Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Wednesday, April 27, 2011

Review 350: Biar Rindu Berlalu by Sharifah Abu Salem

Aku ingat lagi bertapa susahnya aku nak menghabiskan cerita ni. Terasa mood membaca aku melayang entah ke mana. Selepas baca novel ni aku jadi takut pulak nak baca buku2Sharifah Abu Salem lagi. huhu...


Biar Rindu Berlalu
Penulis: Sharifah Abu Salem
Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd
Tahun 2007
RM19.90
584 mukasurat
isbn: 978-983-124-305-3


"Sanggupkah kau biarkan sekuntum bunga resah terdampar di tepian pantai kasih?"


Ada terasa seperti penyampaian kisah ini agak terburu-buru dan laju. Mungkin perubahan sikap tiba2 watak Nasrul yang mulanya tiada halangan perkahwinan kedua ibunya, tapi kemudian bila saat2 hari perkahwinan tiba dia lantang membantah. Memang geram dengan Nasrul nih. FAtiha yg asalnya tak membantah turut menjadi geram dan bertindak membantah juga ayahnya berkahwin dgn ibu Nasrul. Nasrul terlalu biadap.


Lagi sorg yg saya geram dlm citer ni adalah Tok Wan, mak mertua Khalil (bapa Fatiha). Dia nak Khalil setia kepada anaknya (isteri Khalil) yg telah meninggal dunia 5 tahun yg lalu. 2 anak Khalil dilarikan bila mengetahui Khalil bakal beristeri baru. Kalau Khalil tu nak madukan isterinya tu, kot la boleh buat macam tu. Ni pilihan Khalil adalah yg terbaik utknya. Biler last2 khalil tunjuk bini dia kat mak mertua dia, terus dia faham kenapa Samirah yg Khalil pilih dan dia tumpang gembira :)


Konflik Nasrul-Fatiha diburukkan dengan kehadiran Malina yg salah faham dengan hubungan mereka. Fatiha menerima dugaan besar sehingga hilang keupayaan berjalan. Dia benci dgn hakikat bahawa darah Nasrul mengalir dalam tubuhnya.


Khalil terpaksa mengikat perjanjian rahsia dgn Nasrul demi memenuhi hasratnya utk memperisterikan Samirah. Cinta yg mula berputik antara Nisha-Iskandar terbantut apabila mendapati mereka kini adik beradik tiri. Lagipun mereka melihat hubungan Nasrul-Fatiha seperti ada sesuatu, kalaulah Nasrul-Fatiha berkahwin, apa kata orang lain pulak bila Nisha-Iskandar juga berkahwin. Jadi, persoalannya rindu siapakah yg dibiarkan berlalu?


sure fine whatever
rinn


sinopsis belakang buku:


Sering rindu datang tanpa diundang. Sering pula hati dipersalahkan apabila rindu begitu mendera. Namun, kerana rindu itu dua insan saling berjanji utk sehidup semati. Dan kerana rindu itu juga ada insan yang sanggup melupakan janji yang dimaterai.


Janji Khalil dgn Samirah utk membina istana bahagia, bagaikan Sirna kerana permusuhan anak-anak. Fatiha tidak mahu kasih ibu diganti dgn kasih wanita lain kerana merasakan cinta wanita itu tidak seagung cinta ibunya. Nasrul juga tidak sanggup org asing muncul dlm hidup ibunya.


Masing2 menafikan hak bahagia kedua org tua. Sengketa keduanya berpanjangan, saling membenci dan melukakan. Bagai api yg membakar, kedua-duanya saling menyakitkan. Marah dan dendam mewarnai setiap kata2.


Mengenalimu merupakan kenangan pahit dlm hidupku, namun ia juga adalah saat terindah yg tak mungkin dpt kutemui sampai bila2...

Di saat kemelut dn persengketaan kian bertandang, Fatiha bagai kehilangan kehidupan... apabila musibah datang menimpa. Nasrul didera rasa bersalah, Fatiha pula tidak mahu mengaku kalah. Dia cuba bangkit dari kehancuran yg sedang didepani. Tanpa disedari, rindu perlahan-lahan datang. Namun dia lebih rela rindu itu berlalu pergi. Dia tidak mahu rindu itu bertamu di dalam hati.


Kerinduan... ia indah, ia resah. Ia melukakan, ia juga membahagiakan.

No comments:

Post a Comment