Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Wednesday, April 27, 2011

Review 347: Tak Semanis Impian by Sharifah Abu Salem


Tak Semanis Impian by Sharifah Abu Salem
Terbitan Alaf 21 Sendirian Berhad
RM 19.90
576 mukasurat


"Mimpi yang tak menjadi nyata, umpama burung tanpa sayapnya."


Rasanya sambungan buku "Tak Seindah Mimpi" ni better la. Buku kedua ni starts 3 years after "Tak Seindah Mimpi". Norseha tu betul gilo la.. aduih.. memang geram la dengan dia sepanjang baca buku kedua nih. Dia ni psyco betui, dan terlalu banyak membuat spekulasi sendiri lepas tu geram kat orang tu geram kat orang ni macam betul la tekaan yg dia buat tu sedangkan semua tekaan dia tak berasas langsung, semuanya berdasarkan kreativiti daya imaginasi dia sendiri.


Razif jadi mangsa dalam buku ni. mangsa sexual harrasment pulak tu. RAsanya dia sepatutnya berterus terang dengan Norjinah, lepastu mesti Norjinah setuju Seha dihantar balik semula ke kampung. Seha memang tak der persamaan langsung dengan Ji, marah orang gaji orang tak tentu pasal.. eeee geramnya.. perasan pulak tu. Shahrul yg jahat tu menggunakan SEha utk membalas dendam kpd Ji yg dikatakan merampas kasih sayang Razif dari Salmi dan menyebabkan kematian Salmi. Bila Shahrul enggan bertanggungjawab, Badrul (yg frust dgn Ji) sanggup memperisterikan Seha. Rasanya Badrul memenuhi ciri2 lelaki idaman Seha, tinggi, tegap, hensem, mungkin kureng sikit romantis.


Perlakuan dan sifat2 Norseha memang menjadi kan kita sama berdebar dgn RAzif sbb taktau apa yg dia akan buat, lepas satu, satu, lepas satu, satu. Tapi last2 tu kesian jugak la kat dia


Dalam buku ni Razif dgn Norjinah memang romantis giler.. macam belangkas!


Kalau mengikut perkiraan saya, Norjinah telah dua kali menolak tawaran ke universiti.. first masa lepas dia amik stpm, 2nd masa ending tu dia ditawarkan tempat di usm. dalam buku tak semanis impian ni jelas dia menolak tawaran USM tapi later dpt pulak offer dari UM. ada ka orang tolak tawaran berpeluang mendapat tawaran lagi? *garu pala*


Sure fine whatever
Rinn


Sinopsis belakang buku:


NORJINAH... bahagianya sekejap cuma. Kini, kasihnya bersama Razif digugat orang ketiga. Sekeping kad luahan cinta seorang gadis untuk Razif, meraih air matanya. Benarkah suaminya menjalin hubungan sulit di belakangnya? Apakah ini balasan TUHAN sedangkan dia tidak merampas Razif dari sesiapa! Tapi... siapakah gadis itu?


“Lupakah Abang Razif pada janji kita untuk sehidup semati?”


NORSEHA... bukan kali pertama dia melihat lelaki itu. Tetapi pertemuan kedua ini mengusik perasaannya. Lelaki tampan itu cukup memikat. Apatah lagi layanannya yang romantik dan gentleman pada Norjinah menerbitkan api cemburu di hatinya. Sepatutnya, dia tidak boleh berperasaan begitu. Ah... mengapa harus mengalah pada Norjinah? Dia juga merampas Razif dari orang lain.


“Saya cintakan Abang Razif seperti Norjinah cintakan abang!”RAZIF... sukarnya melafazkan kata-kata. Jika boleh, rahsia ini biar menjadi rahsia. Kalau Norjinah tahu perkara ini, bagaimana? Sedangkan dia tidak pernah berubah hati pada wanita lain. Tapi... gadis itu terlalu berani meluahkan perasaannya. Mampukah dia menepis godaan yang datang?
“Tak mungkin Norseha. Abang hanya cintakan Norjinah!”


Kebahagiaan ini ibarat api yang membakar. Ia cukup menyeksakan. Cinta tak mengenal abang, kakak dan adik! Menang atau kalah bukan jawapannya. Cuma, jangan binasa mengikut rasa kerana impian itu lebih manis dari kenyataan.

No comments:

Post a Comment