Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Thursday, April 19, 2012

Review 673: Maaf Jika Aku Tak Sempurna by Acik LanaMaaf Jika Aku Tak Sempurna
Penulis: Acik Lana
Editor: Jabatan Editorial KNE
Terbitan Kaki Novel
947 mukasurat
RM34.00
sabah/sarawak RM37.00
9789675067983


"Biar cinta di antara kita tidak hadir sekelip mata,
tidak juga bermula dengan seikhlas jiwa,
namun kini kupasti ia akan kekal ke penghujung nyawa..."


Dalam karya kedua ini Acik Lana masih memilih watak hitam-kelabu yang melalui proses pemutihan. Melina gadis yang gemar keluar malam untuk berpesta di kelab bersama rakan-rakan. Keadaannya yang semakin teruk ditelan pelukan syaitan membuatkan ibu bapanya risau dengan keadaannya. Kepulangan Luqman, anak kawan baik bapa Melina dilihat sebagai jalan untuk menyelamatkan Melina yang semakin hanyut. Luqman dilantik sbg driver yang dibayar gaji yang sangat tinggi untuk mengawasi gerak geri Melina. Walaupun lemas dengan kehadiran Luqman, terselit juga rasa bangga kerana dapat driver hensem.


Datuk Zakaria, bapa Melina terlibat dalam sebuah tragedi lalu meninggal dunia, tapi dia sempat meninggalkan amanat penting untuk ditunaikan oleh Melina dan Luqman. Amanat yang tak dapat ditolak. Kisah seterusnya tentu korang boleh teka, :) berlakulah perkahwinan dan proses perkenalan sebenar antara dua watak yang saling membenci itu. Keadaan negatif yang terlalu banyak akhirnya bertindak balas secara semula jadi menjadi positif, namun sejarah silam Melina banyak mengundang keraguan di hati Luqman. Manakala kehadiran Sarah yang sudah lama menaruh hati terhadap Luqman menjentik rasa cemburu di hati Melina.


Mungkin apa yang kita jangka dalam cerita kahwin paksa akan ada dalam kisah ini. Kronologi cerita kahwin paksa yang agak tipikal. Namun Acik Lana berjaya mewujudkan chemistry antara Luqman dan Melina yang boleh dibariskan sebagai couple yang jiwang. ahemmm ahemmm acik dlm mode jiwang bakal pengantin ke?


Aku rasa naskah ini sangat tidak sesuai utk bacaan golongan bawah umur. Adegan percintaan Luqman-Melina diceritakan dengan terang dan banyak. Mungkin antara faktor yang menyebabkan buku ni menjadi sangat tebal dan buat mata aku berpinar. Bukan senang nak usung buku tebai ni masa bookfair :)buku yg tak bleh masuk katergori 'umum'. tak semua parents pantau apa yg anak belasan tahun diorg baca. asalkan tgk baca buku, dah dikira sesuatu yg ilmiah tanpa meneliti apa yg anak2 ni baca.


sure fine whatever
rinn

meRinnTis Blurb/Sinopsis belakang buku:


Di saat itu...

Luqman: "Tolong sikit eh, kalau tak kena paksa memang saya takkan kahwin dgn awak. Perempuan macam ni nak buat bini? Memang tak la..."


Melina: "Sedarlah kau tu bekas pekebun sayur merangkap driver aku. Layak ke kau menginginkan aku? Takde cermin kat rumah? Pergi balik cermin muka kau sikit!"


Dua dunia yang berbeza bagai langit dan bumi ditemukan dalam suatu ikatan yg tidak pernah terduga. Melina yang liar dan bebas digandingkan dengan Luqman yang matang dan penuh tertib atas dasar wasiat yang tidak boleh ditolak. Rasa benci dari dua hati itu menggambarkan ikatan yang tersimpul longgar itu akan terurai dan meranapkan tiang istana mereka yang dibina tanpa rela. Kehadiran Sarah yg berbelas tahun memendam perasaan kepada Luqman dan kemunculan Hariz yg menagih cinta Melina mewujudkan pelbagai perasaan yg tidak pernah terfikir akan lahir dari hati yang penuh rasa benci. Benarkah perasaan terlalu benci boleh mewujudkan perasaan cinta yang terlalu mendalam? Dan mampukah perkahwinan tanpa rela bertukar menjadi satu ikatan yg bisa membuka jalan ke pintu syurga?


Di saat ini...


Luqman: "Kalau abang tak cinta, takkan abang rasa rindu setengah mati macam ni."

Melina: "Mel tak boleh fikir apa bila tak nampak abang depan mata."

1 comment:

  1. Akak suka karya acik ni.kt blog dia pun sume cite best2..mngkin bwh um,ur tk sesuai baca kot..tp stiap ksh ada pengajarannye..

    ReplyDelete