Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Friday, July 6, 2012

Review 686: Cinta Tak Terucap by Imani Hattacinta.tak.terucap
Penulis: Imani Hatta
Terbitan Kaki Novel
RM20.00
sabah/sarawak: rm23.00
575 mukasurat

kisah iman dan ammar adalah kisah yg sangat biasa dlm novel2 cinta melayu. watak2 sampingan banyak berperanan sebagai kepelbagaian rasa, spt Ben, erna dan amir yg muncul dgn rasa kelat, masam dan kadang2 pedas. siti khadijh membawa kisah sisi suram iman manakala keluarga ammar dan iman penuh dgn positive vibe yg bahagia.

iman dan ammar ditunangkan kerana bapa2 mereka merupakan sahabat baik dan sudah nekad utk berbesan. apabila kakak nya sudah berkahwin di luar negara, iman disandarkan harapan utk menerima ammar sbg tunangan dan seterusnya suami. iman terima walaupun keberatan kerana dia memang mengenali ammar dari jauh yg merupakan bos di tempat kerjanya yg turut terkenal dgn sikap mata keranjangnya.

setelah bertunang, iman terkejut kerana tarikh pertunangannya dipendekkan dan dlm masa 3 bln dia bakal mjadi isteri ammar mirza. dia taktau yg amar tu yg tak sbar nak kawin sbb jeles tengok rakan sekeja iman si amir tu yg jelas ada hati pada iman. sebelum iman dikebas org, baik dia ikat terus sbg isterinya.
tak sangka keluarga ammar menyimpan derita besar di sebalik kebahagiaan yg terpancar di wajah. kehilangan dua anak tersayang menjadian keluarga besar mereka tinggal hanya berempat.
ammar rasa bersalah dgn pemergiansaudara kembar membuat muram. kehadiran iman menceriakan hatinya. tapi dia tak mahu terburu buru melafaz cinta sdgkan perasaannya belum tentu terbaalas oleh iman yg terpaksa mengahwininya.

rumahtangga.yg dibina dicemburui.erna, amir dan ben hingga ada.di antara mereka cuba menghancurkannya dgn mengusik rasa cemburu ammar. sikap amar yg mudah mendengr dari tuduh melulu banyak menjaga keharmonian mereka yg semakin hari semakin selesa.

evolusi watak erna dari kelabu kepada hitam menjadikan rentak cerita lebih pelbagaai dn menarik

sure fine whatever 
rinn
note: jika nak copy sebahagian atau keseluruhan review ni, sila letak link atau credits ke blog ini terima kasih. )

meRinnTis blurb/sinopsis
Ammar Mirza tidak pernah memberitahu Suri Imani akan perasaannya. Sekali sahaja Ammar Mirza meluahkan perasaan. Itu pun sekadar memberitahu bahawa dia menyayangi Suri Imani. Manalah Suri Imani tahu apa yang terungkai dalam hati Ammar Mirza. Dia bukan ahli nujum untuk mengagak apa yang difikirkan oleh Ammar Mirza. Tapi segala tingkah laku Ammar Mirza, kesabaran Ammar Mirza dalam melayannya… dia jadi buntu.

SURI IMANI SHAMSUL AZHARI. Permainan takdir. Dia ditakdirkan menggantikan tempat kakaknya hanya kerana janji papanya dulu. Masa depan terpaksa dikorbankan. Banyak sudah cerita dan kisah begini yang dia dengar mahupun baca, tapi dia tidak sangka dia menjadi watak utama. Siapa pula yang harus dipersalahkan?

AMMAR MIRZA MAHATHIR. Pelik. Dia tidak mempercayai cinta. Cinta sudah lama terkubur dalam dirinya. Sebagai anak lelaki tunggal, dia hanya mengikut kata- kata ibu bapanya. Sama seperti yang dilakukan oleh arwah abangnya dulu. Jodoh mereka ditentukan oleh keluarga. Dia menyangka hatinya sudah tertutup. Tapi pertama kali bersua dengan gadis kacukan itu, hatinya bergetar. Pelik bukan?

Barisan nama seperti Amir, Erna, Wati, Zahin, Ben dan ramai lagi menjadi watak penting dalam menghidupkan suasana ceria, gembira, sedih dan duka dalam hidup Suri Imani dan Ammar Mirza. Pelbagai onak duri, bahagia dan gembira sudah sebati dalam kehidupan mereka. Hidup bersama namun kata cinta masih samar untuk didengari.

Adakah bahagia mampu dimiliki di akhir cerita? “Perlukah cinta itu diungkap atau cukup sekadar perbuatan semata? Dapatkah cinta itu dipertahankan... tanpa ungkapan kata cinta?

No comments:

Post a Comment