Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Sunday, October 30, 2011

Review 535: Belaianmu by Suhaniza Sulaiman


Belaianmu by Suhaniza Sulaiman
Terbitan Creative Enterprise Sdn. Bhd
RM20.90
411 mukasurat

"Begitu cepatkah hatinya berubah?"

ermm macam mana nak mula ye? err.. kisah cinta selepas kawin yang saya suka!! edehla.. mcm terbayang bayang muka kak ima dgn muka diana lipis tergelak berdekah dekah kat aku.. huh.. nasib aar. dua makcik tu memang suka bebenor kisah cinta selepas kawin. well, kalau sapa yang suka genre cerita begitu, rasanya akan enjoy citer 'belaianmu' ni.

Irfan seorang lelaki yang sering gagal bercinta. PErkahwinan dgn Nur Eisya adalah satu pengalaman bahagia buatnya tetapi kehadiran Shahril Azwan meragut segala-galanya. Nur Eisya terpaksa dilepaskan lalu bermulalah mukasurat baru dalam diari hidup Irfan sbg lelaki yang pemarah dan suka memainkan hati perempuan.

Dia suatu sudut diari kehidupan yang lain wujud sofia, seorang gadis innocent yg kekampungan. Dia hidup tersiksa dgn ibu tirinya. Dia dipaksa mengahwini seorang lelaki tua utk melunaskan hutang. Semasa melarikan diri dia bertembung dgn Kudin yg turut berniat jahat. Nekad Sofia melarikan diri dgn bantuan pakcik Yusuf. Zaida, anak saudara ibu tiri sofia menjadi galang gantinya.

SEbaik menjejak KL Sofia sudah terperangkap dan hampir2 diragut kehormatannya tetapi diselamatkan oleh bapa Irfan. ibu bapa Irfan melayan sofia seperti anak sendiri sehingga menjadikan Sofia segan dgn pasangan berhati mulia tu, jauh lebih baik budi pekertinya berbanding Irfan yg sentiasa melemparkan kata2 menyakitkan hati kpdnya. Ibu dan bapa Irfan mahu Irfan kembali spt dulu, mereka merancang utk memaksa Irfan menerima Sofia sbg isteri kerana mereka yakin kesabaran dan budi pekerti Sofia akan dapat mengubah Irfan. Irfan cuba mencari helah tetapi bapanya lebih bijak merancang atau lebih tepat mengugut.

nampaknya perjalanan hidup 'menyiksakan' sentiasa mengekori Sofia ke mana-mana. Tetapi kesabarannya mencuit hati Irfan yang masih lagi tebal dendamnya terhadap perempuan. Kebenciannya yang tebal terhadap Nur Eisya meranapkan sayangnya pada Sofia yang makin mekar.

kisah2 cinta sampingan dlm novel ini juga menarik namun tidak menutup kekuatan kisah utamanya iaitu 'sofia-irfan'. Saya amat sedih dengan perjalanan cinta Ustaz Hj Sufian walaupun kisahnya kurang dari 10 mukasurat. Saya terhibur dgn kisah cinta Asri yg sungguh2 mahukan Norsaadah janda kematian suami yang lima tahun lebih tua darinya! Adah tahu status dirinya dan menolak Asri mentah2 tapi Asri tu siap bawak mak ayah dia jumpa mak ayah Adah dan merancang 'kawin paksa' (lagi) yang Norsaadah takkan dpt mengelak. Adah terpaksa berkata 'ya' bila mak dan ayahnya memberi jelingan maut kpdnya di hadapan tok kadi. kembang kempis idung Asri macam terowong keretapi keluar masuk.

Nur Eisya dan Shahril Azwan saling menyinta dan bahagia dgn anak2 mereka tetapi mereka terkilan kerana Irfan tak dapat memaafkan mereka. Yer la buat affair ngan bini orang sampai beranak. Sapa tak marah, kan? Banyak lagi persoalan yg terjawab dalam kisah ni :) selamat membaca!

sure fine whatever
rinn

sinopsis belakang buku:

Sekali sekala... tidak terfikirkah olehmu tentang hati seorang isteri? Tentang impian dan cintanya. Tentang kesetiaan dan harapan hari-hari mendaatangnya. Seorang isteri, impiannya tak banyak. Pengorbanannya juga bukan sedikit. Lalu payahkah untuk kau merealisasikannya? Sedang isterimu rela untuk meredah walau apa jua halangan... lembah dan onak. Salahmu... bila keegoan yang kau junjung, telah jatuh berderai tanpa ada yang sudi menyambutnya. Silapmu jua... bila kasih yang kau semai, akhirnya berlalu sebelum hadirnya musim rindu. Dan kesilapan, ambillah ikhtibar untuk kau jadikan pengajaran. Semoga kau sedar sebelum kelukaan merebak menjadi parah...

No comments:

Post a Comment