Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Thursday, December 31, 2009

Saturday, December 26, 2009

Review 52: Princess by Bikash Nur Idris


Princess
Penulis: Bikash Nur Idris
Terbitan: Rhythm Publishing
Cetakan Pertama: 2000
Harga: RM12.90
Sabah /Sarawak: RM13.90
isbn: 9789831872871
256 mukasurat

"Princess hatiku
Teguhkah cinta di hatimu"


Habih jugak aku redah buku ni walaupun kesibukan melanda. Ini adalah antara novel yang melonjakkan nama Bikash Nur Idris dan mula menarik perhatian pembaca novel. Masa tahun 2000 tu aku tak tau pun novel ni wujud. Masa zaman tu aku tak minat baca novel. Aku lg suka tengok tv, layan english tv series atau citer telenovela latin :p


Aku suka character Nazira yg ceria, dia memang menyerikan cerita ini dengan sifatnya yg periang itu.


Izat tu pulak, hmm watak playboy memang selalunya aku tak bekenan. Selalu nak tunggu the right woman baru nak stop permainkan perempuan. Just dok diam2 bleh tak? haha.. kesian la pompuan2 yg dipermainkan tu. Yg aku geram tu, family dia pun mcm tak kisah jer dia nak main2kan perempuan sbb suatu hari nanti diorang yakin Izat akan jatuh cinta dan akan setia pada cinta itu sebab, bapa ngan mak dia mcm tu dulu. si bapanya tu jenis suka permainkan perempuan jugak, tapi lepas jumpa dgn si ibunya, dia jatuh cinta dan setia dalam perkahwinan mereka yg sudah menginjak 30 tahun.


Tapi aku suka dgn cara Izat berubah, ada evolusi walaupun pd mulanya mcm tiba2. Tempoh Ira meninggalkan dia menjadikan dia lebih sedar yg cintanya takkan berubah dan dia takkan dapat menerima orang lain selain Ira.


Walaupun sad ending tapi aku suka sbb diorang dapat gak kawin. Memang aku dah dpt warning mengenai kisah sad ending nih. tapi this one is interesting, walaupun aku ni bukan jenis yg suka sad ending.


Kisah nya? citer dia camni... Izat ngan Ira ni sebenarnya pantang jumpa mesti gaduh. Diorg memang musuh aar.. kira kalau nampak jer, isytihar perang aar, tak kira la depan sapa, mulut masing2 memang tak henti2 melepaskan tembakan peluru dan lazer. Izat yg sebelum ni asyik menang dgn perempuan, akhirnya menerima tentangan hebat hingga Ira berjaya mempermainkannya di khalayak ramai beberapa kali.


Ciuman yg mulanya niat Izat utk mengusik dan membalas dendam menjadi benih cinta di hati Izat, tapi Ira, dia ngamuk sbb dlm byk2 manusia Izat jebon tu jadi yg pertama.


Akhirnya Izat merasa jugak la bab2 kena berusaha keras utk ngorat gadis idaman yg bakal menjadi isterinya. Selepas cintanya mula bersambut, Izat dikejutkan dengan permintaan Ira agar dia dilepaskan dari hubungan cinta itu. Korang rasa sebab apa? Ira saja nak permainkan Izat atau ada rahsia yg disembunyikan? *sighs* cerita yg membuatkan aku menangis di petang yg berhujan lebat.


And ni lah baru aku tau yg watak Izam dan Aiza dlm 'Dengan Nama Cinta' tu datang dari cerita ni rupanya. Tak sangka pulak diorg terputus hubungan selepas apa yg menimpa Izat dan Ira. Tapi sambungan kisah diorang dlm DNC best!


sure fine whatever
Rinn




sinopsis/blurb:


Mohd Izat Effy jejaka tampan dan kaya yg sering menjadi rebutan. Kekayaan dan ketampanannya menjadikan dia ego. Keegoannya luntur apabila dia dipertemukan dengan gadis yg degil, lincah dan periang. Pertemuan atas dasar kebencian itu akhirnya membenihkan rasa cinta. Apatah lagi keluarga kedua belah pihak amat merestui hubungan suci itu. Di saat Izat ingin melamar princess hatinya, Nazira menarik diri. Izat kecewa dan menderita dgn tindakan itu. Tertunaikah impian Izat untuk mereka...

Review 51: Di Bibirnya Ada Cinta by Anita Aruszi


Di Bibirnya Ada Cinta
Penulis: Anita Aruszi
Terbitan Fajar Pakeer
Cetakan Pertama 2009
isbn: 9789833880614
RM8.90
Sabah/Sarawak RM11.90
126 mukasurat

Pestaim baca kisah tentang ahli cosmetology, khusus lipstik pulak tu. Aku tak bleh ar pakai lipstik, rasa air liur takleh telan peh tu menjejeh kuar. eeeeeeeeee. haha.


Kael adalah lelaki yg suka lipstik, tapi bukan berlipstik, dia jenis padai appreciate lipstik. Dan satu banner telah menangkap pandangan matanya dan dia jatuh cinta pada bibir itu. Sian plak, jadi gila bayang jatuh cinta ngan bibir gadis dalam banner.


Widuri tu pulak adalah rakan sekerja Kael. Diorang ni suka berdebat, jenis berdebat yg membawa gaduh :) Widuri yg sebelum ini tidak menarik perhatian Kael akhirnya berjaya membuat Kael tertanya-tanya setelah terserempak dgn gadis brutal tu di suatu tempat eksklusif berpakaian feminin. Widuri yg dia kenal gemar berpakaian gedoboh, mana ada pakai feminin2 mcm tu. Misteri itu menarik minat Kael utk menjaga tepi kain Widuri. eh, tepi seluar.


Kelakar betul part Kael terpaksa kuar dgn Miza tu. Mak Kael tu takut sbb anak dia tak der makwe, so dia kenen la ngan Miza tu. Kael tu mampu bercerita ttg lipstik sehingga Miza boleh rasa seram.


WAlaupun dalam cerita yg ringkas begini, Anita Aruszi masih lagi menyelitkan unsur cinta dan misteri dalam kisahnya :) i like!!


sure fine whatever
rinn


Sinopsis/blurb:


Kata orang cinta datangnya dari mata, terus turun ke hati. Tapi bagi Kael, cinta tidak semudah itu. apatah lagi gadis2 yang berada di sekelilingnya langsung tidak menarik minatnya kecuali seorg...


Widuri bukan gadis idaman, malah jauh panggang daripada api utk termasuk dlm senarai gadis-gadis yg diperkenalkan ibunya. Di mantanya dia melihat Widuri sbg si Ugly Duckling. Namun dwi-personality Widuri memangkah setiap perhatiannya pada gadis itu.


apatah lagi sikap Widuri menimbulkan misteri tersendiri sekali gus menimbulkan rasa bingung, curiga dan keliru dalam diri Kael. Apakah misteri itu? dan, benarkah si Ugly Duckling punya dua personality berbeza?

Review 50: Semalam Kubermimpi by Aina Emir


Semalam Kubermimpi
(Koleksi Cerita-cerita Menarik)
Penulis: Aina Emir
Terbitan KarnaDya
Cetakan Pertama 2006
220 mukasurat
isbn: 9789834276126


nampaknya dalam kisah2 pendek mcm ni penulis lebih selesa bercerita kisah2 yg 'hanging' endingnya yg boleh membuatkan aku hangin satu badan dan sesetengahnya mempunyai tema yg lebih berat dari biasa dan surprisingly ada juga cerita yg membuat kita berfikir dan muhasabah diri.


Kisah 1: Semalam Kubermimpi


Iman sudah bertunang dengan Lufti. Jejaka hensem, kaya yg sempurna di mata Iman. Namun semakin dekat tarikh perkahwinan mereka, kesempurnaan itu semakin pudar dan keistimewaan Adam (sahabat baiknya) pula semakin terserlah. Semakin lama mengenali Adam, Adam yg sepet tu kelihatan makin menarik manakala semakin lama mengenali Lufti, Lufti kelihatan semakin jelik.


Taktau la apa nasib Iman, dia bersama Lufti atau Adam. Kalau ikut feeling kiter mestila nak Iman ngan Adam! hehe... Kesian la Iman kalau betul kawin ngan Lufti. Tau la kaya tapi jenis anak emak. Mak dia control semua.


Kisah 2: Anna Karina


Kisah ini pula tentang Anna dan Adil. Mereka dari latar keluarga yg berbeza namun kasih menemukan mereka dari zaman kanak2 lagi. Adil sering disalah anggap kerana bapanya dipenjarakan atas kesalahan mengedar dadah. Kepercayaan Anna pada Adil tak pernah pudar walaupun Adil dipersalahkan apabila Amirah hamil. Bertahun-tahun Adil menghilangkan diri.


Dunia pekerjaan menemukan Anna dgn Saiful yg mirip Adil. Dia menerima huluran kasih Saiful yg sgt baik hati lalu mereka bertunang. Lepas dah bertunang tu, barulah Adil (yg sudah kaya bergaya) muncul kembali dan terbongkarlah kisah sebenar yg tersimpan bertahun-tahun lamanya. Betullah kata datuk Anna yg suatu hari nanti Adil akan datang mencari anna.


Adil ada sebab yg kukuh utk menyembunyikan cerita sebenarnya. Semuanya demi menjaga maruah keluarga Anna.

Kisah 3: Air mata

Memang kisah yg mengundang tangis. Seorg ibu yg berkorban utk anak2, tapi anaknya yg sulung, Amri yg sedang berada di Australia merasakan ibunya tidak sayangkannya lalu membuat keputusan utk terus berada di Australia kerana tak da org yg sayangkan dia lagi. Dia merasakan ibunya melebih2kan adik2nya yg lain. Tak sedo diri punya anak. Mak dia susah2 hantar dia gi belajar luar negara dia boleh complain? aduih. Adik2 dia yg lain tak der ke luar negara mcm dia. Bila mak dia bantu adik2 dia dari segi kewangan utk memulakan perniagaan dan bantu down payment keta 2nd hand, dia boleh terasa hati dan merajuk tak nak balik? Memang nak kena sekeh anak mcm nih. yang dia tu kat luar negara sapa yg support? Memang kisah ringkas yg menyentuh perasaan.


Kisah 4: Cahaya Yg Sirna

Macam mana ya menjalani hidup seharian dengan berpura-pura tidak tahu perkara aib yg sedang berlaku dalam keluarga. Demi menjaga maruah keluarga, semua mendiam kan diri. Adib yang lahir dari hubungan terlarang dibenci, dia terbiar tanpa kasih sayang. Namun anak itulah yang menawarkan diri menjaga ayah yang sedang terlantar menunggu maut menjemput. Iza sendiri dilanda trauma atas apa yg pernah dilihatnya sehingga perkahwinannya hanya bertahan 5 bulan. Namun kasih tetap ada buat Nasir yg muncul semula selepas 10 tahun. Dengan fikiran yg semakin matang dia nekad mahu membela Adib dan Adib perlu tahu perkara sebenar.


Kisah 5: Minahku Sayang


Bagi saya kisah ni jenis yg mengundang senyum sinis. Anas adalah jejaka kacak yg mahukan gadis terbaik utk dirinya. Dia ada la minat sorang minah ni yg dia selalu tengok dari jauh. Dia berusaha mendekati gadis tu, dan dia dpt la tau minah tu namanya Felisia, memang seanggun rupanya. Walaupun tak pernah berkenalan secara bersemuka, Felisia jelas kelihatan tertarik dengan kehenseman Anas. Anas gembira tapi kegembiraan itu tercantas biler mengetahui datuk yang disangka datuk kepada Felisia yg manja adalah seorang Y. Bhg Datuk. Hehe... nasib baik la Anas tak sempat nak ajak Felisia tu dating.


