Terbaru di Rak Rinn: Sentuh buku utk baca review (klik next utk rak lama)

Shelfari: Book reviews on your book blog

Tuesday, October 6, 2009

Review 30: Sepohon Rindu Terlerai


Sepohon Rindu Terlerai
Penulis : Iyza Amyza
Terbitan: Rhythm Publishing
Cetakan Pertama 2006
isbn: 9559831875673
RM19.90
Sabah/Sarawak: RM20.90


"Rindu yang hilang... kini kembali sinar kasihmu..."Dah susah nak jumpa buku ni kat kedai2 buku, aku dpt bli ni pun kat kedai 2nd hand jer. Kenapa? sebab aku penah nampak cover buku ni dia mukasurat belakang2 novel yg aku suka 'Tanya Pada Hati' karya Iman Xara. ni adalah karya pertama penulis muda ini.


Kisah ini adalah cerita cinta terpendam. Aiman adalah jejaka yg pernah kecewa apabila ditinggalkan kekasih hati yg sudah berjumpa kekasih baru. Dia menjauhi diri dari wanita, namun kemudian dia menjadi lelaki yg suka berkawan dgn ramai wanita sehingga org mengecop dia sebagai playboy termasuklah Anis Najwa yg dalam diam menyimpan perasaan cinta kepada Aiman.


Aiman memang sudah jatuh cinta pada Anis Najwa tetapi Anis menolak huluran kasihnya. Anis tidak mahu menanggung perasaan kecewa jika bercinta dgn lelaki mata keranjang seperti Aiman. Aiman mengakui keluar dgn ramai wanita tetapi dia hanya jatuh cinta pada Anis. Dua kali Aiman mencuba menghulurkan cinta pada Anis tetapi kedua2nya ditolak dan mereka hanya kekal sbg kawan.


Kemunculan semula Amira mengundang rasa kasihan Aiman kerana Amira meninggalkannya dulu bukannya kerana ada kekasih lain tetapi kerana dia mengidap leukimia. Sekarang dia sudah semakin sembuh dan merayu semula cinta Aiman. Keakraban semula mereka menjauhkan anis dari Aiman.


Rizman, kawan seuniversiti sahabat baik Anis (Dani) turut jatuh hati pada Anis. Tetapi Rizman tak tahu dalam diam, sahabatnya Dani, sudah jatuh hati padanya. Dani hanya memendam perasaan dan melihat saja Rizman berusaha menghulur cinta kepada Anis melalui dirinya. Dani ni baik tak der langsung cuba memburukkan sahabat baiknya Anis, walaupun hatinya terguris.


Anis ni pun jenis suka jer layan org kat telefon, mungkin menimbulkan pengharapan dari Rizman mahupun Aiman.


Tapi Anis dapat membaca perasaan Dani dan cuba menyedarkan Rizman tentang perasaan sebenar sahabatnya. hehe suka pulak aku part Rizman-Dani tu. cute semacam jer ;)


Dalam pada tu, muncul kembali pulak jejaka yg pernah merisik Anis ketika dia berusia 15 thn dan kini Hakim sudah bergelar doktor. Kebetulannya Hakim tu ada kaitan kekeluargaan pulak dgn Amira, x-girlfren Aiman.Cerita ni dimulakan dgn pertunangan Anis dgn Amirul dan kemudiannya di bab 4 hingga ke bab 40 lebih adalah flashback kepada kisah yg membawa kpd pertunangan itu dan kisah Anis-Aiman juga.


Amira sengaja merahsiakan pertunangan Amirul Hakim dgn Anis Najwa dari pengetahuan Aiman kerana tak nak Aiman terus mengenang Anis. Dalam perjalanan utk mendapatkan penerangan Anis, Aiman ditimpa kemalangan. Tragedi itulah yg mengembalikan Anis pada Aiman.


sure fine whatever
rinn


sinopsis/blurb:


Dalam persoalan hati antara Anis Najwa dengan Aiman, masing-masing memendam perasaan cinta. Biarpun aiman sudah meluahkan perasaannya, namun dia kecewa apabila hasrat hatinya ditolak. Bagi Anis Najwa, bukan kerana tiada rasa sayang di hati, tetapi takut diri dipermainkan. Peribadi Aiman menjadikan Anis Najwa takut utk menerima huluran kasihnya. Dia berharap Aiman berubah, tetapi harapannya hancur apabila Aiman kembali menyambung kasih dgn Amira. Anis Najwa tegar mempertahankan perasaan kasih dan setianya terhadap Aiman walaupun hatinya cuba dimiliki Rizman. Masa berlalu, Anis Najwa dipertemukan dgn Dr. Hakim, lelaki yg sekian lama menaruh hati terhadapnya. Lantaran itu, Anis NAjwa terpaksa akur akan takdir hidupnya walaupun hati tidak merelakannya. Namun, ternyata musibah yg menimpa Aiman telah mengubah perjalanan perhubungan mereka.

No comments:

Post a Comment