Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Saturday, April 16, 2011

Review 334: Sutera Kasih by Sirhan Ansari


Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd
Sutera Kasih by Sirhan Ansari
RM 15.00
368 muka surat


"Dari jendela penantian, debunga cinta tetap mekar bila dibaja rasa rindu"


biler baca buku ni dah dpt rasa the writer adalah orang lama dalam bidang penulisan. ada nilai bahasa yg tinggi, dialog yg teratur cuma kadang2 perbualan berulang ulang dalam bab yg berlainan mengenai isu yg sama, some time i wonder if i kept flipping to the same page.


kisah wawa yang meminta suaminya berkahwin lain kerana dia tk dpat melahirkan anak akibat mengidap masalah buah pinggang, dia jugak mintak suaminya menceraikan dia dgn alasan tak nak membebankan suaminya.. isteri baru suamiinya baru mengetahui keadaannya dan bersungguh sungguh ingin membantu kerana dia tahu wawa adalah isteri yang baik.


romzi, kekasih lama wawa sungguh2 mahukan wawa kembali tetapi masih lagi dgn alasan tak mahu menyusahkan hidup romzi, wawa menolak.. keep on reading barulah tahu ke mana hala tuju wawa, kembali kepada bekas suaminya, kepada romzi atau kepada Ilahi?


sure fine whatever
rinn


sinopsis belakang buku:


Kata pujangga Hamka, cinta manusia melalui beberapa pintu. Ada pintu kasih, pintu sayang dan pintu rindu. Tetapi cinta yang paling abadi ialah cinta yang melewati pintu simpati. Benarkah?


Nurul Azwa menoktahkan zaman remajanya dengan memilih Faris sebagai suami. Dalam melayari gelombang kasih, dugaan datang melanda. Sejak disahkan kedua-dua buah pinggangnya tidak berfungsi dan tidak mampu memberikan zuriat, dia menarik diri. Jujur diakui, saat itu seakan lenyap semua harapan dan semangat. Namun, wanita cekal ini masih ada akal, ada perasaan dan juga iman. Dia menerima hitam putih kehidupan ini sebagai ketentuan yang telah tersurat. Hidup mesti diteruskan!


Faris memulakan kehidupan barunya dengan Syima. Kuasa ALLAH... Syima mengetahui kisah penderitaan Azwa apabila terbaca diari suaminya. Atas dasar kemanusiaan dan simpati, Syima nekad, wanita berhati luhur itu perlu dibantu. Tetapi... mereka tidak pernah bertemu, jauh sekali mengenali hati budi masing-masing. Hanya yang dia tahu... andai cinta itu satu pengorbanan, dia juga perlu berkorban meskipun ada hati yang teruji, ada hati yang terluka.


Perjalanan hidup ketiga insan ini masih jauh, pelbagai kemelut terus menanti. Dalam sabar Azwa, adakala terasa bahang derita. Dalam bahagia Syima, ada bersilih duka. Dan dalam tenang Faris, sesekali kesal datang melanda. Pun begitu, mereka terus berjuang untuk menikmati kebahagiaan. Dan setelah sekian lama berdoa... terleraikah kekusutan, termakbulkah impian? Yang pasti... diari duka silam ini perlu dinoktah, derita ini perlu ada penyudah!

No comments:

Post a Comment