Kisah 6: Cinta Abadi


Yam berkahwin dengan seorg duda ketika usia yg sudah lanjut. Dia cuba menjadi isteri dan ibu terbaik untuk 4 org anak suaminya. Namun ingatan Faisal terlalu kuat utk arwah isterinya yang dikenali sejak bangku sekolah lagi. Faisal adalah suami yg budiman dan Yam sabar menunggu cinta suaminya.


Kisah 7: Sayangku di Dali


Naj membawa hati yang luka ketika melawat China. Siapa sangka di Dali hatinya terpaut pada seseorg. Johan terus lenyap dari ingatan dan Khairi mengisi jiwanya. Namun dia seperti serba salah bila mengetahui yang wajahnya seiras arwah isteri Khairi, dan mungkin sebab itu Khairi mengejarnya?


Kisah 8: Hilang


Aku stuju ngan DD, kisah pendek ini sangat menarik dgn cara tersendiri. Luqman mengenali izat sejak skolah rendah. Setelah menginjak dewasa, mereka bertemu semula di Kuala Lumpur. Izat sudah berbeza dgn Izat yang dulu. Izat sukakan gadis yang boleh sponsor dia makan minum tempat tinggal. Man yg baik tu terjebak dengan cara hidup Izat dan akhirnya dia pun dah jadi macam Izat.

satu haritu Man balik ke rumah Melisa yg ditumpang bersama Izat. Melisa yg dikenalinya tu sedang mengandung anak Izat tapi Izat enggan mengambil tanggungjwb dan melarikan diri. Nasib Melisa menyeret Man utk muhasabah diri dan dia kesiankan anak yg dikandungkan Melissa lalu mengambil Melissa sbg isteri. Mereka sama-sama menginsafi dosa lalu dan mendekati ALLAH. Melissa disingkir dari keluarganya yg tidak merestui perkahwinan mereka. mereka memulakan hidup baru di tempat baru, bahagia menyinari hidup mereka tambah2 dengan kehadiran Ali yang comel. Tapi tiba2 suatu hari Izat muncul dan teringin nak tengok anaknya, Ali. Memang kesian la tengok Izat tu so Man bagi tumpang, ingat ke sekejap, Izat buat2 tak paham dan buat macam duduk situ terus (macam diorang penah duduk sama 3 orang dulu). Man tak dapat bersimpati lagi dengan Izat apabila Izat cuba menggoda Melissa. Izat disuruh pergi dgn baik. Namun Man rasa bersalah apabila menerima panggilan telefon dari pihak polis...







sinopsis/blurb:


Kali ini Aina Emir membawa anda kepada pendekatan bercerita yg berbeza daripada yang biasa dilakukannya.


Semalam Kubermimpi adalah koleksi (lapan buah) cerita-cerita yg tidak terlalu panjang bentuknya, tetapi mempunyai plot-plot yg menarik. Cerita-cerita ini ada yg berunsur lucu, ada yg bersifat lebih serius, ada juga yg sedih, tetapi semestinya penuh saspens dan menyentuh perasaan.


Sbg penulis, Aina Emir mengajak pembaca-pembaca untuk menghayati penulisannya dari suatu sudut yg berlainan, dan seterusnya membuka minda untuk fikirkan tentang realiti kehidupan masyarakat kita yg penuh dengan cabaran dan dugaan.

Review 49: Cinta Datang Lagi by Bikash


Cinta Datang Lagi
Penulis: Bikash Nur Idris
Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd
Cetakan Pertama 2009
isbn: 9789831244807
RM17.00
sabah/sarawak: RM20.00
440 mukasurat


"Tak mungkin kuingkari suara hati yang membisik namamu"


Haaa patutla ada yg kata citer ni sambungan citer Ria Qistina! tapi bukan sambung da... ni kira Bikash jadikan watak Fariz dari RQ tu sebagai hero citer CDL ni :) mcm spin-off tv series pulak.


Kalau sapa yg tak ingat Fariz ni, dia ni la yg mengayat power Ria Qistina tapi tak berjaya walaupun dia model dan hensem giler. Tak sangka pulak Erwann yg aku tak bekenan tu pun ada jugak. ADuih mamat tu dalam RQ tersangat la perasan bagusnya. Geram aku.


Ha lagi satu tak sangka! Raisya tu kakak kepada Raniaa rupanya! ala.. heroin 'Bukan Pilihan Hati' tu... Tak sangka lah pulak Erwann dpt Raahah :). Banyak nya tak sangka!


Citer ni bagi aku menarik tapi part Fariz menggunakan Raisya utk mendapatkan Shereen tu aku rasa mcm tak kena jer. Apa pasal nak ngorat Raisya kalau dia nak mendapatkan Shereen? Aku mcm tak dapat nak proses la part tu. Sedangkan dia boleh jer sound direct kat Jaspal tentang rancangan dia sbb Jaspal tu pun memang nak kembali pada Raisya and Fariz pun tahu. Unless kalau tujuan Fariz approach Raisya sbb nak pujuk Raisya supaya membuka hatinya menerima Jaspal kembali sbb Raisya mcm dah tak nak dah beri peluang pada Jaspal. Cara pendekatan Fariz kepada Raisya adalah lebih kepada nak mencuri hati atau lebih senang cakap, nak ngorat la...


Lagi satu.. ermmm kenapa aku rasa citer ni ada unsur2 'gatal'? haha... Bukannya apa, ada sesetengah scene tu macam over miang la pulak. Bikash ni kira ada fans dari kalangan pelajar2 skolah kerana karyanya yg bersahaja dan menghiburkan. tapi biler banyak diselitkan unsur2 'gatal' tu aku rasa tak sesuai la pulak budak2 baca. Sebenarnya kalau cerita sikit2 tu takper, ia akan kelihatan sweet, tapi biler terlebih cerita, kiter plak rasa seram lain macam. ha ha.. aku tak tau nak luahkan mcm mana tapi lebih kurang mcm tu lah aku rasa.


Kisahnya tentang Fariz dan Raisya yg sama2 ditinggalkan kekasih yg berlainan bangsa. Kekasih diorang tu terpaksa berkahwin kerana kehendak keluarga. Jaspal bekas kekasih Raisya berkahwin dgn Shereen, bekas kekasih Fariz. Fariz dan Raisya bertemu di majlis perkahwinan kekasih mereka dan dari situ kisah mereka yg tersendiri bermula...


Niat Fariz yg mulanya ingin mempergunakan Raisya jadi lain setelah dia benar-benar mengenali Raisya. Tapi sayang rahsianya terbongkar sebelum waktunya dan dia nekad mengejar cinta Raisya walaupun terpaksa berdepan dgn ibu dan bapa Raisya. Ibu Raisya mcm tak bekenan kat Fariz sbb suka amik kesempatan ke atas Raisya kalau dibiarkan berdua-duaan. Sampai pengsan makcik tu! kesian! haha.


Sejujurnya aku lebih suka kisah Jaspal-Shereen yg kena kawin paksa tu. ;) Ada misteri yg disembunyikan Shereen dan Jaspal mahu tahu siapakah yg pertama dalam hidup Shereen. Shereen sebenarnya makan hati setiap kali bersama Jaspal kerana Jaspal tak pernah ingat pada satu kejadian ketika dia masih remaja dulu. Aku lebih banyak menangis mengenangkan Shereen dalam cerita ini. Memang kasihan... apa2pun yg best tu citer ni happy ending for both couples!


sure fine whatever
rinn


sinopsis / blurb

Cinta bukan sekadar ungkapan kata-kata. Tetapi cinta adalah kejujuran, keikhlasan dan pengorbanan utk org yg dicintai. Itulah tanggapan Raisya selama ini terhadap cinta Jaspal. Namun, dia hampa bila lelaki itu memilih gadis lain sbg isteri.


Bukan Raisya seorg yg kecewa. Fariz juga turut terluka bila Shereen, gadis pujaannya menjadi milik lelaki lain. Yg anehnya... mereka hadir menyaksikan perkahwinan bekas kekasih masing2 dlm majlis yg sama. Satu kebetulan yg kemudiannya melorongkan 2 hati yg derita ini menjadi akrab.


Tetapi Raisya sering menjauh kerana takut dikecewakan lagi. Fariz pula tak jemu memujuk, kononnya cinta sejati akan datang sekali lagi. Di saat Raisya menyerahkan hatinya kepada Fariz, pecah rahsia, rupanya lelaki itu mendekatinya utk memiliki Shereen semula. Dan Raisya pula akan mendapat Jaspal kembali. Inikah namanya pengorbanan cinta?


Namun bagi Fariz, Shereen cuma kenangan silamnya. Dia sudah terpaut pada Raisya sejak pertemuan pertama mereka. Tapi dapatkan dia meyakinkan Raisya bahawa cinta mereka ada penghujungnya?

Wednesday, December 16, 2009

Review 48: Bukan Pilihan Hati by Bikash




Bukan Pilihan Hati
Penulis: Bikash Nur Idris
Terbitan Fajar Pakeer
Cetakan Pertama 2009
123 muka surat
RM8.90
Sabah/Sarawak: RM11.90
isbn: 9789833880683


Akhirnya dapat jugak buku ni :) dan atas bantuan Iejay, aku akhirnya dapat buku Princess yang melengkapkan koleksi buku2 bikash dalam simpanan aku :) yey! yey!


Tengok tajuk jer kiter dah tau ni citer kawin paksa. Nada penceritaan Bikash masih seperti sebelum-sebelum ini. Ada nada ceria yg menghiasi perjalanan cerita dan disulami scene2 lucu. Memang menghiburkan. As expected, kalau citer kawin paksa mesti ada scene blushing, yg segan nak baca.


Konflik jiwa Raniaa memang tunjang utama cerita ini tapi ianya menjadi lebih menarik apabila disulam pulak dengan konflik jiwa anak saudara suaminya, Kenanga yg menyimpan seribu cerita duka.


Dalam naskah kecil kemetot ni Bikash seperti mempunyai lebih dari cukup ruang untuk menyampaikan ceritanya dengan ending yang terbaik. Pengalamannya menulis cerita-cerita pendek banyak membantu dlm menghasilkan cerita ringkas dan padat ini. Tahniah! :)


bagi yang nak baca teaser cerita ni boleh ke link ni: http://teaser-bni.blogspot.com/2009/07/bukan-pilihan-hati-i.html


Secara ringkasnya, kisah ini tentang Raniaa, gadis India muslim yg dipaksa keluarganya menerima pinangan dari seorg jejaka Melayu kerana mereka yakin Raniaa belum punya pilihan hati dan diorang tak nak dia kawin lewat.


Yg kelakarnya hari nak bertunang tu Raniaa decide utk melarikan diri tapi Fathi dpt kejar dia dan siap angkut rombongan ke tempat persembunyian Raniaa sbb nak bagi jadi jugak majlis pertunangan tu. Bila Raniaa lari balik masuk dalam rumah, diorang semua usung balik tikar semua masuk dalam rumah. haha.


Selepas berkahwin dgn Fathi (setelah beberapa kali cubaan melarikan diri menemui kegagalan) Raniaa masih belum dapat menerima Fathi kerana FAthi tu sebenarnya lectrurer dia kat U dan kawan baik dia Sera putus kawan dengan dia kerana Sera tu syok giler baban dengan Fathi tu, tapi last2 dapat kat Raniaa. Perkara ini membuat Raniaa lagi benci pada Fathi.


