Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Tuesday, February 15, 2011

Review 274: Rinduku Di Angin Lalu by Norisah A. Bakar


Rinduku Di Angin Lalu by Norisah A. Bakar
Terbitan Creative Sdn Bhd
Cetakan Pertama 2005
RM24.90
565 mukasurat
isbn 9789838936637


"Jangan kau taburi api cinta antara kita. Segala-galanya telah tamat... segala-galanya telah berlalu ditelan waktu."


Kali pertama berpeluang baca novel NOrisah A. Bakar. Sebenarnya kekerapan beliau berkunjung ke multiply saya yg menggalakkan saya mencari novel2 beliau :) terima kasih atas kesudian menjengah pondok buruk saya yg bersawang :)


Cerita ini menarik walaupun dialunkan dalam nada serius.


cerita ini berlatarbelakangkan suasana di Singapura. Kisah gadis melayu Singapura yg bertudung yg baru mula bekerja. Kehadirannya di kalangan gadis2 yg lebih selesa berpakaian ringkas dan singkat menjadikan dia perhatian ramai.


Alias awal2 lagi sudah terpaut dgn kesantunan Raihah, namun, kepulangan Zahin menyekat peluang Alias. Zahin bersungguh2 mahu memiliki Raihah kerana ada dendam yg tersembunyi. Hamzah (abg Raihah) telah merampas gadis kesayangannya, Marini, dan mengahwininya. Sekarang dia mahu Raihah jatuh cinta padanya dan dia akan membiarkan Raihah kecewa, sudah pasti Hamzah juga akan terbias rasa kecewa itu.


Namun rancangannya menghadapi gangguan kerana Alias juga berminat dgn Raihah. Lalu Zahin terus memaksa ibunya menghantar rombongan meminang walaupun Raihah bukanlah dari latar keluarga yang dihormati kerana ayah tirinya seorg penagih dadah yg sedang dipenjarakan. Dia mahu melunaskan dendamnya walaupun terpaksa memperisterikan Raihah.


Namun cemburunya makin memuncak setelah Raihah menjadi isterinya. Macam mana nak kecewakan org yg sudah mula dicintainya? hehe tu la dendam beria-ia. Masa nak kawin itu ingat ker Zahin dah nak batalkan saat2 akhir dan malukan Raihah sekeluarga demi melunaskan dendam, tapi biler dengar Alias sanggup ganti, terus dia berdesup pegi rumah Raihah. hehe.


Dendam Zahin melayang hilang setelah mengetahui sebab sebenar Hamzah memperisterikan Marini. Hamzah berani membuat perkara yang mungkin Zahin sendiri tak mampu melakukannya.


Thanks kak for signing the book! :)


sure fine whatever
rinn


sinopsis belakang buku:


Aku mencintai... menyayangi mu dgn sepenuh hatiku. Namun menerima khabar yg dirimu telah dimiliki, haruskah aku mengganggu kebahagiaanmu lagi? Perlukah aku melampiaskan rasa marah dan dendamku pd sahabat yg telah mengkhianati erti persahabatan sejat? Atau mencari gadis lain yg lebih baik... yg setia dan mampu memberikan aku cinta yg suci. Yg kini berada di hadapan mata... yang saban waktu dpt kuintai hatinya... yg saban hari mencuri pandangan dan menerbitkan rindu dendam. Kenapa harus menafikan hati sendiri? Kenapa perlu ditolak perasaan sayang yg datang bertandang? Seperti kau, aku kira setiap insan mempunyai hak dan alasan di dalm menentukan pilihan... kerana 'cinta' datangnya bukan sesuatu dlm menentukan pilihan... kerana 'cinta' mampu menumbangkan kubu keegoan walau dipancang dgn dalam.


Lalu Zahin beralih sayang... dia tidak perlu mengecewakan Raihah, kekasihnya hanya kerana cinta silam yg tidak kesampaian. Dia perlu berpijak di bumi nyata... Marini bukan miliknya lagi. Walau Marini meninggalkannya dgn seribu cerita yg menyedihkan... Walau Marini pergi dgn seribu cerita yg menyedihkan... walau Marini pergi dgn seribu satu alasan. Marini bukan siapa-siapa pdnya kini. Marini telah dimiliki lelaki yg bergelar suami. Lalu perlukah direbut kisah silam yg telah menjadi sejarah? Kerana sejarah hanya utk dikenang, bukan utk diulang. Walau sesekali dia begitu rindu utk menjejak memori cinta yg pernah merek ciptakan bersama. Dan yg sesekali itu... dia bagai tidak mampu untuk menghindarinya...

No comments:

Post a Comment