Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Wednesday, December 16, 2009

Review 48: Bukan Pilihan Hati by Bikash
Bukan Pilihan Hati
Penulis: Bikash Nur Idris
Terbitan Fajar Pakeer
Cetakan Pertama 2009
123 muka surat
RM8.90
Sabah/Sarawak: RM11.90
isbn: 9789833880683


Akhirnya dapat jugak buku ni :) dan atas bantuan Iejay, aku akhirnya dapat buku Princess yang melengkapkan koleksi buku2 bikash dalam simpanan aku :) yey! yey!


Tengok tajuk jer kiter dah tau ni citer kawin paksa. Nada penceritaan Bikash masih seperti sebelum-sebelum ini. Ada nada ceria yg menghiasi perjalanan cerita dan disulami scene2 lucu. Memang menghiburkan. As expected, kalau citer kawin paksa mesti ada scene blushing, yg segan nak baca.


Konflik jiwa Raniaa memang tunjang utama cerita ini tapi ianya menjadi lebih menarik apabila disulam pulak dengan konflik jiwa anak saudara suaminya, Kenanga yg menyimpan seribu cerita duka.


Dalam naskah kecil kemetot ni Bikash seperti mempunyai lebih dari cukup ruang untuk menyampaikan ceritanya dengan ending yang terbaik. Pengalamannya menulis cerita-cerita pendek banyak membantu dlm menghasilkan cerita ringkas dan padat ini. Tahniah! :)


bagi yang nak baca teaser cerita ni boleh ke link ni: http://teaser-bni.blogspot.com/2009/07/bukan-pilihan-hati-i.html


Secara ringkasnya, kisah ini tentang Raniaa, gadis India muslim yg dipaksa keluarganya menerima pinangan dari seorg jejaka Melayu kerana mereka yakin Raniaa belum punya pilihan hati dan diorang tak nak dia kawin lewat.


Yg kelakarnya hari nak bertunang tu Raniaa decide utk melarikan diri tapi Fathi dpt kejar dia dan siap angkut rombongan ke tempat persembunyian Raniaa sbb nak bagi jadi jugak majlis pertunangan tu. Bila Raniaa lari balik masuk dalam rumah, diorang semua usung balik tikar semua masuk dalam rumah. haha.


Selepas berkahwin dgn Fathi (setelah beberapa kali cubaan melarikan diri menemui kegagalan) Raniaa masih belum dapat menerima Fathi kerana FAthi tu sebenarnya lectrurer dia kat U dan kawan baik dia Sera putus kawan dengan dia kerana Sera tu syok giler baban dengan Fathi tu, tapi last2 dapat kat Raniaa. Perkara ini membuat Raniaa lagi benci pada Fathi.


Kehadiran Kenanga dlm hidup Raniaa mencuit simpatinya apabila mengetahui sejarah hidup Kenanga yg memilukan. Ini peluang baik utk Fathi lebih rapat dgn Raniaa dgn menggunakan Kenanga :)


Kenanga tu anak kepada kembar Fathi yang meninggal dunia dalam sebuah kemalangan jalan raya.


oopss dah tercerita banyak. ;)
sinopsis/blurb:


Lelaki itu pilihan hati baba dan amma, bukan dia.


Lelaki itu pilihan hati Sera, bukan dia.


Jadi bagaimana dia boleh mesrai hati seorg lelaki yg hatinya sendiri tidak berkehendak? Dia, Nur Rainaa, tidak tahu bagaimana mahu menggarap sayang utk Fathi. Tidak juga tahu bagaimana mahu menerima suami sendiri apabila penerimaan itu mengakibatkan dia hilang kawan baik.


Jadi salahkah kalau dia tidak mahu beri peluang hati menerima bukan pilihan hati? Silapkah kalau dia tidak boleh terus membenci apabila hati mula kenal cinta kepada Fathi sedang Sera lebih layak?

No comments:

Post a Comment