Kehadiran Kenanga dlm hidup Raniaa mencuit simpatinya apabila mengetahui sejarah hidup Kenanga yg memilukan. Ini peluang baik utk Fathi lebih rapat dgn Raniaa dgn menggunakan Kenanga :)


Kenanga tu anak kepada kembar Fathi yang meninggal dunia dalam sebuah kemalangan jalan raya.


oopss dah tercerita banyak. ;)




sinopsis/blurb:


Lelaki itu pilihan hati baba dan amma, bukan dia.


Lelaki itu pilihan hati Sera, bukan dia.


Jadi bagaimana dia boleh mesrai hati seorg lelaki yg hatinya sendiri tidak berkehendak? Dia, Nur Rainaa, tidak tahu bagaimana mahu menggarap sayang utk Fathi. Tidak juga tahu bagaimana mahu menerima suami sendiri apabila penerimaan itu mengakibatkan dia hilang kawan baik.


Jadi salahkah kalau dia tidak mahu beri peluang hati menerima bukan pilihan hati? Silapkah kalau dia tidak boleh terus membenci apabila hati mula kenal cinta kepada Fathi sedang Sera lebih layak?

Wednesday, December 9, 2009

Ada Rasa Nak Ngulit Buku Baru?


Tajuk : Jaja & Din
Penulis : Noor Suraya
Penerbit : Jemari Seni
Mula Terbit : 15 Disember 2009


Cinta pandang pertamakah ini...


Sekiranya tiba-tiba anda bertemu dengan lelaki yang membuat jantung anda berlari setara dengan kelajuan jet Sukhoi buatan Rusia, dan mata anda pula tak bisa berpaling daripada dia biarpun sedetik, lalu apa tindakan anda?


=A= katakan: lupakan sahaja itu hanya logamaya

=B= rahsiakan perasaan anda dalam diari merah jambu

=C= kenal pasti siapa dia, dan suruh ayah ibu meminang dia

=D= segera periksa jantung, mata dan tekanan darah, ke doktor pakar


Jaja telah memilih =C= sebagai jawapan


cinta telah membuat aku tidak lut lagi dengan segala ‘peraturan hati’ yang selama ini aku junjung!

Implikasinya:

Abah dan uminya rasa



Alahai, anak abah ni, awat la sampai jadi lagu tu!

Mama nak sorok muka ni kat mana, Jaja?


Inilah cerita Jaja yang meminang ustaz Sastera Arab lulusan Universiti al-Azhar sebagai suami. Tegarkah Jaja seorang media planner memilih hidup ala-ala ‘zuhud’ macam Din nanti?


rupa-rupanya cinta telah membawa hatiku terbuai-buai ke sana ke sini tanpa perlu berhenti di mana-mana ‘lampu isyarat’..



"Hangatnya kasihmu menyelimuti hatiku yang dingin"


Tajuk : Jika Kau Tiada
Harga: RM19.90
Halaman: 512
Penulis: Elin Nadia
ISBN: 978-983-124-479-1


Sinopsis:


SHAKIRA ILYANA kehilangan kasih ibu bapanya sejak kecil lagi. Lantas, dia dibesarkan oleh keluarga angkat. Namun, Shakira bersyukur dengan limpahan kasih sayang, keikhlasan dan persahabatan yang mengindahkan hari-harinya.


Perkenalan dengan Jimmy Hughes sejak zaman persekolahan membenihkan rasa cinta di hati Shakira. Biarpun banyak perbezaan di antara mereka, Shakira dan Jimmy mengimpikan kebahagiaan hidup bersama. Kerana cinta, Shakira tekad untuk menamatkan zaman gadisnya pada usia yang cukup muda.


Tatkala keindahan cintanya dengan Jimmy diusik dugaan, Shakira dikejutkan pula dengan pengakuan Hakim Shahmi, seorang jejaka yang obses tentang cinta. Dia berharap cintanya pada Shakira akan berbalas sehingga sanggup berbuat apa sahaja untuk memiliki gadis itu.


Shakira sedar, biarpun sukar dia perlu terus melangkah. Namun, mampukah Shakira melupakan segala kenangannya dengan Jimmy dan membuka lembaran baru dengan Hakim?



Tajuk: My Honey, Hani
Penulis: Fathi Ramli
Terbitan Karna Dya
Cetakan Pertama 2009


"Biar jauh beribu batu, dua hati pasti akan bersatu"


Sinopsis:


“Kamu tahu tak? Seorang teman saya pernah berpesan, jangan pernah takut untuk bermimpi kerana adakalanya mimpi itu adalah cerminan masa depan yang akan mencorakkan perjalanan hidup kita,” ujar Dimas.


“Kenapa kita mesti ada impian? Kenapa tak biarkan saja hidup ini berlalu apa adanya?” soal Hani.


Siapakah Hani, gadis kelahiran Pahang, Malaysia itu? Siapa pula jejaka yang bernama Dimas? Di manakah mereka bertemu? Bagaimanakah terjalinnya pertalian antara dua insan yang mempunyai latar belakang yang berbeza? Adakah hubungan mereka berkekalan ataupun hanya sekadar ‘teman tapi mesra’?


Marilah kita sama-sama ikuti kisah cinta gadis Melayu ini dalam meniti saat-saat bahagia, suka dan duka dalam kehidupannya di samping jejaka Yogyakarta yang menawan itu.

Tajuk: Pulut Sakura Serunding Kasih
Penulis: Leysa Shuri
Terbitan Karna Dya
Cetakan Pertama 2009


"Pulut sakura berintikan kemanisan kacang merah, mengeratkan kasih sayang antara 2 insan"


Sinopsis:


Novel ini menceritakan krisis kekeluargaan, pertembungan tradisi Timur dengan unsur-unsur Barat, serta generasi muda di tengah-tengah kemelut kehidupan.


Rafique,
pemuda Malaysia yang pernah kehilangan kekasih, menjadikan penghijrahannya ke Jepun sebagai tempat melepaskan diri dari kongkongan memori itu. Berlatarkan kenyamanan Gunung Fuji, kekosongan di hati Rafique diis semula dengan satu kejadian yang tidak dijangka. Hujan lebat bersama ribut taufan, membasuh saki-baki kenangan yang masih merimaskan hatinya. Takdir menghidupkan semula sumbu kasih sayang itu.


Di Gunung Fuji, sekali lagi Rafique kehilangan sesuatu yang tidak ternilai. Apa terjadi di Gunung Fuji? Dapatkah Rafique mencari kehilangan itu?


Pulut Sakura Serunding Kasih memaparkan nilai-nilai sosial dan budaya masyarakat Jepun dan Melayu. Pulut sakura menjadi lambang nilai-nilai Jepun dan serunding mewakili lambang orang Melayu dalam adegan watak-watak di dalam novel ini.



Tajuk : Di Mana Terangnya Bulan
Penulis :Bahruddin Bekri
Penerbit : PTS


"Sebuah kisah yang menyimpan senyum"


Dalil Tuhan untuk manusia, hidup ini adalah kepingan yang perlu dicantumkan. Mengambil hikmah daripada dalil itu, Kamarul menjejakkan kakinya ke Sarawak bagi melanjutkan pelajaran, kepingan hidup yang sering diangan-angan.


Tanpa Kamarul tahu, di situ dia menemukan lebih banyak kepingan hidupnya. Bermula dengan teman serumah yang diam dan hanya berpakaian hitam. Kemudiannya diari biru milik perempuan Cina yang berwajah ayu. Sehingga kepada lelaki berambut panjang yang menyimpan dendam.


Kamarul yang berwajah polos dan tidak tahu menahu, mendapati kepingan-kepingan hidupnya itu perlu dicantumkan, hanya untuk menjawab satu persoalan, di mana terangnya bulan....


Tajuk : Dengarlah Duhai Hati
Penulis: Efi Afiza
Penerbit: Fajar Pakeer
Cetakan Pertama 2009


"Engkaukah itu yang sering hadir dalam mimpi-mimpiku?"


Insyirah selalu menjadi mangsa kebencian emaknya hanya kerana dia tidak sehebat abang-abangnya. Hatinya memberontak dengan sikap emaknya. Hanya ayahnya dan Hadi yang memahami dirinya. Hadi, rakan yang dikenali sejak kecil menjadi tempat dia mengadu. Hubungan rapat antara Insyirah dan Hadi membuahkan satu perasaan aneh dalam diri Hadi namun dipendamkan sahaja. Ternyata Insyirah menganggap Hadi sebagai sahabat apabila memperkenalkan Aiman sebagai teman istimewa.


Perkenalan dengan Aiman merubah semuanya. Pertama kali Insyirah mengenal erti cinta dan pertama kali dia membenarkan hatinya ditakluki. Dengan rela, dia menerima lamaran Aiman tanpa sedar akan perasaan Hadi terhadapnya. Namun, keindahan yang dinikmati hanya sementara.


Insyirah tertekan apabila Aiman menghilangkan diri dan penderitaannya ditambah dengan pemergian ayah yang disayangi. Dugaan demi dugaan membuatkan dia jadi hilang pertimbangan. Dalam menghadapi kemelut itu, Hadi datang menjadi penyelamat. Namun, mampukah dia melupakan Aiman?




Tajuk : Cinta Seorang Kekasih
Harga: RM19.90
Halaman: 512
Penulis: Elee Mardiana
ISBN: 978-983-124-486-9


Sinopsis:


NADIA keliru pada mulanya. Rezza menghulurkan kasih tatkala dia serabut dengan kekusutan. Cinta sejati Rezza akhirnya mendamaikan jiwa. Walaupun keluarga Rezza menghalang hubungan mereka, lelaki itu tetap mahu bersama dengannya. Tiada siapa yang boleh memisahkan mereka kecuali TUHAN Yang Maha Esa.


Ketika hari bahagia menjelang tiba, Rezza ragu-ragu dengan kebaikan yang dihulurkan Danial kepada Nadia. Dia merasakan dalam diam, Danial menyimpan perasaan pada Nadia. Namun, demi cintanya kepada Nadia, dibuang keraguan itu jauh-jauh.


Bagi Nadia, hanya Rezza yang bertakhta di jiwa. Hatinya telah tertutup untuk insan lain. Kebahagiaanya hanya bila dia dapat hidup bersama Rezza. Bagaimanapun, kebahagiaan itu cuma dapat dikecapi untuk seketika sahaja. Mungkinkah Rezza terus setia?



Tajuk : Cinta Kepala Batu
Harga: RM19.90
Halaman: 512
Penulis: Ayu Emelda
ISBN: 978-983-124-473-9


Sinopsis:
PERTEMUAN Syaira dan Adam bermula dengan salah faham. Akibatnya, Adam memendam gelora rasa dan Syaira pula menyimpul benci di dada. Mereka berbicara, tetapi dengan bahasa tidak sekata dan pandangan berlainan cara.


Hidup Syaira mula huru-hara dengan berita kematian Imran dan Selina. Dia rebah buat seketika, namun atas rasa tanggungjawab, dia bangkit memikul amanat. Nasib anak-anak saudaranya perlu dibela. Namun, semuanya jadi sukar apabila Adam sering mencampuri urusannya.


Tak percaya CINTA! Begitulah pendirian Syaira. Hatinya sekeras batu. Baginya, cinta sekadar mainan jiwa yang tidak membawa sebarang makna. Impiannya... cukuplah bertemu bahagia andai jodoh tiba. Lantaran itu, lamaran Adam diterima dengan reda.


Namun, hidup manusia tidak pernah lari daripada ujian. Ketulusan dan kejujurannya selalu dipertikaikan. Pengorbanan nya sering dibayar dengan hinaan. Dia kian lemah dilanda badai dan gelora. Akhirnya, dia pasrah pada setiap kehilangan... dan ketentuan...

