Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Friday, April 2, 2010

Review 119: Kasih Dania by Ayu Emelda


Kasih DAnia by Ayu Emelda
Terbitan Alaf 21 Sdn Bhd
490 mukasurat
RM19.90


"Tak mungkin kau adalah rindu yang kutinggalkan kerna namamu sudah terukir di hatiku."


rasanya silap saya sebab baca cerita ni dan cerita "Selamat Tinggal Sayang" dalam jarak masa yg selang beberapa hari sahaja. Ada kemiripan tapi bagi saya Kasih Dania lebih penuh dgn isi cerita dan lebih menarik.


Kisah ini dimulai dgn lamaran Amir Budreez terhadap Dyra Dania atau lebih dikenali sbg Danny di kalangan rakan2nya kerana sikap dan penampilan kelakian yang ditonjolkannya. Amir Budreez terlalu takut apabila dipaksa mengahwini Maria, perempuan yang digeruninya sejak zaman sekolah. Dia seorg yg takutkan perempuan, hanya Danny satu2nya perempuan yg akrab dengannya. Tu pun perangai tk macam perempuan la. :). Dania cuba mencari alasan utk menolak tetapi dia pernah terhutang budi dgn Budreez dan sekarang Budreez meminta balasan.


Perkahwinan berlangsung dan Budreez mula perasan nilai2 kewanitaan Dania dan mula cemburu apabila melihat Dania mesra dgn rakan2nya sendiri, sama seperti Dania dulu. tetapi satu pertemuan dgn Maria mula menggoyahkan perasaan Budreez. KEtika kasih DAnia mula berbunga, Budreez makin mabuk cinta dgn Maria. Dania mula mengatur strategi utk mengorat suami sendiri.


Kasih Dania is better than Lagu Rindu. Ni mesti kak Ima ngan Diana suka ni citer2 macam ni nih.


sure fine whatever
rinn


sinopsis belakang buku:


Dyra Dania seorang gadis yang punya trauma cinta. Kelembutan dan keayuannya hilang ditelan kekecewaan lalu. Hatinya cuba bertahan sekeras batu daripada diseru naluri syahdu. Namun... siapa sangka, getaran cinta hadir tanpa diduga. Pendiriannya roboh tanpa rela. Dalam keasyikan menyulam bahagia, dia tersedar daripada lena yang panjang. Mimpi-mimpi idah rupanya satu persenda. Demi kasih... Dania rela menjadi pengemis cinta yang punya harga.


Amir Budreez hidup dikelilingi bunga-bunga kasih Dania. Meskipun wajah Dania sering bermain-main di tubir mata, namun nama maria sentiasa meniti di bibir. Kata hati tidak pernah seiring dengan logik akal. Entahlah... mungkin persona Maria membuatkan cinta suci Dania menjadi sirna. Dalam kemanisan terselit kepahitan yang harus ditelan.


Maria seorang gadis misteri yang muncul dalam hidup Budreez dengan rahsia tersendiri. Dia bijak mengatur langkah dan mengemudi arah. Kehadirannya ibarat parasit yang menagih cinta. Cinta yang tak pasti di mana destinasi akhirnya. Dan kerana itu, ada hati yang tercalar, ada perasaan yang terluka dan ada jiwa yang menahan rasa.


Benarkah jarak waktu yang panjang mampu mengubah sebutir kaca menjadi permata berharga? Dan apakah segala ketetapan yang tersurat ini harus diterima tanpa wasangka?

No comments:

Post a Comment