Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Wednesday, April 14, 2010

Review 122: Kala Hujan Menitis by Mia KhaidinaKala Hujan Menitis
Penulis: Mia Khaidina
9789833669912
RM17.90
Sabah/Sarawak: RM20.90
453 muka surat
Terbitan Buku Prima


"Bebaskah mereka mencari bahagia? Bisakah cinta lama bercantum semula?"


Nadia, gadis polos yg percaya maruahnya luluh di tanah asing, sedangkan itu semua hanya mainan Dani utk merebut Nadia dari Khairi (Kay). Dani sengaja buat Nadia percaya yg dia telah ternoda namun Nadia tanpa sedar menjadi taruhan mainan perniagaan ayah Dani. Nad terlepas ke tangan Datuk Borhan. Ada kanser prostat tapi ada hati nak berbini dua.


Nadia menyangka dia terlalu kotor utk insan sebaik Khairil dan sebab itu lah pertunangan mereka diputuskan dgn alasan dia telah menjadi mangsa rogol dan Dani adalah penyelamatnya. Sayang betul dia tak tau aktiviti sebenar Khairil yang jauh lebih kotor dari dirinya. Nadia masih suci cuma sendiri tidak tahu kenyataan itu.


Khairil mmg frust dgn keputusan Nadia. Dia sungguh2 cintakan nadia, tapi terpaksa dilepaskan. Setelah kembali ke Malaysia Khairil nekad mahu meninggalkan dunia penuh noda, tapi di sini dia tak dapat pekerjaan lalu terjebak semula dlm noda.


Nadia seperti sengaja menjebakkan dirinya dalam dosa bila berhubungan dgn Dani sdgkan dia masih isteri Datuk Borhan. Mungkin kerana dia percaya dia telah tidak suci lagi, tapi sebenarnya itu semua tipu muslihat Dani.


Walaupun Khairil dan Nadia sama2 berdosa tapi rasa mcm Khairil tak layak utk Nadia, tapi kalau dah jodoh tak ke mana. Khairil terlibat jadi anak ikan simpanan sorang Datin yg kebetulannya madu kepada Nadia. Datuk tu bertaubat la jugak tapi Datin Aisy tu terus kesesatan. Siap perangkap Khairil supaya tertangkap basah dgn dia, so tht Khairil tak dapat Nadia. Dia tak segan ker dgn anak2, nak kawin jugak2 dgn Khairil yg muda belia tu. Ending dia aku suka biler Khairil tak appear kat pejabat Kadi sedangkan Datin sekeluarga dah berpeluh2 tunggu dia :)


sinopsis/blurb:

Tapi bagaimana kalau Nadia tahu? Bagaimana kalau Nadia tahu aku lelaki kotor yg berdosa? Apakah aku layak untuk bersamanya lagi dalam keadaan begini? Apakah dia sudi utk bersama aku? apakah aku ini ditakdirkan untuk hidup bergelumang dosa sepanjang usia?


Khairil bahagia melihat Nadia gembira. Dia senang sekali melihat Nadia ketawa dan senyum manja. entah mengapa setiap kali melihat kerdipan sinar matanya, Khairil seakan-akan terawang-awang di udara. Dan tatkala merenung sinar mata itu, Khairil tahu dia harus berubah diri. Berhijrah ke ruang yg lebih diredhai. Ya, dia mahu berubah. Dia mahu berhijrah.


Khairil melangkah longlai ke kamarnya. Hatinya berbaur rasa. Entahlah... waktu begini dia tidak tahu apa yg harus dibuat. Aish bagai racun berbisa. Nadia pula madu bergula. Dia sukakan Nadia dan dia tidak mahu Nadia tahu ttg sejarah hitamnya. Dia tidak mahu Nadia rasa dihukum kerana memilihnya. dan yg penting dia takut Nadia akan lari meninggalkannya bagai dulu kerana sejarah hidupnya yg berbalam.


"Saya juga pernah berdosa dan saya tahu seksanya mengurung jiwa dlm sangkar emas penuh noda. Saya perlukan lelaki jujur yg luhur hatinya dan tunduk di bawah kekuasaanNYA saya tidak perlukan lelaki hipokrit. Saya perlukan suami yg boleh membimbing dunia akhirat.


Saya mahu jadi muslimah sejati, saya mahu jadi kekasih ALLAH. Saya mahu sujud kepadaNYA sebelum dipanggil pergi."


"Saya tidak mahu sendirian kala hujan menitis."

---------
Gaya hidup mengagungkan kebendaan, hedonisme dan gejala sosial yg meruncing antara yg cuba disampaikan dalam novel ini . Utk keluar dari kehitaman hidup itu bukan mudah tanpa kesungguhan dan ilmu tetapi ia juga bukan sangat mustahil. Kisah ini berkisar mengenai perjuangan dua insan berwatak gelap, Nadia dan Khairil yg terjerumus dlm dunia kemaksiatan Bermula dengan putusnya pertunangan yg mengikat mereka berdua, masing2 membawa diri.
~Mia Khaidina~

No comments:

Post a Comment