Review 47: Yang Sebenarnya by Aisya Sofea


Yang Sebenarnya
Penulis: Aisya Sofea
Terbitan : Alaf 21 Sdn. Bhd
Cetakan Pertama 2009
isbn: 9789831244746
RM19.90
Sabah/Sarawak: RM22.90


"Aku seperti ombak yang berlari mengejar ilusimu..."


Untuk cerita yg phase nya tidak laju, boleh dikira saya tak stop langsung utk habiskan cerita ini. Jalan ceritanya slow and steady dan sentuhan Aisya Sofea yang ini bagi saya, ada tarikannya tersendiri walaupun kisahnya agak biasa.


Watak antagonis, Nuryn memberi kesan yg baik pada cerita ini dan bagi saya watak ini lebih memorable daripada jalan ceritanya. Watak ini mewarnai mood cerita dgn baik.


Kisah kali ini tentang Dhiya. Gadis bandar yg berpelajaran tinggi tapi mahu bekerja dengan ibu bapanya. Dari kerja di kedai makan dia beralih angin bekerja sendiri dgn membeli sebuah van buruk utk dijadikan van sekolah, membuatkan mak dia rasa mcm nak pitam. Sampai mak dia kata 'ntah apa la dia akan bawak balik lepas ni' - lebih kurang mcm tulah. korang tau lepas tu Dhiya bawak balik apa? Dia bawak balik FAUZAN! Baby yg comel. haha. Pening mak dia.


Aku tak dapat mengesan sebab konkrit mengapa kakchik kpd Dhiya tu nak kawin ngan duda kaya tu. Nak kata dia mata duitan tu tidak. Nak kata dia kesian kat anak2 duda tu, aku tak sure lah pulak sbb anak2 duda tu memang tak suka kakchik tu. Banyak kali jugak la kakchik tu lari dari rumah sbb tak tahan dgn sikap anak2 tiri dia yg memberi layanan buruk pada dia.


Dhiya seperti tak tetap pendirian plak part terima offer dari pak long dia utk bekerja di ofis. Memang dah lama pak long dia offer, tetapi selepas dia mula business hantar budak2 gi skolah baru dia decide utk terima tawaran pak long dia dan serahkan urusan mengangkut budak2 skolah kpd bapa dia.


Abg Eddie adalah sepupu Dhiya dan kakchik. Eddie ni ada perasaan pada kakchik tetapi kakchik pilih orang lain so Eddie membawa hati yg lara ke London. Ternyata London telah mendekatkan dirinya kepada Dhiya yg sering bertukar khabar berita dgn nya.


Bila pulang dari London Eddie bersemangat utk bekerja di pejabat ayahnya. Mungkin sebab ada Dhiya.


Dhiya ni nampaknya sangat berbakat utk kerja2 korporat dan dia berjaya menyelesaikan byk kemelut kewangan dalam syarikat Pak Long dia.


Kepulangan Eddie memeriahkan hidup Dhiya tapi Eddie tu kalau kerja dia sangat tegas dan suka marah2 especially kalau ia melibatkan Dhiya. Eh dia bukan marah orang, dia akan marah Dhiya tu kaw kaw punya dan akan terus-terusan menuduh Dhiya tanpa usul periksa. Kesian Dhiya.


Banyak kali Dhiya terasa hati dgn sikap Eddie bila di pejabat. Haaaa masa ni lah Nuryn muncul. Gadis yg pernah Eddie kenali ketika di London. Nuryn mengejar cinta Eddie dan berusaha mendekati Dhiya supaya dipilih sbg pengganti Dhiya yg hanya bekerja sementara di syarikat Pak long. Hajat Nuryn tercapai dgn sokongan penuh dari Dhiya yg berhasrat utk mendekatkan dua kasih yang berjauhan tu.


Nuryn mengesan kemesraan antara Dhiya dan Eddie dan berusaha menyingkirkan Dhiya dari hidup Eddie. Tapi kalau kiter tengok, bermula dari kedatangan Nuryn dlm syarikat Eddie yg menjadikan Dhiya dan Eddie lebih menyedari perasaan mereka antara satu sama lain. Lain yg Nuryn nak, lain pulak yg jadi.


Tak sangka Nuryn tu sanggup pura2 tunjuk sotong dlm laut kat Dhiya semata2 nak tolak Dhiya masuk laut. fuh... memang dia ni sah ada masalah mental. (Yg Dhiya tu sotong pun nak tengok! aduih.. mungkin sotong berenang tu menarik kot.) Dah tu si Nuryn tu terpa silap majlis pulak masa nak menghenti majlis akad nikah. haha.. aduih. Buat lawak betui makcik mental nih.


arr ada part yg ym or sms dlm novel ni yg saya tak dapat bezakan sama ada tu dlm bentuk dialog atau tidak. Macam tercampur jer. aku nak komen part ni pon tak reti. heh. aku bukan pakar bahasa.


Haaaa ada lagi satu, benda ni kecil tapi ia merupakan well known fact yg sepatutnya tak terlepas pandang. Apa suhu badan normal manusia? tak kira budak or orang dewasa? Setahu aku, suhu normal sekitar 37 darjah celsius, dan kalau mencapai 37.5 darjah celsius, baru dikira deman, kan? kan? tapi dlm citer ni, 35.5 darjah celsius kira demam. erk! walaupun Fauzan tu baby lagi, suhu badan sama jer tak kira baby or grown up. Kadang2 budak2 skolah pun ada baca jugak novel2 ni dan kadang2 fakta2 dalam buku cerita lebih mudah diingati daripada dalam buku teks, so perkara2 fakta macam ni perlu diambil berat jugak sbb kalau cerita fiksyen tahap mana pun, tak boleh diubah fakta ini melainkan jika lokasi nya kat planet or galaksi lain.



sure fine whatever
rinn




sinopsis /blurb


Tidak semua cinta itu berbalas. Inilah yg terjadi kepada Eddie. Akibat cintanya ditolak oleh Nazirah, sepupunya, dia nekad membawa diri ke London. Hatinya perlu dirawat.


Kelukaan Eddie mendapat simpati daripada Nadhiya, adik Nazirah. Melalui kiriman emel dan YM, Nadhiya sentiasa meyakinkan Eddie bahawa cinta akan datang lagi. Namun, hati Eddie belum terbuka untuk mencari pengganti.


Seiring waktu berlalu... cinta Eddie semakin memekar. Dengan semangat baru, Eddie pulang bersama cinta utk Nadhiya. Malangnya, kalimat keramat itu tidak terucap dari bibirnya apatah lagi Nadhiya melayannya seperti seorg abang. Eddie jadi penasaran. Akibatnnya mereka seringkali bertelingkah tanpa sebab. Nadhiya memendam rasa lelaki itu seperti memusuhinya.


Semuanya harus dirungkaikan. Eddie perlu berterus terang tentang perasaan sebenarnya. Dan Nadhiya pula mesti menyedari bahawa cinta baru Eddie adalah untuk dirinya!

Review 46: Samudera Indah Nian by Mazni Darwisya



Tajuk: Samudera Indah Nian
Penulis: Mazni Darwisya
Penerbit: Jemari Seni Publishing
Cetakan Pertama 2009
isbn: 9789675118289
RM18.00
Sabah /Sarawak: RM21.00
422 mukasurat


Aku rasa buku ni baru sangat2 di pasaran tapi dah tiga pat orang dok rekemen suruh baca sbb diorang dah baca! fuh laju betui diorang2 ni kalau bab baca buku2 baru. Aku ja yg dah makin slow. Tapi terpengaruh jugak la.. so sebaik saja dapat novel ni by post dari Jemari Seni aku terus la baca. Paaaaaaaaaaatutla ramai suka, citer cinta selepas kahwin! hehe, tentula cerita manis lagi.


Mazni Darwisya membawa kita mengenali dunia 'mat selam', hero cerita ini. Memang terasa suasana cerita yang fresh dan sangat informatif. Membuka minda kita melayari prasarana agak asing bagi org mcm saya dalam dunia keluarga TLDM. Ilmu ini disulam dan diselangseli dengan kisah cinta manis yg mula berputik antara Amru dan Yasmin yang berkahwin atas kehendak keluarga.


Yasmin lebih bersedia utk menjalani hidup sbg isteri yg terbaik untuk Amru tetapi Amru tu la pulak yang tak ready. Pada malam pertama diorang dia meletakkan syarat, sekiranya dlm tempoh setahun diorang tak saling menyintai, perkahwinan mereka akan berakhir. Dalam tempoh itu mereka bebas utk keluar dengan pilihan hati masing2. Yasmin tiada masalah nak menerima syarat2 tu walaupun hatinya sedikit kecewa. Amru yg beria-ia meletakkan syarat, dan dia jugakla yg pertama kecundang. Hatinya helplessly fell in love with Yasmin. Yerla.. Yasmin tu baik, pandai masak dan mempunyai senyuman yang membuat hatinya kembang kecut.


Membayangkan ada lelaki lain bekerja rapat dgn Yasmin pun dah boleh buat dia cemburu tapi Amru ni tak membiarkan cemburu menguasai diri, dia pandai control lah. Kesian pulak kat Amru masa Yasmin kena gi Jepun 3 bulan tu, dah macam mamat gila bayang. Kepulangan Yasmin untuk membalas cinta Amru bertukar menjadi kejutan buat Yasmin apabila Amru terperangkap dijerat Maya. Kejadian itu membuatkan Yasmin meragui perasaan Amru kepadanya. Yg bestnya tu Amru bukan hero tipikal yg hanya berserah bila dipaksa kawin lagi satu. Dia siap bela diri lagi dirinya diperangkap Maya. Memang geram betul kat Maya yg obses sgt ngan Amru dan maknya yg ntah hapa2 nak paksa2 orang. Memang takut la org nak berbesan ngan dia.


Aku teringin pulak nak baca kisah lanjut Izhar ngan Aina. Sweet gak diorang tu ;) Izhar yang macho tu pun boleh jadi malu2 biler cakap ngan Aina yg nama tengahnya adalah 'gedik' hehe. BAgi yang sempat baca awal buku ni, boleh la join kuiz Jemari Seni yang terbaru. TArikh tutupnyanya 13 Disember, lambat lagi tu.. sempat lagi kalo korang nak join. :) Soklan pun sonangbaitu.


sure fine whatever
rinn

sinopsis/blurb:


Ibarat setianya Ali pada Fatimah
Ibarat kasihnya Muhammad pada Khadijah


Itulah yang Yasmin Nur Raihan impikan dalam perkahwinannya bersama Amru walau ikatan mereka diatur keluarga. Yasmin berharap Amru menjadi pendampingannya dunia akhirat. Pada Yasmin cinta kasih dan sayang mampu disemai dipupuk. Berbeza bagi Leftenan Komander Amru Iskandar, hakikat jodohnya bersama Yasmin sukar diterima . Lantas diletakkannya syarat pada malam pertama mereka. Yasmin akur malah bersyukur. Padanya Amru bagai seorg sahabat yg baru dikenalinya.


Segalanya berubah apabila Yasminmenapak buat kali pertama bercuti ke rumah Amru di Lumur. Entah bila pula timbulnya rasa rindu dan sayang di hati Amru; sikap dan keramahan Yasmin telah mengikat hati Amru pada wanita itu. Belum sempat diluahkan rasa hati, segalanya bertukar tragedi apabila Leftenan Maya Athira hadir antara mereka. Tidak seperti perempuan yg suka menyerah, Yasmin nekad mempertahankan rumah tangganya. Tetapi Amru... bagaimana?


Samudera itu indah... sepertimana indahnya cinta yg kita kemudi... ~Amru Iskandar


Nukilan pertama Mazni Darwisya
Samudera Indah Nian
berlatarbelakangkan Pangkalan TLDM Lumur. Kuatkah Yasmin pabila dilambung samudera hati... Berjayakah Amru mengemudi bahteranya? Biarlah Mazni Darwisya yang menjawabnya.

