Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Monday, April 18, 2011

Review 339: Pelayaran Cinta by Sarimah Ayob


Terbitan Rhythm
Pelayaran Cinta by Sarimah Ayob
RM22.90


"Biar kupujuk hatimu yang lara"


dah lama dah baca buku ni masa yam first pinjam kat library dulu kan? kan? kan? masa tu baca sbb nak distract from tengok citer longkong ka hapa tu.. ngeri betul, amy ngan wanie la beriya melayan..


masa yg pinjam 2nd time ada jugak la flip through the pages terasa macam menarik jugak cerita nih. heroinnya polis, nama Alia. yg sedang menyiasat kes Natasya yg sering diugut. Natasya ni adik Zafri yg dendam dgn Alia sbb Alia penah tangkap dia dlm satu kes. kira zafri ngn alia ni anti each other lah


satu hari alia ngan zafri telah menerima panggilan telefon misteri dan akhirnya terperangkap dan di tangkap basah, then diorang kawin tanpa pengetahuan orang, kecuali beberapa orang saja la.. zafri makin hari
makin sayang tapi alia makin hari makin benci. macam mana tu? sekali lalu bila baca citer mcm situasi dia hampir2 sama dgn cerita 'pergilah sepi' by fauziah ashaari cuma watak2 dan cara penceritaan yang berbeza. apa2 pun i like the writing and the story.


this one is in my A list.


sure fine whatever
rinn


Sinopsis belakang buku:


Perkahwinan yang berlaku kerana ditangkap khalwat memberi tamparan hebat kepada Alia, sorg pegawai polis yg dedikasi. Alia ditangkap bersama Zafri ketika menyiasat kes ugutan bunuh pelakon terkenal. Natasya Adila merupakan adik kandung Zafri. Disebabkan rasa malu dan takut, mereka merahsiakan perkahwinan mereka daripada pengetahuan umum termasuklah ibu Zafri, Datin Marlina. Keadaan menjadi lebih rumit apabila Alia sememangnya membenci Zafri yg dianggapnya kaki perempuan dan bgitu juga Zafri yang mendendami Alia atas tindakan Alia sebelum ini dalam satu kes polis. Mampukah mereka melayari alam rumah tangga dgn aman dan membongkar penjenayah sebenar yg mengugut Natasya Adilla? Apakah Alia harus akur dgn hakikat sebenar bahawa telah hadir seorang lelaki yg akan melindungi dan mencintainya sepenuh hati?

2 comments:

  1. dah lama dah cari novel ni..bertahun dh..baca masa form 3 kalau x silap.. dh lima tahun,bes sangat novel ni.. nk baca lg tp x jumpe2..boleh suggest x mna nk cari novel ni?

    ReplyDelete
  2. saya pun dok cari jugak novel ni.
    yg ni pinjam dari kawan.

    ReplyDelete