Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Thursday, July 1, 2010

Review 155: Resipi Hati by Iejay ZakariaResipi Hati
Penulis: Iejay Zakaria
Terbitan NBKara
Cetakan Pertama 2010
RM21.50
Sabah/Sarawak: RM24.50
525 mukasurat


"Cinta itu seperti masakan yg ada macam2 rasa"


Apa rasa bila baca novel ni? Rasa macam nak makan. Bukan makan buku, tapi resepi dia sedap2lah. Tapi tak semua resepi aku baca dalam novel ni sbb aku lebih tertarik nak mengikuti kisah Adriana dan Zuan. Pada awal2 cerita tu aku baca la jugak resepi2 yg diselitkan. Tapi bila dah tiba part2 yg kita tak sabar nak tau, aku skip jer part2 resipi tu.


nanti bila2 rasa nak masak something new or different, boleh la cari novel ni kat rak :) Novel ni macam fusion of buku resepi dan novel. Apa yg characters citer ni makan or masak, akan diberikan resepi di muka surat seterusnya :)


Kisah ni tentang Adriana dan Zuan yg bertemu dan bercinta. Dalam tempoh 3 bulan saja Zuan membuat keputusan utk memperisterikan Adriana, Seorg gadis manis yg berbudi bahasa, pandai masak pulak tu!


Adriana adalah anak yatim. Zuan pulak dari keluarga yg bercerai berai. Ibunya dari keturunan baba-nyonya yg menganut Islam kerana mengahwini ayahnya. Ibu Zuan gembira menerima kehadiran Adriana sbg menantu tetapi adik Zuan tu rupa2nya berdendam dengan Adriana sejak dibuang sekolah. Ermilza percaya dia dibuang sekolah sbb Adriana yg report. So dia mengambil peluang utk membalas dendam ketika sebumbung dgn Adriana. Memang plan dia sentiasa membuahkan hasil tetapi dendamnya tak padam. Dia berjaya buat Adriana keguguran, malah dia mempergunakan kawannya utk memerangkap Adriana dlm keadaan yg sgt memalukan sehingga Adriana dihalau keluar dan menyebabkan suami isteri itu terpisah kira2 5 tahun. Geram la ngan Zuan tu yg lebih percayakan adiknya dari isteri sendiri.


5 tahun yg berlalu telah mematangkan Zuan. Dia menjadi lelaki yg lebih bertanggungjawab dan tak jemu2 menjejak Adriana. Pertemuan semula dgn Adriana membuat dia sgt gembira tambah2 pula ada Aryan di sisi Adriana dan dia percaya Aryan itu anaknya. Tapi ada rahsia mengejutkan yg dipegang Adriana. Sedih gilerrrrr. Bukan senang Zuan nak ngorat balik bini dia, so dia amik langkah alternatif, dia ngorat Aryan dulu. ;)


Mati2 aku ingat Kerol tu lelaki! ceh! haha. Mau tak tekejut aku bila Kerol nak kawin ngn Azlan! haha. edeh.


sure fine whatever
rinntisan

also by this author

Lagu Cinta


blurb/sinopsis belakang buku:


Ramai yg fikir cinta dtg semula jadi. Cukup kalau kita mencintai seseorg dan orang itu mencintai kita. Ada pula org rasa cinta memerlukan petua dan harus diikuti supaya org yg bercinta tidak kecewa.


Bagi Adriana, cinta itu seperti resipi. Perlu diikuti dgn peraturan tertentu dan cinta itu akan menjadi seronok dan sesedap resipi yg sering dicubanya. Namun selepas berkahwin Adriana baru sedar, cinta dan resipi itu sebenarnya tidak sama. Resipi boleh diubah sesuka hati oleh yg menciptanya. Tetapi cinta memerlukan dua org yg berlainan jiwa dan rasa bekerjasama.


Pelbagai dugaan rumah tangga menyedarkan Adriana, persamaan resipi masakan dan resipi rumahtangga hanyalah satu... iaitu kesabaran.

No comments:

Post a Comment