Wednesday, December 2, 2009

Lynn! Get Well Soon


Tadi petang sempat gi melawat Lynn Dayana kat Selangor Medical Centre. Thanks Sue sudi jemput aku kat LRT Kelana Jaya :) kalau tak memang aku tak sampai la nak jengah Lynn.


Hope you'll have a speedy recovery and harap2 juga operation esok berjalan lancar. Rest lah. You really need tht. Cuti panjang ni bleh ar abis kan manuscript CET :)


Good luck and Get well soon.

Monday, November 30, 2009

Pesta Buku Alaf 21


PESTA BUKU ALAF 21 Ke-7 ... Datang beramai-ramai ke Premis Alaf 21 pada 4,5 & 6 Disember 2009! (Jumaat , Sabtu , dan Ahad)
9.00 pagi - 6.00 petang / DISKAUN SEHINGGA 30%


ALAF 21 SDN BHD - Lot 12 Persiaran Kemajuan 16/16, Seksyen 16, 40200 Shah Alam Selangor.
Sebarang pertanyaan sila hubungi 03-55118820 / 882

JADUAL KEHADIRAN PENULIS PADA PESTA BUKU ALAF 21

JUMAAT - Murni Aqila
SABTU - Aisya Sofea / Ramlee Awang Murshid / Bikash Nur Idris / Wana Amani
AHAD - Erin Zehana / Hani Fazuha

Jemari Seni di Danga City Mall



Salam all, ni saya ada dapat buletin dari Jemari Seni. Those yang kat JB boleh la gi jumpa Penulis2 JS kat Danga city Mall Khamis ni :)


Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Aidiladha,
Istimewa buat pembaca-pembaca Jemari Seni di Johor, khususnya Johor Bahru, jemputlah datang ke Danga City Mall pada hari Khamis ini, 3 Disember 2009 untuk bertemu mata dan beramah mesra dengan Noor Suraya, Imaen, Nazurah Aisyah dan Syud, bersempena Popular Mega Bookfair yang berlangsung dari 28 November hingga 6 Disember 2009.
Berikut aktiviti Jemari Seni:


3 Disember 2009-Khamis
MASA : 11.00am – 1.30pm
ACARA Sesi Tandatangan
CATATAN 1. Imaen 2. Nazurah Aishah 3. Noor Suraya 4. Syud


2.00pm – 3.30pm
Bengkel Menulis Novel Kanak-Kanak
Fasilitator:
1. Noor Suraya (Munsyi Dewan Bahasa)
2. Mohd Rosdi (Editor Kanan, SiriAdiwarna Jemari Seni Publishing)


5.00pm – 6.30pm
Resensi Buku
Oleh: Mohamad HM (Munsyi Dewan)
Pensyarah, IPGM, Kampus Perguruan Perempuan Melayu Melaka
Novel:
1. Rahsia Hati Sofia – NAZURAH AISHAH
2. Pelangi – SYUD


Kami di JS sudah tak sabar untuk berjumpa orang-orang Johor, dan makan laksa johor juga. Insya-Allah, kita jumpa di Danga City Mall Khamis 3 Disember 2009 ya!


Salam mesra,
Kak Ajah

Wednesday, November 18, 2009

Novel Terkini di Pasaran



Tajuk: Rindu & Air Mata di Ktzi'ot
Penulis: Ashadi Zain & Moh Dat Molok
RM 16.00
RM 18 (Sabah & Sarawak),
978-983-3892-48-8;
978-983-3892-48-8;
Tarikh Terbit: 13 November 2009 ;
336 mukasurat


"Sebuah kisah cinta yang menyembunyikan airmata..."


Ibrahim Pasha yang tika dewasanya, dijemput pula hatinya kepada seorang gadis Yahudi, di Ktzi’ot, Anastasya Yenti, meski berlainan agama, hati mereka tetap menyatu, sehinggalah pada satu saat sesuatu terjadi di Ktzi’ot, tanah Palestin yang sering bermandi darah. Pasha perlu memilih antara cinta dan negara.

--------------




Tajuk: Ya Fattah; Cinta Sakti
Penulis: Noorfadzillah
Penerbit: BUku Prima
RM17.90
Sabah/Sarawak RM20.90


“Aku menyintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu.”


Sinopsis/Blurb:


"Kerana mimpi yang Fattah alami adalah mainan syaitan laknatullah. Menanam rasa dendam, putus asa dan duka yang berpanjangan. Fattah adalah manusia biasa dlm ujian-Nya. Manusia yang masih banyak kelemahan dan sentiasa memohon kepada Allah. Godaan syaitan itu terus datang tidak kira dlm bentuk apa pun. Bahkan di dalam mimpi kita sekalipun." -Fattah


Fattah duduk di birai jendelanya memandang bulan penuh yang begitu damai pada fikirannya. Namun hanya resah yang terbit di hatinya. Semuanya bermula dengan kehadiran gadis yang sudah dua kali dilihatnya. Hanya kerdipan dan tautan mata saja yg bisa berbicara namun tiada kata yang bisa mengungkapnya.


"Pasti orang tuamu bangga memiliki anak seperti kamu. Kamu bukan saja pintar dan memiliki wajah tampan tapi juga seorg muslim yg rajin beramal ibadah. Nggak seperti aku hanya menjadi beban org tua. Malah aku juga nggak pernah sujud sholat dan utk berdoa bg org tuaku. Aku benar2 jauh dari agama." - Karina


"Karina, aku bukan ahli silap mata apalagi pengamal ilmu hitam. Ilmu yg aku miliki adalah ilmu dari maha suci Allah. Hanya dia yg aku sembah dan junjung. Peganganku ialah agama Islam. Syahadahku tetap percaya kepada keesaan Allah dan Nabi Muhammad SAW sebagai Rasul-Nya." - Fattah


................................
Terus terang saya seorang peminat filem2 bergenre thriller, sains fiksyen dan seram. Tercetusnya idea karya ini kerana ingin menguji sejauh mana bakat penulisan dlm diri saya. Kemudian terfikir utk mencipta satu watak bernama Fattah yang mempunyai keistimewaan kuasa telekinetik dan minda. Seorg lelaki yg cukup sempurna pada fizikalnya, berakhlak dan bijak. Menyuntik novel ini menjadi novel berunsur Islami. Mengekalkan kisah cinta antara watak. Mencipta pelbagai konflik. Akhirnya lahirlah YA FATTAH: CINTA SAKTI. Semoga novel ini memberi kepuasan kpd peminat novel.


~Noorfadzillah~




nota penulis:

“Aku menyintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu.”


Di atas adalah sebaris ayat yang akan dijadikan tagline cover novel saya nanti. Novel ke-2 ini saya hasilkan dalam waktu dua bulan lebih saja. Bergenre thriller islamic dan saya menggabungkan pertemuan dua insan dari dua negara.


Watak Fattah~ berasal Malaysia seorang lelaki yang mempunyai kelebihan telekinetis dan kuasa minda. Seorang lelaki yang berakhlak tinggi, bijak dan perwatakan menarik malah beriman. Orang tua kandungnya dibunuh ketika berusia 5thn kerana ingin memiliki kuasa kelebihan di dalam dirinya. DIi akhirnya ditemui oleh sepasang suami isteri yang lain pada suatu malam di tepi jalan. Sehinggalah dia dewasa dan berhadapan dengan pelbagai konflik


Watak Karina~ gadis bercampuran Jawa & Jerman berasal dari Indonesia. Seorang gadis yang menawan dan tidak ada cacat cela fizikalnya. Limpahan kemewahannya dari orang tua menghanyutkan pegangan hidupnya. Dia tidak pernah diajar menjadi seorang muslimah yang sebenar-benarnya. Kekayaan ayahnya mendapat panahan mata seseorang. Ayahnya mati di dalam sebuah kemalangan hasil dari sabotaj orang upahan. Mamanya, Nyonya Ellen Kartini koma. Seseorang ingin menghancurkan keluarganya.


Lantas bagaimana Fattah dan Karina saling mengenali? Bagaimana dua insan ini menghadapi rangkaian konflik dari pembunuhan orang tua mereka? Bagaimana cinta berputik antara dua insan yang berlainanan warganegara? Mereka berdua diburu oleh pemburu yang sama. Pembunuhan yang saling berkait. Hambatan cinta dua insan semakin terasa.



Dapatkan novel ini yang akan ada di pasaran bulan Dec 2009 berjudul YA FATTAH:Cinta Sakti yang bakal diterbitkan oleh penerbit Buku Prima



---------------------------




Tajuk : Puteri Cinta
Penulis: Kreisya Reisya
Harga : RM17.00
448 mukasurat


Sinopsis:
SEMUSIM telah berlalu, Kristal terus berlari me ninggalkan kenangan cinta yang tidak kesampaian. Walaupun kasihnya terhadap Farish sedalam lautan, dia tahu hanya perpisahan jalan terbaik buat mereka. Duka lara ini tidak mudah untuk diungkapkan, saat senyum dan tangis menyatu. Namun, Kristal tidak mahu berpaling ke belakang lagi.


Persahabatan yang dihulur Melur mengisi separuh kesepian Kristal. Mereka sering berkongsi cerita dan mencurah rasa. Persamaan jiwa wanita keduanya saling memahami. Biarpun sering dipandang sinis oleh segelintir teman dan keluarga, Kristal dan Melur bahagia dengan takdir yang tertulis buat mereka. Malah, Kristal percaya bahawa jodoh pertemuan itu adalah rahsia Yang Maha Pencipta. Hanya DIA yang mengerti betapa berat usikan dan sindiran yang diterima lantaran usia yang semakin ditelan masa.


Menemukan keindahan warna-warna cinta sememangnya satu perjalanan yang jauh dan panjang. Semakin jauh Kristal berlari, semakin dekat rindu itu datang. Sehinggalah pada suatu pertemuan yang tidak diduga, cinta Farish kembali menggugah jiwanya.


-----------------------




Tajuk : Kuserahkan Kasih
Penulis: Fida Rohani
RM17.00
448 mukasurat


Sinopsis:
BERADA dalam pelukan suami, serasa dunia ini telah dimiliki. Itu yang dirasakan Jasmin sepanjang hidup bersama Farid. Namun, dunianya bergoncang dengan kehadiran Azura sebagai isteri kedua. Ke rana sakit hati suami menduakan kasih, dia bertindak ‘menunduk kan’ Farid supaya tidak lupa jalan pulang.


Tempias orang ketiga turut dirasai Intan Fariha, seorang wartawan majalah. Setiap hari dia melihat deraian air mata isteri-isteri yang dimadukan. Namun, dia sendiri terseksa kerana berkongsi kasih suami dengan dua wanita lain. Badai dan gelora yang melanda di hati hanya dia yang tahu. Terbukti, kata-kata di hujung penanya tentang poligami tidak semudah yang dilakarkan. Manis pada insan lain, tapi tidak di pihaknya...


Sanggupkah Intan Fariha membiarkan dirinya terus terluka sedangkan kebahagiaan itu boleh dimiliki tanpa lelaki bernama suami? Keputusan di tangannya. Atau tunggu saja bila akhirnya ijab kabul yang terpateri berkecai dengan lafaz talak!

