Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Sunday, May 8, 2011

Review 361: Sepi Tanpa Cinta by Damya Hanna


Terbitan Alaf 21 Sendirian Berhad
Sepi Tanpa Cinta by Damya Hanna
RM 18.00
496 muka surat


sepanjang masa baca buku ni i can't help comparing this book with 'bicara hati' karya damya hanna yang pertama. too much similarities walaupun situasi yang diletakkan agak berbeza. kalau dlm 'sepi tanpa cinta' haziqah rela kawin dgn fakrul sbb nak menutup malu keluarga kerana tunangan dia takmo kawin dengan dia 2 days before the wedding date. manakala dalam 'bicara hati' zahlia dan syah kawin contract sbb syah tak nak kawin dgn linda.


tht is the only part yang different sikit la.. watak Amirul dalam 'sepi tanpa cinta' sama macam watak Adli dalam 'bicara hati', sebagai tempat utk Fakrul/syah mengadu dan meminta tips utk ngorat isteri. watak linda dalam 'bicara hati' sama macam watak melati dalam 'sepi tanpa cinta', seorang yang pendengki.


dalam 'bicara hati' alia adalah anak yatim piatu, rupa2nya dia anak kepada saudara terdekat husband dia. diorang dua pupu. manakala dalam 'sepi tanpa cinta' haziqah rupa2nya anak kepada ibu saudara husband dia. diorang sepupu. ada jugak babak2 yg hampir sama. memandang kan i read sepi tanpa cinta right after bicara hati menjadi kan i cannot tell the story balik without mixing up the two novels. *garu pala*


rasanya kalau sebulan kemudian baru baca sepi tanpa cinta may be i don't feel so bad. hehe.. too much similarities sampai rasa baca buku yg sama dua kali. kalau diminta memilih which one is better, i'd choose bicara hati.


sure fine whatever
Rinn
tarikh entry ini di alongside @ multiply: 21 mac 2007

sinopsis belakang buku:


HAZIQAH mempunyai impian untuk hidup bahagia di samping Yusri. Namun, tiada siapa menyangka di saat hari bahagia itu bakal menjelma, ada yang membuat onar sehingga kesucian dirinya dipersoalkan. Lantaran itu, pelamin angannya musnah bersama harapan dan hatinya hancur umpama terhempas!


Namun, Haziqah nekad. Majlis perlu dilaksanakan. Yang penting, fitnah dapat ditamatkan. Biarpun Fakrul tidak pernah dicintai, dia rela asalkan kesucian dirinya dapat dibuktikan. Tetapi malang, perkahwinan yang tercipta itu hanya menambahkan penderitaan yang sedia tergalas di bahu. Dia dikeji dan digantung tak bertali!


Bagi Fakrul, cintanya bukan untuk Haziqah tapi masih untuk Azura. Gadis pertama yang dicintainya... tetapi kecurangan Azura menambahkan kebenciannya kepada Haziqah. Dia benci pada perempuan yang tidak setia. Namun, pertemuan kedua antara Fakrul dan Haziqah membuatkan dia mula yakin bahawa Haziqah adalah miliknya. Bukan Yusri mahupun Hafiz... sepupunya.


Mampukah Haziqah menyambut huluran cinta Fakrul setelah dirinya puas dihina? Haziqah tidak mahu pisang berbuah dua kali! Baginya, kedukaan lalu masih bertapak utuh di hatinya. Cukuplah sekali...

No comments:

Post a Comment