariel tu lebih banyak mengikut daripada memperbaiki Nelly. Ariel mengaitkan cinta dgn tarikan fizikal. Nelly lebih seksi dan dia lebih tertarik kpd Nelly walaupun pd masa yg sama Yasmeen yg tidak pernah cuba memikatnya tu kelihatan sempurna sbg isterinya.


Nelly yg kelihatan baik hati tu rupa2nya jadi beast bila tau Ariel menolaknya dan memilih utk bersama Yasmeen. Mgkin dia terlalu geram kerana sudah lama tertipu dgn lakonan Yasmeen dan Ariel. Perut Yasmeen dirodok dgn gunting (di perut sudah pecah tapi rahsia tetap rahsia). Hmmm semua kat pejabat tu kelihatannya seperti menyalahkan Yasmeen walaupun diorang semua menyampesss dgn aksi2 romantis Ariel dgn Nelly. Rasa mcm diorang lagi benci dgn lakonan Yasmeen dan Ariel yg spt tak ada hubungan apa2 sedangkan diorang suami isteri. Mcm pelik lah pulak.


Sejujurnya aku suka ending cerita ni. Yasmeen bertemu cinta yg terbaik utk dirinya. Walaupun Yasmeen terpaksa melalui fasa yg mendera jiwanya tetapi ia adalah utk sesuatu yg jauh lebih baik.


Aku tercari-cari jugak part Nelly dan kawan2 sepejabat Yasmeen diceritakan keadaan sebenar Yasmeen dan Ariel supaya kesalahan tak diletakkan di bahu Yasmeen semata-mata.


Di hujung cerita barulah ibu bapa Yasmeen menyesal menyerahkan satu2nya anak kesayangan mereka kepada lelaki seperti Ariel. Mesti nyesal gak tu sbb dulu tak terima Adam.


Apa jadi pada Ariel? huh! Ada aku kisah???


Aku rasa mgkin ramai pembaca yg lebih mengharapkan Ariel yg bersama Yasmeen kerana dia sudah menunjukkan perubahan2 positif. Kalau Ariel dan Yasmeen berpisah sebelum Nelly menikam Yasmeen, mungkin kurang sikit rasa terkilan. Tapi tak kiralah dilihat dari sudut mana pun, Adam jauh beribu kali lebih baik dari Ariel :)tahniah buat Adileah utk novel ni :)


sure fine whatever
rinn
blurb/sinopsis belakang buku:


Perasaan kasih dan sayang itu diberi percuma oleh Allah, tetapi mengapa ada sesetengah org begitu kikir sekali utk menzahirkannyya?


Abah emak tidak pernah mahu mengerti apabila Ariel berkata dia sudah ada Nelly!


Bahagiakah Yasmeen jika terpaksa meninggalkan cinta pertamanya untuk menjadi isteri hanya kerana lafaz nikah tetapi tidak pada hakikatnya?


Lalu di mana segala keindahan perkahwinan ini jika percaturan hidup mereka bidaknya itu ada pada org lain yg menggerakkannya.


Pada si isteri perkahwinan itu penyatuan dua hati, jika hatinya seorg sahaja yg lurus... dan hati Ariel masih bercabang, kenapa dia harus membiarkan diri terseksa dalam bahtera ini?


Ada apa pula dgn Yasmeen sehinggakan Ariel tidak mahu menceraikannya, tetapi tidak juga mahu melepaskan kekasih gelapnya.


Lelaki seperti Ariel ini harus diajar! Tetapi dgn cara yg bagaimana, Yasmeen?


Bencikah ini...?
Pabila tiba-tiba kalbunya berdarah parah tetapi tidak meninggalkan parut. Jiwanya sejuk dingin tetapi tidak membuatkan dirinya beku. Sanubarinya panas membara, tetapi dia tidak tahu dari mana nyalanya.
Atau... cintakah itu?


------
Pada Angin Aku Berpesan memperlihatkan idea ADILEAH untuk mengungkap: "Aku benci kepadamu," dgn caranya yg tersendiri.

No comments:

Post a Comment