------------------




Semilir Cinta
Qismina Quraisyya
RM18.90
ISBN: 978-967-5234-85-9
544mukasurat
Tarikh Terbit: 15 Nov 2009

Mengisahkan pergolakan jiwa seorang gadis bernama Maryam selepas diselamatkan oleh Delaila, tuan punya sebuah kelab hiburan. Atas budi baik Delaila, Maryam diterima bekerja sebagai pembantu rumah dengan keluarga tersebut. Suatu hari, Maryam mengenali Akbar, adik ipar Delaila. Maryam mengesyaki Akbar lah lelaki yang memperkosanya pada malam tersebut. Keadaan menjadi sukar apabila tunang Akbar, Tihani melarikan diri pada malam pernikahan dan ini membuatkan Delaila meminta jasa baik Maryam, bagi menggantikan tempat Tihani dengan sejumlah bayaran wang. Maryam terpaksa menerima memandangkan dia memerlukan wang. Perkahwinan tersebut menjadi masalah pada Maryam kerana Akbar mahu mengekalkan perkahwinan mereka sedangkan Maryam tidak bersedia menjadi seorang isteri. Dapatkah Maryam memegang tanggung jawab sebagai seorang isteri? Adakah perkahwinan Maryam dan Akbar menjadi bahagia sedangkan mereka masih lagi bergelumang dengan dosa?

-----------------------




KU BERSERAH
UMMI ARIZA
RM 17.90
ISBN: 978-967-5234-85-9
464 mukasurat
Tarikh Terbit: 14 Okt 2009

Perkahwinan yang dirancang oleh keluarga bukanlah sesuatu yang mudah diterima oleh Safiyah dan Fahrin. Berat hati menerima keputusan keluarga namun atas desakan dan tidak mahu menyakiti hati keluarga, mereka bersetuju menerimanya. Safiyah berasa amat tertekan dengan kemahuan keluarganya . Amylia, kekasih Fahrin adalah satu-satunya wanita yang diimpikan menjadi suri hidupnya terpaksa berkorban dengan membenarkannya berkahwin walaupun tidak merelakannya.

--------------------------



KEJORAKU BERSATU
AZRA ARYRIESA
RM 19.90
ISBN: 978-967-5234-89-7
656 muka surat
Tarikh Terbit: 1 Nov 2009



Nina, seorang gadis bersikap kasar seperti lelaki dan mempunyai bengkel kenderaannya sendiri. Nina mencintai Datuk Rashdan, seorang ahli perniagaan yang berjaya dan jauh lebih tua dari ayahnya sendiri. Bagi Nina, cintanya terhadap Datuk Rashdan takkan mampu digugah oleh sesiapa pun.

Tengku Anuar, seorang pemuda yang bekerja di luar negara merupakan anak kepada Tengku Adnan, sahabat baik kepada Datuk Nasir, ayah Nina. Pertemuan pertamanya dengan Nina telah menerbitkan rasa cintanya terhadap gadis itu. Dalam diam, Tengku Anuar menyimpan hasrat untuk mengahwini Nina.

Kemalangan jalan raya yang berlaku pada Datuk Nasir dan Shahrul telah menyebabkan Nina terpaksa mengambil alih tugas ayah dan abangnya di syarikat keluarga mereka. Sekaligus merapatkan hubungannya dengan Tengku Anuar hingga menimbulkan harapan pada kedua-dua buah keluarga untuk menyatukan mereka. Datuk Rashdan kematian isteri dan anak perempuan tunggalnya suatu masa dulu menganggap Nina seperti anaknya sendiri dan ingin menjadikan Nina sebagai anak angkatnya.

Masih kekalkah cinta Nina pada Datuk Rashdan?


----------------



Tajuk : Blog Priasetia
Penulis : Anuar Kamaruddin
Penerbit : NB Kara

-----------------------



Tajuk : Ranting Cinta Si Plato
Penulis : Norhayati Berahim
Penerbit : NB Kara
Panas siang masih lagi berbahang, walau sepertiga malam sudah menutup tabir siang. Di salah sebuah warung mamak di Sri Petaling, Muaz bertemu dengan Kyrel. Mereka berdua melabuhkan punggung di kerusi yang disusun di bawah pokok bila siangnya dijadikan tempat memarkir kereta.


“Abang tak boleh tuduh saya macam tu sekali. Abang tak boleh cakap saya berzina. Abang ada bukti ke?”Mata mencerlung lelaki itu ditatap oleh Muaz dengan cara yang sama.
“Kyrel. Abang bukan menuduh. Tetapi Suwita beritahu sendiri dengan abang. Kamu tidur dengan dia..”Sengaja Muaz berkata begitu. Mahu melihat lelaki tegar dan tidak pernah sedar diri itu akan mengaku atau tidak.


“Suwita? Mana abang tahu nama dia Suwita?”Mendadak wajah Kyrel berubah. Kelihat sedikit gelisah. Mungkin sekarang baru berasakan kata-kata Muaz itu ada kebenarannya.
“Kau fikir abang bohongkan kau atau menuduh yang bukan-bukan terhadap kau. Perempuan itu perempuan yang tidak tahu malu. Perempuan yang tidak ada maruah diri.”Suara Muaz sedikit tinggi. Radang hati yang disimpan dari tadi apabila melihat keegoan Kyrel. Akhirnya musnah.


“Saya hanya berkawan dengan dia..”Lemah sahaja suara Kyrel. Mata Muaz merayap di wajah Kyrel. Sudah hampir tiga puluh tahun tapi akalnya masih belum penuh. Masih belum dapat berfikir yang mana baik yang mana buruk.


“Berkawan sampai bawa ke katil? Ke tempat tidur?”Benar kata orang, sekuat-kuat lelaki mudah sahaja diperdaya atau dilemahkan hanya dengan rengekan atau godaan seorang wanita.


“Saya bukan orang yang macam tu..”
“Kamu memang boleh perdayakan abang, boleh kau bohongkan abang sesuka hati kau. Tapi kau jangan lupa Kyrel. Tuhan melihat apa yang kau lakukan. Apa yang kau buat..”Diam. Tidak ada keluar apa-apa bunyi daripada mulut lelaki yang bertubuh 6 kaki itu. Mata Muaz merayap di wajah adik iparnya itu. Mungkin ketampanan lelaki ini yang menyebabkan Dian pantas sahaja jatuh hati. Tanpa sempat mengkaji hati budinya tanpa sempat meneliti sedalam-dalamnya kesan berkahwin awal.


“Kau dah ada isteri, sudah ada anak. Kalau kau rasa cinta kau terhadap isteri sudah tidak ada lagi. Lepaskan supaya hati Dian hanya retak sekali. Bukannya berkali-kali..”
“Tidak bang, tidak. Saya masih cintakan Dian..”


Lelaki haloba! Perempuan itu dikejar, perempuan ini masih mahu disimpannya. Kalau sepanjang hidup lelaki itu masih haloba. Sampai bila-bila pun bagi Muaz lelaki ini tidak bahagia

-----------------------




9 NYAWA
Harga: RM19.90
Halaman: 518
Penulis: Ramlee Awang Murshid
ISBN: 978-983-124-487-6


Sinopsis:


INTAN SURYANI
Berkali-kali dia koma dan kemudian sedar semula... menyebabkan mamanya percaya bahawa dia mempunyai 9 nyawa berdasarkan sebuah mimpi. Dihitung jumlah ‘nyawa’ yang diambil daripadanya, lalu mengundang trauma. Sungguh dia tidak percaya... ketika koma, rohnya menyaksikan jasad sendiri yang terbujur kaku.


HAKIM
Si buta lagi yatim piatu ini menyara adiknya dengan penuh tanggungjawab. Hatinya sungguh luhur. Sesiapa saja akan terusik melihat keikhlasannya. Anugerah TUHAN... mata hatinya lebih ‘celik’. Dia bisa mendengar suara mereka yang berada di sempadan, antara hidup dan mati. Mereka berdua bertemu jua... di alam paranormal. Pertemuan itu merungkai sebuah kisah di sebalik cerita. Kejutan demi kejutan yang tidak disangka-sangka ter ungkai. Dan satu persoalan lain pula muncul - mengapa mereka tidak dipertemukan lebih awal?

-----------------------------



Tajuk : Kasih Pun Bersatu
Penulis : Izza Aripin
Penerbit : Kaki Novel
RM24.00
Sabah /Sarawak:RM27.00

"Aku hanya mahukan mata yang tak menangis, bibir yang tak menipu, dan api cinta yang tak padam"


Lanjutan...dan Mimpi Pun Bersatu menyingkap kisah Ayrin dan Zarul yang menyulam cinta dalam penafian. Kasih yang disulam semenjak zaman remaja disangka cinta monyet. Ayrin yang terkesan dengan penolakan Zarul, membawa diri ke Princeton, menyerahkan hatinya untuk dicintai oleh Zaffran.

Saat kasih semakin mekar, Zarul muncul menuntut janji, merampas segala kebahagiaan. Dendam Ayrin terhadap Zarul hampir mengundang pertumpahan darah dua pewaris. Dalam konflik yang tidak berkesudahan, muncul Ellie si penggoda yang meresahkan Ayrin. Dek terikat dengan sumpah setia mengembalikan keagungan keturunan, muncul Laira gadis misteri yang mencurigakan Zaffran.

Antara dendam dan cemburu yang semakin membara, Ayrin dan Zarul terpisah beribu-ribu batu. Namun perpisahan itu mematerikan kasih mereka buat selama-lamanya. Sejarah lama sudah kembali berulang, seolah-olah menjadi legasi al-Muttaqi.

Ketika cinta yang bersemi berada di kemuncaknya, tragedi menimpa merompak kebahagiaan. Ayrin lupa siapa dirinya. Zarul hanyut dalam delusi. Lalu bagaimanakah Zaffran dan Laira mahu menyatukan kasih Zarul dan Ayrin sehingga kembali bersatu....

-------------------------------




Tajuk : Sangkar Cinta
Penulis : Diana Derin
Penerbit : Kaki Novel
RM16.00
Sabah /Sarawak: RM19.00
Dek telah termakan budi dengan Dato’ No’man yang memeliharanya sebagai anak kandung, Reza rela menggantikan dirinya mengahwini Azril apabila kakak tirinya, Zumera bertindak melarikan diri pada hari perkahwinannya. Azril yang beranggapan Reza sebagai ‘pemain simpanan’ telah menetapkan peraturan; bahawa mereka akan berlakon sebagai pasangan suami isteri di hadapan Dato’ No’man hingga tiba waktu yang sesuai untuk berpisah. Reza yang pasrah menerima sahaja ketetapan peraturan itu.

Azwan yang baru pulang ke tanah air usai menamatkan pengajian di luar negara patah hati menerima berita perkahwinan Reza. Dia menjeruk rasa dengan memerap di rumah hingga menimbulkan keresahan di hati ibunya. Mujurlah Reza memberikannya secebis semangat, pemangkin untuknya bangun semula, menjalani hidup ini. Sekali bah, sekali pantai berubah. Azril mula menyayangi isterinya kerana kelembutan dan kesopanan Reza meladeni kerenahnya.



Badai takdir mula melanda apabila Zumera muncul semula untuk menghancurkan rumah tangga Reza. Zumera yang mendendami Reza sejak ayahnya mengahwini ibu Reza tega menggunakan cara kotor untuk mendapatkan semula Azril. Dia sanggup berbuat apa sahaja asalkan hati Reza hancur kerana dia cemburukan gadis itu akibat ayahnya yang lebih menyayangi Reza berbanding dirinya, anak kandung Dato’ No’man.
Bagaimana kesudahan pancaroba yang harus ditanggung oleh Reza? Bagaimana pula dengan nasib Zumera, wanita cantik berhati busuk itu? Dapatkah dia merebut semula cinta Azril? Berjayakah dia menghancurkan hati Reza? SANGKAR CINTA bakal meleraikan segala persoalan yang ada….

