Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Tuesday, March 30, 2010

Review 105: Cinta Rahsia


nak imbas balik review2 yang pernah aku post tentang novel2 karya Liza Zahira. Baru aku perasan yg aku belum pernah baca karya beliau yg pertama. hmm nanti kena cari lah :)

Cinta Rahsia by Liza Zahira
Terbitan Alaf 21
Cetakan 1 Tahun 2005
Cetakan 2 Tahun 2006
RM 19.90
528 mukasurat
ISBN : 983-124-213-0

"Cinta tak perlu dicari kerana ia tersisip di lipatan hati"


Walaupun ini karya awal Liza zahira, saya baru berpeluang membacanya. Sebelum ini saya dah pernah baca Bahtera Kasih dan Kau Tetap Di Hati. Bagi saya, novel-novelnya yang terkini lebih menyerlah dan mantap penyampaiannya.


Saya tak pandai nak mengulas plot atau bahasa, yg saya dpt rasa cerita ini seperti tergesa-gesa. Banyak insiden disumbat di hujung2 cerita hingga membuat saya terkebil-kebil.


"Sebab dan Akibat" agak longgar namun cukup utk buat kita rasa terkejut dengan insiden-insiden yg berlaku.


Sejujurnya saya lebih suka Bahtera Kasih yang lebih kemas dan thrill. apa-apa pun, nampaknya Liza zahira memang dari awal lagi suka mempersembahkan kisah cinta yg disulam dengan unsur-unsur thriller yang mendebarkan.


sinopsis yg tercatat kat belakang buku ni dah lebih dari cukup utk memberitahu kita tentang latar kisah ini.


sure fine whatever
rinn


Sinopsis : CINTA RAHSIA


Ayu Kartika terperangkap antara cinta dan cita-cita. Dalam membina kerjaya, dia telah bertemu Adam Zabidi, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Global Creative Communication, sebuah syarikat pengiklanan dan penerbitan milik bumiputra.


Adam yang sudah bertunang dengan gadis pilihan ibunya Farah Aina, terpaut hati pada Ayu. Seminggu sebelum majlis perkahwinannya, Adam telah membatalkan majlis tersebut. Dia telah menjejaki Ayu di Cherating. Salbiah, tidak dapat menerima keputusan anaknya itu Dia telah mengalami tekanan perasaan. Malang tidak berbau, dalam perjalanan pulang, Adam ditimpa kemalangan yang menyebabkan dia lumpuh.


Dr. Zabidi bersepakat dengan Ayu untuk membantu memulihkan Adam. Takdir telah menemukannya dengan Maisarah dan Daniel Hakimi, saintis muda dari Florida. Daniel telah membantu memulihkan Adam. Adik Adam, Hairil pula muncul dan menambah lagi kerumitan. Pada masa yang sama, Farah Aina cuba berbaik dengan Hairil, bekas kekasihnya. Kay yang hamil anak luar nikah hasil hubungannya dengan Hairil menaruh harapan pada Adam untuk menjadi bapa kepada anaknya. Kemuncak kisah ini berlaku apabila Farah Aina akhirnya dibunuh oleh Hairil. Lelaki itu pula dijatuhkan hukuman mati.


Tetapi dendam Farah Aina tidak berakhir di situ kerana Kay pun memusuhi Ayu hingga mendorong dia merancang untuk membunuh gadis itu. Terbukakah hijab yang menghalang hubungan Ayu dan Daniel?

No comments:

Post a Comment