Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Sunday, June 26, 2011

Review 426: Hadirnya Cinta by Pitteriah Abdullah


Hadirnya Cinta by Pitteriah Abdullah
Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd
RM15.00
400 muka surat

"Kehalusan kata-katamu membuat aku tergoda"


saya rasa idea dalam cerita ini sangat menarik, tetapi cara penyampaiannya kurang berkesan.


Yasmin nadilla dan Daniel Ezairy bertemu setelah diculik. Daniel mengaku Yasmin Nadilla isterinya supaya tidak diganggu penculik. Setelah dibebaskan mereka berpisah. Yasmin Nadilla pulang utk berkahwin dgn Amran tp perkahwinan telah berlangsung cuma pengantin perempuannya adalah adik kandungnya sendiri, Hasliza. Keluarganya membencinya kerana sudah 3 kali tidak balik di hari perkahwinannya, cuma kali ini Yasmin Nadilla tidak sempat berterus terang. Dia membawa hati ke Terengganu, di sana Daniel Ezairy muncul kembali dgn ugutan akan menceritakan peristiwa penculikan jika Yasmin Nadilla enggan menyamar sbg isterinya (supaya tak diganggu wanita2 yg memang syok kat dia yg hensem tu). Daniel berubah menjadi orang lebih berguna. Tanpa rela Yasmin Nadilla melayan keluarga Daniel. bila Sharifah Mastura muncul semula dan ingin berkahwin dgn Daniel, Yasmin Nadilla sgt gembira tapi Sharifah Mastura tak jadi nak kawin dgn Daniel sbb tak nak bermadu. Ibu Daniel mula sedar yasmin Nadilla jauh lebih baik dari Sharifah Mastura.


sepanjang cerita yasmin nadilla tak menunjukkan langsung hatinya mula lembut dan suka Daniel tu sbb dia memang mcm tak bekenan langsungla, tapi tetiba pulak decide nak kawin ngan Daniel.. mungkin sekadar nak menghilangkan rasa resah Hasliza yg takut Yasmin Nadilla ngorat balik Amran. sepatutnya saya rasa sedih bila Hasliza membaling keluar semua hantaran Daniel utk Yasmin Nadilla di hari pernikahan mereka.. tapi tak rasa sedih pun.. saya rasa ada masalah dari segi penyampaian cerita. storyline citer ni sangat menarik.. tapi tu la.. ada yg gagal disampaikan dengan baik. anyway, kalau sukakan kisah benci jadi cinta
yg diselitkan dengan adventure dan thriller buleh la baca buku nih..


sure fine whatever
Rinn


terbitan alaf 21 sendirian berhad


Sinopsis Belakang buku:


Yasmin Nadilla suka melancong. Kali ini Pulau Santubong, Pulau Sejinjang menjadi destinasinya. Namun malang tidak berbau, Yasmin Nadilla telah diculik bersama seorang anak hartawan bernama Daniel Ezairy.


Sejak menjadi tahanan, Daniel Ezairy sudah mula tertarik dgn Yasmin Nadilla walaupun dia sudah ada kekasih bernama Sharifah Mastura. Yasmin Nadilla tidak boleh menerima cinta Daniel Ezairy kerana dia sudah bertunang dengan Amran.


Pelbagai cara dilakukan untuk menarik perhatian Yasmin Nadilla. Namun semuanya gagal. Yasmin Nadilla sedikitpun tidak ambil kisah tentang perasaan Daniel Ezairy. Dia betul-betul setia pada tunangnya dan tidak mungkin akan berpaling tadah.


Sebaik sahaja dibebaskan, yasmin Nadilla pun pulang ke kampung. Alangkah terperanjatnya apabila dia mendapat tahu adiknya, Hasliza sudah berkahwin dgn Amran. Hancur hatinya. Dia tidak sangka adiknya sanggup merampas bekas kekasihnya.


Sejak kepulangan Yasmin Nadilla, hati Hasliza tidak pernah tenteram. Dia berasa sangsi terhadap kakaknya. Dia takut kakaknya akan merampas kembali hati Amran. Pelbagai konflik berlaku hinggakan Yasmin Nadilla membawa diri ke Terengganu.


Di Terenganu, Yasmin Nadilla telah bertemu kembali dengan Daniel Ezairy. Dapatkah Yasmin Nadilla menerima cinta Daniel Ezairy?

1 comment:

  1. this novel!! still remember i read it when i was in year 6... :) sangat best!

    ReplyDelete