Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Friday, November 19, 2010

Review 257: Penjara Rindu by Nia ArissaPenjara Rindu
Penulis: Nia Arissa
Terbitan Kaki Novel Enterprise
RM21.00
sabah/sarawak: RM24.00
644 ms


"Biarlah aku bebas mencintaimu kerana rinduku tidak sanggup terpenjara lagi..."


Cover kedua2 novel terbitan november 2010 oleh kaki novel ni mempunyai konsep warna yg sama (Dosa Semalam & Penjara Rindu). Kadang2 macam tak teringat covernya yg mana satu.


Penjara Rindu menawarkan kisah kawin paksa. Sesuatu yg dah jadi terlalu biasa dalam membaca novel melayu seolah2 ramainyer org kat Malaysia ni yg kena kawin paksa.


Farisya Hani yg sudah mempunyai kekasih (Aswad) terpaksa mengahwini sepupunya Haziq demi menyelamat maruah keluarga itu setelah bakal pengantin perempuan melarikan diri dgn lelaki lain.


Di bahagian awal kisah ini memang agak lambat aku membacanya kerana terasa seperti mengulang baca kisah lain yg mempunyai latar cerita yg lebih kurang sama.


As we follow the storyline, the writer began to improve in presenting her stories. Rasanya banyak di bahagian awal novel ini perlu diedit dan dikemaskini supaya lebih 'menangkap' perhatian pembaca. Bagi yg mahu memulakan cerita ini, jgn sekali kali berenti ya, kerana konflik cerita ini semakin menarik selepas fasa 'stereotaip' yg pertama itu.


Isya dan Haziq akhirnya membuka hati utk menerima antara satu sama lain dan mereka sangat bahagia. Tetapi sayang, sikap Isya yg menyembunyikan kemunculan 'peminat misteri' yg sering mengirim bunga kepadanya memang telah dijangka akan menjadi punca Haziq dikuasai cemburu.


Aswad masih menyintai Isya dan peluang utk bekerja dgn Isya memang menjadikan dia lelaki yg paling gembira. Namun tidak bagi Isya. Pergerakan mereka menjadi intipan lalu menimbulkan fitnah. Fitnah yg telah meragut kebahagiaan Isya-Haziq. Api cemburu Haziq disemarakkan lagi oleh Tasya yg sempat mencalit ubat guna2 pulak kat Haziq sehingga Haziq melafazkan talak tiga ke atas Isya.


Penulis mempunyai kelebihan dalam melakar kisah sedih menyentuh hati dalam menceritakan kesengsaraan Isya yg kehilangan anak dan suami dalam masa yg sama sehingga membuatkan dia meroyan. Bertahun-tahun masa diambil Isya utk sembuh. Haziq juga turut menjalani rawatan secara Islam dan kembali sedar akan kesilapannya. Cintanya masih segar utk Isya tetapi segalanya sudah terlambat, Isya sudah membuka semula hatinya buat Aswad. Tak sangka pulak Haziq sampai kidnap Isya dan pergelutan mereka telah membuat Haziq terluka, literally. Aku ingat ker Isya yg tertikam tapi HAziq yg kena rupanya. Kata2 Haziq masa tu memang menyentuh perasaan dan boleh ternangis lah.


Dapt ker Haziq mengaut kembali kepercayaan Isya? Lu baca la sendiri ;)


sure fine whatever
rinn

blurb/alongside/sinopsis


Kehadiran Farisya Hani di dalam hidup Haziq Denial hanyalah sekadar penyelamat kpd maruah keluarga lelaki itu. Atas dasar itu, perhubungan mereka tidak berjalan dgn lancar.


Dgn kejadian beberapa insiden yg tidak disengajakan, bibit-bibit cinta mula berkembang mekar bak bunga di pagi hari. Dalam tak sedar, masing-masing sudah saling jatuh cinta.


Namun langit tidak selalunya cerah. Kebahagiaan yg diharapkan berkekalan terlerai sudah di pertengahan jalan. Kehdiran bekas kekasih Farisya Hani telah mengundang konflik yg ditunggu-tunggu oleh pihak ketiga yg sentiasa mencari peluang utk mendekati Haziq Denial.


Masih adakah peluang kedua utk mereka? Atau... adakah rindu mereka akan terpenjara buat selama-lamanya?

No comments:

Post a Comment