Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Monday, June 13, 2011

Review 410: Menyemai Cinta by Iffa Irdina


Menyemai Cinta by Iffa Irdina
terbitan nylea publishing
RM21.90
610 muka surat

"Cintaku terlalu mahal harganya..."


nice, sweet book, tak kira la dari segi warna dan cover buku atau pun ceritanya. genre cerita cinta yang biasa tetapi penulis berjaya menyelit konflik-konflik menarik sepanjang cerita. tak ada rasa bosan sepanjang membaca buku setebal 610 muka surat ini. Ada juga idea2 segar dan mencuit hati dalam cerita ini. thanks yam for the warning jgn baca sinopsis tu. nasib baik la sinopsis kat belakang tu kecik2 jer tulisan..


Memang biler baca half of the book kita masih tak sure sapakah yang ditakdirkan utk Anissa. Anissa tidak membiarkan dirinya jatuh cinta dengan sapa2 sebab dia nekad utk belajar sehingga menjadi seorang lawyer dan membantu ibu dan adik2nya. Ada 5 jejaka yg jelas jatuh cinta padanya tapi semua dia bolayan saja. Farhin dianggap sebagai abg kerana dia sendiri tak dak abg dan ayah lagipun Farhin mengambil berat tentang keluarganya setelah secara tidak sengaja terlanggar adik bongsu Anissa. Penulis berjaya menimbulkan rasa misteri di sebalik kemunculan watak 'syed omar' yg ada kaitan dengan kisah lampau ibu Anissa.


Anissa ni baik, rajin, pandai, lawa pun lawa. kesian sungguh baca part dia kena guna2 sbb menolak pinangan orang hingga memaksa ibunya membuat keputusan supaya Anissa ikut Farhin ke KL utk bekerja selepas STPM. Di sana Anissa terpaksa pulak berdepan dengan Sarah yg bekenan dengan Farhin yg dianggap spt abangnya sendiri. Bakhtiar dan Khairil pon kerja area2 situ juga mula mengorak langkah mengorat Anissa yg dikawal ketat oleh Farhin.


lawak la part Anissa mencuba utk menolak hasrat tunangnya utk berkahwin cepat, Anissa bagi syarat kat mak dia, kalau nak dia kawin, mak dia kena kawin dgn cik din. skali cikdin tu dah awai2 melamar mak Anissa dan mak anissa terus setuju sebaik saja anissa meletakkan syarat itu.


sure fine whatever


Sinopsis belakang buku:


Hidup selepas kematian seorang ayah begitu sukar. Terpaksa bekerja keras dan mengenepikan keseronokan hidup seorang remaja demi untuk keselesaan diri dan adik-adik. Kasih terhadap ibu yang tiada tempat bergantung membuatkan dia redha dengan takdirnya. Namun hadirnya sinar kasih seorang jejaka telah mengubah seluruh hidupnya. Cinta baginya terlalu asing. Dia tidak pernah mengecapinya. Malah tidak pernah mengimpikan sebuah cinta kerana matlamat utamanya di dalam hidup ialah segulung ijazah. Demi mengubah taraf hidup mereka. Tetapi keluhuran cinta seorang lelaki yg selama ini dianggap abang membuatkan dia terpaku. Permintaan ibu agar menerima lamaran yang datang membuatkan dia kecewa. Dunianya seakan berakhir. Namun kasih terhadap ibu mengatasi segalanya. Lamaran itu diterima dan dia teruja dengan kasih yang dihambur. Terlalu luhur cinta itu. terlalu indah pula nikmatnya... membuatkan dia terlalu mensyukuri kurniaan Ilahi yang satu itu.

No comments:

Post a Comment