Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Tuesday, October 12, 2010

Review 221: Bayangan Rindu by Anis Ayuni


Bayangan Rindu by Anis Ayuni
Harga : RM 19.90
Halaman :592

"Salam kasih siapakah yang sungguh mengusik ke sanubari ini"


sepanjang baca buku ni, kita akan come across a few familiar characters macam Zairi ngan Dhira dari 'Kau Kekasihku' where the ending dlm buku tu Dhira keguguran, kan? tapi dlm buku ni anak2 diorang dah berderet tiga nak masuk empat. :) watak 'kak farah' yg pernah putus tunang dgn Zairi dulu pun ada.. kan masa dlm 'kau kekasihku' Zairi pernah terkena buatan orang menyebabkan dia seolah olah mati pucuk. Dlm novel ni Farah cuba santau kan Dhira tapi gagal sebab hampir2 mengena Iddya.


Selain dari tu ada jugak muncul watak Elly Farhana dengan Zahari dari novel "Yang Terindah" yg jadi jiran kepada keluarga Iddya. anak diorang 2 orang Watak Sufian dari "gemersik kalbu" mula2 tu tak perasan sangat sbb Iddya banyak merujuk kpd Sufian sbg Abg Pian yg merupakan abg sepupunya. Kalau tak baca credits by Anis ayuni maybe x perasan pon sufian tu.


Kisah Iddya yang melalui kisah2 percintaan dalam hidupnya sejak zaman sekolah lagi. Dia berkasih secara rahsia dengan Baien dan pada masa yg sama rapat dgn Kiew. Setelah Baien keluar negara, kepulangan Baien membawa berita yg perhubungan mereka tak dapat diteruskan lagi. Iddya menyulam kasih baru bersama Lufti dan semasa berhubungan dengan Lufti, dia bertemu semula dengan Kiew. Pergaulan mereka masih seperti dulu, tiada berselindung, tiada nak control-control ayu. Tak sangka la pulak hubungan Iddya dan Lufti akan clash sebegitu rupa kerana rupa2nya Lufti tu saudara sesusu Iddya. aduih kesian betui.. memang tak sangka. apa2pun Kiew is still around tapi Iddya tak berani meluah perasaan sbb takut Kiew sangka lepas tak dapat orang lain barulah sibuk nak cari dia. hmm cerita ni hampir sama dengan cerita "Yang Terindah" also by Anis Ayuni.


sure fine whatever
Rinn


sinopsis belakang buku:


Rasa aneh, tapi bahagia yang menderu bagai angin lalu menyapa hati Iddya tatkala dia duduk bertemankan Umar Aisy di bawah pohon jacaranda. Namun perasaan itu diabaikan begitu sahaja kerana ketika itu hatinya dibuai rasa cinta terhadap Baein, yangjuga teman sekelasnya. Andaian Iddya; cinta anak-anak sekolah tidak akan sampai ke mana terbukti benar apabila Baein mengalih cinta kepada gadis lain.


Pertemuan dengan Lufti pula melahirkan rasa cinta yg begitu mendalam. Tapi malangnya ikatan itu terputus di tengah jalan dan menimbulkan konflik kejiwaan kepada dirinya. Lalu Iddya mencurahkan resah gelisah, duka kecewa dan menangis hiba di depan Umar Aisy yang tak jemu-jemu memujuk dengan kata-kata yang mendamaikan perasaan.


Umar Aisy: Penantian satu penyeksaan, tapi indahnya tetap ada. I akan terus menunggu sampai I pasti 'dia' bukan jodoh I.


Iddya: Aku sendiri tidak pernah berhenti berharap agar kau menyambut salam kasihku. Tapi aku lebih rela mengurung impian ini daripada tidak tahu di mana hendak aku sembunyikan muka andai kau menolak cintaku. Aku bimbang kelak mungkin kau akan berkata; tak dapat memakna cinta dengan Lufti dan cinta Baein pulak sudak kecurian, barulah aku berpaling kepadamu mencari cinta.


Que sera, sera. Whatever will be... will be... The future's not ours to see. Que sera, sera. What will be... will be.


sinopsis di website alaf


KISAH cinta Iddya yang penuh pahit manis. Cinta pertamanya dengan Baein, teman sekelasnya tidak kesampaian apabila pemuda itu mengalih cinta kepada gadis lain. Biarpun kecewa, Iddya tabah menghadapi dugaan ini.


Pertemuan dengan Lutfi pula melahirkan rasa cinta yang begitu mendalam. Tapi ikatan itu putus di tengah jalan dan menimbulkan konflik kejiwaan pada diri Iddya. Pada Umar Aisy, bekas teman sekolahnya, dia mencurahkan resah gelisah, duka kecewa dan menangis hiba. Lelaki itu sentiasa memujuk dengan kata-kata yang mendamaikan.


Apakah Iddya akan menemui cinta sejatinya selepas ini? Siapakah lelaki yang bertuah itu? Pepatah ada mengatakan; gadis yang baik akan bertemu jodoh dengan lelaki yang baik juga.

No comments:

Post a Comment