Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Monday, May 30, 2011

Review 401: Cinta Lukisan Jiwa by Dina Najat


Cinta Lukisan Jiwa by Dina Najat
terbitan Kaki Novel Enterprise
RM18.00
480 mukasurat


"Bila rindu membeku, bayang kasihmu memburu langkahku..."

Saya tertarik dgn pantun pada permulaan kisah ini. Saya amat suka cara penceritaan kisah Diyan ketika dia di kampung. tetapi apabila kisahnya di bandar bermula saya merasakan rentak pembacaan saya kurang berkobar-kobar. Watak negatif seperti Ray dan Nadia memang menjengkelkan dan berjaya membuat saya menyampah tapi setelah kesucian
Diyan diragut oleh Roy saya tidak dapat merasa impak kesedihan yg dialami oleh Diyan. Macam, ermm tak kisah jer.. tak rasa nak gi mengadu kat sapa2, pegi sepital ker pegi balai polis ka. even watak yang sepatutnya besimpati seperti Riezman pon seolah-olah tak kisah jer. Riezman lebih pentingkan maruah adiknya, Roy daripada maruah Diyan yg dicintainya. Kenapa Diyan terlalu mudah percaya pada Riezman
yg pernah mencuri diarinya, yg adiknya meragut kehormatannya hingga tak kisah bermalam di rumah Riezman. Rasanya kasih Fadhil jauh lebih kuat buat Diyan berbanding dengan Riezman.

Diyan yang baru keguguran terus boleh pegi mencari pakciknya. melawat pakciknya di hospital. orang yg dianggap sbg ayahnya sendiri ditinggalkan sendirian kat hospital di KL yang pakciknya tak biasa dan Diyan balik ke kampung mcm tu saja? Peh tu bila pakcik dia dah discharge dah terkontang kanting tak tau nk pi mana.

saya terharu dengan keakraban Saodah dgn Diyan. Mulianya ikatan persahabatan buat Diyan sehingga dia sanggup kehilangan segala-galanya asalkan Saodah kekal sebagai sahabatnya. They share a beautiful friendship.

Saya agak suka dengan 'pembalasan' yg diterima oleh ibu saudara Diyan, seorang kejam dan kuat cemburu memkhinzir buta. walaupun agak tragik tetapi berbaloi la dengan apa yang telah dilakukannya kepada Diyan.

sure fine whatever
rinn

Sinopsis belakang buku:

Diyan sudah bosan dipandang rendah oleh orang kamung. Benteng kesabarannya kian rapuh tatkala cinta Effendi semakin jauh. Apatah lagi keputusan STPM tidak membanggakan.

Sakit di badan usah dikira, sakit lagi di hati apabila impian berkecai akibat dengki manusia. Nekad mahu mengubah nasib diri, bumi KL dijejaki. Tidak terduga olehnya, penghijrahan itu membawanya ke banglo milik Datin Najwa Atilah, chef masakan yang terkenal di Malaysia. Di situ dia terpaksa 'berkenalan' dengan penghuni banglo itu. Antaranya Roy si pelumba motor haram yang licik, dan nadia peguam muda yang
memandangnya hanya sebelah mata. semua ini membuatkan Diyan lemas!

Tetapi kehadiran Sabrina bt. Riezman benar-benar menyerika hidup Diyan dan telah mengembalikan semula nostalgia silamnya.

Diyan - "Rina tak ubah seperti aku ketika kecil, kami tandus kasih sayang seorang bonda, bezanya aku tidak buta. Tapi Rina buta kedua dua belah mata."

Rupanya diri Diyan diperhatikan oleh seseorang. Ikrar Dr Riezman yang juga ayah Rina seakan luntur tatkala berhadapan dengan Diyan. Kepercayaannya kepada wanita telah goyah cuba dibangunkan semula, namun curiganya mengatasi rasa cinta.

Dr Riezman - "Mencintai Emylda merupakan satu kesilapan dan mencintai Diyan pula bagai mengulangi kesilapan yang sama. Diyan. Emylda ~ tiada beza"

Benarkan Diyan sama seperti Emylda, bekas isteri Dr Riezman yang telah berlaku curang? Jika benar, mengapa Fadhil dan Dr Riezman, 2 orang lelaki yang sama hebat dan kuat semangat berusaha memburu cintanya? Rupa Diyankah atau peribadinya? Atau mungkin hatinya yang masih putih belum ternoda dengan hipokrasi dunia?

Hipokrasi dunia?

'Cinta Lukisan Jiwa' ada jawapannya.

DINA NAJAT (atau nama sebenarnya Siti Fauziah SH Ali); karya pertama beliau 'Takdir Cinta' telah tersenarai lebih 10 minggu dalam carta Novel Melayu bestseller, kini muncul dengan karya kedua 'Cinta Lukisan Jiwa' yang lebih menggegarkan emosi.

No comments:

Post a Comment