Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Wednesday, September 21, 2011

Review 518: Cinta Di Hati by Nor Rafishah Md Hassan


Cinta Di Hati by Nor Rafishah Md Hassan
Terbitan Fajar Pakeer
Cetakan PErtama 2009
RM22.90
Sabah sarawak: RM25.90
isbn: 9789833880423


"Kita merenung bintang yg sama, tetapi mengapa mimpi berbeza?"


Tak tau nak explain apa perasaan saya setiap kali selepas membaca karya2 NOr Rafishah Md Hassan. Dia sentiasa ada meninggalkan 'rasa' setiap kali saya menutup bukunya. Itu antara sebab kenapa saya tak lepas peluang utk baca karya2 beliau, kadang2 tak boleh nak teka arah ending yang hendak dibawanya, ada kejutan yg tak disangka :)


Cerita ini tentang Nashran. Anak muda yg menaruh hati pada Shana. Kematian ibunya mengundang hiba. Tapi hati itu lebih luluh bila Shana tu rupa2nya buah hati ayahnya. Ayahnya cuba menerangkan beza sayang dan cinta. Dia sayangkan ibu mereka tapi cintakan Shana. Hubngan dia dengan adiknya Seri semakin kekok apabila terburai rahsia yg Seri bukan anak kandung kerana sebelum itu mereka adalah adik beradik yg sangat mesra dan bebas bergurau senda. Kekecewaan terhadap Shana membuat Nash membawa diri ke utara. Menemukan dia dengan keluarga Pak Cik Shuib dan keluarga Noti.


Tanpa disangka dia membina hidup yang lebih bermakna dengan keluarga di kampung itu. Najwa putus tunang setelah dilarikan Zaki yg berniat memalit malu pada keluarga Noti & Myuji. Kesucian Najwa diragui, Noti meminta pertolongan Nash utk menyelamatkan maruah adiknya itu. Nash menerima dgn berat hati dan meletakkan Najwa sbg tanggungjwbnya.


Kekerapan kehadiran Seri menimbulkan cemburu di hati Najwa sehingga mereka berselisih faham. Nash lebih mesra dgn Seri berbanding Najwa. Najwa rasa terpinggir. Tragedi yg menimpa membuat Nash sedar ada rasa sayang buat Najwa tetapi segalanya sudah terlambat. Seri makin sedih dan rasa bersalah bila mendapati yg Najwa rupa2nya kakak kembarnya.


Bagi yg menyenangi kasih antara Nash & Seri mungkin menganggap ni pengakhiran yg terbaik, tapi saya dari awal cerita lebih pro kpd Najwa so saya meletakkan kisah ini sbg sad ending :(


Saya ingat ker tu jer kisahnya, tapi tak abis lagi.. kisah shana ngan bapa Nashran tu lagi terkejut wo! Bapa Nashran pernah terlanjur dgn seorang wanita ketika Nash berusia 3 bulan... and guess who's the woman yg bapa Nashran terlanjur tu??? aaaawwwduiiiiiiiiwuihhhh...


sure fine whatever
rinn


Sinopsis belakang buku:


Merajuk dgn ayah sendiri, merajuk dgn gadis yg dicintai, Nashran nekad membawa hati. Di tempat org, dia membina semangat baru dan belajar mengenali diri. Lebih daripada itu, dia menemui sebuah cinta baru.


Pleurotus sajor-caju.


Tetapi bahagia sebenar yg diimpikan masih jauh daripada genggaman tangan. Lalu, di manakah hendak dicari bahagia itu? Atau massihkah dia terlepas pandang pada kasih yg ada di hadapan mata?

No comments:

Post a Comment