Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Monday, April 18, 2011

Review 337: Setulus Janji by Aina Emir


Terbitan Alaf 21 Sdn. bhd
Setulus Janji by Aina Emir
RM 18.00
464 muka surat


Buku ni suggested by Yam, one of the earliest book i ever read. cerita ni tak boring, kita boleh baca berterus terusan, tak leh berenti kena habiskan kalau tak nanti nak buat keja lain tak jadi pulak.


serba sedikit ttg citer ni kisah adik beradik Ilham dan Aiman yg sama2 menaruh hati pada Insyirah, adik angkat mereka. Insyirah mulanya rapat dgn Aiman tapi seolah olah ada menyimpan perasaan kepada Ilham yg semakin renggang dgnnya setelah meningkat dewasa. Insyirah serba salah bila Ilham berusaha mendekati dirinya sdg kan antara dia dan Aiman sudah ketahui keluarga hubungan mereka. ada perkahwinan, ada kematian, ada perpisahan, ada cahaya yg muncul..


sure fine whatever
rinn

sinopsis belakang buku:


Ilham dan Insyirah, dua beradik angkat yang membesar bersama bagai abang dan adik. Tanpa diduga, ada rindu yang bertamu di hati mereka. Dalam diam, masing-masing menyimpan rasa. Cinta, kasih dan rindu mereka bersatu menjadi tugu. Namun, Ilham atau Insyirah tidak berani bersuara. Bimbang kasih yang hadir, hanya bertepuk sebelah tangan.


Bertahun-tahun mereka memendam rasa. Ilham hanya memandang dari jauh meleraikan resah. Insyirah pula menyulam gelisah di tabir mimpi. Mengapa tidak berterus terang? Adakah mereka takut pada jawapan ya atau tidak sedangkan cinta harus dilafazkan dengan kata-kata!


Dugaan datang bila Aiman berjaya mendekati impian Insyirah. Ilham yang tersilap menduga, bertindak mengikat Juwita sebagai tunangannya. Mereka berpura-pura menerima orang lain sedangkan hati tidak benar-benar rela. Hanya bulan dan bintang yang setia mendengar rintihan mereka.


Cinta yang hampir terhumban, kembali marak menyala. Keajaiban ALLAH, akhirnya menyatukan Ilham dan Insyirah sebagai suami isteri. Begitulah setulus janji dua kekasih yang pernah terluka dan dilukai, agar pengalaman di masa silam dijadikan kenangan.

No comments:

Post a Comment