Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Thursday, May 5, 2011

Review 357: Bunga-Bunga Kemboja by Aina Emir


Bunga-Bunga Kemboja by Aina Emir
Terbitan KarnaDya Solutions
RM19.90
552 mukasurat


"Aku ingikan kehadiranmu di setiap langkah hidupku"

Ini adalah karya ketiga Aina Emir bersama KarnaDya yg saya baca. Saya rasa ini adalah terbaik berbanding Aura Cinta dan Kau Laksana Bulan tetapi masih belum dapat menandingi kisah2 yg Aina Emir hasilkan bersama Alaf 21 dahulu yg lebih jiwang-jiwang. Walau bagaimanapun AE seperti mahu lari dari kisah2 yg mementingkan jiwang2 ni ke genre yang disulam dengan kisah2 yg lebih berat. Bagi saya, bunga2 kemboja ada kelainan sendiri berbanding dgn kisah2 cinta selepas kawin yang lain. KAlau dibandingkan dgn kisah2 lain, NAbil mengahwini Nur Qahira atas sebab2 yang sangat logik dan boleh diterima dlm realiti sekarang.

Ntah bila kali terakhir saya membaca buku yang dikarang oleh wanita yg menggunakan cara penceritaan dari kaca mata seorang lelaki. Tapi AE sangat berjaya mendalami jiwa Nabil sebagai seorang lelaki melayu yg masih mencari diri. Demi memelihara agama dia mengahwini Qahira dan cuba melupakan Dya yg telah menghancurluluhkan hatinya. Perkahwinan mereka dirahsiakan dan Nabil tak sedar bahawa Qahira seorang wanita yg mampu berdikari dan menempuhi pelbagai dugaan tanpa pengetahuannya.

Saya amat suka dgn Nabil dlm separuh pertama cerita ini, namun kesukaan itu bertukar menjadi sedikit terkilan apabila Nabil bertindak melayan Dya dan menyemarakkan kembali cinta mereka setelah Nabil meniduri Qahira. Nabil kelihatan spt tamakkan perhatian dua wanita sdg kan dia sudah tahu kesungguhan Qahira mahu menjadi isterinya dlm erti kata sebenar.

KEmboja digambar dalam versi yang terbaik dalam kisah ini dan Nabil akhirnya menyedari sebenarnya dirinya terlalu kerdil jika dibandingkan dgn gadis berfikiran business seperti Qahira. Campaklah wanita itu ke mana, dia akan berdiri kukuh dan bersemangat waja. Nabil adalah lelaki yg paling beruntung di dunia, Qahira hanya mahu mendengar kata cinta darinya, tapi Nabil rasa dirinya terlalu inferior berbanding wanita itu.

sure fine whatever
rinn

sinopsis belakang buku:

Aina Emir kembali lagi dgn novel keenamnya yang menjanjikan sebuah jalan cerita yg menyayat hati dan penuh dgn sentuhan perasaan.

Mawar,

Sudah lama aku ingin mengatakan sesuatu kepada mu tetapi malangnya, aku tak berani utk meluahkan perasaan ku ini. Selama ini, aku tidak pernah menyatkaan kpd sesiapa jua.

Hari ini, aku hanya ada engkau shj sebagai teman. Tiada lg ibu bapa, tiada lg saudara-mara dan tiada lagi teman, kecuali kau Mawar.

Pernah suatu ketika dahulu aku jatuh cinta dgn seorang wanita yg cantik dan comel dan bertahun-tahun lamanya kami beradu kasih, tetapi malangnya cinta kami tidak kesampaian. Dia telah meninggalkan aku utk orang lain. Kerana perpisahan itulah, aku telah membawa diri merantau ke negara orang, nun jauh di utara. Ketika itu, tiada niat lain kecuali berjihad utk agamaku.

Semasa di perantauan itulah, aku telah bertemu dgn rakan baikmu. Juga wanita yg cantik dan menarik. Kerana agamaku aku telah mengorbankan diriku utknya. Namun, ikhlas aku lakukan utknya.

Mawar,

Sekalipun aku cuba utk menjadi lelaki yg baik, namun sebagai manusia biasa, aku masih lemah. Kerana kelemahanku itulah aku kerap terumbang ambing. Tidak tahu menangani emosiku. Aku tersepit antar cinta pertamaku dan perasaan syg yg ada pd temanmu itu. suatu ketika dulu, aku tidak tahu keputusan apa yg patut kupilih.

Maafkan aku mawar, sekiranya di matamu dan rakan baikmu itu, aku tidak kelihatan seperti seorang wira, walaupun itu yg mahu aku lakukan. Sampaikanlah salamku kpd rakan baikmu itu.. katakanlah yg dia masih teristimewa buatku.

Salam,
Muhammad Nabil Arief

Biar kujadi bunga2 kemboja yg terlekat di tangkainya bukan yg berguguran di atas tanah...

No comments:

Post a Comment