Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Tuesday, August 9, 2011

Review 463: Ternyata Cinta by Damya Hanna


Ternyata Cinta by Damya Hanna
Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd
RM19.90
535 mukasurat


"Cinta kita yg sentiasa mekar tersemai di laman hati ini"

Saya lebih terhibur membaca Ternyata Cinta berbanding Senafas Rindu. Namun kisah ini agak jauh utk menandingi "Bicara hati" dan "Sepi Tanpa Cinta". Bagaimanapun saya suka dgn improvement Damya Hanna dalam menggarap watak2 utama dalam novel terbarunya. Tapi si Qasdina tu kuat betul berangan hingga boleh dikatakan tabiatnya itu menyebabkan dia kelihatan tidak 'reliable' dan kurang matang. Dgn dugaan hidup yang mendatang, Qasdina seperti tidak berubah atau terpengaruh dgn keadaan sekelilingnya, dia tetap dia namun segalanya dihadapi dengan tabah dan sabar. Tapi tu la, tahap berangan dia tu tinggi betul segala macam2 tiang dia dah sondol, tiang bas dah, tiang tepi jalan pun dah. haha.. saya lebih selesa dgn unsur komedi yg diselitkan oleh Damya Hanna dalam novel ini berbanding dgn novel2nya yang lain.

Kisah ini tentang Qasdina yang sudah lama kehilangan ibu. Ayahnya mengalami masalah kewangan dan dia bekerja utk menampung perbelanjaan persekolahan 2 orang adiknya. Kelulusannya yang tiada kaitan dgn kerjanya menyebabkan dia tersadai melakukan kerja2 pembantu am. Walaupun sikap berangannya sangat terkenal di pejabatnya, entah kenapa boss kat tempat dia tu nak amik dia jadi penolong pengurus namun dibantah keras oleh Zariel. Zariel yang mulanya masuk dalam list 'lelaki idaman' Qasdina terus terkeluar dari senarai. Dia nak buru lelaki yang kaya, hensem dan romantis namun hatinya lebih terpaut kepada Iqram, lelaki yang kelihatan sederhana, caring dan romantis. Kebencian Qasdina kpd Zariel makin bertambah apabila kemalangan yang memusnahkan masa depan adiknya adalah berpunca dari kelalaian Zariel. MAcam tak ada pulak watak yang betul2 mencabar watak 'Qasdina', Jun tidak cukup 'jahat' dalam kisah ini.

sure fine whatever
rinn

sinopsis belakang buku:

Pgalaman mengajar erti kedewasaan. Begitulah ibarat hidup Qasdina, tonggak harapan keluarganya. Dalam meniti usia remaja, dia bagaimanapun tidak dapat menolak hakikat yang dia juga punya cita-cita untuk digapai. Namun, demi adik-adik yang masih bersekolah dan ayah yang dibebani hutang, impian itu terpaksa dilupakan buat sementara waktu. Dia sebaliknya kini punya misi yang tersendiri! Memburu lelaki kaya!

ZARIEL - Lelaki pertama yang berjaya mencuri perhatian. Kacak, mewah dan romantis! Itu ciri-ciri kesempurnaan yang perlu ada pada lelaki idamannya. Tetapi Zariel tidak seperti yang disangkakan. Lelaki itu terlalu ego sehingga menjengkelkan hati nuraninya.

IQRAM - Kehadiran lelaki ini kerap kali mengganggu emosi. Qasdina jadi rimas sendiri! Tiada langsung kriteria lelaki pujaannya, namun peribadi Iqram yang penuh rahsia dan kesederhanaan sifatnya berjaya meruntun hati si gadis.

Ternyata, cinta itu terlalu indah. Namun, dia juga sedar hanya kejayaan menggapai cita2 bakal melengkapkan kehidupannya. Jadi, mampukah dia mengorbankan impiannya demi cinta? Ikutkan hati, dia ingin memiliki kedua-duanya sekali! Dan dia tahu yang dia berhak kerana kebahagiaan itu adalah milik setiap insan. Cuma yang pasti, ketentuan ILAHI tetap membatasi segala.No comments:

Post a Comment