Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Monday, May 9, 2011

Review 368: Seribu Kali Sayang by Anis Ayuni


Seribu Kali Sayang by Anis Ayuni
Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd.
RM19.90
535 mukasurat


"Mengapa kuteringat bila cuba melupa, kumenangis bila cuba tertawa"

Semasa berbual dgn kak ima di telefon, dia ada menyebut tentang kisah ini dan saya tak fikir panjang dan terus memulakan baca buku ni sebaik saja buku Sara Kirana saya selesaikan. Penceritaan di awal kisah ini agak slow dan belum terasa rentak Anis Ayuni di dalamnya.. melepasi bab kelima baru lah saya menemui rhythm yg saya cari dan saya menghabiskan bacaan tanpa berhenti. Bagi saya kisah ini jauh lebih menarik dari Suara Hati dan Kau Kekasihku, sama menarik seperti Yg Terindah dan Bayangan Rindu tetapi tak boleh lawan hebatnya kisah Manisnya Cinta dan Gemersik Kalbu. Bagaimana pun sentuhan Anis Ayuni ini bagi saya tidak menghampakan peminat-peminatnya. Cerita 'sweet' yang dilakarkan memang menjadi.

Abby dibenci kakaknya kerana sebaik saja dia lahir, bapa mereka pergi meninggalkan ibu mereka. Menginjak usia dewasa, tiada perubahan berlaku dlm perhubungan mereka. Abby menuntut di Padang Indonesia, kepulangannya menemukan dia dgn Abg Faiz, kawan kakaknya. Disangkakan Abg Faiz berkenan dgn kakaknya tetapi rupa2nya dia selalu datang utk menjengah Abby. Pinangan Abg Faiz meletakkan Abby dalam dilema.

Rahsia perpisahan ibu dan bapa Abby tersingkap apabila Pak Mus muncul dan menyatakan ayahnya masih ada utk mewalikan pernikahannya. Konflik dgn Kak Lisa juga terlerai apabila Abby sanggup meletakkan diri dlm bahaya demi menyelamatkan nyawa darah dagingnya, tapi kemunculan 'Sham' di antara dia dan abg Faiz menyebabkan Abby dibakar cemburu, walaupun pengikat kasih mereka, Aliya, telah lahir ke dunia.

sure fine whatever
rinn
entry ini di AlongSide Multiply: 7 Mei 2008

Sinopsis belakang buku:

Sudah ditakdirkan sejak lahir, Nur Qazrina atau Abby ditingga ayahnya. Bagi Abby, tanpa kehadiran lelaki itu, hatinya tetap bahagia. Menginjak usia remaja, ungkitan Kaklisa yg dialah punca penceraian ibu dan bapa mereka, sgt membebankan jiwa. kakaknya juga sering mempamer reaksi tidak menyenangi kehadirannya di rumah.

Daripada teman Kak Lisa yang silih berganti, kehdiran Syd Nadjmil Faiz dilihat oleh Abby sebagai calon suami yg terbaik utk kakaknya. Sikapnya y g bertanggungjwb melindung sesekali membuat kan Abby digoda perasaan. Namun mujurlah dia segera mengingatkan diri bahawa bakal abang ipar masakna boleh dijadikan teman sendiri.

Hasrat meminang yg disuarakan oleh Syed Nadjmil Faiz menimbulkan konflik. Bagi Abby, hasrat itu jatuh di tempat yg salah kerana bercinta dgn kakak, mengapa pula yg dipinang adiknya? Sudah hilang pertimbangan akal barangkali, maka Syed Nadjmil Faiz memilihnya dan bukan Kak Lisa.

Bagi Syed Nadjmil Faiz, berkawan bukan ertinya berkasih. Sekian lama mengenali si kakak hatinya tak pernah disapa rasa cinta. Tetapi pertama kali bertemu Abby, perasaannya digoda rindu. Meskipun sangat mengharap agar salam kasihnya bersambut, dia sedar Abby berhak menolak.

Kebencian Kak Lisa terhadap Abby bagaikan tidak bernoktah. Abby terjebak dalam dilema. Bagaimana kemelut ini hendak dirungkai?

No comments:

Post a Comment