Monday, November 16, 2009

Review 45: Bahtera Cinta by Iffa Irdina



Bahtera Cinta
Penulis: Iffa Irdina
Penerbit: nylea publishing
Cetakan Pertama 2007
isbn: 9789833686209
RM21.90
554 mukasurat


"Rindu dan benci ini bersatu... Lalu membawa aku jauh darimu"


Aku rasa sakit hati sepanjang membaca kisah ini. haha.. adui la.. emosional betul aku biler baca citer hero yg jahat dpt heroin yg baik. Tapi tanyalah sapa2 pun yg dah baca citer ni mesti diorang suka bebenor citer ni. Ramai yg merekemen bukku ni utk dibaca sbb best. Heronya yg romantis berubah menjadi baik dan mendapat heroinnya.


Aku sangat2 suka dengan character Ridwana dalam cerita ini. Seorang yg sangat mesra dan mudah disukai oleh golongan yg lebih berusia dan dia sentiasa menjadi menantu idaman. Koman2 ada 3 mak-mak yang nak dia jadi menantu.


Memang banyak calon di awal cerita ini yg mungkin menjadi bakal suami Ridwana. Memang buat aku terteka-teka, siapa yg bertuah. Fairul yg telah 2 tahun menduda, Adiputra suka bercumbu dengan wanita2 jelita, Azmin duda yg pendiam atau Saiful jejaka yg sekian lama dicintai tetapi kemudian meninggalkannya bila terpikat dgn wanita lain yg lebih jelita.


Fairul ditolak dengan alasan menceraikan isterinya kerana ibu mertuanya tak pernah menyukai wanita itu walaupun isterinya sgt baik. Ridwana tidak yakin Fairul akan dapat mempertahankan rumahtangganya sekiranya tiba2 ibu mertuanya sudah tidak suka akan dirinya.


Adiputra dibencinya kerana dia adalah jenis lelaki yg tidur dgn semua perempuan yg menyerah diri padanya. Entah berapa perempuan yg dah mengandungkan anak dia dan dipaksa menggugurkannya.


Azmin terlalu pendiam dan Danish, anak tunggal Azmin adalah pemikat hati Ridwana.


Saiful, memang awal2 kena reject sebab sudah beberapa kali diberi peluang kedua oleh Ridwana tetapi sentiasa melukakan hati gadis itu walaupun mereka sudah hampir2 berkahwin. Bila dah eksidan dan lumpuh baru la sibuk nak Wana balik.


sapa yg dpt Wana? tentulah yg paling hensem dan romantis, iaitu Adi. Adi adalah lawan Wana yg gemar berdebat. mereka berdebat mengenai wanita kerana Wana membela wanita2 yg menjadi mangsa Adi. Adi hanya suka menyakat Wana. Semasa Wana tidur kat rumah Adi sbb temankan ibu Adi, Adi nak sakat Wana masa Wana tengah tidur, tapi apabila dia melihat Wana sedang tidur dan tidak bertudung, dia terus jatuh cinta dan nak kawin dgn Wana. Nampak sangat cinta nafsu.


Wana pulak macam dah tak boleh lari dari Adi. Walaupun kata tak suka tapi dia seperti sentiasa memberi peluang pada Adi. Adi sudah mula berhenti keluar malam dan dah tinggalkan semua perempuan lain demi Wana. Bila dia bosan akhirnya syarat Wana dilanggarnya dan Wana sudah tak mau jumpa dia selepas terserempak dgn Adi yg sedang berpelukan dgn wanita lain. Adi yakin dia tak salah sbb dia buat camtu cuma nak menguji Wana.


Lepas Wana berpatah arang dgn dia Adi benar2 berubah dah berbaik2 dgn ayah Wana serta mendalami Islam di kampung Wana sendiri.


Nak tau cemana sukarnya Adi nak mendapatkan Wana semula, kena lah baca citer ni. Geram punya pasai, sekejap jer aku baca buku ni dah abis. Rasa tak sabar nak baca hingga ke muka surat terakhir. hehe.


sure fine whatever
rinn






sinopsis/blurb


Kita dipertemukan ketika hati ini terluka parah. Kau datang bersama sekeping hati lalu menawarkan janji setia walaupun aku tidak pernah percaya. Hati ini terlalu sakit dan pedih. Tapi pujuk dan rayumu membuat aku kalah. Namun di saat aku cuba mencorak bahagia dan menganyam buih2 di lautan, bahtera cinta kita dilambung badai. Aku tidak tega membiarkan bahtera cinta kita ini tenggelam namun apalah dayaku... Kisah silammu yg hitam membuat aku kehilangan diriku. Aku redha melangkah pergi tetapi rindu ini seakan merantai kuat kaki ku. Syg, berikan aku fatwa... agar cukup kuat alasan utk aku terus setia mempertahankan bahtera cinta kita ini...

Review 44: Yang Tak Terluah by Puteri Andalas






Yang Tak Terluah
Penulis: Puteri Andalas
Terbitan Kaki Novel
Cetakan Pertama 2009
isbn: 9789675067228
RM17.00
Sabah / Sarawak: RM20.00
378 mukasurat


'Luahkan sebelum terlambat...
Luahkan sebelum mata tertutup rapat'


Kisah heavy ini entah mengapa tidak terasa terlalu berat, tetapi tidak menghampakan. Mungkin kerana ianya padat dan tidak meleret-leret. Ending nya yg memuaskan hati juga membuatkan saya senang dengan karya ini.


Sebelum 'Cinta Seindah Madah', saya tak derlah teruja sangat nak baca karya Puteri Andalas, tapi kalau ada memang la saya akan baca.


'Cinta Seindah Madah' cukup menarik dengan caranya tersendiri, tambahan pulak watak anak2 kecil yg menarik hati.


Dalam 'Yang Tak Terluah' ini, kisah Manisah memang kedengaran hiba. Tetapi pekahwinannya dgn Mahdi yg ketika itu sudah kudung sebelah tangan dan kedua-dua kaki sebenarnya membahagiakan dia yang tidak menaruh harapan tinggi dlm hidupnya. Dia redha bersuamikan Mahdi demi kesihatan ibunya. Mereka tiada tempat berlindung.


Semasa masih sempurna, Mahdi pernah cuba memerangkap Manisah agar tertangkap basah bersamanya supaya ibunya (Normah) tidak dapat menghalang hasratnya utk memperisterikan Manisah yg sudah dihalau Normah kerana Manisah adalah anak kepada ibu tiri yang dibenci Normah.


Perkahwinan Manisah dgn Mahdi mengubah pekerti Normah terhadap Manisah dan ibunya Munah. Tetapi apabila Mahdi mati dalam kejadian ribut, Normah menyalahkan Manisah kerana memujuk Mahdi berpindah, dan setelah berpindah kebetulan pulak Mahdi mati dgn ibu mertuanya setelah ditimpa pokok jering.


Manisah membawa diri bersama kandungan yg baru bertitik dalam rahimnya. Sepucuk surat dari lelaki yg diyakini bapa saudaranya telah membawa Manisah ke Kampung Setia di mana kesemua rahsia hidup ibunya tersingkap di situ. Manisah seperti melakonkan semula nasib ibunya ketika terpaksa mengahwini Mahdi dan kini situasi serupa berulang lagi. Sayang pada Cikgu Senah membuat dia menerima cucu cikgu senah sbg suami. Antara Anang dan Jimi, siapa yg menjadi bakal suaminya?


Yang pastinya Manis tidak perlu memilih kerana lelaki itu sudah jatuh cinta pandang pertama dengannya dan ibu lelaki itu saling tak tumpah wajah ibunya, Munah yg telah meninggal dunia tu.


sure fine whatever
rinn


sinopsis/blurb


Manisah tiada pilihan. Menolak, bererti keluar dari rumah, tempat berteduh, dia dan ibunya Munah. Menerima bererti seumur hidupnya terpaksa menjaga suami yg tidak lagi sempurna.


Munah melarang. Tidak sanggup melihat Manisah dijadikan korban. Namun tanpa pengetahuan Munah, Manisah menerima syarat yg diberi, menjadi isteri Mahdi yang kudung tangan, kudung kaki.


Menjaga Mahdi bagaikan menjaga seorg bayi. Sifat yang diwarisi menjadikan Manisah reda dan mudah mengasihi. dia belajar mengasihi suami. Tetapi tidak lama... takdir telah membawa ibunya dan Mahdi pergi dalam satu tragedi yg menyayat hati.


Hidupnya terumbang ambing kembali.


Normah, mertuanya menyalahkan dirinya atas kematian Mahdi. Manisah dihalau bagaikan anjing kurap menunggu mati.


Dia pergi. Langkahnya jauh, membawa diri. Mencari ahli keluarga yg masih ada. Setelah ditemui lain pula yg terjadi. Sejarah ibunya berulang kembali. Pertemuannya dengan cikgu Senah, Pakcik Azizul, Anang Johari, Jimi Johan dan Peguam Hamdan, menjadikan sejarah hitam ibunya berulang kembali.


Ikuti kisah Manisah yg terbuang di sebuah kampung - Kampung Setia tempat kelahiran dia dan ibunya...

Review 43: Sakti Cinta by Anita Aruszi




Sakti Cinta
Penulis: Anita Aruszi
Terbitan iBook
Cetakan Pertama 2009
isbn: 9789832748601
Harga: RM23.90
755 mukasurat


"Ada air jernih bergenang di kelopak matanya saat itu.
Ingatannya terhadap Diazey tidak pernah surut"


Misteri besar dalam karya Anita Aruszi kali ini adalah persoalan hati dan cinta terlarang yg mekar berbunga di hati Diazey dan Dina Azura. Memandangkan saya pernah membaca karya2 penulis ini sebelum ini, saya sekadar mengagak cerita ini happy ending dan tentulah ada pertalian lain yg tersembunyi di antara Diazey dan Dina Azura dan mereka sebenarnya bukan adik beradik.


Laluan utk mengetahui kebenaran itu bukannya singkat dalam kisah ini, banyak lapisan misteri yang disingkap Penulis dengan baik dan teratur membuatkan kita takkan lepas novel ini hingga ke helaian terakhir.


Bukan hanya soal hati yang perasaan dimainkan penulis ini. Seperti karyanya yg saya dah baca sebelum ini, sentuhan thriller tetap diberikan melengkapkan trademark Anita Aruszi yang menjadi punca cerita2nya menarik perhatian saya. Tahniah buat penulis ini kerana berjaya menvariasikan ceritanya dengan baik sekali.


Chemistry yg wujud antara Diaz dan Dina membuatkan kita mahu menyingkap kisah sebenar mereka. Diaz awal2 lagi sudah maklum mengenai status sebenar Dina dalam keluarga kecil mereka. Disebabkan itu dia sebenarnya berusaha keras utk merahsiakan apa yg dirasanya dari pengetahuan Dina. Rahsia itu menjadi beban pada Diaz apabila cinta berbunga di hatinya buat Dina.


Sikap Diaz membuatkan Dina merasakan Diaz tak sayangkan dia sebagai adik. Dia juga mempersoalkan hatinya sendiri yang jatuh cinta dgn abang sendiri.


Diaz menghilang dari hidup Dina sbg hukuman pada diri sendiri yang ada niat tak baik pada Dina dan 15 tahun kemudian, dia muncul semula dan kedua2 mereka sedar perasaan 'cinta tak terucap' masih dan semakin mekar dalam jiwa mereka.


Diaz sebenarnya tak buat apa2 utk membongkar perkara sebenar kpd Dina kerana dia lebih bimbangkan perasaan ibunya sekiranya Dina pergi setelah mengetahui kisah sebenarnya.


