Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Thursday, September 13, 2012

Review 695: Himpunan 366 Cerita Rakyat Malaysia

Himpunan 366 Cerita Rakyat Malaysia


Teribitan Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd

Diselenggarakan oleh: Othman Puteh & Aripin Said

RM39.90



Hanya dengan harga RM39.90 u get a great compilation of cerita rakyat. Aku suka kisah-kisah dalam buku ini. Banyak yang membangkitkan nostalgia zaman kecil dahulu.



Cerita ini lebih sesuai dibaca sendiri terutamanya those yang 7 tahun ke atas. Kalau nak cerita kepada budak2 3-4thn mungkin akan susah sikit nak faham sebab gaya bahasanya yg lebih matang dan dewasa. Unless kalau pencerita mengolah semula bahasa mengikut kefahaman yang bersesuaian dengan kanak-kanak peringkat umur tersebut. You can see the excitement in their eyes menghayati kisah-kisah dalam buku ini :)



Aku pernah guna cerita-cerita di sini untuk bercerita kepada anak-anak sekitar 2-4 thn dengan cara membaca terus dari buku, tapi diorang tak faham. Kita kena faham cerita tersebut sebelum menyampaikan semula kepada anak2 ini dalam versi yang mudah mereka fahami yang sesuai yang perbendaharaan kata anak-anak sekitar umur tersebut.



Kadang-kadang yang ada yang suka beli loose copy yg satu buku satu cerita nipis, mungkin patut beli this book. Kita dapat 366 buah cerita dalam sebuah buku, for me, this is a priceless collection :) Kalau tak minat membaca pun, boleh ja baca satu cerita sehari dan by the end of the year, dah abis dah semua story :)



sure fine whatever

rinn





blurb/sinopsis belakang buku



Berseronoklah menikmati cerita binatang, jenaka, pari-pari, lagenda mitos, hantu dan asal usul, sambil belajar mengenai budaya dan tradisi masyarakat bumiputera Malaysia.



Antologi terbesar cerita rakyat Malaysia:

Bacaan harian selama setahun; 1 cerita 1 hari dengan tambahan 1 cerita bulanan



Bacaan warisan yg bermanfaat untuk setiap kanak-kanak:

Dibaca sendiri atau dengan bantuan ibu bapa.



Cerita dibahagikan kepada 2 kategori:

Kategori negeri - cerita rakyat setiap negeri, termasuk Sabah dan Sarawak

Kategori nasional - cerita rakyat yang telah diakui sbg milik rakyat Malaysia seluruhnya.



Menggunakan bahawa yg terkawal:

Pemilihan kata berdasarkan senarai perkataan Buku Panduan Bahasa Melayu KBSR

Beberapa perkataan di luar senarai sengaja ditambah dengan maksud meningkatkan perbendaharaan kata kanak-kanak. Menggunakan Bahasa Melayu moden dengan mengekalkan gaya klasik.



Cerita disusun sempena hari tertentu antaranya hari Guru, hari Ibu dan Hari Kebangsaan.



Setiap cerita mempunyai nilai murni yg disarankan oleh Falsafah Pendidikan Negara dan disertai ilustrasi berwarna warni.



Antara cerita menarik:

Pelanduk Berani Negeri Terbilang * Raja Bongsu Pinang Beribut

Udang Galah Bongkok * Puteri Naga Menjadi Pulau

Kerana Tebu Sebatang * Buntat Teloh * Labah-labah Buncit

Pengorbanan Kansiduon * Gergasi Pindah Negeri * Kuda Hijau

Bujang Terboyai * Perang Kayangan * Subang * Budak Membina Negeri

DAN BANYAK LAGI


2 comments:

  1. Mner nk cari buku tue skrg ek...nk beli lah....

    ReplyDelete
  2. Mner nk cari buku tue skrg ek...nk beli lah....

    ReplyDelete