Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Tuesday, March 23, 2010

Review 102: Untukmu Hana by Salina Ibrahim


Untukmu Hana...
Penulis: Salina Ibrahim
Terbitan Creative Enterprise sdn bhd
RM20.90
isbn: 978983 8935531
407 mukasurat


"Kenyataan tetap kenyataan walau tanpa diundang"


Ini merupakan kali pertama saya membaca karya penulis terkenal ni. Buku2nya sudah banyak di pasaran namun baru kini saya berkesempatan memiliki beberapa buah buku karya beliau masa pesta buku hari tu :) RAsanya ni lepasni saya nak collect lah buku2 penulis ni pulak.. haha ntah brapa byk yg lain aku nak collect jugak.. aduih.. jenuh jenuh :)


Rindu pulak nak menyelak novel yang sarat dgn mesej kasih sayang kekeluargaan seperti ini. Kasih sayang ibu-anak yang terpisah kerana desakan hidup.


Hana Athirah tidak pernah menyangka yg dirinya anak angkt. Assignment nya dijadikan batu loncatan utk menjejaki ibu yang tidak pernah dikenalinya. Seorg novelis yang pernah mencipta nama. Seorg pendidik yg berkaliber. Gambaran ibu dalam mindanya tidak mirip langsung dengan wanita yg ditemuinya. Ibunya seorg yg tabah, baik hati dan cantik sekali!


Tanpa sedar dia makin akrab dan mesra dgn keluarga kecil itu. Kasih sayang semula jadi mengalir antara mereka. Cute betul Zulaikha kena pinang dgn hafiz tu.. hehe.. Zu yg kasar tu pun ada org bekenan. Badrul Mizan tak sangka akan bertemu sahabatnya (yg dicintai dlm diam) di rumah Zulaikha.


Hana Athirah menjadi gusar apabila rahsia yang dipendamnya terbongkar dan siibu mahu menyambung kasih mereka. Di tempat asing Hana Athirah tiada siapa2 utk meluahkan rasa. Badrul Mizanlah jejaka yg paling gembira apabila menerima panggilan dari Hana Athirah...


sure fine whatever
rinnSinopsis belakang buku:


Pilu dan keliru... segala-galanya bermukim di jiwa. Benarkah dia waris tunggal, penyambung keturunan mama dan ayah? Tetapi kenapa minat mereka tidak serupa... kecenderungan berbeza? Segala-galanya mengganggu, bersatu menjadikan kesempurnaan bagaikan asing tiba2. Diakah yg lupa diri atau sejarah silam yg menjadikannya walang? Dia kalap.


Mentari yang bersinar ceria rupa2nya membawa cerita duka. Dia bukan permata mama. Dia bukan srikandi papa. Dia entah siapa2... entah susur galurnya di mana? Entah keturunannya apa? Lalu Hana Athirah memulakan misinya sendiri2. Namun tatkala berhadapan dgn kenyataan semangatnya bagaikan hilang. Terbang.


Ibu rupa2nya seorg wanita sejati. Ibu rupa2nya seorg sri kandi. Ibu kiranya masi sendiri2... dia kian keliru dgn kasih sayang ibu yang tidak bertepi.

No comments:

Post a Comment