Dina terkejut apabila suatu hari dia berdiri di hadapan sebuah pusara yang jelas tertera namanya di batu nisan. Peristiwa itu menjadi lembaran pertama buat Dina untuk menyingkap rahsia sebenar kewujudannya dalam keluarga Hisyam, Zuraini dan Diazey.


sure fine whatever
rinn


sinopsis/blurb:


Dina Azura membuka matanya perlahan-lahan. Ada air jernih bergenang di kelopak matanya saat itu. Ingatannya terhadap Diazey tidak pernah surut... Sejak dia menjejakkan kaki ke bumi Detroit, hanya beberapa kali Diazey menghubunginya. Itupun lelaki itu lebih byk bercakap dgn mamanya. Selepas itu panggilan Diazey tak pernah muncul lagi.


"Diaz perlukan masa untuk bersendirian, Dina. Sepanjang kes itu berlangsung, saya lihat dia tenang. Tapi saya tahu, jauh di sudut hatinya, dia menyimpan kecewa. Mana mungkin dia tidak berasa bersalah kerana menuduh ayah sendiri. Jika saya di tempatnya, mungkin saya tak mampu melakukannya." Kata-kata Johan siang tadi singgah semula di gegendang telinganya. Dia melepaskan keluhan berat. Terasa perit dadanya mahu bernafas, sedang kepiluan semakin bercambah di hatinya. Dan untuk beberapa ketika, dia termenung sendirian di situ sehingga terlelap.

Tuesday, November 10, 2009

Review 42: Puisi Untuk Nadina




Puisi Untuk Nadina
Penulis: Bahruddin Bekri
Terbitan PTS Syok!
Cetakan Pertama 2009
RM16.90
Sabah/Sarawak: RM18.90
386 mukasurat


"Tuhan, berikan aku cinta yang tidak perlu aku memilih antara dua keindahan dan terima kasih kerana KAU berikan aku dia cinta yang tidak perlu aku pilih"


Kali ini Bahruddin Bekri lebih banyak menceritakan soal hati dan perasaan hero dan heroin kisahnya. Dalam novelnya sebelum ini yg saya dah baca (Dunia Ini Sederhana Kecil & Doa Utk Aku), BB lebih baca menceritakan kisah hero novelnya.


Cara penceritaan berbaur komedi masih dikekalkan dan sudah menjadi trademark BB apabila berkarya. Lawak selambanya pasti menyebabkan tawa yg tak disangka-sangka tercetus.


Borhan adalah anak yg baik dan bertanggungjwb dlm keluarganya. Demi membantu ibu dan memastikan pelajaran adiknya terjamin, dia nekad melakukan apa saja kerja. Daripada tukang cabut bulu itik, despatch, pelayan kedai makan dan mekanik sambilan. Semua dia buat demi mendapatkan pendapatan yg halal.


Perkenalan dengn Nadina bukanlah bermula dengan baik, namun apa saja yg berlaku membuahkan pergaduhan antara mereka.


Nadina adalah anak org kaya yg akan dapat apa saja yg diingininya. Keputusannya utk menjadi model telah menyebabkan bapanya menarik balik semua elaun yg pernah diberikan padanya dan membiarkan Nadina mencari duit sendiri dgn menjadi model. Yg kelakar tu jadi model pakai kostum pisang, haha.. ngan model botol jamu. edeh bleh pengsan aku gelak.


Nadina yg mulanya suka bergaduh dgn Borhan akhirnya jatuh cinta dengan kesabaran Borhan. Keadaan Nadina yang mabuk kepayang sorang2 menyebabkan sahabat baiknya, Sehah menyangka Nadina sudah terkena ubat guna-guna si Borhan yg sebelum ini asyik bergaduh jer ngan Nadina.


Bila Sehah confront Borhan, barulah dia tau Nadina syok kat dia dan Borhan pulak mcm mabuk kepayang nak cari idea cemana nak luah perasaan kat Nadina. Di samping Nadina, Borhan juga mempunyai misi besar dengan Komando Iqwan Daniel utk menangkap pencuri motorsikal yg berleluasa di kawasan kolej. Yg dahsyat tu tajuk operasi diorang Operasi Burger Berdarah. haha... edeh ni nak pengsan 2nd round.


Kumpulan Muzik YUMILU yg selalu muncul dengan lagu2 puitis tu pun buat aku tergelak jer.. diorang tu selalu follow Borhan sebab nak pujuk Borhan masuk kumpulan diorang kerana terpikat dengan puisi 'buntut itik' nukilan Borhan. ha haha haha haha



sure fine whatever
rinn


Sinopsis/Blurb


Nadina
"Apa awak cakap? Saya tidak sekolah? Awaklah yang tidak ke sekolah. Naik motor buruk, nampak sangat... nampak sangat tidak naik motor baharu."


Borhan
"Cik adik, saya masih bersedih. Jadi jangan cabar saya. Saya tahu saya tidak naik motor baharu, tetapi saya tetap punya hati dan perasaan."


Borhan bukan lelaki kacak. Berambut afro, tidak berpelajaran tinggi dan tidak berduit. Pendek kata, dia bukan lelaki idaman perempuan.


Nadina pula gadis cantik, pintar dan kaya. Pendek kata, dia punya pakej lengkap sebagai perempuan idaman lelaki.


Mereka bertemu, bergaduh dan akhirnya terhasillah puisi utk Nadina.

Cinta Datang Lagi!




Penulis: Bikash Nur Idris
Tajuk: Cinta Datang Lagi
Terbitan: Alaf 21 Sdn. Bhd
Cetakan Pertama 2009


"Tak mungkin kuingkari suara hati yang membisik namamu"


Ha yang ni akan datang dari karya Bikash Nur Idris. aku ingat ker 'Bukan pilihan hati' saja.. ni ada juga karya terbaru bikash dengan Alaf yang akan muncul tak lama lagi. :) thanks kak ju'a for the info. hehe..


A good reason to smile :)
Sekarang ni aku memang tak online sangat.
bagi those yang selalu tegur kat gtalk, sorila yer.. memang semua tu dah kena 'disabled' haha..
apa2 contact aku kat emel saja lah ye. tak bleh nak hora dah.
Updates aku memang seminggu sekali jer.. tu pun guna prepaid broadband yang slow giler tu. nak upload gambar review pun berjam jam. edeh.. sakit gak hati... nasib baik aku ni penyabar orgnya.. hehe perasan! Kira ok la bleh gak online daripada tak boleh langsung walaupun slow giler.


sure fine whatever
rinn

Sunday, November 8, 2009

Review 41: Detektif Bertudung Hitam




Detektif Bertudung Hitam
Penulis Bahruddin Bekri
Terbitan PTS Syok!
Cetakan PErtama 2009
isbn: 9789833654772
RM17.90
Sabah/Sarawak: RM19.90
298 mukasurat


Ini bukan kisah cinta, tapi kisah gadis yg pemalu dgn rakan2nya yg juga pemalu dari kelas menghilangkan rasa malu teknik Ponorogo (org Ponorogo sendiri tak tau tu teknik apa, haha)


Memang cerita yg sentiasa mengundang tawa. Az-Zahra memang pemalu sejak kali pertama menjejakkan kaki di bangku sekolah. Setelah dewasa dia cuba mencari pekerjaan utk menampung perbelanjaan keluarganya dan ayahnya perlu dibedah segera.


Dia sanggup bekerja apa saja tetapi masalahnya dia selalu gagal temuduga kerana terlalu malu. Ketika memulakan kelas teknik Ponorogo tu dia telah diterima bekerja di sebuah syarikat penyiasatan kerana dia sanggup menerima berapa saja gaji yang ditawarkan.


Dia sangka dia kerja kerani, tetapi dia buat multi-tasking rupanya. Dia juga buat kerja-kerja penyamaran dan siasatan, dan kawan2nya yg pemalu yg lain tu pun selalu membantunya. diorang siap nyamar jadi budak skolah ngan penjual mas cotek. hehe.


Kes pembunuhan yang sedang disiasatnya menjadi pendorong utk dia menjadi penyiasat berdedikasi kerana ketuanya menawarkan ganjaran RM50,000.


sure fine whatever
rinn


sinopsis/blurb:


"Ini saya tempah kad bisnes untuk awak."


"Encik Zabidi letak nama jawatan saya 'Penyiasat Persendirian'? Saya hanya kerani, encik salah tempah," persoal Zahra.


"Tak ada yg salah. Memang saya sengaja letak jawatan awak sebagai 'Penyiasat Persendirian' kerana bekerja di syarikat penyiasat membuatkan awak jadi penyiasat. Takkan saya hendak letak kerani pula? Kerani buat apa ada kad bisnes? Secara tak langsung, awak dapat mempromosikan syarikan ini. Jadi, jangan simpan sahaja kad itu, berikan kepada orang. Faham!" terang Encik Zabidi panjanglebar.


"Faham!" jawab Zahra keras. Tidak semena-mena dia menjadi penyiasat pula. Hati Zahra bergetar memikirkan dunia baru yg perlu ditempuhinya.


Zahra gadis pemalu yg selalu tampil bertudung hitam. Gadis pemalu yg mendpat kerja sbg kerani di syarikat penyiasatan kerana sanggup bekerja dgn gaji yg rendah. Gadis pemalu yg memerlukan wang bagi membiayai kos pembedahan ayahnya. Menyiasat kes pembunuhan? Ganjaran RM50,000? Mampukah Zahra yangpemalu ini menyelesaikan kes itu?

Review 40: Cinta Semanis Epal



Cinta Semanis Epal
Penulis: Nor Rafishah Md Hassan
Cetakan pertama 2009
Terbitan Fajar Pakeer
isbn: 9789833880560
RM8.90
sabah/sarawak: RM11.90
134 mukasurat


Tekejut jugak biler aku baca ruangan catatan penulis. (Yam pun ada inform aku) Penulis ini berhajat menjadikan karya kecil ini sebagai karya terakhirnya. Uish janganla...


Watak hero heroin kisah ini adalah Yuji dan Helena, tetapi mereka menaruh hati pada Shazlina dan Kamal. Cinta Yuji tidak pernah dibalas Shazlina yg setia pada Kamal dan Helena pula menyintai Kamal dalam diam. beberapa kali dia berharap dia seberani Yuji tetapi dia tidak berdaya.


Peristiwa Yuji dibelasah Kamal memaksa Helena bertindak sbg hero penyelamat Yuji kerana dia tak mahu Kamal terus-terusan memblasah kamal yg sudah K.O dan perbuatan kamal mungkin akan menjadikannya lelaki berimej buruk pula nanti.


Yuji berjanji akan menghadiahkan Helena epal manis dari ladang keluarganya di Jepun. Dalam bermulut manis Yuji sentiasa membuat Helena naik angin. Bila Yuji tak der dalam kelas, helena tercari2 dan biler helena tak der dalam kelas, Yuji pulak tercari-cari. Tetapi Yuji masih yakin dia menyintai Shazrina dan Helena pun yakin dia masih menyintai Kamal. Tapi peristiwa Kamal dan Shazrina ditangkap basah sehingga dipaksa berkahwin meluluhkan hati mereka tetapi Yuji masih mampu tersenyum kerana kalau Shazrina tak ada, Helena kan masih ada :) tapi nak ker Helena kat Yuji yg keje nyer menyakat jer tu.


sure fine whatever
rinn





sinopsis/blurb:


Aku cintakan engkau. Namun sebelah mata pun kau tidak memandang aku. Apa kurangnya aku berbanding dia? Ketahuilah kemanisan cintaku tiada tandingannya
-Yuji Iskandar


Yuji bagaikan jelmaan jembalang yg sentiasa menggugat ketenangan, Kamal adalah putera idaman dan emak umpama bidadari syurga yg dipuja sentiasa. Namun apabila sang putera menjadi pertanda jiwa, apabila bidadari melakukan dosa, si jembalang itulah yg menjadi penghibur lara
-Helena