Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Sunday, January 17, 2010

Kasih Antara Kita by Norisah A. BakarKasih Antara Kita
Penulis: Norisah A. Bakar
Terbitan Creative Enterprise
Cetakan pertama 2008
584 mukasurat
isbn: 9789838938845
RM26.90


"Cinta datang tanpa disedari, perasaan cinta itu sukar utk digambarkan"


Bagi yg mengikuti karya-karya Norisah A. Bakar tentu tak ketinggalan memiliki novel Kasih Antara Kita ni. Sedikit sebanyak memberi kita peluang menjengok kisah hidup di Singapura.


Kisah manis yang mampu membuat kita tersenyum. Kisah ini adalah tentang Nur Asyikin yg menyintai Zulkarnain tetapi zulkarnain seperti tidak mahu ada ikatan perasaan antara mereka. Dia menjauhi Syikin dan pergi ke luar negara. Syikin faham dengan isyarat2 Zulkarnain, dia membuang segala perasaan yg pernah ada untuk Zulkarnain.


Zulkarnain mula menyimpan rindu buat Syikin dan mula menyulam kasih dengan Syikin tetapi Syikin sudah tidak menghiraukan dirinya. Syikin kelihatan lebih terpaut dengan Ahmad Zakuan! siapa Ahmad Zakuan? Doktor? Majistret? Lawyer? Well, dia cleaner kat pejabat Syikin. Perhatian Ahmad Zakuan kepada seorang remaja yg penah rosak perangainya sedikit sebanyak menaikkan daya penarik Ahmad Zakuan di mata Syikin. Syikin tidak dapat menolak perasaannya kepada lelaki itu. Namun hati ibu patut dijaga. AWal-awal lagi mak dia dah warning supaya jgn berkawan dgn Ahmad Zakuan kerana bimbang persahabatan akan bertukar menjadi kasih sayang. Jika anak2nya yg lain berjaya dijodohkan dengan lelaki berharta, Syikin juga mesti mendapat jodoh yg setaraf.


Kesian Syikin. Musibah yg menimpa tambah2 selepas kematian ayahnya menjadikan ibunya tertekan dan bantuan Ahmad Zakuan sekeluarga membuka mata ibu Syikin.


Kisah Nur Suhaila, Nur Suraya dan Nur Amira menambah variasi kepada kisah ini tapi saya paling tertunggu-tunggu nasib Ahmad Zakuan dan Syikin lah ;) Syikin dituduh awek yg syok kat Ahmad Zakuan kerana hartanya membuatkan Syikin tertanya-tanya, siapa Ahmad Zakuan yg selalu bawak van cleaner tu sebenarnya.


Watak Mohsin memberi impak yg tersendiri walaupun pada awalnya seperti tempelan yg menyakitkan mata saja. Tapi biler tengok overall, Mohsin ni baik sangat cuma nasib berbisness tk menyebelahi dirinya dan memang pun sikapnya meletakkan isteri dan anaknya dlm bahaya.
sinopsis/blurb:


Perasaan cinta bukan rasa mutlak yang boleh membawa ke mahligai perkahwinan. Nur Asyikin punya hati terhadap Zulkarnain. Namun cinta mulis yang diidamkan oleh Nur Asyikin ditolak oleh jejaka itu. Tetapi selepas berjauhan dan tinggal di Australia, rasa menyesal dan cinta mula berputik di hati Zulkarnain. Timbul perasaan untuk mengait benih-benih cinta yang telah diabaikannya selama ini. apakah daya, hembusan angin yg lembut tidak dapat menyampaikan hatinya itu. Cinta dan hasrat hati Zulkarnain terkubur jauh kerana jarak antara benua yg telah memisahkannya. Nur Asyikin pula berdepan dgn pelbagai dugaan hati dan juga kehidupannya seharian. Bagaimanapun, roh cinta kemudiannya hadir dalam dirinya.


Ahmad Zakuan lelaki yg kurang dipandang ramai kerana statusnya hadir dlm hidup Nur Asyikin. Sayangnya, pelbagai dilema timbul menghalang penyatuan hati antara mereka berdua. Ahmad Zakuan cuba melamar Nur Asyikin. Cuma mampukah dirinya diterima oleh gadis yg menjadi dambaannya itu? Hanya jodoh, keadaan dan kekuatan cinta antara mereka yg mampu menyatukan kedua-duanya di jenjang pelamin. Doakanlah penyatuan mereka itu.

No comments:

Post a Comment