Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Wednesday, April 27, 2011

Review 345: Gerimis Di Hati by Sharifah Abu Salem


Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd
Gerimis Di Hati by Sharifah Abu Salem
"Daripada Novelis Tak Seindah Mimpi"
RM 15.00
408 muka surat


Cerita ni ada konflik yang tersendiri. Cara penceritaan Sharifah Abu Salem menjadikan scene2 meluncur dgn lancar dan dihuraikan satu persatu di hadapan pembaca tanpa menimbulkan sebarang debaran. Cara penceritaan menjadikan jalan cerita mudah berlalu dan mudah diteka what's coming up next. Bahasa yang digunakan sangat mudah juga dan soothing(menyamankan? *garu pala*) Penulis seperti tidak terburu-buru menceritakan satu persatu, tapi yg saya kurang puas hati cara cerita ni ditamatkan agak abrupt. Tengku Farid pi question Sharifah Yasmin yg berkasar dgn Emily hingga hampir2 menyebabkan gadis itu terbunuh dan semudah itu pertunangan diputuskan dan tiba2 saja Sharifah Yasmin yang
tegar dan angkuh sejak dari awal cerita tiba2 saja dpt menerima kenyataan yg Tengku Farid bukan miliknya sedangkan sebelum ni dia bermati-matian mahukan Tengku Farid yang jelas takmo kat dia. May be dia terharu dengan pengorbanan Emily yg langsung tak menceritakan siapakah yang telah menghentaknya hingga koma? Watak2 Tengku Farid dan Sharifah Emily tak jiwang la.. hehe.. may be sebab sama2 paham diorang tak boleh bercinta kot. Tapi kalau dah jodoh tak ke mana..

Sure fine whatever
Rinn

Terbitan Alaf 21 Sendirian Berhad
Sinopsis belakang buku:

Gerimis di hati bermula apabila Emily datang ke Malaysia untuk menemui ayahnya, Syed Mukri yang sedang nazak. Kedatangan Emily telah menimbulkan kekecohan kerana selama ini Tengku Habibah, isteri pertama ayahnya tidak mengetahui bahawa Syed Mukri pernah berkahwin lagi dengan wanita Inggeris. Rahsia kewujudan Emily hanya terbongkar apabila Syed Mukri menamakan Emily sebagai salah seorang penerima harta pusaka.

Sharifah Yasmin. kakak Emily tidak dapat menerima kenyataan bahawa dia mempunyai adik yang bakal mewarisi kekayaan ayahnya. Apatah lagi, melihatkan kemesraan Tengku Farid, sepupunya dengan Emily semakin menambah sakit di hati. Dia bertindak cuba memisahkan kedua mereka asalkan cintanya pada Tengku Farid berbalas.

Berjayakah Sharifah Yasmin melakukannya? Bagaimanakah Tengku Farid melalui kehidupan tanpa Emily? Mampukah Tengku Farid melakukan pengorbanan atau Tengku Farid Sendiri yang terpaksa menjadi korban?

Dengan garapan bahasa yang indah, lembut dan bersahaja, GERIMIS DI HATI pasti meruntun perasaan anda. Sebuah karya yang kaya dengan nilai kasih sayang pengorbanan!

No comments:

Post a Comment